Tot El Camp

A Lalyos visszatér

La Liga 5. forduló: FC Barcelona - Eibar

2017. szeptember 19. - Bendak

luis_suarez_barcelona_effect_edited_photo_by_izographic-dabaeo0.pngOlyan ez az Eibar, mint Gimli a Gyűrűk Ura trilógiában. Kicsi, aggresszív, ordítva hadonászik a bunkósbottal, és imitt-amott el is talál valakit... Veszélyes banda, na, de nem lehetetlen átugrani. Hajtás után harangozunk:

Jose Luis Mendilibar csapata egy klasszikus, a széleken rohamozó, rendkívül masszív 4-4-2-vel próbálja lezúzni az ellenfelet tűzön-vízen át. Ez a formáció aztán védekezésben mindössze annyiban módosul, hogy az egyik támadó – általában Kike – visszazár a középpályára (többnyire a szélen), így biztosítva a létszámfölényt a pálya utolsó, védekező harmadában. Ami a leginkább tetszik „Gimliék” támadójátékában az a rendkívül gyors, egyenesvonalú támadásvezetéseik. A szélsők mindenféle flikk-flakk nélkül iramodnak meg az ellenfél tizenhatosának irányába, és gyakorlatilag náhány másodperc alatt, egy-két kényszerítővel képesek az ellenfél kapuja elé tekerni a labdát.

Gyenge pontjuk is akad azért szerencsére, hisz nem véletlen a Sevilla elleni tockos, illetve az Athletic Bilbao elleni hazai bukta sem. Mendilibar terve ugynis kő egyszerű: középen (és hátul) Escalante és Dani Garcia igyekeznek a szélsők segítségével leszűkíteni a területet, és fizikai párharcokra bontva leütközni, illetve kiszorítani az ellenfelet a szélekre, hogy az esetleges beívelt labdákat Oliveira, Ramis vagy Galvez kifejelgethessék. A képlet szimpla, és effektív. Gond akkor van, ha az ellenfélnek sikerül egy-egy gyorsan megjáratott labdával áthámoznia magát a középpályán, mivel a gyors, mobilis, kombinatív játék ugyanis az Eibar kriptonitja, amivel bárki képes szétzilálni a védelmüket. A hórihorgas, statikus védők nehezen mozdulnak a felvett pozíciókból, ill. lassabban reagálják le a hirtelen kialakított, üres területekre bejátszott labdákat.

tipikus Eibar gól az elmúlt fordulóból

Gyenge pontjuk is akad azért szerencsére, hisz nem véletlen a Sevilla elleni tockos, illetve az Athletic Bilbao elleni hazai bukta sem. Mendilibar terve ugynis kő egyszerű: középen (és hátul) Escalante és Dani Garcia igyekeznek a szélsők segítségével leszűkíteni a területet, és fizikai párharcokra bontva leütközni, illetve kiszorítani az ellenfelet a szélekre, hogy az esetleges beívelt labdákat Oliveira, Ramis vagy Galvez kifejelgethessék. A képlet szimpla, és effektív. Gond akkor van, ha az ellenfélnek sikerül egy-egy gyorsan megjáratott labdával áthámoznia magát a középpályán, ugyanis a gyors, mobilis, kombinatív játék az Eibar kriptonitja. A hórihorgas, statikus védők nehezen mozdulnak a felvett pozíciókból, ill. lassabban reagálják le a hirtelen kialakított, üres területekre bejátszott labdákat.

Ha kulcsembert kellene mondanom, akinek nagy szerep juthat ebben a fenn említett „bomlasztásban”, az (Messi mellett) a sokak által kikezdett Lalyos lenne. A kakadu távozása óta úgy fest Ernőbá a szélről indítva mozgatja a dagit klasszikus középcsatár pozícióba, aki miután bevitte a védőjét a szélről, és megnyitotta Alba előtt a bal oldalt, nem a kapu felé, hanem a menetrendszerint érkező Messi irányába indul, akivel (pl. a Juve ellen is több alkalommal) gyors kényszerítővel billentik ki a védelmet az egyensúlyából.

lalyos_vs_juve.png

Lalyos a Juve elleni mérkőzés során rengeteg alkalommal játszotta el ezt a figurát. Elvon egy védőt a szélről, kivisz egy másikat a falból, és háttal állva a kapunak lekészíti a bogyót Messinek.

A kulcs tehát szerencsénkre nem más, mint a saját játékunk erőltetése változó tempóban. Az Eibar védelme bár kemény, és a légipárbajokban is kifejezetten erős, de változó sebességű rövidpasszos játék mellett fejben hajlamosak "lemaradni" és rosszul kiváltani a támadókra.

Ami a saját portánkat illeti, Oszmán kiesése úgy kellett, mint Pepének az IQ teszt. Ernőbának főhet a feje, hogyan építgesse a most már rendszeresen „megcsonkuló” csapatot, de szerencsénkre azért akad némi muníció a szélekre. Eleve, ha nagyon akarna felállhatna tizenegy darab középpályással (Pep rá is rántana) de a Deulofeu, Vidal, Denis Suarez, vagy éppenséggel Sergi Roberto vonal is bármikor felpakolható a mágnestábla jobb oldalára, hogy az Ernőbá által (remélhetőleg) trollkodásként szintén megemlített André Gomest már ne is mondjam...

S ha már Ernőbá; valóban optimizmussal tölheti el a Barca szurkolókat a mester eddigi munkássága. Számomra egyértelműen a pedagógiai érzéke, ami kiemelendő ez alatt a két-három nálunk eltöltött hónap alatt. Olyan, mintha az első perctől fogva érezné, hogyan kell bánnia a kerettel, hogyan kell símogatni a megszeppent lelkeket, hogyan kell újra felépíteni a kissé megroggyant egókat.

A legutóbbi légyotton Leonyid így erőszakolta meg a fél baszk csapatot

Ami a rotációs kritikákat illeti én még itt sem feltétlen vetném a szemére az eddig történteket. Csak egy kis emlékeztető: anno Frank Rijkaard, amikor megérkezett a patinás Sparta Rotterdam után az FC Barcelona kispadjára, pontosan tudta, először a vén rókákat kell meggyőznie a rátermettségéről. Ennek megfelelően az első néhány hónapban a szokásos kezdőket, régi motorosokat részesítette előnyben, akik egy idő elteltével belátták, nem bírják a tempót, így - az akkor már levezetés előtt álló csapatkapitány,- Luis Enrique személyesen kérte meg a holland Balázs Palit, legyen kedves és redukálja a játékperceit. Frank bólintott, és megkezdődött a keret forgatása. A régi arcok megőrizhették a csapatban betöltött státuszukat, az újak pedig játékpercekhez jutottak. Mindenki boldog volt, ahogyan remélhetőleg most is mindenki boldog lesz...

FC Barcelona – Eibar

Várható kezdők:

Ter Stegen, Digne, Pique, Mascherano, Semedo, Busquets, Paulinho, Denis Suarez, Lalyos Suárez, Messi, Deulofeu

Dimitrovic, Capa, Oliveira, Galvez, J.Angel, Inui, Escalante, Dani Garcia, Bebe, Kike, Enrich

Kezdés: 22:00

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása