Tot El Camp

Spanyol bajnokság, 6. forduló - FC Barcelona - Atleticó Madrid

2011. szeptember 24. - ladlac

Egy hete még az volt a kérdés, hogy a két döntetlen után vajon el tudja-e oszlatni a csapat a kételyeket. Jelenleg már az foglalkoztatja a szurkolókat, hogy ez a 3-4-3 mire lesz elég, a középpálya felduzzasztása ér-e annyit, hogy ez ellenfélnek még könnyebb legyen kontráznia. Szombat este a lúzer szerepéből kitörni készülő Atleti lesz az ellenfél, aki valószínűleg mindent megtesz majd, hogy idén ne a bohóc szerepét játssza, és ne alázzák meg szokás szerint kilencvenezer ember előtt.

Egy hete még az volt a kérdés, hogy a két döntetlen után vajon el tudja-e oszlatni a csapat a kételyeket. Jelenleg már az foglalkoztatja a szurkolókat, hogy ez a 3-4-3 mire lesz elég, a középpálya felduzzasztása ér-e annyit, hogy ez ellenfélnek még könnyebb legyen kontráznia. Szombat este a lúzer szerepéből kitörni készülő Atleti lesz az ellenfél, aki valószínűleg mindent megtesz majd, hogy idén ne a bohóc szerepét játssza, és ne alázzák meg szokás szerint kilencvenezer ember előtt.

A legtöbb Barça-drukker valószínűleg csak legyint az Atleticó Madrid elleni hazai meccsek előtt. A Pep-érában tényleg az ominózus vadászos vicc kajánul vigyorgó medvéje jut eszünkbe róluk: „Vadász, vadász, te bizony szopni jársz ide”. A matracosok is így vannak ezzel, próbálkoztak Aguirrevel, 6-1. Próbálkoztak Resinoval, 5-2. Próbálkoztak QSF-szel, 3-0. Most azonban fordulhat a kocka, hosszú évek után jöhet egy olyan Barça – Atleti mérkőzés, ami után nem csak a Getafe lesz majd olyan fővárosi csapat, amely méltóképp helyt állt a Camp Nouban.

Idén valószínűleg már nem készül ilyen

Nyáron új fejezet nyílt a Rojiblancok életében. A legjobb játékosaik – De Gea, Agüero, Forlán – sorban távoztak, de a sebeik nyalogatása helyett rögtön befektették a bevételt, elhozták az EL-gólkirály Falcaot, az évek óta üldözött Arda Turant, a Juventusban senkinek nem hiányzó, két éve kölcsönben itt lévő Tiagot, visszahozták Gabit, és az utolsó napon befutott a szintén ex-zebra(-farkas-sárkány) hangulatember karmester Diego. (A többiek itt.) Az edzőkérdést sem bízták a véletlenre, Manzano személyében hoztak egy pszichológust, aki mellesleg elég pofás kis csapatott épített anno Mallorcán (úgy, hogy mindig eladták alóla az épkézláb játékosokat). A nehezen induló szezon után az utolsó három meccsükön tíz gólt lőttek nulla kapott mellett, így itt az ideje, hogy elinduljon a hullámvasút lefelé. Bár az ellenfelek elég szerény képességűek voltak, de az látszott, hogy a védelmük stabilabb, mint az utóbbi években bármikor, a meccseken nagy fölényben játszanak, Falcao életveszélyes a kapu előtt, és kreativitás is van a csapatban. Külön érdemes kiemelni Gabi tanári pontrúgásait, ami kiegészül azzal a ténnyel, hogy a kolumbiai csatár valószínűleg a világ jelenlegi legjobban fejelő játékosa. A Barça pedig idén igen csak gondban van a beívelt labdák után, főleg a sztenderd középhátvédek hiányában.

Ujfalusi már nem lesz megforgatva, cserébe nem is tapos szét senkit

Persze hazai pályán a Barça az esélyes, ezt bárki ellen ki lehetne jelenteni. A csapat nincs rossz formában, a Valencia elleni eredményt is inkább a taktikának tudom be (persze egyáltalán nem elvitatva az ellenfél érdemeit). Kérdés, hogy Guardiola milyen taktikával készül estére, megkockáztatom, hogy marad ez eddigi 3-4-3-nál (3-3-1-3?), már csak azért is, mert sem Puyol, sem a frissen visszatérő Piqué nem bír még végig kilencven percet. Ráadásul az Atletiből sem nézem ki azt a tökéletes letámadást és villámgyors kontrajátékot, amit a Valencia csinált szerdán. Többek között azért sem, mert amíg Emery csapata évek óta épül, és mindig ezt próbálja játszani a Barcelona ellen, addig Manzanoék most kezdték a közös munkát, és idén nem találkoztak még ilyen kaliberű ellenféllel. A kezdőt illetően túl sok meglepetés nem lehet, a védelem valószínűleg a Puyol - Mascherano - Abidal összeállításban kezd, a középpályán Thiago talán kiszorítja Keitát, mellette Busquets, Xavi, és Fábregas kezdhet. A támadósor két szélén Pedro/Villa és Alves játszhat, bár a brazilnak láthatóan nem fekszik teljesen ez a szerepkör, még ha látszólag eddig is hasonló utasítások szerint játszott. Ne feledjük, eddig valamihez mindig alkalmazkodnia kellett Pepnek. A chilei válogatotthoz hasonló 3-3-1-3-as taktika a Villarreal ellen debütált, ahol Alves el volt tiltva, viszont Pedro és Alexis személyében volt két igazi szélsője, ráadásul a chilei támadónak nagyon is ismerős volt a rendszer. Most viszont Sánchez sérült (és sajnálatos módon a másik gyors jobblábas játékos, Afellay is kidőlt fél évre), a támadók felemás formát mutatnak, Piqué és Puyol csak most kezd visszatérni, így talán megint csak a kényszer szülte, hogy Alvesnek mást kell játszania, mint eddig. Bár szentségtörésnek hangzik, de talán ki lehetne hagyni, és a szerdán meglehetősen agilisan mozgó Adrianot próbálgatni a helyén. Vagy egyszerűen visszatérni az eddigiekhez, és felállni egy VV – Alves – Puyol – Mascherano – Abidal – Busquets – Xavi – Cesc – Villa – Pedro – Messi kezdővel, és játszani azt, mint tavaly. Este tíz előtt majd kiderül, hogy a Mester hogyan gondolkodik erről.

Várható kezdők:

Valdés - Mascherano - Puyol - Abidal - Busquets - Xavi - Thiago - Fábregas - Pedro - Alves - Messi

Courtios - Perea - Miranda - Dominguez - Filipe - Mario - Gabi - Tiago - Reyes - Arda - Falcao

TV: Sport2, 22.00

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása