Tot El Camp

Feketepéter, ide a zsákod!

2013. január 05. - totelcampblog

Hadd nézzünk bele! Tudod forog a föld, szarban a gazdaság - a régi lemez, csak te meg vacakul nézel ki: minden rendben? Legalább bólogass, légy szíves! (Csend.) Naaa, valamit mondj már! Hová merült el szép szemed világa? Mi az, mit kétes távolban keres? Talán a múlt idők setét virága, min a csalódás könnye rengedez?* Hehe, na jól van, na: csak szívatlak. Nyugi már, mondom. Nézd, én bírlak, csak nem vagyok vak: egy rajzfilmben élek együtt veled, de nem rejtheted el a fejed felett a kérdőjelet!** Oké? Most miért sandítasz? Figyelj, én egyre bizalmatlanabb vagyok: mi van veled? Hallod? Valami rosszat csináltál - én úgyis rájövök? (Semmi válasz.) Hát jó, ahogy akarod. (Aztán gyanakodva:) Hol jártál az évben, kanári madár?

Hadd nézzünk bele! Tudod forog a föld, szarban a gazdaság - a régi lemez, csak te meg vacakul nézel ki: minden rendben? Legalább bólogass, légy szíves! (Csend.) Naaa, valamit mondj már! Hová merült el szép szemed világa? Mi az, mit kétes távolban keres? Talán a múlt idők setét virága, min a csalódás könnye rengedez?* Hehe, na jól van, na: csak szívatlak. Nyugi már, mondom. Nézd, én bírlak, csak nem vagyok vak: egy rajzfilmben élek együtt veled, de nem rejtheted el a fejed felett a kérdőjelet!** Oké? Most miért sandítasz? Figyelj, én egyre bizalmatlanabb vagyok: mi van veled? Hallod? Valami rosszat csináltál - én úgyis rájövök? (Semmi válasz.) Hát jó, ahogy akarod. (Aztán gyanakodva:) Hol jártál az évben, kanári madár?

Tartalomjegyzék

A tárgyi bizonyítékok felvonultatása.......................................................Első rész

A bíróság ítéletet mond....................................................................Második rész

Első rész

Tizenöt. Bizony: tizenöt. Ez Pedro jegye - inek összege az elmúlt négy meccsen, szigorú szakmai szemrevételezéseink szerint újévi első alliteráció, juhééé. Ráadásul mind a négyen értékeltünk, ami (nem) éppen a tévedhetetlenséget jelenti (lásd még: mit is kéne enni, ha a legyek milliárdjának igaza van) - szóval a dolog súlyosnak tűnik. Nem elég, hogy az átlag így még a legkisebb összetett számot (gyengébbeknek: 4) sem üti meg - az igazán aggasztó jelek még csak nem is numerikusak. Elővesszük hát őket a formalinos bödönökből meg a légmentes tasakokból és egy Catherine Willows által szült Columbo Poirotba oltott magabiztosságával tárjuk a bíróság elé, az ügymenet zökkenőmentes elősegítése végett.

Essünk először túl a vádlott azon viselt dolgain, amelyeken könnyen és gyorsan át lehet esni: a rúgott gólokon. Szám szerint kettőn.

A Szuperkupa első meccsén szerezte ezek felét. A recept: Commandante Javier akkor még raktáron lévő precíz indítása, a középkezdés után - közvetlenül előtte kaparintották meg a vezetést a galádok, ugye -  még nem rendeződő Madrid-középpálya, az amúgy is rossz tolódás avagy Iniesta jelenléte a bal szélen, a jó relatív ütem Coentraóval szemben - és a partjelző. Ha ugyanis ezt lefújják, akkor éppen úgy nem szólhattunk volna egy szót sem, mint a fehér mezes szurkolók úgy, hogy elengedték. Határeset, támadó foci: örülünk - és bár a helyzet elég speciális, azért láthattunk volna hasonlót, ha a harmadik mellett az első és a negyedik összetevő is adott lett volna még valamikor...

Sajnos kőegyszerű szituáció: a Sociedad-védők idény eleji lelkesedése a labda óvodás megrohamozásában manifesztálódott, egyértelmű volt az ívelés, onnan pedig még Pedróval is értelemszerű volt a gól. Amit viszont ki lehet emelni: Rodri barátunk visszarúgta a hosszúba a golyócskát, és hoppá (!) - a Real ellen is ott tudott felülkerekedni Casillason...Lehet, hogy ezt kellene próbálgatni, Nyomi koma? (A kérdés költői.) Nem mindig a kapus hasába, a rövid sarokra, hanem esetleg a kisiskolás módszerrel az ellenkezőbe? Johan azt szokta mondani: "A futballban a legegyszerűbb dolgok a legnehezebbek". Ez fejben dől el, de íme az újabb bizonyíték.

Rakjunk most minden létező egyebet a támadás mérőedényébe! Tenerife Boynak volt négy gólpassza, sorrendben: Real Sociedad (Messi), Rayo Vallecano (Cesc), Celta Vigo (Adriano), Szpartak Moszkva (Messi); plusz kettő, ahol technikailag ugyan gólpasszt jegyzett, de mi azért a köhintéseinket próbáljuk elnyomni: Levante (Iniesta), Athletic Bilbao (Messi). Ezen kívül: a megváltó Xavigranada-gól előtt ő lőtte be a labdát szélről, szerencsétlenkedett a Sevilla elleni első gólnál, lőtt a Celtic-parkban mielőtt szépítettünk, kiharcolt egy tizenegyest a Getafe ellen, valamint koreografálta az első lépést az andalúz utcán. Jó, szorgoskodott még szépen néhányszor (pl. Osasuna, egyenlítés), elszúrt-elszart töménytelen mennyiségű helyzetet - és a fő baj: nagyon kevés kidolgozásában vett részt. Nemhogy nem aktívan, de passzívan sem (értsd: nem voltak meg az elmozgások, emberek elvitele...stb). Szelektáljunk!

A játékhelyzet, amiből idén is többször tudott előkészíteni, a következőképpen fest: a jobb oldalon jelenlévő középpályás vagy a felfutó szélső védő mozgása befelé rántja az ellenfél balbekkjét, ő a megnyíló területen a kapott labdával elfut, majd középre játszik, ott érkezik a megfelelő ember - és szerencsés esetben gól a vége. Persze ez nem ilyen vegytiszta, sok variáció van, például a következő három (sajnos nem is volt több):

1. Clásico a bajnokságban (7. forduló): Iniesta finom bokamozdulatával tér nyílik Pedro előtt, de ahhoz, hogy a rémes belőtt labdából Messi gólt lőjön kell a fehér mezes védők töketlenkedése, no meg az, hogy Xavi a szokott brutális módon földbe döngölje szegény Pepét.

2. Rayo a bajnokságban (9. forduló): nagyon komplett akció, Messi az alfa, Pedro elfut, ő az analfabéta, középen Alexis elviszi az embert (gamma), nincs váltás, sem még egy visszazáró védő, az üresen érkező Fabregas az omega.

3. Celta Vigo a bajnokságban (10. forduló): ugyanez a játékszituáció egy sima kényszerítővel alakul ki, Adriano mozgása a kulcsa mindennek, Pedro csak leköveti a kottát - persze ez esetben legalább nem rontja el az egyvonalas c-t.

Végül jöjjenek az attraktív prémium részek - sajnos szintén csak kettő -, amikértvalóban jár a dicséret:

1. Szpartak Moszkva (BL, 5. forduló): ha nem is példátlan, de a megmozdulás világklasszis volta miatt abszolút ritka Pedrótól az ehhez hasonlófélpályánál kapja a labdát, nem totojázik, beindul, majd ütemtelenül ad gyönyörű mélységi gólpasszt. Talán azért nem őrizzük ezt annyira az emlékezetünkben, mert nagyon el vagyunk kényeztetve: ebben a játékelemben nálunk játszik a világ három legjobbja (Messi, Iniesta és Fabregas).

2. Córdoba (Copa del Rey, odavágó): paradox módon a legrosszabb teljesítmények közepette sikerült az esszenciálisan legjobbat produkálni Negropedronak - ez a gól teljesen az övé, Villa önzetlensége olyan értelemszerű volt, hogy az felső hangon is csak egy tized százalék.

Summa: ez így sajnos majdhogynem tollpihe, alig jelzi a műszer - hiszen ne feledjük: közben egyfolytában játszott -, és a fejüket nemrég felütő védelmi hiányosságok cementeszsákjai még hátravannak. Ezeket nehezebb szemléltetni egy-egy állóképen, mert éppen a visszazárás folytonosságának hiánya a zavaró - de persze teszünk egy próbát. Mint az már elhangzott volt: koncentráljunk az utolsó négy előadásra. Ezek közül is főleg kettőre. A Valladolid-meccset hagyjuk, talán ott volt némi vidám fény a szomorúan sötét alagút végén. A Betis tankönyvi anyag lesz, az nem maradhat ki - és a kupameccs legyen az, amit még vizsgálgatunk. Azért nem az Atleti-parti, mert azon Adriano annyira jól játszott, hogy nagyban takarta csapattársa hiányosságait, illetve megfordítva: a Córdoba ellen Pedro annyira rossz volt, hogy Alves alig lépte át a félpályát és rákényszerült arra, hogy egyedül fedezze az egész jobbszárnyat.

1/a. Betis a bajnokságban (15. forduló): a kép csak az előzmények és a következmények ismeretében beszédes - ebből az akcióból nyeljük be ugyanis a gólt. Tulajdonképpen mindenki fogja a pozícióját (Busquets is belép a védelembe, de ez azért van, mert előtte Piqué kizárt a szélre, míg Adriano visszaért), csak éppen a zavaró ember nincs sehol. A szélen Messi (!) látható, és ne tévesszen meg senkit a dolog: nem volt váltás, ő csak a játékhelyzet alakulása miatt van ott, ahol, tehát nem neki kellene védekezni (de egyébként azt teszi, csak kipasszolják). Xaviteszetoszának tűnik, de ő valójában középről zár ki, rögtön ahogy felfogja a helyzetet (vagyis mindenki másnál gyorsabban). Igen, a végén Adriano a ludas, mert hiába lenne jól levezényelve a lestaktika, ő bennragad - a túloldalon talán Alba is, de neki jönnie kell az emberrel -, viszont a helyzetük kiszolgáltatott. Szóval Pedro ebben a helyzetben menthetetlen: mindegy hogy azért, mert nem futott vissza vagy azért, mert a pici kavarodás miatt rosszul olvasta a játékot. Szarvashiba így is, úgy is. Egyben az is látszik, milyen finomhangolt munka a védekezés: akár egy zavaró játékos hiányán is múlhat.

1/b. Betis a bajnokságban (15. forduló): ez egyszerre jelképesebb és súlyosabb is mint az előző - egy ügyesen lejátszott sevillai kontra miatt a belső védőink egyedül várják a támadókat, Jordi Alba persze TGV-üzemmódban visszaér, és a labdás embert Alexis (!) veszi fel már a félpályánál. A chilei hibátlanul olvassa a pöcegödör hieroglifáit: nem az ő feladata lenne - de mégis: kezdje szidni tán Busquetset, hogy miért ácsorog, és addig vegyük a szánkba, amit nem kéne? Hát nem: Sánchez megmutatja, hogy nem csak legénytoll pelyhedzik állán*. A támadás dinamikája miatt még így is nagy a baj, hiszen Piquének muszáj kilépnie, ezzel pedig a jobb oldalt teljesen kinyílik a felfutó csatár előtt. Megy is a passz kifelé, de addigra Adriano visszaér éppen annyira, hogy bezavarjon, hogy kelljen még egy passz, hogy némileg kedvezőtlenebb helyzetbe kerüljön a Betis és ócska lövés legyen a vége. Egy hajszál, sőt piciny hajszálocska: ennyin múlt. Néhány tizeden, talán másfél ütemen, éppen azon, hogy Alexis zavart annyira, hogy Adriano visszaérhessen zavarni, hogy egy hangyafasznyival jobb legyen a helyzet. Na de hogy jön ide Pedro? Hát egyrészt...khm...Sánchez, na jó, nem égetem a világbajnokot, másrészt Adriano: a kontra indulásának pillanatában ugyanis kb. ugyanott tartózkodtak (!), a lövésnél a brazil éppen átlépi a tizenhatost, a spanyol meg éppen nem lépi át a felezővonalat.

Tovább, tovább!

2/a. Córdoba (Copa del Rey): igazából atipikus helyzet idén, de érdemes kiemelni -Jómadarunk feleslegesen labdát veszít, amiből az andalúzok gólt lőnek: lesről.Pedig ha van idén halvány pozitívum Pedro játékában az éppen ez: mintha egy kicsivel ügyesebben tartaná amit ebben a házban tartani kell. A szemesztervégi formájával azt is elérte, hogy most nem tudjuk fixen eldönteni: ez a kép a csalóka vagy az általános benyomásunk? Ami a szituációt illeti: Alves ludasnak tűnik, pedig valójában nem az - kifelé hozzák a labdát és tanítani valóan mozog előre, hogy mutassa a passzsávot. Persze a labdavesztéssel szabad az út a mórok előtt, de ez egy az egyben a Kanári bűne.

2/b. Córdoba (Copa del Rey): Betis újratöltve - egyben mutatja azt is, hogy a magányosság milyen óriási skizofréniájával is birkózott Alves. Be is kellene zárni, amikor a másik oldalról jön a támadás, meg ki is. Ez bizony nehéz. A Villát ért kritikákat megelőzve: az egész akció úgy indul, hogy David agresszíven letámadott, becsúszott, majdnem labdát szerzett. Majdnem. (Aki még lemaradt a képről az Xavi és Messi, ők pozicionálták a pálya közepét: ez általában nemcsak a védekezés szempontjából jó: ha netán középen szerzünk labdát, akkor Messinek ott kell a legkevesebbet megtennie a kapuig, az indítást meg Humphrey Bogart adja - kell ennél jobb?) Ja, igen, Pedro a mészport szívja a keresztegyenesnél.

A nyomozati anyagokat áttekintve két új osztályzatot adhatunk: támadásban 10-ből 4 - és sokkal többet aligha várhatunk tőle (persze a helyzeteit belőhetné),védekezésben szintén 10-ből 4 - egyszerűen azért, mert nem engedheti meg magának sem ő, sem a csapat, hogy ennyire gyengét nyújtson. Talán a Bilbao ellen, a Celta ellen megfelelő volt, de ez kevés: hátrafelé az idény minden meccsén hoznia kell magát. Mást nem tud belerakni a közösbe - de ezt igen. És erre szükségünk is lenne.

Átadjuk a szót a bíróságnak: döntsön hát a jogi kérdésekben!

Második rész:

Tisztelt Egybegyűltek, tisztelt Hallgatóság!

A Nemzeti Sportdöntőbíróság Tanácsának (NST) legszebb jogszakmai és jogesztétikai ügyekkel (értsd: FC Barcelona) foglalkozó alosztályának tagjai (ezek vagyunk mi!azért jelentek itt ma meg, hogy P17, született Pedro Rodriguez Ledesma (szül. id.: 1987. július 28., sz.ig. szám: BALFASZ01), vonatkozó ügyében ítéletet hozzanak. A vád szerint nevezett személy múlt év augusztus hó közepétől kezdődően folyó év jelen napjáig konzekvensen szar teljesítményt nyújt,megsértve ezzel a vele szemben támasztott professzionális és morális elvárásokat.A tényfeltáró és döntéshozó testület tagjai hiánytalanul jelen vannak, a tárgyi bizonyítékok maradéktalanul bemutatásra kerültek. A felperes képviseletében egy a nevezett személyből kiábrándult Barcelona-szurkoló, név szerint: TulajdonképpenIdeje Tisztán Olvasnialátottakat EGYebekmellett SZerintem Emiatt NevezettszemélyTahó (a továbbiakban: TITOEGYSZENT), az alperes képviseletében egy még mindig reménykedő Barcelona-szurkoló, név szerint: lesz Szerintem EEGYkéntTürelemmel Adózzunk Perdo Labilis Óhajainak (a továbbiakban: JOSEEGYTAPLO). A per döntőbírája Senor Blog Totelcampos i Joancroyf.

Kérem az illetékeseket, hogy mindent vegyenek jegyzőkönyvbe! A tárgyalást ezennel megnyitom.

A bíró: "Vádlott, álljon fel!"

(A vádlott feláll.)

A bíró: "Kíván valamit hozzászólni az elhangzottakhoz?"

Pedro (megszeppenve): "Igen, kérem: én igyekeztem."

A bíró: "Hogy igyekezeeeeett? Hát az bizony baj...Ha maga igyekezett és ezt produkálta, az bizony nagy baj."

Pedro (bátrabban): "Kérem tisztelettel, én valóban igyekeztem! A tavalyi évben hét gólt rúgtam!"

A bíró: "Vádlott, szedje össze magát, és ne próbálja megtéveszteni a döntéshozó testületet! Itt mindenki tudja, hogy maga hét gólt a spanyol-válogatottban rúgott. Márpedig az már a Bibliában is meg vagyon írva, hogy magodat ne hullajtsd fölöslegesen. Vagy valami ilyesmi."

(Szünet.)

A bíró: "A keresetnek feltétlenül helyt adok. Ügyész úr, kérem legyen szíves összefoglalni a vádbeszédet!"

TITOEGYSZENT: "Köszönöm, Bíró úr! Nos, a helyzetet meglehetősen egyértelműnek tartom. A vádlottnak felelnie kell tetteiért, hiszen az imént sem védekezett - hiába, semmiből sem tanul. A tárgyi bizonyítékokhoz nincs hozzáfűzni valóm - úgy érzem, azok azokat az embereket és azt az álláspontot igazolják, akiket és amit én képviselek. Egy gondolatot engedjenek meg csupán: nevezett személy háza alighanem szűkös lesz folyó év nyarától kezdődően. Államunk pedig szubvencióban részesíti a haza veteránjait és a chilei vendégmunkásokat, valamint ott van még az ígéretes fiatal diák, Cristian Tello, továbbá..."

(Hangzavar, röhögés az ülésteremben.)

A bíró (kalapáccsal): "Csend legyen! Csendet kérek! Ügyész úr, nagyon kérem, ne kalandozzon el a valóság talajáról."

TITOEGYSZENT: "Értettem, Bíró úr. Hol is hagytam abba? (Szünet) Igen: továbbá amennyiben érkezik nyáron a Tarajos, úgy a vádlott családja valóban hely szűkében lesz - valakinek el kell költöznie. Tisztelt Bíró úr, tisztelt Hallgatóság! Engem arra tanítottak, hogy nem a dologtalanoké a világ. Köszönöm a figyelmüket!"

(Közbekiabálások, hangzavar. Hirtelen feláll a Vádlott.)

Pedro: "Kérem szépen, kérem szépen! Azt szeretném mondani, hogy szerintem nekem semmi közöm Neymarhoz. Mi nem fogjuk kiszorítani egymást."

A bíró: "Ezt meg hogy érti, Vádlott? Az a fiú remek képességekkel rendelkezik, okleveles bűvész!"

Pedro: "Ez így igaz, Bíró úr, kérem szépen. Csak az a baj, hogy utoljára a kisvasutat szerelte az oviban."

A bíró: "Ez egy jó meglátás, Vádlott! (Szünet.) Felszólítom az Ügyvéd urat, hogy mondja el a védőbeszédet."

JOSEEGYTAPLO: "Köszönöm, Bíró úr! Nos, a helyzetet én is meglehetősen egyértelműnek tartom. Tisztelt Bíró úr, tisztelt Hallgatóság! Engem ugyanis arra is megtanítottak, hogy a türelem nagyon fontos, és mindenkinek jár egy sokadik esély is. Gyermekkoromban, amikor jázmint szedtünk édesanyámmal a réten..."

(Röhögés.)

A bíró: "Ügyvéd úr, szépen kérem, senki sem kiváncsi a maga k..va anyjára! Maradjunk a témánál!"

JOSEEGYTAPLO: "Hogyne, Bíró úr, elnézést. Hol is hagytam abba? (Szünet) Igen: szóval sok jó ember kis helyen is elfér, továbbá nem egyértelmű a csatárok között hierarchia...satöbbi, satöbbi...Igen, miért nem rosszabb egy hajléktalan mint egy nyugdíjas, igen, hagyjuk...Á, megvan! Tisztelt Bíró úr, tisztelt Hallgatóság! Zárószóként szeretnék mindenkit emlékeztetni az ősi katalán közmondásra: >>Amíg a Kiskakas csak a brazil szemétdombon kapirgál, addig nem tudni, hogy a gyémánt félkrajcár a begyében vala-e<<. Köszönöm a figyelmüket!"

A bíró: "Nagyszerű! Vádlott, az elhangzottakhoz kíván még valamit hozzáfűzni az utolsó szó jogán?"

Pedro: kukán ül és néz maga elé.

A bíró: "Sejtettem. Nos, ez esetben a bíróság a pontos döntéshozatal erejéig visszavonul. Legyenek szívesek ne egyék meg az össze pogácsát a szünetben, mert azt én is nagyon szeretem!"

(Szünet a tárgyalásban. Néhány óra elteltével bevonul a bíróság.)

A bíró (zárszó gyanánt): "Tisztelt Egybegyűltek, tisztelt Hallgatóság! A bíróság a Vádlottat a felhozott vádpontok tekintetében bűnösnek találta: büntetését azonban határozatlan időre - mely nem kevesebb mint fél év és nem több mint nyolc hónap - felfüggeszti. Ezúton szeretném továbbá felhívni az Ügyész úr figyelmét, hogy itt nem szokás idő előtt túladni valakin, különösen nem év közben. Legyen szíves nézzen ki az ablakon: ez itt nem Manchester, nem Madrid, nem Milánó - hanem Barcelona. Az Ügyvéd úrhoz is van mondani valóm, stílszerűen népünk egy szintén ismert szállóigéjével válaszolnék: Ne szedjél virágot, mikor a hétvégén Espanyol-meccs vala."

Az ítélet nem jogerős.

 

 

* Vörösmarty Mihály: A merengőhöz.

** Hiperkarma: ?.

*** Csak, hogy le legyen hivatkozva szépen. Arany János: Toldi.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása