Tot El Camp

Egy fecske csinált nyarat

2019. augusztus 16. - johneagle001

barcelona_2.jpg

No akkor. Belekezdünk. A szezonba. Mi és a csapat is. De mindenekelőtt egy szolgálati közlemény. Vagymi.

Ugyanis feltételezzük, hogy többeknek feltűnt, az előző szezon második felében igencsak megritkultak a posztok. Olykor a beharang maradt ki, érkezett az utolsó pillanatban, olykor pedig az értékelő maradt el, alkalmanként érkezett jelentős késéssel. Az okokkal nem szívesen fárasztok senkit, de rövid magyarázatot nyilván érdemel.

A Barçának szerencsére(?) meg van az a sajátossága, hogy irdatlan mennyiségű meccset játszik minden szezonban, nekünk pedig meg van az a sajátosságunk, hogy kevesen vagyunk. Voltunk is, de lettünk, merthogy vigvik életébe harmadszor is bekopogtatott a gólya, amit pedig, feltételezem, nem kell ecsetelnem, milyen mértékben terheli a mindennapokat. Is. Ezentúl pedig Bendak életébe is hamarosan be fog kopogtatni, amiről pedig nem tudjuk, milyen mértékben lesz hatással a blogbeli aktivitására. Egyelőre(!) úgy néz ki, nem észrevehetően.

Sokat gondolkodtunk azon, hogyan kellene megoldanunk a problémát, végül arra jutottunk, hogy kényszerből csökkenteni fogjuk a(z éves) posztok számát. Egészen pontosan a felére. Ami konkrétan azt jelenti, hogy mostantól nem várhatók beharangok a meccsek előtt. Mert úgy ítéltük meg, hogy az értékelők a fontosabbak, azokban tudunk inkább érdekesnek minősíthető véleményeket alkotni, illetve azok, amelyek ezzel együtt inkább tart(h)a(t)nak érdeklődésre számot az olvasók felől. Meg, mert Bendak azt mondta osztezvan'!

Annyi pontosítást kíván még ez a néhány mondat, hogy nem kizárhatóak (a) kiemelt meccsek előtt beharangok is, de ígéretet előre nem teszünk erre! Nem csűröm-csavarom tovább a történetet, behatároltak a lehetőségeink, a kapacitásunk, ha sajnálatos is, csak ebben a formában tudjuk megoldani, hogy a blog a jövőben is aktív maradhasson. És a kötelező kör után jöjjön a lényeg, merthogy véget ért az előszezon, az igazi pedig máris elkezdődik!

frenkiedejong-barcelona3.jpeg

Valószínűnek tartom, hogy nem volt nehéz kitalálni, mire, még inkább kire akart utalni a cím, merthogy bizony Frenkie de Jongról van szó. Aki követte az érkezése óta tapasztalható eseményeket, kapásból feltűnhetett, hogy már edzésen (torony)magasan kiemelkedik a csapatból. Aki pedig követte az előszezon meccseit, azt is láthatta, hogy ez a kiemelkedés a pályán is igaznak bizonyul. Nekem egész egyszerűen döbbenet volt látni, hogy ez a fiatal gyerek megérkezik az Ajaxból és villámgyorsan leckét ad a Barça játékosainak abból, hogyan is kellene elképzelni ezt a futball nevű játékot!!!

Számára nem volt kérdés, hogy a pályán futni kell, az sem, hogy a labdának nagy sebességgel kell jönni-mennie lábról-lábra, és hiába voltunk mi büszkék arra, hogy nálunk vannak a világ – talán – leggyorsabb játékosai, bizony rá kellett ébrednünk (újra), hogy egyes elemeiben milyen mértékben elszaladt mellettünk a csúcsfoci! Miközben Frenkie valójában piszok "egyszerű" dolgokat csinál a pályán. A teljesség igénye nélkül:

  • Nincs olyan pillanat, amikor ne kínálna passzopciót a labdás embernek.
  • Szigorúan mindig a lehető leggyorsabban „szabadul” a labdától.
  • Szinte soha nem hozza bajba a társat azzal, hogy veszélyeztetné a labdabirtoklást egy rossz ütemű, erősségű és irányú passzal.
  • Kizárólag akkor gondolkodik hátrafelé, ha őt magát hozta nehéz helyzetbe egy meggondolatlan passz, egyébként szigorúan mindig előre gondolkodik a játékban, amikor nálunk a labda.
  • Ha nem birtokoljuk a labdát, az elsődleges szándéka soha nem a visszazárás, hanem a visszatámadás.
  • Bár nem idegenkedik konkrétan szerelni sem, a labdaszerzés elsődleges forrása nála az okos helyezkedés.
  • Mivel nagy magabiztossággal cselez, nem ritkán ő maga indul előre, de nem tekeredik rá a labdára, mindig pontosan fel tudja mérni, mikor hátráltatná a csapatot, mert feleslegesen bonyolulttá válna a játéka.
  • Ugyanennek kapcsolódó pontja, és következménye, hogy a támadóharmadban is nagyon magabiztos tud lenni, nagyon magas a passzaránya ott is, ezzel együtt pedig a hasznossága a támadójátékban.

Ismerős? Lehetséges, mert akaratlanul is Iniestát írtam le ebben a néhány pontban. Vagy ha nem is nevesítem, a klasszikus értelemben vett Barcelonára tökéletesen felépített játékost! De miért is gondolom azt, hogy ő csinált nekünk nyarat a nyár kellős közepén? Mert világosan megmutatott egy szintet a csapatnak, illetve megmutatta nekünk, kik azok, akik ráébredve az általa mutatott szintre, fel tudtak „nőni hozzá”. Mert – mondjuk ki – bizony volt mihez felnőni.

maxresdefault_17_1.jpg

Az első gondolatom, amikor megláttam a de Jong produkálta iszonyatos játéksebességet, az volt, hogy Messinek végre lesz olyan társa, aki felér hozzá "fejben"! A következő gondolataim pedig akkor jöttek, amikor láttam, hogy kik azok, akik a néhány felkészülési meccs alatt is felvették az ő hozzáállását. Futásmennyiségben, a játék sebességében, elszántságban, a pályára vitt munkában, valamint a pályára vitt ügyességben és okos, váratlan megoldásokban. Puig, Alená, Sergi Roberto, részben pedig Semedo és Rafinha.

Akikről elmondható, hogy a csapat fiatalabbjai, illetve a klubhoz kétségkívül elkötelezett játékosok. Nem láthattuk sokat az előszezonban, de jó eséllyel közéjük sorolhatjuk majd Arthurt is, remélhetőleg Waguét, Firpót, Todibót, a többiek pedig cáfoljanak rá a visszafogott bizalmunkra és legyenek kellemes meglepetések az új szezonban! Hozzátéve, hogy – úgy tűnik – Suárezre máris motiváló hatással volt a plusz kilók eltűnése, valamint egy közvetlen rivális érkezése, Griezmann személyében.

És, hogy hova is akarok megérkezni? Azt gondolom, a tavalyi szezonban egyes meccseken határozottan érezhető volt a szándék arra, hogy valami látványosabb, szerethetőbb focit produkáljon a csapat. Jellemző volt – különösen a szezon második felében -, hogy több meccs elejét is megnyomtuk határozott presszinggel, gyors labdajáratással, relatíve határozott gólszerzési szándékkal. Ugyanakkor a „meccs elejére” vonatkozó kitétel azt is megengedi, hogy feltételezzük, hiába volt a szándék, tartósan fenntartani képtelenek voltunk azt. Ami mögött pedig először is állóképességbeli hiányosságokat sejthetünk okkal, másodszor pedig azt, hogy Arthuron kívül leginkább senki nem volt alkalmas erre a játékra a középpályán. Magunkon kívül pedig az Ajaxon is jól láthattuk, hogy nem kimondottan egy harmincpluszos keretre van szabva ez az intenzitás.

2596642-53831557-1600-900.jpg

De még egy mondat Arthurról. Pontosabban arról, miért is volt érezhető nagyon a hiánya. Mert tapasztalatom szerint, amikor ő nem volt hadra fogható, hiába próbálkoztunk ezzel a stílussal, hamar(abb) visszaestünk a saját kapunk elé és választottuk a félig-meddig bevált biztonsági játékot, ahonnan aztán majd Messi próbálkozik jó negyven-ötven méterről végiggyalogolni a pályán a labdával együtt. És meg is érkeztünk a mondandóm végéhez.

Azt sejtem, hogy tavaly (még?) valójában esélyünk nem volt tartósan fenntartani azt a játékstílust, amit mindannyian szívesen láttunk volna/látnánk. Azt is sejtem, Valverde nem lesz elég bátor ahhoz, hogy feldobja a fiatalokat a pályára, aztán meg elmagyarázza a közvéleménynek, miért is kell feltétlen bizalmat szavazni nekik, még akkor is, ha az eredmények nem jönnek. Gyorsan. Viszont azt is sejtem, hogy de Jong hiába fiatal, Valverde egyszerűen nem fog észszerű magyarázatot találni – még saját magának se - arra, miért ne tenné be minél hamarabb és állandó jelleggel a kezdőbe.

Vagyis, ha nem is fogja bevállalni a határozott fiatalítást (például Puig és/vagy Alená jelentősebb szerepe), Arthurt ÉS de Jongot ÉS Sergi Robertót középpályásként(!) már nem hagyhatja figyelmen kívül. Ezzel pedig most már van legalább három olyan játékosunk, akik alkalmasnak tűnnek fenntartani egy dinamikusabb, látványosabb focit. Még akkor is, ha a megszokott gálakezdő néhány tagja ennek köszönhetően hátrébb szorul a csapaton belüli rangsorban!

1545986556325.jpg

Azt gondolom, hogy de Jong annyira egyértelműen utat mutatott a csapatban rejlő opcionális lehetőségeknek, amit irgalmatlan böszmeség lenne figyelmen kívül hagyni. És hiába nem bízom Valverdében, abban bízom, hogy ENNYIRE nyilvánvaló jeleket már ő sem hagyhat figyelmen kívül! Ezzel pedig lehetőséget kapunk arra, hogy ne feltétlenül trófeá(ka)t, de (határozott) előrelépést, jövőképet lássunk a csapatban, akár már ebben a szezonban.

Spanyol bajnokság 1. forduló

Athletic Club - FC Barcelona

21:00

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása