Tot El Camp

Spanyol bajnokság, 35. forduló: Espanyol - FC Barcelona

2017. április 29. - Bendak

messi_1.jpgRitkán fordul elő, hogy egy csapat bő három héttel a bajnokság vége előtt vezeti a tabellát, ám sorsa mégsincs a saját kezében. Ez a furcsa szituáció tökéletesen szimbolizálja az FC Barcelona szezonját; ott vagyunk a tűz közelében, mégis hiányzik valami apróság, hogy átvehessük az irányítást.. jelen esetünkben három szaros pontocska. Hogy ez a feltételezés a szezon végén is igaz legyen, most épp a helyi Judeai Nemzeti Front képviselőit kellene újabb öngyilkosságra kényszeríteni, lehetőleg nem önnönmagunk keresztrefeszítésével. Hajtás után jön a spanyol MTK.

Tovább

Kétkedve, pesszimistán

_92820032_goal.jpg

1973-ban Cruyff megérkezik a Barcelonához és egyetlen évre sem volt szüksége ahhoz, hogy a klub szimbólumává nője ki magát. Az ok pedig nem az, hogy vele együtt a csapat tizennégy év után ismét megnyeri a bajnokságot, hanem az 1974. február 17-én történtek. A nap, amikor a Barça 5-0-ra győz idegenben a Real Madrid ellen.

A győzelmet nem előzi meg olyan hosszú várakozási idő, mint a bajnoki trófeát, de még az sem különösebben lényeges, hogy mindez idegenben történt. Hisz alig két naptári évvel azelőtt oda-vissza győzött a Barça, de az idegenbeli győzelemre is mindössze három évet kellett akkor várni.

Hogy mi tette mégis különlegessé azt a győzelmet? Egyrészt persze a győzelem mértéke, másrészt viszont a politikai helyzet változása. A Franco korszak hanyatlóban, Katalónia egyre inkább érzi a szabadság levegőjét, az a győzelem pedig az elnyomás elleni harc legikonikusabb jelképe lett a sportpályán. És – a történelmi előzményekkel együtt persze - meg is határozta jó időre a Barcelona érzelmeit a Real Madriddal szemben.

Tovább