Tot El Camp

Quo vadis FC Barcelona?

2021. október 06. - Bendak

Nekifutottam néhányszor egyfajta gondolatmenetnek Koeman és a csapat jelenlegi „munkássága” kapcsán, de valahogyan mindig odáig jutottam, ahova a meccseink végén is: kínlódásba, önmarcangolásba, bosszankodásba, majd belenyugvásba. Aztán jött ez a Barcalytics bejegyzés twitteren, ahol sík egyszerűen, röviden(!), mindenféle bazmegolás mentális kilengés nélkül leírja, miben is látja a legfőbb problémákat. Én meg mivel szívemen viselem a saját és a ti meggyötört szurkolói lelketeket is, lefordítottam miről is lenne szó… merthogy mélyésgesen egyetértek. Sőt.
Előzetesként talán azt érdemes kiemelni, hogy csupán Koeman eltávolítása nem oldaná meg azonnal az FC Barcelona gondjait. Koeman eltávolítása része lenne a megoldásnak. De mondanom sem kell pl. Haaland azonnali leakasztása nagyjából ugyanebbe a szatyorba pottyantható. Az FC Barcelona problémái ugyanis jóval mélyebben gyökereznek…

Mivel ötven oldalas analíziseket negaro távozása óta nem tolunk a blogon, most is inkább vágjunk bele egy leegyszerűsített verzióba. Ezen verzió alapján márpedig négy kardinális kérdést, illetve problémát kell feszegetnie az aktuális vezetésnek:

1, Fizikai felkészítés hiánya

2, Mentális felkészítés hiánya

3, Játékoskeret és sérülések

4, Taktikai elégtelenségek

 

1, Fizikai felkészítés hiánya

A 2017-es idény óta a Barca szemmel láthatóan lemaradt ezen a téren a többi elit kategóriás klubbal szemben. Azóta számtalan olyan példát tudunk felhozni, amikor edzők, játékosok és más labdarúgáshoz közeli emberek is megkérdőjelezték a Barcelona lazábbnak nevezett edzési metódusait. A hírek szerint Laportáék is tisztában vannak a problémával, így nem is csoda, hogy egyes hírek szerint a vezetőség kész alkalmazni (újra) egy személyt, aki a csapat fizikai felkészítését fogja felügyelni („Director of High Performance”).

Természetesen volt már erre példa a klubnál korábban is, hisz anno egy bizonyos Pep Guardiola külön kérésére érkezett az a Paco Seriul.Lo, aki a játékosok erőnléti edzéseinek megtervezésével volt megbízva. Róla annyit kell tudni, hogy fanatikusként tanulmányozta más sportágak edzés metodikáit, majd próbálta azokat ötvözni – s tette ezt sikeresen - a labdarúgással. Az eredménye meg is lett, majd Pep távozása után nem sokkal 2014-ben ő is elhagyta a csapatot. (Itt egy rövid és érdekes cikk Seriul.Lo szerepéről).

A teljesség igénye nélkül néhány példa: Malcom és Carlos Perez - a Barca volt játékosai -, Abidal, Agüero, Thomas Müller, vagy Spalletti (aki az Inter edzője volt 2018-ban) mindannyian tettek megjegyzést a Barca játékosainak fizikai felkészítésére:

2, Mentális felkészítés hiánya

A labdarúgás egy mentálisan is rendkívül megterhelő sport. A képesség, hogy nyomás alatt is teljesíteni tudjon, hogy vereség, vagy hosszú kihagyás után vissza tudjon térni, hogy folyamatosan motivált, sikerre éhes maradjon csupán néhány a rengeteg mentálisan megterhelő feladat közül, amelyek befolyásolják egy-egy játékos teljesítményét. Forgassuk csak meg a tőrt, és emlékezzünk csak vissza az elmúlt néhány év lassan már rendszeresnek nevezhető pofonjaiba:

Roma 3-0
Liverpool 4-0
Bayern 8-2
PSG 4-1

Félelmetes belegondolni is, hogy Róma után 4-5 évvel még mindig ugyanaz a mag alkotja a védelmünket, és ugyanez a mag viseli a kapitányi szalagot is.

Ezek az folyamatos, fájó vereségek a labdarúgás világának csúcsán kétség kívül megterhelő minden játékos számára. S amíg a többi klub igyekezett előnyt kovácsolni a sportpszichológia terén is, az FC Barcelona elutasította egy ilyen szakember alkalmazását. Ez a tény márpedig azért is rendkívül ellentmondásos, mert maga az FC Barcelona a Barca Innovation Hub-on keresztül igyekszik népszerűsíteni a sportpszichológiát és kínál okleveles kurzusokat a nagyérdeműnek. Ehhez természetesn kell még valaki, mondjuk a csapat első embere, az edző, aki kijelenti, hogy nem hisz a pszichológusokban és nem tulajdonít komolyabb szerepet a mentális egészségnek.

„Nem hiszek a pszichológusokban és a mentális problémákban, a jó játékosok mindig képesek talpra állni. "

 3, Játékoskeret és sérülések

A jelenlegi keret – tetszik, vagy sem – erősen foghíjas. Hiányzik a mélység, és a minőség az elittel szemben. Nincs megbízható gólvágónk, aki beveri a helyzeteket, Pique kiöregedésével pedig nincs megbízható középső védőnk sem, aki irányítani tudná a védelmi vonalunkat. Továbbá érdemes egy pillantást vetni a folyamatos sérülésekre, amelynek valószínűleg köze van a gyenge fizikai felkészítéshez, és mondani sem kell, nem igazán segít a Barca jelenlegi helyzetén. Ansu, Dembélé, Agüero, akik képesek veszélyt kialakítani az ellenfelek kapuja előtt gyakorlatilag nem is léteztek idáig. De folytathatnánk a sort Pedri, Bré, Lenglet vagy Baldé kisebb-nagyobb kieséseinek felsorolásával.

4, Taktikai elégtelenségek

Nem sok mérkőzésen állja meg a helyét az, ha azt mondjuk csupán a pocsék befejezések miatt nem tudott nyerni a csapat. Ugyanakkor sokkal több olyan sziutációt, összecsapást tudunk felsorolni, amikor Koemant taktikailag egyszerűen lejátszották a pályáról. Ide természetesen bevonható a a játékosok közötti kommunikáció és koordináció hiánya is.

Koeman rendszeresen azt követeli a játékosaitól, hogy vertikálisan és horizontálisan nyújtsák szét a pályát. Ennek megfelelően (nem) kirakja Frenkiet/Gavit (belső középpályások), míg Demirt (szélső) jegeli a padon. Így maradtak óriási üres területek a széleken az elmúlt két mérkőzésen.

20211003_085109.jpg

Az Atletico ellen Koeman a szélső bekkeket magasra kívánta tolni a pálya két oldalán, így Frenkie és Gavi a pálya belső feléről, half-space-ből támadhatta a pálya utolsó harmadát. Így maradtunk a szélén sebezhetőek, amelyet Pique és Araujo pocsék játáka sem segített különösebben.

A mérkőzés alatti taktikai változtatások sem mondható a mester erősségének, lásd Benfica elleni mérkőzés, ahol Frenkie de Jong fantasztikusan használta ki a Luuk De Jong körül kialakult üres területeket, és volt a csapat legjobb/legveszélyesebb játékosa. A 33. percben aztán visszahúzta középhátvédbe.

Félreértés ne essék, a játékosokat sem kívánom mentesíteni a felelősség alól. Folyamatos közöttük a kommunikációs zavar. Amíg egyesek letámadnak, a többiek visszalépnek, nem fedezik a társaikat, s rengeteg területet hagynak az ellenfélnek. A váltások támadásba, illetve védekezésbe egyszerűen kaotikusak, szörnyűek voltak.

Gondolom nem kell kisatírozni senkinek a "problémás" területet

Ami a legrosszabb azonban, a csapat identitás hiánnyal küzd. Ezen nincs mit szépíteni. Az, hogy milyen formációban, vagy mennyi támadóval/védővel lépünk pályára, már másodlagos probléma. Ha nem vagyunk tisztában azzal, mit akarunk játszani, igazolhatnánk bárkit a csapatba. Ugyanúgy szenvedni fog ő is, ahogyan az egész FC Barcelona.

Az újjáépítés minden bizonnyal időbe fog telni, mivel a probléma gyökere - ahogyan az elején említettük – mélyebben van, mint sokan gondolnák. Az anyagi, intézményi és strukturális gondok orvoslása mellett nem csak a megfelelő játékosokra van szükségünk, hanem elsősorban a megfelelő edzőre is, aki vissza tudja adni a Barca identitását, aki hitet ad és utat mutat ennek a szemre igencsak elveszettnek tűnő csapatnak. Azt pedig, hogy Ronald Koeman ez az ember, vagy sem, mindenki döntse el magának…

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása