Tot El Camp

Godot-ra várva - ll.

2020. január 11. - Bendak

Bármi újjal szolgálni ezen a ponton szinte a lehetetlen kategóriába tartozik. Sorozatban ez volt a harmadik kupa, amiből kizúgott a csapat ezért, vagy azért.. De főleg ezért. A legbosszantóbb ebben az egészben az, hogy ez a banda igenis képes jól játszani. Igenis képesek gyors, kombinatív, elsöprő focira, de olyan kiszámíthatatlanul esetleges az egész produkció (meccsek közben is), amire épeszű ember nem merhet tudatosan építeni egy egész szezont.

Az ünnepek alatt, a trónörökösnek is hála, sikerült kicsit kikapcsolnom, és hátat fordítani úgy-ahogy a nagyvilágnak, így a csapatnak is.. Régebben néhány nap után ott tartottam, hogy oké, most már megnéznék egy-két kényszerítőt Barca mezes játékosoktól, vártam, hogy megint jöjjön valami izgalmas, valami szemkápráztató, és ezzel a megnyugvás... Most meg azon kapom magam, hogy valaki, vagy valami kiölte belőlem ezt a szenvedélyt. És igen, ez a helyes szó. Ez az, ami hiányzik belőlünk. Belőlem is, a csapatból is...

A ne b***akodj az arabokkal c. rovatunkból..

Külsős szemmel persze nevetséges lehet az egész. Vezetjük a bajnokságot, BL-ben (elnézve szegény lejtmenetben utazó Napolit Gattusóval) is jó a sorsolásunk, és a spanyol kupa sem kezdődött még el. Mindenhol harcban állunk még. Aztán ha az ember ránéz egy Barca szurkolóra, tulajdonképpen a depresszió első tüneteit vélheti felfedezni. Elfordulunk a képernyőre legyintve, mert már az sem igazán bosszant, hogy nem tudtunk behúzni egy nyavalyás kirakatserleget, amit az önbizalmunk miatt igenis meg kellett volna nyernünk. Ez van, idáig jutottunk tíz évvel a nagy felemelkedés után. S ha belegondolsz, akkor ez bizony elképesztő, és dicséretre méltó,.. de már nem elég. A labdarúgás kegyetlen sport. Egyik nap te vagy a király, az atyaúristen, aki mindent megnyert, de mindez másnap már nem elég. Nincs idő ámulni, vagy megülni a tojásaidon. Teljesíteni kell, tejelni kell.

Guardiolával készült egy interjú Angliában, ahol megkérdezték, hogy két bajnoki cím után még mivel tudja motiválni a játékosait. Erre csak annyit felelt, a játékosoknak meg kell érteniük, hogy a karrierjük jobb esetben is limitált ideig tart. Harmincnégy, harmincöt éves korukra elérnek egy spirál végére, ahonnan már nincs visszaút.. s ha ez alatt a rövid idő alatt úgy mennek ki a pályára akár egyszer is, hogy nem adnak bele mindent, akkor labdarúgóként elvesztegették az idejüket. Nyaralni elmehetnek majd utána két, vagy három évre is ha akarnak, de most teljesíteniük kell.

Egy Piquére, Busquetsre, vagy Messire tekintve mondhatjuk, hogy igazságtalanság ennyi kupa és dicsőség után is elvárni a ragyogást és teljes erőbedobást, de az FC Barcelonával szemben nem az. Sőt. Onnantól, hogy csökkennek az elvárásaink, a csapat sem fogja úgy érezni, hogy mindent meg kell tennie minden egyes mérkőzésen.

leo.png

Ernesto Valverde nem rossz ember. Biztosan nem az, s erre mérget is vennék, de Cruyff és Pep Guardiola után ne haragudjon meg sem ő, sem a vezetés, ha nem tudom és nem is akarom elfogadni a középszert, vagy a vállvonogatást, hogy „most ez van”... a világ legjobb játékosával a keretben.

A szezon végén azt mondtam, a következő szezonban semmit nem nyer a csapat, s ezt tartom továbbra is. A játékosok elveszítették azt a győztes mentalitást, amit éveken át sulykolt beléjük a feljebb említett két mester. Mindkettő vesszőparipája az volt, hogy Katalóniának - és vele együtt az FC Barcelonának is - ideje kilépnie az áldozati bárány szerepéből, s elhitetnie magával, hogy igenis képes nyerni. S ami a fontosabb, stílusosan nyerni.

Felesleges most egyesével elővenni a játékosat. Mitől szopta be háromszor Piqué ugyanazt a figurát, vagy miért vágnám szívlapáttal pofán Jordi Albát az ilyen viselkedésért.. felesleges. Ezeknek a játékosoknak egyszerűen új impulzusra van szükségük. Többet kell teljesíteniük, többet kell tenniük. Nem csak saját önbecsülésükért, hanem elsősorban magáért az FC Barcelonáért. Új fejezetet kell nyitnunk a csapat történetében, hisz a múltunk már bizonyította.. s bármennyire is fájdalmas lesz megtenni néhány lépést, a csapat jövőjét figyelemben tartva bizony kemény kézzel végig kell vinni azokat... kérdés: képes-e erre a jelenlegi vezetőség?

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása