Tot El Camp

La Liga - 14. forduló - Barcelona vs. Celta Vigo

2017. december 02. - Bendak

fc-barcelona-vs-celta-vigo.jpg

A múlt heti Valencia elleni már-már szokásosnak mondható cirkusz után itt az ideje újra a három pontok mezejére lépni. A Celta mondhatni minden szempontból ideális alanynak tűnik erre, hisz az elmúlt két alkalommal a Camp Nouban igencsak pofánvert ellenfél Juan Carlos Unzué alatt helyenként látványos, ám az eredményekre tekintve kissé inkonzisztens teljesítményt nyújt. Hajtás után beharang.

A vigóiakról a Barca drukkerek számára kétféle emlék ugrik be általában. Az első a 4-3-as vereség, ami csúnya sebeket ejtett a csapaton (és Ter Stegenben is), ill. az a bizonyos 6-1-es szösszenet azzal a bizonyos büntetővel. Berizzo távozása után – akinek mi is jobbulást kívánunk – a Celta vezetősége tovább kívánta folytatni a játékfelfogás szellemiségét, ezért egy újabb ex-Barcást, Unzuét nevezték ki a padra. Az előszezonban kifejezetten látványos és gyors játékot produkáló csapat lendülete a bajnokság kezdetére kissé megtört, a Celta pedig kereste magát. De néhány vereség után a játék egyre inkább összeállt, és az új játékosoknak köszönhetően egyre eredményesebb és stabilabb focit mutatnak.

Unzue aggresszív, labdatartásra berendezkedett csapatot igyekszik fel, pontosabban újraépíteni Vigóban, ahol a Barcánál is látható hátulról való építkezés adja a bázis. A hátsó négyesüknél tehát alapkövetelmény (lenne), hogy jól bánjanak a golyóval, de komoly nyomás esetén bizony többször is előfordul, hogy hiba csúszik a gépezetbe. Ennek a - jelenleg még - foghíjas játékfelfogásnak az eredménye ennek megfelelően sok gól elöl és hátul is.

unzue-lucho.jpg

Ami elsőre szemet szúrhat az általuk bekapott góloknál, az a beívelt labdák levédekezése, pontosabban annak hiánya. Gyakorlatilag a bekapott góljaik felénél a szélről magasan becenterezett labdák kényszerítették térdre a bugyikékeket, továbbá sokszor előfordul, hogy gyors és kombinatív játék során a védők rosszul váltanak ki az ellenfél szélsőire, így óriási lyukak keletkeznek a Gustavo Cabral által dirigált védelemben.

Támadásban azonban komoly „upgrade” jelent meg a csatársorban. Az eddig sem ratyi – az elmúlt hét meccsen hat gólt szerző – Iago Aspas, és a Barcát is megjárt Nolito mellé Unzué kérésére leigazolták Lalyos honfitársát, Maximiliano Gómezt, aki a semmiből érkezve máris hat góllal hálálta meg a bizalmat. Hogy a történetet még szebb legyen, a tavaly már a keltákhoz tartozó Pione Sisto Ifolo Emirmija, röviden Sisto is berobbant a csapatba. A srác azon kívül, hogy istentelenül gyors, már három gólnál és nyolc(!) gólpassznál jár. Épp ezért is volt meglepő számomra, hogy Ernőbá pihenteti Semedót, aki a csapatból leginkább képes lenne megoldani ezt a „villámgyors feladatot”. 

Ideát még mindig akad némi kellemetlen szájíz a Valencia meccs után, de kissé lehiggadva be kell lássuk, az az egy pont is rendkívül értékesnek mondható a Mestallából. A csapat a már említett Semedón és a krónikus sérülteken kívül csak Deulofeut kényszerül nélkülözni, mivel Ernőbá úgy döntött elég lesz mára egy Aleix Vidallal súlyosbítani a keretet. Sergi Roberto mellé a hétfajdalmú szent Gomes is felépült, azaz Ernőbá tovább faraghatja a tönk alakú sármőrt használható középpályássá.

A legfőbb kérdés a jobb oldal levédekezése mellett a támadósorban van, azaz ki kezdjen Messi mellett/előtt? Mivel egy inkább védekezős-kontrázós Vigóra számíthatunk, ezért nem lepne meg, ha Lalyos és Pákó együtt ostromolnák a kis bunkósbotjukkal a vendégek kapuját. Ugyanakkor Ernőbá „csakatuti” taktikáját ismerve, simán elképzelhető egy Sergi Roberto-Aleix Vidal kombó a csapat jobb oldalán, akik így be is tudnának segíteni egymásnak a feljebb említett úriember levédekezésében, valamint támadásban és sebességben is képesek lennének megadni a megfelelő támogatást Leóéknak.. 

Várható kezdők:

Barcelona: Ter Stegen; SR, Piqué, Umtiti, Alba; Rakitic, Busquets, Iniesta; Messi; Vidal, Suárez

 Celta Vigo: Blanco; Mallo, Fontàs, Cabral, Roncaglia; Wass, Hernández, Lobotka, Sisto; Gómez, Aspas

Kezdés 13:00

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása