Tot El Camp

Edző verbunkos – magyar táncok

Ki legyen Lucho utódja?

2017. február 19. - Szvob.

kispad.jpg

Nyomorúságos lemaradásban vagyunk. Minden magára valamit adó Barca oldal, fórum, blog, daláregylet sorra vette már Luis Enrique potenciális utódjelöltjeit, csak mi nem. Negligens egy banda vagyunk, ez köztudomású, de a jobb később mint soha elvén, itt vannak a jelöltjeink.

Stílusosan 10 + 1.

 

Mindenkinek megvan az a játék az általános iskolából, hogy van egy kör székekből építve, szól a zene, aztán mikor a zene megáll, mindenki leül a hozzá legközelebb eső székre. Akinek nem jut szék, kiesett. Valahogy így képzelem én a magyar élvonal edzői körforgását is, azzal a szerény különbséggel, hogy nálunk nem csökken a székek száma, csak a körforgás állandó.

Ezt nevezhetnénk rosszindulatúan belterjességnek, de mi nem vagyunk rosszindulatúak, a pozitív oldalát nézzük a dolognak, így ez a módszer kérem, az értékmegőrzés. És ha már ennyi értéket megőriztünk ne legyünk restek átadni a tudást, tapasztalatot és esetleg valakit a legjobbakból.

Nézzük: 

Csertői Aurél

Ki mással kezdenénk a potens jelöltek sorát, mint azzal a magyar sztáredzővel, aki bármelyik magyar edzőt alkalmasnak gondolja a katalánok számára? Ő maga mondta, hogy magyar edző is tudna edzést vezényelni a Barcelonának.

A tizenegyszeres válogatott középpályás profi pályafutása során és edzői karrierje alatt is olyan értékes tapasztalatokat szerzett, amelyek feltétlen predesztinálják őt a Barca kispadra. Tökéletesen ismeri a labdatartásra, labdabirtoklásra épülő futballt, amelyből egy villanás alatt életveszélyes helyzeteket tud kialakítani, csak gondoljunk erre a mérkőzésre és képzeljük el ezt a jelenetet ter Stegen Sergi, Piqué, Alba négyszögben.

Bizsergető, ugye?

 

Csank János

Csank mester szívében mélyen ott él a blaugrana szeretete, gondoljunk csak a Csank által többször is dirigált Videoton vagy a szinte otthonának számító Vác színeire! Na? Kell ennél több?

Igen. A mester nemzetközi tapasztalatoknak sincs híján, hiszen vegyes megítélésű szövetségi kapitánykodása mellett egy teljes idényen keresztül vezette a pireuszi Proodeftiki F.C.-t, amely akkor pechjére épp a másodosztályt erősítette és a kemény munka eredményeként ott is maradt.

Tagadhatatlan kitartása, munkabírása és sikerei ellenére (a 18 helyből, ahol megfordult csak háromban töltött két szezonnál többet) a legnagyobb kontribúciója a magyar labdarúgáshoz utánozhatatlan nyilatkozatképssége és artikulációja, amelynek csodájára jár a nyelvészettudomány, mely szerint hogyan lehet egy bajusz két szélének 3-5 mm-es elmozgatásával hangokat képezni.

 

Bencés Miklós

A salgótarjáni születésű tréner egy igazi túlélő és éppen ez a tulajdonsága teszi alkalmassá a Barca padjára, arról nem beszélve, hogy több területen is egyszerre tudja kamatoztatni képességeit. NBII-es pályaedzői gyakorlat után tudását a rettegett Arnóton majd a hejőcsabai katlanban pallérozta tovább, hogy a DVTK lehessen a következő állomás, ahol dolgozott Csank János, Vágó Attila, Gálhidi György, Sisa Tibor, Aczél Zoltán, Tornyi Barnabás, Tóth László segítőjeként is. Ha ez a névsor nem győzi Bartomeut és csapatát, akkor nézzük a következőket: politikusként nem kezdő (négy év önkormányzati múlt nem piskóta), jól jöhet a tapasztalata a katalán függetlenségi harcban. Ugyan a DVTK-s időszaka végén távozása kissé dicstelen volt, a REÁL Felcsútnál megnyerte az NBII-t, majd egy év NBI után Mezőkövesdre ment, ahonnan a DVTK sportigazgatói széke várta.

Kiváló diplomata is ezek szerint.  

banczes.jpg

 

Urbán Flórián

A negyvenszeres válogatott legendát senkinek nem kell bemutatni. A metálzenekarszerű névvel büszkélkedő REACTOR Fc. futsal edzőjeként gyors passzokkal kel és fekszik, mitokondriális szinten buzog benne a kombinatív játék. Kiváló közszereplő, kimódolt és fifikás nyilatkozó, igazi terepe az online platformok, ahol kendőzetlen őszinteséggel tárja a közönség elé szakmai véleményét. Nyelvújító: a parasztvetítés kifejezés megalkotója.

Mivel a Barcelonában többen is igen aktívak a közösségi oldalakon, így egyértelmű, hogy meglenne a közös hang.

 

Várhidi Péter

Szakértő. Vitathatatlanul az, hiszen hétről hétre ekként látjuk viszont a tévében, kivéve, ha tatabányaiak vagyunk.

Szekértelem tehát pipa.

Tapasztalat: tizenhat mérkőzésen keresztül fejlődött kezei alatt a nemzeti tizenegy, és ugyan 16 meccséből csak hetet tudott megnyerni, mégis felmutathat egy barátságos 3-1-es győzelmet a talján bikák ellen, amit később a török áfium relativizált egy sima 3:0-ás vereséggel. Különleges képessége, hogy személyek neveit kizárólag csak névelővel hajlandó kimondani, ennek okán a Barca kispadjáról biztosan helyesen tudná meghatározni, hová helyezkedjen a Messi.

 

varhidi.jpg 

Dárdai Pál

Kiváló játékos, kiváló edző, kiváló ember. Egy baja van, hogy német. Mármint hozzáállásában, munkamódszerében, felfogásában és összeszedettségében német, ezért is tart ott ahol.

Alkalmassága megkérdőjelezhetetlen, de sajnos információink szerint a szerződésében van egy záradék, miszerint profi karrierje végéig 50.000 google találatot kell produkálnia a „Dárdai Herthája” keresőkifejezésre, különben negyvenhétmillió német márkát kell megfizetnie csapatának készpénzben és még sajnos csak 16.600 találatnál tart.

Kár érte.

 

156580_dardai_pal.jpg 

Egervári Sándor

A Reuters-Digest nevű, mindentől független hírügynökség kérdésére, miszerint hogyan képzelné el jövőjét a Barca kispadján, Egervári a következőket válaszolta:

"Milyen edző lennék a Barcában? Példaképem a csapat edzői közül Tata Martino. Tetszett a munkájában, hogy ahogy esett, úgy puffant. Ez igazán lenyűgözött, mintha magamat láttam volna. Példaértékű volt számomra az a bukolikus bágyadtság, ami a csapat taktikáját jellemezte akkoriban. Szeretném hinni, hogy a válogatottbeli munkámat vette alapul és építette be saját stratégiájába. A feleségem szerint ráadásul ugyanolyan szomorúan tudok nézni, mint a volt argentin szövetségi kapitány."

 Pintér Attila

Ismét a hazai királyi gárda környékén halászunk, következő jelöltünk nem más mint a jelenlegi edző, akinél jobban senki nem tud magáról egyes szám harmadik személyben beszélni. Csak Gollam. Szangvinikussága, határozottsága, már-már bárdolatlannak mondható közvetlensége friss levegőként hatna a katalán öltöző túlfizetett paprikajancsijai között.

Pinyő bá kezei alatt megtanulnák, mit jelent a fegyelem.

És a tolódás. 

 

Véber György

Sérülése derékbatörte játékoskerrerjét, fogalmatlansága ugyanerre nem volt képes az edzői karrierjével. Még. De ha már így buzog benne a tettvágy, nézzük, mire mennének vele a gránátvörös-kékek!

NBI-es edzőkarriejre ugyan masszívan negatív mérleget mutat, de örökérvényű tapasztalatokat gyűjtött a Lúzer FC edzőjeként, amit jóbarátjával, Urbán Flóriánnal párban tréningeztek tíz hosszú héten át. Ha lehetne én együtt látnám őket szívesen a Barca kispadján, de szólóban is biztosan megállná a helyét, gondoljunk csak a Rákosmente vagy a Nagykőrösi Kinizsinél eltöltött időkre.

Bár nem kizárt hogy a Nyíregyháza nem engedné el könnyen, azért egy próbát megér.

 veber640.jpg

Mezey György

A magyar edzői kar doyenje, az utolsó világbajnokságot látott trénerünk, maga a nagybetűs tapasztalat TAPASZTALAT és rutin. Törékeny termetét a 6:0 sem törte meg, büszke arcélének barázdái egy dacos jellemről tanúskodnak.

Számos magyar csapatnál megfordult, szövetségi kapitányként kitörölhetetlen minden magyar futballszerető szívéből. Dolgozott külföldön, például Kuwaitban, amitől már nem messze van Katar, ahol mondanom sem kell ki focizik. Ennél erősebb kötelék aligha létezhet - már-már spirituális.

Számos elismerésben részesült, 1988-ban Ezüstgerely díjat kapott, gyaníthatóan a magyar futball nyolcvanas években történt földeállításáért végzett fáradhatatlan munkájáért. Hatása a mai napig kitörölhetetlen.

Táplálkozásszakértő, amatőr gourmet, specialitása a tészta.

Ugyan már nem aktív és talán nehéz lenne elcsábítani az emelkedő nyugdíj mellől, de hátha.

2957_mezey_gyorgy.jpg 

 

Ifj. Knézy Jenő

Titkos favoritom ez a kiváló férfi, aki ha határozottságról és fegyelemről van szó, nem ismer se Istent, se embert, se asszonyt. Oda üt, ahova.

Szakértelmét nem édesapjától örökölte, olyannyira hogy már-már a név viselésének joga is elperelhető lenne az Egyetemes Sportértékek nevében.

Ugyan nem mondható egy virtigli culénak, de úgy olvassa a játékot, mint senki a pálya széléről. Nem lehet zavarba hozni a játékosok neveivel, mert neki szinte teljesen mindegy, taktikai kérdésekben is felülmúlhatatlan, kiismerhetetlenül keveri a csapatrészektől elvárt feladatköröket, a 4:3:3, a 4:4:2, a 3:5:2 számára egyre megy és végtére is igaza van, az élet egy harc, ahol pofonokat adunk és kapunk.

95552.jpg

 

-------

Mérkőzés is lesz az este, persze, nyerni kell, a várható kezdők pedig:

Barcelona (4-3-3): ter Stegen; Roberto, Pique, Umtiti, Alba; Rakitic, Gomes, Iniesta; Messi, Suarez, Neymar

Leganes (4-2-3-1): Herrerin; Bustinza, Mantovani, Insua, Rico; Alberto, Gabriel; Samu, Bueno, Szymanowski; Guerrero

 

 

 

 

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása