Tot El Camp

Két győzelem margójára

2019. március 20. - johneagle001

960.jpg

Úgy döntöttem, befejezem a jósolgatást. Erre a szezonra legalábbis mindenképpen. Felsorolni mindet nem fogom, mert nem akarom önmagam alkalmatlanságát mindenáron bizonyítani, de legalább három-négy alkalommal fordult elő eddig, hogy kialakítottam magamban valamilyen véleményt, abból megpróbáltam következtetéseket levonni, tendenciákat bemutatni, aztán a következő alkalommal mehetett is a kukába az egész. Persze ez nem kizárólag az én hibám, működne normálisan ez a szezon, nem pedig ilyen hülyén! Össze-vissza!

De persze apropója is van a leadnek, vagyis egy tévedésemet ki is fejtem, ez pedig Messi. A probléma ott volt, hogy tavaly hallhattuk először őt magát beszélni arról, már érzi a korát, itt-ott rotáció „áldozata” is lett, adta magát a feltételezés, hogy akkor mostantól egy lassan, de folyamatosan lefelé haladó spirálba ért a karrierje. Aztán most meg többszörösen is kiderült, hogy lófület!

Egyrészt már nem érzékelhető a rotáció az esetében, másrészt pedig megtette azt a hihetetlen lépést, hogy emelt a saját színvonalán. Oké, az évek múlásával eljutott oda, hogy miután szinte letudta az összes klubrekordot, ha már így alakult, a következő ötven(?) évre bebetonozza magának a labdarúgás történelmi léptékű csúcsait is, de nem kizárólag erről van szó. Hanem arról, hogy a szezonokon belüli saját rekordjait is elkezdte leamortizálni.

(Egy zárójeles megjegyzés: már csak kettő kell és ő lesz a spanyol bajnokság történelmének legtöbb győzelmével bíró játékosa. És kiket előz meg a lista tetején??? Két kapustbazmeg, Zubizarretát és Casillas-t!)

1552502843_003997_1552515458_noticia_normal.jpg

Szóval Messi újra és újra megemeli a lécet magának, de nem kizárólag emiatt említem őt külön a tévedéseim sorában. Ő volt az első, aki – nem szó szerint, de érzékeltetve – kimondta, hogy ebben a szezonban számára az elsődleges prioritás a BL. És mivel egyébként is ez lenne a Barça szurkolóinak szíve-vágya, adja magát, hogy akkor majd az „öregedőben levő” Messi elkezd a pályán eszerint cselekedni. Még egyszer lófület!

Egy ideje mantrázgatjuk, hogy ugye Messi már kevesebbet fut, ezért aztán tavaly Paulinho, idén pedig Vidal lesz az, aki felviszi a pályára a kilométereket, amik „miatta” hiányoznak a csapatból. Érezhető is volt a Lyon előtt, hogy Leo mintha visszafogottabb lett volna a pályán, de sebaj ugye, mert hát a prioritás a BL! Aztán jött a Lyon, ahol valóban érezhetően odatette magát letámadásban és védekezésben is, nem csak a támadójátékával intézte el a továbbjutást saját, külön bejáratú kénye-kedve szerint.

Aztán jön a Betis elleni bajnoki, ahol a logika mentén haladva jogos feltételezés az – hiába fontos meccs -, hogy Messi majd sétálgat, nézelődik, néha pedig megindul és tesz-vesz valamit a győzelem érdekében. De az se baj, ha nagyon nem. Aztán mit láthattunk? Hát rohadtul nem ezt! Bár Vidal volt a letámadás karmestere, Messi bizony folyamatosan fellépett, kilépett, odalépett, visszalépett, folyamatosan gyarapította a létszámfölényt, vagyis az utóbbi időszakhoz képest szokatlanul aktív tagja volt a labda nélküli csapatjátéknak. Eléggé kínos ez már eddig is, nem is lovagolok tovább rajta, egy tendencia mentén kialakított feltételezésem fullfelejtős lett. A másik már nem ilyen egyértelmű, ugyanis Valverdéről van szó.

1552863308134.jpg

Korábban is gyanús volt, de mostanra egyértelmű lett – számomra legalábbis -, hogy Valverde nagyon nehezen képes megmutatni a saját erényeit, értékeit. Egyszerűen ilyen típusú ember. És ezt el kell fogadnunk, valamint érdemes ezen a nézőponton keresztül megítélni őt.

Persze érezhető az is, amikor gyakorlatilag alig van (rá)hatása a csapatra, ugyanakkor érdemes azt is figyelembe venni, nagyon látványos változásnak kell történnie ahhoz, hogy konkrétan az ő munkáját felfedezhessük a pályán. És erre kiváló bizonyíték lett a Betis elleni meccs. És nem csak azért, mert maga Messi mondta el utána, hogy amit láthattunk, az bizony Valverde érdeme.

Hanem azért, mert már az elejétől kezdve, és azután főleg az első félidőben, a szokatlan kezdőnek (is) köszönhetően olyat láthattunk, amit idén biztosan nem, de esélyes, hogy egyáltalán Valverde ittléte alatt sem. Merthogy a szó szoros értelmében nekiugrottunk a Betis-nek. Ahogy fentebb említettem, Vidal lett a karmester, de kivétel nélkül mindenki becsatlakozott a pálya minden pontján és brutálisan letámadtuk a labdás embert körülbelül fél órán keresztül. Mindezt pedig alig pár nappal egy BL meccs után, amely időzítés feltételezte volna, hogy majd kényelmesen ellabdázgatunk, próbálkozgatunk, aztán meg vagy nyeregetünk, vagy nem. (Megjegyzem, ez egy újabb tévedésem volt előzetesen.)

d19c5txxcaai1r3_jpg_large.jpg

Ehelyett mi okulva a hazai vereségből, gyakorlatilag esélyt nem adtunk a Betis-nek arra, hogy a maga játékát próbálgassa, megfojtottuk őket az első pillanattól kezdve. Hogy aztán egy korrekt előnyből nézhessük végig ahogy próbálnak valamit tenni a vereség ellen. Ez utóbbi egyébként megint váratlan volt, tekintve, mennyire szokásunk lett egygólos előny birtokában várni arra, hátha elég lesz a győzelemhez ennyi energiát a meccs(ek)be tenni.

Valverde tehát többszörösen váratlanul borította a várakozásokat, a tendenciákat, az előzetesen hosszú időn keresztül látottakból levonható következtetéseket. Ráadásul nem csak a kezdővel, az alapfelállással és a szokatlan játékfelfogással lepett meg minket, de azzal is, hogy határozottan érezhető volt a pálya szélén a jelenléte. Itt már nem csak arról volt szó, hogy faarccal nézi az eseményeket, mintha majdnem kívülálló lenne, de szaladgált, csapkodott (a levegőbe), ordított, egyszóval úgy viselkedett, mint aki ÉL. Még ha kissé bizarr is ez a szó ebben a környezetben.

10951252-6805645-image-a-29_1552508890275.jpg

Vagyis Valverde – azt gondolom – megtette mindazt ezen a meccsen, amit már nagyon vártunk tőle. Világosan érezhetően agytrösztje, vezére, irányítója volt a csapatnak, még akkor is, ha korábban ő maga mondta – részben jogosan egyébként -, hogy az edző már nem sokat tehet, amikor a csapat a pályán van.

Adódik a kérdés, hogy mit lehet leszűrni a jövőre nézve ezekből az elég egyértelműen érzékelhető jelekből? Okulva a korábbiakból, azt mondom, én egyelőre nem akarok következtetéseket megfogalmazni. Meghagyom ezt másoknak.

b1f3d-15528655288643-800.jpg

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása