Tot El Camp

Spanyol bajnokság, 25. forduló: FC Barcelona - Girona FC

2018. február 24. - Bendak

fc-barcelona-girona-fc.jpgA spanyol labdarúgás egyik – számomra legalábbis – legcsodálatosabb „motívuma” a Girona-féle kiscsapatok története. Akár mesebeli kalandnak is mondható ahogyan az Eibar, az Alaves, vagy a Leganés legkisebb fiúként elmegy szerencsétpróbálni az óriások földjére, s onnan néha bizony komoly kincsekkel tér haza. Jelen esetben már csak hab a tortán, hogy a gironai fiú épp katalán.

Pablo Manchín csapata varázslatos pillanatokat él meg újoncként a La Ligában. Többek között legyőzve a nagy fehér bálnát és a baszk fenevadat tizennégy fordulóval a vége előt a nyolcadik helyen állva várják a jövőt, azaz az FC Barcelonát.

A Girona továbbá nagyszerű példája az összefogásnak és kitartásnak. 2013-ban a vezetőség annak érdekében, hogy több tőkét kovácsoljanak s ezáltal bebiztosítsák a csapat további működését, elindította az "El Girona FC también es mío" (A Girona az enyém is) c. mozgalmat, amely lehetővé tette a szurkolók számára, hogy részvényeket vásároljanak a klubjukból, s ezáltal is támogassák kedvenceiket. A kezdeményezés sikerrel járt, s a csapat további fejlődésnek indult.

real.jpg

Egy évvel később, a 2014-15-ös szezonban adatott meg először az esély, hogy a csapat feljusson a legfelsőbb osztályba, de egy utolsó percben bekapott gól miatt lecsúsztak a dobogóról, s a három gólos győzelem ellenére végül alul maradtak a Zaragozával vívott osztályozós meccsen. A Girona nem adta fel, s egy újabb nagyszerű szezon után újra ki-ki meccset játszhatott a továbbjutásért, de ezúttal az Osasuna jelentett megállást. Két sikertelen év után aztán a 2016-17-es szezonban megtört a jég, a katalán kiscsapat pedig a történelmi második hely megszerzésével 87 év után először jutott fel a La Ligába.

A csodás történet azonban nem ért véget. Pere Guardiola részvénytulajdonos mellé sikerült elcsábítani a City Football Group nevű globális mértékű befektetési csoportot is, amely úgy fest komoly összegekkel és infrastrukturális beruházásokkal támogatja a klubot. Ennek a Guardiola-CFG kombinációnak köszönhetően garantálva van az új edzőközpont és stadion felépítése (nagyjából 20,000 négyzetméternyi területen füves, műfüves és hibrid pályákkal, stb.), ill. a szakmai munka is.

pere_g.jpg

De, hogy a játékról is említsünk néhány szót: a Girona egy rendkívül nehezen legyőzhető csapat benyomását kelti. Manchín mester stabil alapokra építve, a széleket támadva gyors játékfelépítéssel operál, amely a Stuani-Portu kettősre van kihegyezve. A katalánok ráadásul rendkívül ötletesen képesek átívelni az ellenfél védelmét. Nem egy alkalommal fordult már elő, hogy a támadóik gyors mozgásokkal elvonták a védők figyelmét, a hosszú oldalon pedig a második hullámban a szabadon remekül érkező szélsők elvitték a bulit. További jellemzőjük a remek tolódás és területlezárás, valamint a duplázásokkal, emberelőnyös szituációkkal kialakított üres területek bejátszása az ellenfél tizenhatosa előtt.

Ami számomra a legmeggyőzőbb az a védekezésük megkomponálása. Sok újonc rohan naívan előre vérszagot érezve, s a rutinosabb ellenfeleiknek gyakorlatilag nincs is más feladatuk, mint a fellazult védelmüket lekontrázni egy-egy pontosan előreívelt labdával. A Girona ellenben rendkívül fegyelmezett ezen a téren is. A hátsó sor, általában öt ember labdavesztés során azonnal visszazár, míg a csapat másik fele azonnal letámad, hogy az ellenfél ne tudja kihasználni a magasra tolt védelmi vonalat.

Amennyiben némi kockázatot vállalva magunkra tudjuk húzni a Gironát, és sikerül széthúzni a védelmüket, akkor nagy rá az esély, hogy egy-egy gyors akcióval meg tudjuk törni az új szomszéd lendületét és játékát. Erre a taktikára pedig a legmegfelelőbb ember egyértelműen Dembélé lesz, akinek lassan így fél év elteltével időszerű lenne a beépítése a csapatba, pláne a Chelsea elleni visszavágót is szem előtt tartva.

A Dario Sport hírei szerint Osmán lassú beépülése azonban nem csak a sérüléseknek köszönhető. A klub bár igyekezett mindent megadni a francia akklimatizálódásához, csak később tudatosította a gondok máshonnan erednek.

Családi viszályok

  • mivel az egész família egy fedél alatt élt rengeteg vita és nezeteltérés volt a családtagok között. Osmán ezért megkérte a klubot találjanak három lakást: egyet neki és testvérének, egyet az édesanyjának, egyet pedig az édesapjának. (Állítólag szülei kapcsolata rendkívül megromlott, s nem tudnak tovább egy fedél alatt élni.) A klub megpróbált egymáshoz közel eső házakat találni a Dembélé családnak, de nem jártak sikerrel, s a családi hangulat rányomta bélyegét a fiatal srác mindennapjaira is.

Étrend

  • Osmán és családja muszlimok, ezért csakis speciális, ún. halal ételeket ehetnek. Osmán nem szerette a Ciutat Esportivában felszolgált kosztot, az otthon elkészített kaja pedig mondjuk úgy nem volt „élsportoló kompatibilis”. A klub ezért felfogadott egy halal ételekre specializálódó szakácsot, aki elkészíti és felügyeli Oszi étrendjét reggelitől kezdve a vacsoráig.

osman.jpg

Nyelvi problémák

  • a nyelv további akadályokat gördített a francia útjába. Gyakorlatilag hosszú ideig mindössze két emberrel tudott csak kommunikálni (Samu és Digne), a nagy nevek az öltözőben pedig alig tudtak vele pár szót váltani. Messiék állítólag az elmúlt hetekben jóval több alkalommal próbálják bevonni a kommunikációba, bátorítani ill. jobb kedvre deríteni.

Az már orvosilag is bizonyított megannyi tanulmányon keresztül, ha egy ember nem érzi jól magát a környezetében sokkal hajlamosabb a sérülésekre is. Egy ilyen fiatal srácnál pedig egy idegen országban, idegen nyelv, idegen kultúra, idegen kaják, hatalmas elvárások és fagyos családi viszonyok közepette nem is meglepetés, hogy ennyire akadozik a beépülése. Márpedig Osmán egy csiszolatlan gyémánt, aki meggyőződésem, hogy a következő évek Barcelonájának egyik legnagyobb értéke lehet.

Várható kezdők:

Barcelona:

Ter Stegen; Semedo, Piqué, Umtiti, Alba; Rakitic, Busquets, Coutinho; Dembélé, Messi, Suárez

Girona:

Bono; Ramalho, Bernardo, Juanpe; Benítez, Pere Pons, Granell, Mojica; Portu, Stuani, Borja García

Kezdés: 20:45

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása