Tot El Camp

Dilemma, dilemma, dilemma

2017. október 23. - Szvob.

unnamed-2.jpg

Barcelona - Malaga - 2:0

  Mert ugyan megvan a három pont, különösebb veszély és kockázat nélkül, stabilan, magabiztosan, de felmerül a kérdés: ennyi van, vagy ennyit mutatunk? Ennyi jön ki a csapatból egy ilyen meccsen, vagy Valverde ennyire nyitja ki a csapot? Mi alszunk vagy mi altatunk?

Na ezekre a kérdésekre nem adok most  választ, mert nem tudok, de a kommentszekcióban mondjuk beszélhetünk róla.

A legutolsó és a legelső csapat találkozása papíron gálaeredményt kellene, hogy hozzon (lásd a tavalyi Osasuna 7-1-es meccset) és a második perces gólig az ember azt is gondolhatta, hogy ideje odatenni a popcornt, mert befűzik a fiúk az oktatófilmet és lehet gyönyörködni egy gólzáporos mérkőzésben, ahol még Lalyosról is bepattan a labda.

Hát nem így lett.

tulnyomas.pngTúlnyomás

Barcelona    -     Malaga

Noha a mérkőzés képe mindvégig brutális dominanciát mutatott, ez a gólok számában nem igen volt tetten érhető. A pályát mindvégig a Barca uralta, de a mezőnyfölénye majdhogynem meddő volt. 

És itt merül fel a kezdő kérdés: szándékos volt, vagy véletlen? Nem tudom a választ, az optimista énem azt mondja, hogy szándékos, mert senki arcán nem láttam sem elégedetlenséget, sem csalódottságot, sem görcsöt, hogy miért nem jön ez össze úgy rendesen. Talán nem is akartak ennél többet, talán ez volt Ernő akarata és így volt jó, ahogy van. És ha ez az igaz, nincs ok elégedetlenkedni.

Ha viszont nem (és van erre mutató jel is), akkor van okunk aggodalomra.

A legfontosabb és legszembetűnőbb probléma a támadó kreativitás hiánya, ami főként Lalyos és Duli végtelenül impotens játékában ölt testet, de ide sorolható sajnos bizonyos megközelítésben Rakitic munkájának előrefelé irányúló része is. Lalyos ügyében talán annyi felhozható mentségként, hogy legalább annyi már történt, hogy kialakította a helyzeteit, lefordult, kibrusztolta, de a hatékonyságot tekintve a helyzet nem változott – nulla eredménnyel tette mindezt. Duli meg minden szándéka ellenére olyan sötét, mint

Érdemes megnézni egymás mellett Busi, Lalyos és Paulinho labdával való találkozásait a mérkőzés alatt. Noha első nekifutásra különösebben nem tartoznak össze, de egy ponton mégis. Pali Busi cseréjének érkezett papíron a csapathoz, Busi cseréjeként került a pályára, de még véletlenül sem hasonlított sem a helyzete, sem a játéka a hátravont játékmesterére.

 busi.png

Busquets labdaérintései

 

suarez_passzok.png

Suarez labdaérintései

 

paulinho.png

Paulinho labdaérintései

 

Pali támadót játszott.

Azt gondolom, és most már több meccs alapján, hogy Suarez posztjára ma nem Paco vagy Duli a legveszélyesebb, hanem Pál. A kreativitása, a habitusa, az ereje, a magassága, gólérzékenysége és (ami pedig a leglényegesebb) a Messivel való összjáték-képessége, - ha úgy tetszik: kémiája - teszik alkalmassá az erőcsatár posztjára. Vagy ha mást nem és a helyzet nem javul, lesz egy két helyen is bevethető emberünk és/vagy igazolunk valakit Lalyos helyére.

Hoppá, kimondtam.

 unnamed_1.jpg

 

Marc-Andre ter Stegen: 6.5

Sok dolga nem volt, ami volt azt becsületesen ellátta, maradjunk az egyezményes 6.5-nél.

 

Sergi Roberto: 8.5

Jobbhátvédként komplett szezont gyönyörködhettünk Sergi kényszerből előszedett képességeiben, de láthatóan Ernő sem lesz rest ehhez a megoldáshoz nyúlni, ha úgy van. Tegnap este azt gondolta, hogy úgy van és a drága kis mindenes hozta is, ami tőle elvárható. Az oldalán esélyt nem hagyott a Malagának, támadásépítésben pedig határozott volt és okos, akár Semedo, akár Duli volt a társ.

unnamed-3.jpg

 

Javier Mascherano: 9

A kisfőnök mindent megnyert, ami szembejött és mindenkit megvert, aki szembejött. Olyan jelenléte volt a pályán, ami tulajdonképp már önmagában visszatartó erő volt a Malaga kontrafocijával szemben. A meccs embere.

 

Samuel Umtiti: 7.5

Akár még jobb pontot is kaphatott volna, de az idióta sárga miatt sajnos, fájó szívvel le kellett vonnom egy egészet, pedig.  Viszonylag nagy területet bejátszva sok passzal segítette a labdakihozatalt, meglehetősen hasznos ember.

 

Lucas Digne: 7.5

Digne kiváló formát mutatott védekezésben és a támadásban egyaránt, ott volt, ha védekezni kellett, és megjátszató volt a labdakihozataloknál, jól passzolt a pályán és azon kívül is.

 

Sergio Busquets: 7

Kalsszikus Busi-tempó. Szinte észre sem vehető, tökéletes mélyre tolt játékmester, egyszerű , hasznos, okos megoldások, szórakoztatásképpen gatyacsel. És ennyi. De a szeme a pályán.

tenor.gif_300x168

 

Rakitic: 6.5

Fáradhatatlan melós. Rakkolt, dolgozott, nyomta keményen, egy zsaluzó ács kerativitásával. És ebben a mondatban tulajdonképpen benne van minden előnye és hátránya a horvát szőkeségnek. Bár én személyesen kifejezetten kedvelem, és ha rajtam múlna innen menne nyugdíjba, de van olyan vélemény, hogy hosszútávon nem fog illeszkedni Ernőbá játékrendjébe és elképzelésébe és ennek távozás lehet a vége. Én remélem, hogy nem.

 unnamed-4.jpg

Iniesta: 8

Iniestát látni nosztalgia és remény egyben, különösképp amikor ennyire élesen, okosan és fókuszáltan játszik. Amikor a kapuba talál, az pedig maga a jutalomjáték, nemcsak neki, mindannyiunknak.

Ugyanitt kiváló borok kaphatók.

 

Deulofeu: 5

Sajnos (bár mindig szégyelltem leírni, igazából) neki az eszével van a baj. Mondhatni buta. Ha a kreativitási skála csúcsán Messi áll és az övé a 100-as érték, akkor Dulika az egyszámjegyű tartományba esik. Eladott labdák, rossz, végiggondolatlan passzok, és kapkodás-kapkodás-kapkodás. Nem lesz ez így jó, srác.

 

Lionel Messi: 7.5

Leo harmadgőzön pörgött, olyannyira, hogy az elején azt gondoltam: nálam már csak őt köti le kevésbé ez a meccs. Nem sok öröme volt a játékban és ez részben Dulika és Lalyos meglehetősen fékezett habzásának köszönhető. Ha lehet, ne csináljunk argentin válogatottat a csapatból, ahol két esély van: 1.) ha Messi magának passzol, 2.) csak viszi, viszi és bebassza. Nem sok jót vetít előre.

18602469_341e254cdd149162ac342a071b5aaa6d_wm.jpg

Vagy nem is ő volt a pályán, hanem az iráni csóka?!

 

Luis Suarez: 3

2017 nem Laller éve, ezt kimondhatjuk. Minden olyan tulajdonsága, amely alkalmassá tette, hogy gránátvörös-kékben játsszon, jelenleg be van zárva egy szekrénybe és valaki eltökítette a kulcsot. Így sajnos meg vannak számlálva a napjai és ebben semmi harag vagy csalódottság nincsen, egyszerűen csak a felismerés, hogy még egy Telloval is beljebb lennénk, Messi még belőle is képes volt futballistát csinálni, néhány meccsre.

 

Cserék:

Semedo: 6

D. ügynököt érkezett helyettesíteni, elsősorban azért, hogy a védekezést erősítse, de végül támadásban is izgalmasabbat nyújtott.

 

Paulinho: 7.5

Noha Busi helyére érkezett, de valójában megint nem ott játszott. Hogy magától, vagy mert ez volt a szerep, nem tudjuk. 

unnamed-5.jpg

 

Alcacer: ott volt ő is.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása