Tot El Camp

A sárga köves út

2018. április 18. - Bendak

Celta Vigo - FC Barcelona 2:2

dba-xbfwsaeuwxc.jpg

A tegnapi mérkőzés - bár valóban szórakoztató volt -, megmutatta mi is a baj a jelenlegi FC Barcelonával gyakorlatilag minden téren. Az úgy nevezett „B” csapat játékosai talán jól mutatnának bármely 5. helytől lejjebb helyezkedő csapat kezdőjében, a Barcáéban mégis, néhány kivételtől eltekintve, furán hatottak.

De kezdjük az elején. Ernőbának ugye mérlegelnie kellett vagy 19 másodpercig a pihentetés, vagy legyőzhetetlen szezon mítoszának hajszolása között. Természetesen ez, egy ilyen gyakorlatias edzőnél nem is volt kérdéses. A liga tulajdonképpen már csak idő kérdése, Lalyoséknak is jól jött a pihenés, az első kupa pedig ne azon múljon majd, hogy a végére fizikailag kikészül a brigád fele. Eddig úgy fest jól kalkulált az öreg.

Jött tehát a tizenhat éve nem látott kezdő, egyetlen árva La Masia tanonc nélkül, s valljuk meg, ez bizony érezhető volt az összképen is.. „FC Ezeket vettük, de most eladnánk” rohamosztag. Félreértés ne essék, egy-egy transzfer sokat dobhat a csapaton, de ahogyan Tito is mondta volt, „az FC Barcelona más. Maga a győzelem nem elég. Van egy elképzelésünk a fiatalok beépítéséről és a támadófociról, ahogyan azt az FC Barcelona kultúrája megköveteli. Megvannak a magunk hibái, de gyávák sosem lehetünk...”

team.jpg

Thomas bezzeg nem áll lábujjra... :/

„Az alapot a La Masián nevelődött játékosoknak kell magadniuk... Ezek után lehet vásárolni olyan képességű játékosokat, akik megadják azt az extrát, ami hiányzik a csapatból.. Ilyen volt Romário. Ilyen volt Stoitchkov...Koeman.”

- J. Cruyff -                     

Klubidentitást nem lehet venni. A PSG projekt sem más, mint egy csillogó kagyló, ami kong az ürességtől. Nincs benne filozófia, nincs benne érték, csak milliárdokból felhizlalt célok. Ezt az utat könnyebb és persze gyorsabb is bejárni, de amikor eltűnnek majd a Dagobert bácsis pénzkupacok, a szurkolók is ráébrednek, hogy nincs egy egészséges alap, ahova visszatérhetnek, vagy amiről újra elindulhatnak..  Ehhez, ezért kell, hogy az FC Barcelona ne térjen le az útról, amelyen éveken át bizonyított. Saját nevelések, identitás, stílus... nem pedig egy üresen kongó, Barca logóval ellátott kagyló.

Erről az egész kialakult helyzetről persze Valverde tehet a legkevésbé, hiszen ő abból főz, amije van. Márpedig jelenleg, leszámítva a keret kicsivel több mint felét, kifejezetten szerény képességű alapanyaggal van ellátva.  Egy szétszórt klubot kell összefoltoznia az alapoktól, s ez lássuk be, nem egy könnyű feladat.. Olyannyira, hogy magunk sem tudjuk képes lesz-e megbírkózni vele. Jövőre valóban nagy változások várhatóak a klub minden területén..

erno_1.jpg

- Láttad a kezdőm?

A játékosok összeszokottsága miatt tehát a mester ugyanolyan lebutított játékkal küldte fel a csapatot a páyára, amilyennel anno év elején a kupavereség után. Két érintés. Lekezeled. Passzolod. Üres területre mozogsz. Kéred. Lekezeled. Passzolod.... A cél a labda eljuttatása volt Coutinhig, aki a karmesteri pálcával a kezében szabadon mozogva igyekezett megadni azt a bizonyos kis extrát.. A terv jó volt, hisz míg a többieket vitte a bizonyítási vágy és a lendület, addig – Messi híján – a Celta figyelme is megoszlott, s hátul kissé lazábban tartották a védelmi vonalaikat is. Továbbá a játékosok sem bízhattak abban, hogy majd Leo megoldja, csak adjuk neki a labdát. Felelősséget kellett vállalniuk, többet kellett mutatniuk a győzelem érdekében, mint eddig bármikor.

A döntetlen, amit a mérkőzés előtt sokan elfogadtak volna, igazságos eredménynek mondható, még ha Sergi Roberto és Messi beállása után a kiállításig érezhetően sikerült átvenni a domináns hím szerepét... Azért ne legyen hiányérzetünk.

Stéga – a csapat tett róla, hogy formában maradjon a srác. Nagyjából tizenhat hónappal ezelőtt ugyanitt a fejét követelte a sajtó és a szurkolók is, tegnap pedig legfőképp neki köszönhetően tovább cammogunk a veretlenségi széria sztrádáján. Elképesztő mekkorákat fogott. Jót tett neki a kapitányi szalag… 8,5

ts.jpg

TV – Az összhang *inával tényleg olyan volt kb, mit Tom és Jerry között, de nem lehetett hálás feladat egy Dignével, meg egy rutintalan újonccal megváltani a világot a Baladidosban.. mondjuk nem is nagyon sikerült. 6,5

*ina – van egy ilyen haverom, aki ha beáll eléd, eltakarja a napot is. Ez a “megjelenik a semmiből a labdát vezető játékos mellett, mint a Yeti, letépi a fejét, majd visszasomfordál a dzsungelbe” meg szintén nem egy elhanyagolható “skill”. Hibák is voltak, meg látványos mentések is, de mindettől eltekintve az összhatás nem rossz.. Maxi Gomezt meg gyakorlatilag kettéfejelte..  6,5

Digne - Dinnyében annyi a kreativitás, mint Kim Jong Unban a jóindulat egy esős őszi reggelen. Cserébe a védekezéssel is gondjai vannak. Oké, majd egy hónapig volt sérült, de a rövidsarkot azért már nem ártana tudni levédekezni. 5

Semedo – Csávó olyan, mint egy motorhibás Ferrari.. ha majd rendberakjuk, kurva jó lesz. 6,5

Gomes – André olyan vkp-nak a Barcában, mint Trump elnöknek... Nevetséges. Szögletnél az a dupla Rittberger – hátbarúgás kombó volt az egész éves munkájának a megkoronázása.. a lövőcsel, majd kirúgom bedobásra verbunkos meg teljesen új alapokra helyezte a labdkihozatal koncepcióját. 5,5

Denis – gólhelyzet, semmi, esernyő, gólhelyzet, semmi,labdaszerzés, semmi, semmi,.. ügyes a srác, de súlytalan. 6

Pál – olyan a mozgása, mintha bakancsban szambázna a Copacabanán. A fejes látványos volt. 6,5

Dembélé – csávó csak ilyen állat gólokat tud lőni?  6,5

dbavlgexcaapp3d.jpg

Pákó – gól és gólpassz. Lalyos Light. 7

Coutinho – mintha a Dolly Roll playlistbe belecsempészett volna valaki egy kis AC/DC-t. A cseréje már a hétvégére lett kalkulálva.. 7

Messi – Egyszer, amikor Maradona hazaugrott nyaralni, lement a régi kokós cimborákkal a grundra lötyögni egyet.. valami ilyesmi lehetett.

Sergi Roberto -

Kár érte, mert sikerült összekapnia a középpályát... hogy aztán egy meredek védelmi megingást kelljen ilyen ostoba módon megakadályoznia.

Aleix Vidal -  ennyi játékperccel a háta mögött, nem is csoda, hogy végig úgy futott, mint a hülyegyerek a Family Frost-os autó után. Sanszos, hogy az elsők között viszik majd el, méghozzá akciós áron..

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása