Tot El Camp

Balsors

2013. április 04. - vigvik

PSG - Barcelona 2-2 (0-1)

Nagy meglepetés nem történt, jó eredményt ért el a csapat, mégis úgy érezhetjük, maguknak tették feleslegesen nehézzé a visszavágót, hiszen egy nyerhető meccset adtak el olcsón. Guardiola alatt is rendszeresen beleestünk ebbe a csapdába (elég az Arsenalra hivatkozni), szóval egyelőre aggodalomra semmi ok - illetve ha mégis van valami, akkor az az egyre hosszabbra nyúló sérültlista, amire további két kulcsember iratkozott fel. A mérkőzés egyébként a semlegeseknek feltehetően igen kellemes vizuális élményt nyújtott, hiszen a két támadó szellemű csapat a foci minden elemét felvonultatta - ide értve a szükséges körítést, valamint az elmaradhatatlan Ibra-Maxwell párost is.

PSG - Barcelona 2-2 (0-1)

Nagy meglepetés nem történt, jó eredményt ért el a csapat, mégis úgy érezhetjük, maguknak tették feleslegesen nehézzé a visszavágót, hiszen egy nyerhető meccset adtak el olcsón. Guardiola alatt is rendszeresen beleestünk ebbe a csapdába (elég az Arsenalra hivatkozni), szóval egyelőre aggodalomra semmi ok - illetve ha mégis van valami, akkor az az egyre hosszabbra nyúló sérültlista, amire további két kulcsember iratkozott fel. A mérkőzés egyébként a semlegeseknek feltehetően igen kellemes vizuális élményt nyújtott, hiszen a két támadó szellemű csapat a foci minden elemét felvonultatta - ide értve a szükséges körítést, valamint az elmaradhatatlan Ibra-Maxwell párost is.

Mi, Barca-hívők talán hajlamosak vagyunk valamelyest felülmisztifikálni a csapatmozgások jelentőségét. Tegnap több aspektusból is kiderült, hogy nincs feltétlen igazunk. A látványosabb cáfolatot a PSG szállította. Ancelotti kőegyszerű, a gyermekmondókára kísértetiesen hasonlító stratégiát dolgozott ki: Thiago Silva elveszi, Beckham felíveli, Lucas továbbcselezi, Ibrahimovic kidolgozza, valaki meg majdcsak berúgja. A terv sikeressége korántsem azon múlott, mekkora zseni a duplafejű olasz, hanem hogy Silva bárkitől, bármikor elveszi, Beckham 50 méteres körzeten belül simán levadássza az agyaggalambokat, Lucas gyors, agilis, ügyes, Ibrahimovic meg tapló bunkó paraszt a jelenlegi Barca-védelmet pusztán a fizikumával is teljességgel megoldhatatlan feladat elé képes állítani.

Eltekintve a bosnyáksvédtől, a többieket egy főhajtás erejéig mindenképp el kell ismerni, Thiago Silvával az egyetlen - de annál nagyobb - gond, hogy nem nálunk játszik. Ha Mascheranóval az elején helyet cserélnek, akkor most egy olyan 0-5 körüli eredményt ünnepelhetnénk. Lucas némileg megnyugtathatja a Neymartól rettegőket (köztük engem is), úgy tűnik a kiváló technikai képzettség azért mégis sokat számít. Beckham beállítása pedig remek húzás volt Ancelottitól, ezt is muszáj belátnunk: a Barca ellen a drabális barom verőemberek helyett egy olyan játékost tett be szűrőbe, aki direktben ritkán szerzett labdákat, de remekül fedezte a többiek által leszűkített területeket, ezzel középen nehézzé tette a szokásos felépítésű támadásvezetést - Pirlóéhoz hasonló szerepköre jobban állt neki, mint a Posh Spicera Spiceon bármikor az utóbbi 6-8 évben.

Vilanova a győztes terven ne változtass elvet vallva újfent Villa középretolásával próbálta Messit levegőhöz juttatni, illetve maximálisan kihasználni a jobb oldalon egyedül száguldozó Dani Alvés egyre inkább szárnyaló formáját. Ezúttal a meglepetés ereje már nem volt velünk, és inkább csak a szokásos Xavi-Iniesta-Messi-Alvés középpályásfogat muzsikált fület simogatóan, a kapukhoz közel helyezkedő csapatrészek nem voltak topon, így a mérkőzés elején inkább a PSG veszélyeztetett. A félidő hajrájában - az önmagához képest erősen közepes - Messi vezetésével mégis sikerült előnybe kerülni, de ebbe azonnal bele is sérült. Itt jött az újabb bizonyíték az egyéni képességek fontosságára: Cesc hiába remek játékos (pocsék formában), közel sem tudja annyira élettel megtölteni az akciókat, mint Messi. Ez persze nem nagy újdonság, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, mennyire fontos láncszem a kis argentin.

Sajnos a valóra vált rémálom további pechszériát indított el, így hiába írtuk volna alá előre szó nélkül a több gólos döntetlent, mégis keserű szájízzel tekinthetünk vissza a 90 percre, azon belül is különösen a második félidőre, a teljesítmények alapján aligha szolgáltunk rá, hogy ezt a játékrészt 2-1-re elveszítsük. Ezen kívül, Mascherano kiválásával a védelmünk helyzete végképp aggasztóvá vált, és az is nagy kérdés, hogy ha Messi nem épül fel a visszavágóra (fel fog egyébként), akkor ki lő majd gólokat. Más aspektusból szemlélve: nagy lépést tettünk afelé, hogy zsinórban hatodjára jussunk a legjobb négy közé, és bármennyire is úgy tűnik, hogy idén (is) a Bayern Münchent kell megvernie annak, aki valóban komolyan gondolja, mégis azt mondom, egy erős, a közvetlen élmezőnybe tartozó csapat ellen értünk el jó eredményt idegenben, és ez semmiképpen nem lebecsülendő. Van miért várni a jövő szerdát.

Valdés (8) - Remek védéseket mutatott be, és az oldaról jövő labdákkal szemben is egészen magabiztosan lépett fel. A második gól miatt kapja az ívet, de jól láthatóan megpattant Bartra csülkein, maga a visszabicskázó mozdulat elég balfaszul nézett ki, de hibáztatni érte aligha lehet.

Alvés (14 14,5) - Ebből egy erős nyolcas a játékára, hiszen sajnos megnőni ő sem tud menet közben, nem nagy csoda, ha időnként lefejelik mindenféle jöttmentek, viszont szinte ő volt bizonyos időszakokban az egyetlen megbízható veszélyforrásunk - immáron sorozatban szállítja a kulcsmozzanatokkal megspékelt remek teljesítményéket. A gólpasszára pedig kapott még 6,5 extrapontot, mert csak.

Piqué (6,5) - Egyetlen szerelés és nulla labdaszerzés (interception) fűzödik a nevéhez, ami még akkor is kevés, ha nem is annyira ez volt a fő feladata. Rögtön az elején épp olyan ostobán borult fel az ötös sarkánál egy szimpla visszacselre, mint anno Vidics tette Eto'o suta trükkjénél. Alapból is el szokott önteni a rettegés, ha csak ideiglenesen is beszorulunk, de most, hogy egyértelműen ő lesz a főnök hátul egy ideig...

Mascherano (6,5) - Vele kapcsolatban is leginkább az maradt meg, amint pattog Thiago Silva mellett, hogy legalább kb. ugyanakkorának tűnjön, majd azzal a lendülettel nekiszalad Albának, és belesérül. Nincs kétségem afelől sem, hogy róla ugyanúgy bepattant volna, mint tette azt Bartráról - ettől függetlenül nagyon fog hiányozni.

Jordi Alba (6) - Amire az utóbbi időben használjuk, az egyértelműen nem a fő erőssége. Most ráadásul emberére akadt, így szimplán a sebességéből nem élt meg, védekezésben szemmel látható gondjai voltak olykor. Előrejátékban pedig akkor is többet vártam tőle, ha nyilvánvalóan a taktika is hátráltatta ebben.

Busquets (5,5) - Az ő teljesítménye óriási kérdőjel számomra. 59 passz 83%-os hatékonysággal - viccelsz tesó? Ezen kívül nálam aligha maradhatott volna végig a pályán - Stark valami egészen érthetetlen okból még csak sárgával sem büntette. Valószínűleg Ibrahimovic, valamint pusztán a két centrális támadó jelenléte miatt játszott sokkal közelebb a belső védőkhöz, de úgy éreztem, hogy kivételes taktikai érzéke ezúttal némileg cserben hagyta, és két szék között a földre csücsült: sem az építkezésben, sem a védekezésben nem nyújtott igazából elfogadhatót.

Xavi (7,5) - Fontos meccsen megint alaposan odatette magát, Iniestával párban felépítették a középpályát, és ha nem is a teljes meccsen, de jól biztosították a dominanciát, még a fejét is roppant szimpatikusan lapogatta. Sajnos a 94. percben valahol a csatársorban kolbászolt negyedmagával (!), egészen értehetetlen, hogy miért nem zárt inkább vissza, a második kapott gólt kénytelen vagyok nagy részben neki adni.

Iniesta (8) - A makulátlan összjáték mellett ha nem is volt átütő, de - különösen Messi kiválása után - ő volt a kreatív center.

Villa (5) - Megint bekerült a darálóba, de a múltkorival ellentétben ezúttal egy pontatlan sarkazáson kívül az égvilágon semmiféle veszélyt nem tudott teremteni - legalábbis az ellenfél kapuja előtt, mert Silva fejese előtt ő szabálytalankodott teljesen feleslegesen olyan helyen, ahol egyébként is kétszer meggondoljuk, jó ötlet-e... Reméljük, ez csak átmeneti kisiklás volt, nem várok tőle már túl sokat, teljesen elégedett leszek vele, ha ebben a hátralevő néhány hétben tol még 4-5 dugót - lehetőség szerint mindegyiket a BL-ben kérném.

Alexis (7,5) - Egész meccsen gürizett, ráadásul rendre meg is találta a réseket a pajzson, de a tizenhatoson belül egyszerűen átok ül rajta. Mindazonáltal több sikeres szerelése volt, mint Piquének és Mascheranónak együttesen, és a végén a kapu előtti aknamunkája is gyümölcsözött - nyújtsa fel a kezét, akiből nem tört ki a gúnyos kacaj, amikor Stark megadta.

Messi (7,5) - Emberére akadt ezúttal, épp ezért nincsenek kétségeim afelöl, hogy ott lesz a visszavágón, biztosan hajtja a bizonyítási vágy, hogy egy akció keretében mindkét brazilt felbőrözze. Valljuk be, pokolian fontos is, hogy mihamarabb összekapja magát.

Fabregas (6,5) - Nem tudom, neki mennyire volt fogalma arról, tulajdonképpen mit is kellene játszania, nekem nem igazán sikerült kitalálnom a szándékot. Volt néhány ígéretes beindulása, és végülis a Sanchónak letett fincsi sarkazása kulcsfontosságú volt, de például az is bevillant az utolsó percben, hogy semmi gond, mindjárt jön Cesc, és becsúszik, de ő is fenn fröccsözött Xavival...

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása