Tot El Camp

Jött/Mentek

2023. szeptember 03. - Bendak

f4-qcjdxoaaqm-q.jpg

Próbálok majd hosszabban is “papírra vetve” elmélkedni majd, de most be kell érnetek ilyen hangyaphasnyi Hemingway-i szösszenettel, merugye a húspiac (aka Mateu Alemany homokozója) bezárult, a keret végre teljes, a csapat meg letolt három teljesen véletlenszerű meccset egy felemás előszezon után, amiről jó lenne írni is valami érdemlegeset, de ez jelen pillanatban teljességgel felesleges/lehetetlen. Ezért megpróbáljuk.

Szóval íme három dolog az augusztusunkról, amit megéri kiemelni:

1, Egy brutálisan jó transzfer ablakot tudunk magunk mögött. Az eddigi legnagyobb gondunk az volt, hogy bár van egy kifejezetten jó kezdőnk, de amint variálni kell, befingott a gépezet. Nos, jelen állás szerint Laportáék szinte tökéletesen orvosolták a keret hiányosságait: kirakták, akit ki kellett, teret adtak annak, akinek kellett (Fati, Zoli) és minőséggel, várjá, nagybetűs MINŐSÉGGEL töltötték fel a keretet, miközben még a jövőre is gondoltak. S került mindez 3,4 millió euróba. Szóval, ha van olyan köztetek, aki szerint a klub adott helyzetében ez nem volt csillagos tÍzes, az egyen hagymát.

Csak a miheztartás végett: innen indultunk a 2021es szezon elején...

f4-5txrwuaalxlx.jpg

2, A két problémás érkező és egy fájdalmas távozó. Sok helyen olvasom vissza, hogy ezekkel a céer imitátorokkal csak a gond van. Jóbarát, ha nem lett volna, akkor most egyrészt nincsenek itt szaré-húgyé, másrészt gyakorlatilag zéró kockázat mindkét transzfer. Az Atletinek végre nem fizettünk egyetlen büdös vasat sem (érzékelés képpen, a Chelsea 6 hónapra 11 milliót perkált a matrac alá.. Jó, mondjuk ők kifizettek 40 milliót egy olyan gyerekért, aki 3 tétmeccsen játszott eddig. Összesen.).

Cancelo simán a világ egyik legjobb jobb oldali védője, szárnyvédője, mindenese. Ilyen Getafék ellen például ha van, Bordalás ahelyett, hogy ostobaságokat böfög, csak bólogatva szórta volna a hugyfoltos nadrágjában a “legalább egy döntetlent érdemeltünk volna” strófát. Szóval a fickó - főleg Oszmán távozása után - hatalmas kincse lehet a csapatnak.

374690128_604545771833843_6008132142417115832_n.jpg

Félix mellett pedig az szól, hogy nem szól mellette semmi. Mármint, ha abból indulunk ki, amit az Atleticóban mutatott. Így lett az ő kis kutinnyójuk. Baldéval kiegészülve viszont, a bal oldalról indulva az eddigi zéró kreativitást felválthatja egy rendkívül dinamikus, furfangos kis páros, ami egyrészt jót fog tenni a csapat kiszámíthatatlanságának, a támadások eloszlásának és persze Lewandowskinak is..

Mateu Alemanyt pedig avassuk szentté a Duna jegén.

f5abbqlwuaek-vr.jpg

3, az eddig három meccs alapján nem sok mindent firkantottam a papírra, de amit fontosnak vélek kiemelni:

  • Pedri – A Getafé mély védekezése rámutatott a kis zsenink, illetve a csapat egyik hiányosságára: nem tudtunk helye(ke)t kialakítani a sorok között (lásd lejjebb: több mozgás), így Pedri is csak szenvedett azok keresésével. Összesen 38 alkalommal ért labdába, ettől pedig a csapat is gyengébben muzsikált. Ha Pedri pörög, a csapat is jobban játszik. 
  • A jobb bunkó hiánya/fontossága – Xavi „jobb bekk mantrája" nem volt véletlen. A mester okosan próbálta felborítani a pályát (mindhárom meccsen), majd átfordítani hirtelen a másik oldalra a pettyest (többnyire Raphinhának/Araujónak), de ez sajnos nem működhet effektíven a megfelelő profilú játékosok nélkül. A brazilunk – tetszik, vagy sem – egy limitált tudású szélső, aki bár többet melózik, mint Stahanov felesége a sátor alatt, mégis óriási segítség lenne egy olyan cimbora, aki tökéletesen képes leváltani/átfedni majd bedolgozni a labdát a tizenhatosba. Na Araujo nem ilyen. Araujo bár szép, batár állat, aki ráadásul meglepően gyors is, de szegénykém, ha megindul a vonal mellett, olyan, mint egy hegyomlás a szőlődombon az 52-es csukái mellett falatkának tűnő labdával. Ezért aztán nem lepne meg, ha a portugál már az Osasuna ellen is ott lenne a kezdőben..
  • Több mozgás – rengeteg esetben iszonyatosan statikus a játékunk. Lehet persze ennek is több oka. Az új arcok még nem ismerik a tavalyról áthozott automatizmusainkat, kevés a sikeres 1vs1 szituáció (a hangsúly a sikeresen van), nincs meg az összhang még a játékosok között... Bármi is az oka, Xavi biztosan több beindulást kér majd a középpályásoktól (Frenkie, Pedri, Gavi, Gündo) és bátrabb játékot a szélsőktől is (Raphi, Yamal, Baldé, Cancelo).
  • Lewandowski szerepe – először is meg kell értenünk, hogy a polák nem Messi. S mivel nem Messi, kevesebb dologhoz is ért (igaz, ahhoz a néhányhoz vizsont nagyon). Szóval Lewa nem kreatív játékmester, aki képes a középpályára visszalépve felhozni a labdát. Lewa egy vérbeli befejező csatár, akit bizony ki kell tudni szolgálni. Körbevenni kreatív játékosokkal, szélsőkkel, akik a segge alá teszik a labdát, róla pedig majd szépen bepattan. Mert igen, róla a tizenhatoson belülről majd biztosan bepattan. Beleerőltetni az egyszemélyes üdvhadsereg szerepébe sajnos nagyon elhagyatottá és haszontalanná teszi számunkra, ráadásul az erejét is felőrli a meccs végére a sok felesleges futás...

 Summa summárum, tartom, amit augusztus elején/közepén mondtam:

- az előszezon messze volt az ideálistól, a keret a negyedik forduló előtt tisztult csak le véglegesen (ez olyan kései távozók/érkezők esetében, mint Dembélé, vagy Cancelo komolyabb taktikai fejtörést/kiesést/változást jelent az edző számára). Szóval ennek a csapatnak még érnie kell fiatal barátaim... aztán ha beérik, olyan október közepére/végére tippelve, a seggünkből fog sütni a napocska.. is.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása