Tot El Camp

16

2011. szeptember 29. - johneagle001

A Barça ment, játszott és győzött, röviden ennyi történés volt tegnap este. Az ellenfél semmilyen formában nem jelentett kihívást a csapat számára, ennek eredményeként meg se kísérlek összeszenvedni egy érdektelen és dögunalmas értékelőt. Remélem, senki nem bánja, hogy inkább bepótolok egy sajnálatos elmaradást. A „több, mint egy klub” szlogent átmenetileg „több, mint egy futballcsapat” – ra módosítjuk és röviden megemlékezünk a tavalyi szezonról, amely a begyűjtött kupák tekintetében abszolút klubcsúcsot hozott. Az FC Barcelona öt professzionális alapsportága (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, futsal, görhoki) összesen tizenhat kupával örvendeztette meg a szurkolókat, felülmúlva az eddigi rekorder tizenöt címes szezont. Hajtás után felidézzük a kiemelt szakágak győzelmeit időrendi sorrendben, és pár szóban megemlékezünk a „kicsikről” is.

1. LABDARÚGÁS Spanyol Szuperkupa, 2010. augusztus 21. A Sevilla elleni első meccs 3-1-es veresége után a csapat a Camp Nouban meggyőző 4-0-ával biztosította be a szezon első címét.

2. KÉZILABDA Pireneusok Ligája, 2010. augusztus 29. A csapat a Granollers csapatát győzte le a döntőben, 38-31 arányban. Ez volt az első alkalom, hogy a Barrufet utáni korszak új csapatkapitánya Nagy Laci kupát emelhetett a magasba.

3. FUTSAL Katalán Kupa, 2010. szeptember 11. Az Andorra (7-2) és a Marfil Santa Coloma (2-1) voltak az állomások a csapat számára egy fantasztikus szezont megnyitni. Wilde duplázni tudott a döntőben, a csapat sorozatban a harmadik Katalán Kupa címét szerezte meg ezzel.

4. KOSÁRLABDA Katalán Kupa, 2010. szeptember 19. A Palau Blaugranában megünnepelt sikerek között a kosarasok nyitották a sort a Mutua Juventut legyőzésével (94-54).

 5. KOSÁRLABDA Spanyol Szuperkupa, 2010. Szeptember 25. Öt nappal a Katalán Kupa után ezt a címet is megszerezte a csapat. Se a Real Madrid (89-55), se a Valencia (83-63) nem volt képes komoly ellenállást kifejteni.

6. GÖRHOKI Kontinentális Kupa, 2011. január 26. 2011 első címét a görhokisok szállították, amikor a döntőben legyőzték a Coinasa Líceumot (7-2).

7. FUTSAL Spanyol Kupa, 2011. február 6. Egy szoros döntőt játszott a csapat az El Pozo Murcia-val (3-2).

8. KOSÁRLABDA Spanyol Kupa, 2011. február 13. 1988 óta nem volt csapat, amely képes lett volna a címvédésre. A döntő igazi presztízsmeccs volt: Real Madrid – Barcelona 60 – 68.

9. GÖRHOKI Spanyol Kupa, 2011. február 27. A csapat a Villanova (6-1), a Líceum (4-1) és Reus (4-2) legyőzésével biztosította be címét.

10. FUTSAL Spanyol Kupa, 2011. május 7. Sok sérülés hátráltatta a csapatot ebben az időszakban, a döntő végeredménye: FC Barcelona – FS Inter 4-3.

11. LABDARÚGÁS Spanyol bajnokság, 2011. május 11. Sorozatban a harmadik bajnoki címet szerezte a csapat, a döntetlen is elég volt a Levante ellen.

 12. KÉZILABDA Spanyol bajnokság, 2011. május 14. A Logroño legyőzése ezen a napon tette matematikailag is biztossá a csapat bajnoki címét.

13. LABDARÚGÁS Bajnokok Ligája, 2011. Május 28. 19 év után ismét a Wembley-ben ünnepelhetett győzelmet a csapat.

14. KÉZILABDA Bajnokok Ligája, 2011. május 29. Május utolsó hétvégéjén a Barça Borges a Rhein-Neckar Löwen (30-28) és Ciudad Real (27-24) legyőzésével tette teljessé a csapat szezonját.

15. KOSÁRLABDA Spanyol bajnokság, 2011. június 14. Az alapszakasz kiütéses győzelmei után a Bizkaia Bilbao Basket se volt képes ellenállást kifejteni, 3-0-s összesítéssel lett bajnok a Regal Barça.

16. FUTSAL Spanyol bajnokság, 2011. június 26. Egy ragyogó szezon lezárását jelentette ez a nap. Az Alusport Barça a rájátszásban ekkor győzött 3-2-re a Caja Segovia ellen.

A lista összegzéseként érdemes észrevenni, hogy bár a nagypályás foci és azon belül az első csapat vitathatatlanul a legnagyobb kincsünk, az öt alapsportág által összesen megszerzett 16 kupából 13-at a Palau Blaugrana szállított. Ha valakinek lehetősége nyílik a jövőben eljutni Barcelonába, érdemes lesz a Camp Nou szomszédságában is tenni egy sétát, vagy akár megnézni a foci mellett valamelyik másik sportág meccsét is.

A kiemelt szakágak felnőtt csapataival a lista nem teljes. A gyeplabda csapat a Honor Division B győzteseként végzett, a röplabdások (felnőtt és junior) és az ifjúsági baseball csapat megnyerte a katalán ligát. A Barça B futballcsapata történelmének mindenkori legjobb helyezését érte el a másodosztály 3. helyének megszerzésével, a C csapat pedig triplázott, megnyerve minden sorozatot, amelybe nevezték. Ne feledkezzük meg arról sem, hogy a felnőtt női csapat tizenhét év után ismét győzelmet ünnepelhetett idén a spanyol kupadöntő megnyerésével (FC Barcelona – RCD Espanyol 1-0). A klub egyéni sportolói további 39 alkalommal ünnepelhettek győzelmet, amelyből 24-et Katalóniában, 12-őt spanyol mezőnyben és 3-at nemzetközi versenyeken értek el.

Zárásként egy érdekes adat annak érzékeltetésére, hogy miért is kivételes dolgok azok, amik a klubnál történnek. A statisztikák összegzése szerint a klub összes szakosztálya és sportolója 66 %-ban első helyen végzett azokban a sorozatokban, ahol nevezve voltak. Szurkolóként történelmi időket élünk meg a focicsapat mellett, történelmi időszakot él meg a klub is.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása