Tot El Camp

Getafe-Barcelona, La Liga, 18. forduló

2019. január 06. - pulga

075_salame-fcbarcel181222_npiio.jpg

Ez egy beharang lesz.

A Getafe évekig volt a liga legszürkébb csapata, történelem, stílus és szenvedélyes szurkolótábor hiányában ők voltak azok, akik soha senkinek nem hiányoztak volna. De valahogy mindig megúszták. 2016-ban már nem, kiestek, a játékosok szétszéledtek, viszont a csapat még így is erős volt a másodosztály mezőnyéhez képest. Az eredmények mégsem jöttek, kora ősszel az utolsó előtti helyen álltak, amikor a vezetőség kinevezte José Bordalást vezetőedzőnek. A hipszterszemüvegéről ismert Bordalás már 24 éve a szakmában volt, de főleg csak harmadosztályú csapatokat irányított. Legnagyobb sikere az volt, hogy feljuttatta az Alavést az élvonalba. Madridban ugyanezt várták tőle, Bordalás pedig össze is kapta a társaságot, és visszajutatta őket a Primerába.

075_gra_ficos-realmadr180819_np3rw.jpg

Tíz évet simán letagadhatna (54 éves)

Bordalásból ki se nézénk, de egy őrült, forrófejű karakter, akit a munka és a teljesítmény éltet. Szerinte a játékosok motiválása a legfontosabb, és annak felismerése, hogy mi a legjobb a csapatának. Nehéz őt tolerálni, de akik közel állnak hozzá, szeretik és hűségesek hozzá, nem véletlen, hogy sok játékos követi őt, bárhová is megy. Egy elég komoly szakmai stáb veszi körül, a zseni mégis ő, aki mindent az ellenőrzése alatt tart, az edzéstől kezdve a diétán át a pihenőidőig mindent. Egy korábbi játékosa azt mondta, hogy pillanatok alatt eldurran az agya, ha edzésen nem azt csinálják, amit ő látni akar.

Tavaly a Getafe újoncként nyolcadik lett, ami azért meglepő, mert a stílusuk totál ellentéte a spanyol ligában megszokottnak. Ők birtokolják a legkevesebbet a labdát (42 százalék), ők passzolnak a legpontatlanabbul (64 százalék), amiből adódik, hogy nem szarakodnak rövidpasszokkal (212 átlagban, ebben is a legrosszabbak), rendszerint hosszú indításokkal próbálnak veszélyeztetni (78 hosszú passz átlagban, ez a második legtöbb).

Röviden: a Getafe-nél vallják, hogy a fociban csak az tud gólt lőni, aki eljut az ellenfél tizenhatosáig, oda pedig csak előre kell vágni a labdát. Ennek a taktikának a legfontosabb eleme a 36 (!) éves Jorge Molina. "Ő az egyetlen, aki pótolhatatlan. Ángel pótolható, Markel pótolható, Djené is, de ő nem. Nincs még egy ember a csapatban, aki meg tudná csinálni azt, amit ő. A meccseink 60-70 százalékában hosszú labdákkal játszunk, Jorge az egyetlen, aki tud is ezekkel kezdeni valamit. Harcol a védőkkel, fedezi a labdát, továbbadja. Ha védekezésre vagy kényszerítve, de tudod, hogy ő ott van elöl, minden könnyebb" - nyilatkozta Molináról az egyik volt Getafe-játékos, és azt hiszem ezzel komplett képet kaptunk arról, hogy mi várható ma este.

000_1bz106.jpg

A Getafe egy centit nem fog változtatni a játékán, mert hát ki ellen ne nyomnák ezt a fajta focit, ha nem ellenünk. Tavaly idegenben 2-1-re vertük őket, otthon viszont csak 0-0-s döntetlent játszottunk. Ami még fontos, és beszédes, hogy az Atlético mögött ők kapták a legkevesebb gólt (13).

Csütörtökön a Real ikszelt az elmaradt bajnokin, így jelenleg hét pont a különbség köztünk, a két legközvetlenebebb riválisunk (Sevilla, Atlético) pedig egymással meccsel, szóval rosszul aligha jöhetünk ki ebből a fordulóból.

Várható kezdők:

Getafe: Soria - Suárez, Cabrera, Djené, Antunes - Foulquier, Maksimovic, Arambarri, Sáiz - Mata, Molina

Barcelona: Ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba - Rakitic, Busquets, Vidal - Messi, Suárez, Dembélé

Kezdés: 20:45

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása