Tot El Camp

Ismeretlen ismerősök

2011. augusztus 13. - johneagle001

Sokunk örömére az előző idény elsősorban arról marad emlékezetes, hogy a Barça korszakos csapattá avanzsált. Számtalan írás, elemzés, értékelés készült már  a csapatról, ráadásul a bulvármédia kiváló alapanyagot kaphatott az idén Messi „ügyei” mellett a Piqué-Shakira kapcsolatból is. Jól ismerjük a sztárokat, szerintem kevesebbet tudunk azonban a háttéremberekről, akik a csapat körül élik mindennapjaikat. Vannak közöttük olyanok, akiket szinte soha nem láthatunk, vannak akiket alkalmanként felfedezhetünk a pálya környékén, de a nevüket nem tudjuk és akadnak páran, akik rendszeres szereplői a meccs közvetítéseknek is. A 2010/2011-es szezon „névtelen Barça hőseiről” készítettem egy összeállítást.

Másodedző

Francesc "Tito" Vilanova Bayó

1969-ban született Bellcaire d’Emborda-ban. 15 évesen nyert felvételt a Barcelona Akadémiájára, ahol hamar életre szóló barátságot kötött egy bizonyos Josep Guardiola nevű sráccal. Azonban míg Pep álmai valóra válhattak focistaként, Tito-nak csak kisebb sikerek jutottak a profi pályafutása során. 1988 és 1990 között még a Barça B keretében találhatjuk, azonban a Dream Team időszakában már csak a másodosztályú Figueres csapatából követhette a klub körüli eseményeket. Játékosként legnagyobb sikere a Celta Vigo-nál töltött három éve (1992-1995), amikor a Primera Division-ban játszhatott, de  ez idő alatt mindössze 26 alkalommal kapott lehetőséget a pályán bizonyítani. Később megjárta a Badajoz, a Mallorca, a Lleida és az Elche csapatát is, végül 2002-ben a Gramanet-től vonult vissza. Ezután technikai igazgatóként dolgozott a Palafrügell és a Terrassa FC csapatánál, majd 2007-ben Pep maga mellé hívta, amikor átvette a Barça B irányítását. A sikertörténet ezután már mindenki számára ismert: a B csapattal következett egy gyorsan megnyert negyedosztály és Tito követte Pep-et a nagy csapathoz is.

Pep számára az első közös munkával töltött évben nagyon fontos volt az ismeretanyag, amit Tito a Terrassa-nál végzett munkája alatt megszerzett. Mivel ott feladata volt folyamatosan feltérképezni a csapatokat és azok játékosait lehetséges igazolások után kutatva, tökéletesen ismerte az ellenfeleket. A páros a Barça közelmúltjából leginkább a Rijkaard – ten Cate kettőshöz hasonlítható. Az egymás közötti bizalom megingathatatlan, a két személyiség tökéletesen megérti egymást, a hírek szerint mindketten kérlelhetetlen és kíméletlen profik. Kettejük között Guardiola a főnök, az utolsó szó mindig az övé marad, Tito kivételes szakértője az elméleti futballnak, egyben nagyon értékes tanácsadó.

Kapusedző

Carles Busquets Barroso

1967-ben született Barcelona-ban. A La Masia neveltjeként 1987-1992 között a Barça B tagjaként játszott, majd 1990-1999 között az első csapat játékosa lett. Profi pályafutása alatt elsősorban második számú kapusként dolgozott, tulajdonképpen csak a ’94-’96 közötti szezonokban számított kezdőnek. Pályafutása végén 1999-2003 között a Lleida csapatában védett és onnan is vonult vissza a profi játéktól.

Ezután azonnal csatlakozott a Barça-hoz kapusedzőként és az Atlétic-nél kezdett dolgozni. Pep 2007-es érkezésekor is maradt, majd Carlos Unzué távozása után követte őt az első csapathoz.

Időközben június 23.-án érkezett a hír, hogy Unzué egy év edzői munka után (Numancia, másodosztály) a következő szezonban ismét visszatér az első kerethez, Carles pedig átveszi a kapusedzői feladatokat a B csapat mellett.

Erőnléti edzők

Francisco „Paco” Seirul•lo Vargas

Irányítja és megszervezi a többi edző munkáját, ő az első számú elméleti szakember, aki felelős a játékosok fizikai és erőállapotáért. A csapat mellett ő fogja össze azt munkát is, hogy a legújabb tudományos eredményekből megszerezhető tudásanyagot az edzésanyagba átültethesse a szakmai vezetés.

1945-ben született Salamanca-ban. Tanulmányait az INEF-en (Instituto Nacional d’Educació Fisíca – leginkább a magyar Testnevelési Egyetem megfelelője) Madridban folytatta, ahol kettős testnevelő diplomát szerzett atlétika és küzdősport szakon. Később az INEFC-en (Instituto Nacional d’Educacion Fisíca de Catalunya – az INEF barcelonai kihelyezett tagozata) szerezte meg professzori címeit, a „testnevelés alapjai”, „a sportedzések elmélete és gyakorlata”, „a spanyol olimpiai bizottság mesterkurzusa”, „testnevelői és gyógy-terápiai mesterkurzus”-okban.

Az ország egyik legelismertebb szakembereként vezető részt vállalt a küzdősportok, a torna, az úszás, a síelés, az atlétika, a kézilabda, a kosárlabda és a tenisz szakágak edzői programjainak kidolgozásában és megvalósításában. Több mint negyven éves pályafutása alatt a ’72-es, ’76-os, a ’84-es és a ’92-es olimpiákon - emellett további 9 világbajnokságon - vezette első erőnléti edzőként a nemzeti atlétikai csapatot. A ’93-as, a '09-es és a '11-es VB-n a kézilabda válogatottat, a ’76-os olimpián a nemzeti judo válogatottat készítette fel fizikálisan a versenysorozatokra. A nemzeti csapat első számú felelőseként a tenisz válogatottat készítette fel a ’92-es hazai olimpiára. A ’80-’90-es években több alkalommal is dolgozott a Barcelona kézilabda csapatával, amit Valero Rivera-val közösen dolgozva gyakorlatilag ők hoztak nemzetközi szintre. Ebben az időszakban a klub junior foci és kézilabda csapataival is dolgozott. 1994 óta feladata a Barça focicsapat első kerete fizikai felkészítésének irányítása is. A klub kézilabda csapatával 8 bajnoki címet, 7 nemzeti kupát, 2 európai kupát, 2 európai szuperkupát és 5 spanyol szuperkupát nyert. A focicsapattal 7 bajnoki cím, 3 nemzeti kupa, 4 spanyol szuperkupa, 2 európai szuperkupa, 3 BL győzelem és 1 klub világbajnoki cím a mérlege.

Az említett tárgykörökön túl nagy tapasztalattal rendelkezik az iskolai testnevelésről és a sportnak a gyerekkorba való beillesztéséről. A ’80-as években kezdeményezője és kidolgozója volt a Centre of Sport Initiation nemzetközi sporttudományi együttműködés európai szervezetének. Mivel a kezdetektől fogva aktívan dolgozott az edzőpályákon is, a ’80-as évek közepétől egy újszerű elméletet dolgozott ki, amely szerint az edző már a pályákon is összekapcsolja az orvostudomány legújabb eredményeit a sport rehabilitáció szempontjaival, a mozgásoktatás és a sportedzések feladataival, különös tekintettel a sportsérülések megelőzésére és kezelésére. Tulajdonképpen az első szakemberek között volt, akik kidolgozták a ma is érvényes szemléletet az élsportban, melynek lényege, hogy minden körülmények között ideális terhelés mellett dolgozhassanak a sportolók.

Gyakori meghívottja nemzetközi kongresszusoknak, egyetemi előadásoknak. A ’80-as években alapítója és főszerkesztője lett a RED Sports Training Journal és a REF Physical Education Journal szaklapoknak. Pályafutása alatt számtalan írásos munkát jelentetett meg a világ legtöbb szaklapjában, abszolút elismert tekintélye szakmájának. 2008-ban munkája elismeréseként királyi érdemrenddel tüntették ki.

Lorenzo Buenaventura

Feladata az egyéni és a csoportos erőnléti edzések megtervezése, a játékosok erőnlétének, állóképességének és gyorsaságának folyamatos tudományos mérése. Ezen kívül ő a csapat táplálkozási szakértője is.

Sevilla-ban született 1963-ban. Pályafutása során dolgozott a Cádiz, a Valladolid, az Espanyol, az Atlético Madrid csapatánál és az argentin válogatott mellett is a 2002-es VB-n. 2007-ben szerette volna megszerezni a MU és a Real is, végül 2008-ban Pep kérésére a Barça-hoz szerződött. Spanyolországban a legelismertebb erőnléti edzők egyike. Pályafutása során egyéni foglalkozások és tanácsadás keretén belül dolgozott többek között Kiko, Simeone, Aimar, Batistuta, Verón, Paunovic, Arteta, Kewell, Heinze, Maxi Rodriguez, Martin Petrov és CR mellett is.

Aureli Altimira Hercé

A feladata elsősorban a csapat edzésein figyelemmel követni az egyes játékosok erőnléti szintjét, az edzésmunkát meghatározni különleges esetekben, illetve reagálni az edzések során felmerülő esetleges problémákra.

1968-ban született Cardedeu-ban. Itt kezdett futballozni, majd 1980-ban került a Barça utánpótlás neveléséhez. Az 1989-90-es szezonban a Barça B játékosa lett, majd a klub kölcsönadta a másodosztályú Unió Esportiva Figueres-nek. Mivel nem volt képes a klub számára bizonyítani, 1992-ben a Barça szerződést bontott vele. Ezután több másod,- és harmadosztályú klub tagja is lett, többek között a Deportivo Badajoz, az UE Figueres, a Málaga, az ACE Manlleu, a CF Gavá játékosaként,  végül 2002-ben a harmadosztályú AE Guíxols-ból vonult vissza. Pályafutása utolsó éveiben diplomát szerzett az INEFC erőnléti szakedzői szakán és még ebben az évben elfogadta az ajánlatot, hogy csatlakozzon a Barça technikai stábjához a C keretnél. Itt dolgozott egészen Pep 2007-es megérkezéséig, ahol azonnal elfogadta a felkérést a B keret mellett, majd a következő évben az első osztályban is a stáb tagja maradt.

Francesc Cos Morera

A csapat kondíciós állapotának szintjéért felel, és elsősorban az edzőteremben dolgoztatja a játékosokat.

1965-ben született Terrassa-ban, az INEFC-en szerzett diplomát. Jelenleg is az INEFC tanári karának tagja, az „erőfejlesztés” tanszak igazgatója és a sportteljesítménnyel foglalkozó kutatások vezetője az egyetem laboratóriumában. A szisztematikus fiziológia professzora, diplomás fizikoterapeuta, emellett pedig a Barça erőnléti edzője.

2004 nyarán kezdett dolgozni a B keretnél, pár hónappal később a közreműködését kérték Motta és Edmilson térdproblémáinak kezelésében. A 2005-ös évtől dolgozik az első keret mellett.

 

Orvosi stáb

Csapatorvos: Ricard Pruna

A személye közismert, a TV-ben is gyakran szerepel. Ő az, aki a meccseken fehér kesztyűben a táskájával szokott a pályára beszaladni, ha ápolásra van szükség és ő az, aki folyamatosan tájékoztatást ad a média felé a játékosok sérüléseivel, rehabilitációival kapcsolatban. Ezen kívül ő az, aki az érkező új játékosok teljes körű orvosi vizsgálatait végzi. Érdekesség a munkájával kapcsolatban, hogy a feladata megszabni a játékosok öltözetét szélsőséges időjárási viszonyok között. Ez az „utóbbi években szokásossá vált” őszi oroszországi meccsek alatt például a Nike Pro Combat fantázianevű termékcsaládját jelenti.

1964-ben született Badalona-ban. Általános orvosi és sebész diplomáját a madridi Universidad Carlos III egyetemen szerezte. Sportorvoslás és traumatológia doktori címet szerzett, majd posztgraduális képzésen keresztül a sporttáplálkozás és a sportfiziológia professzora lett. Szakmai munkáját különböző katalán sportszövetségek megbízásából kezdte, így dolgozott többek között az úszókkal, vízilabdásokkal, kosarasokkal, teniszezőkkel és télisportok képviselőivel is. Később a spanyol kézilabda válogatott mellett is dolgozott a ’99-es egyiptomi világbajnokságon. 1992-97 között a Granollers kézilabda csapatával és az Atlétic Barceloneta vízilabdásaival dolgozott. A 97-98-as szezont már a Barça fiatal focicsapataival kezdte, egy évvel később hívták az első kerethez ahol 2003-ig maradhatott. 2006-tól vette át ismét ezt a pozíciót, azóta folyamatosan az első keret tagja. (Emlékszünk még arra, hogy a 2005-2006-os idényben mennyire "divatos dolognak számított" a játékosok körében izomsérülés miatt heteket a sérült listán tölteni? És arra, hogy Rijkaard a szezon után lecserélte a tehetetlen és alkalmatlan orvosi stábot?) Legfőbb erényének azt tartják, hogy nagyon gyors és pontos diagnózist képes felállítani már a pályán, bármilyen esemény következett be.

Munkája összekapcsolódik a Quiron Klinikával, ahol Dr. Marta Rius Villarubia sportorvos irányítása alatt dolgozik egy ultrahang csapat, közte Ramón Balius és Andrés Combalia orvosokkal. Ez a hármas szoros együttműködésben dolgozik a tekintélyes ortopédsebésszel, Ramon Cugat-tal (a képen egy sajtótájékoztatón látható Pruna mellett) és ők alkotják azt a csapatot, akik közvetlenül foglalkoznak a műtéti beavatkozásra kényszerülő játékosokkal.

Az utóbbi években gyakran emlegetett artroszkópiás eljárás kiváló képviselői és együttműködésük adja meg a lehetőséget arra, hogy a sérült játékosok minél hamarabb újra a pályán lehessenek. Az artroszkópiás eljárás lényege az, hogy a sebészeti beavatkozás során a lehető legkisebb mértékben ejtenek vágásokat, ezzel együtt elérhetővé válik a gyors rehabilitáció is. Az eljárás alkalmas arra is, hogy már a diagnózis felállítása során alkalmazhassák, ez pedig az egyéb vizsgálatokkal együtt a lehető legpontosabb képet adja az orvosok számára az adott helyzetről. Így képesek a legnagyobb pontossággal meghatározni, milyen mélységben szükséges a beavatkozás. Ez magával hozza azt is, hogy a rehabilitáció során a minimálisra redukálhassák a váratlan szövődményeket, illetve a visszaesés lehetőségét is. A klinika és a klub közötti együttműködés legfontosabb láncszeme Pruna, aki csapatorvosként a szakemberekkel egyeztetve dönt a beavatkozásokról, illetve az operációknál is közreműködik.

Asszisztens/csapatorvos: Daniel Medina Leal

Ő Pruna jobb keze és helyettese is egyben. Las Palmas-on (Kanári Szigetek) született, tanulmányait is a helyi egyetemen végezte. Két évig az egyetemen dolgozott, majd a klubhoz került és először a kosárlabda csapatnál, ezzel párhuzamosan pedig korosztályos futballcsapatok mellett dolgozott, 2008-ban került a nagy csapathoz. Az INEFC meghívott professzora, a sporttudományok doktora.

Az orvosok munkájának elengedhetetlen kelléke az a táska, amivel befutnak a pályára, ha valami probléma adódik. Sok különböző kellék található benne, amelyek alapvetően arra szolgálnak, hogy gyors ellátást biztosíthassanak, ha kezelni kell különböző testrészeket, a legrosszabb helyzetekre felkészülve pedig, ha stabilizálni szükséges a játékost.

Bár a tartalom esetenként kiegészülhet egyebekkel is, alapvetően az alábbiakat tartalmazza:
-    géz
-    jód
-    bőrhöz tapadó ragasztó
-    sós fiziológiás oldat
-    fagyasztó termékek
-    törölköző
-    kanül (sebészeti műszer, mely alkalmas gyógyszerek befecskendezésére v. vér, genny stb. levezetésére)
-    Guedel-tubus (kézi lélegeztető)
-    csipesz
-    ollók
-    latex kesztyű
-    elasztikus pólya
-    ragasztó a pólyához
-    víz.

Podiátriai szakember: Martín Rueda

Az ő feladata specializáltan csak a játékosok lábaival kapcsolatos sérülések vizsgálata, kezelése a legújabb tudományos kutatások felhasználásával, illetve ezek megelőzésére javaslatokat tenni.

A Centre d'Estudis a Peu klinika professzoraként évtizedek óta vesz részt tudományos kutatásokban, amelyek kizárólag a sportmozgásokat és azok változásait vizsgálják. Az intézet a jelenleg megszerezhető legmagasabb színvonalú berendezésekkel felszerelt. Lehetőségük van szenzoros és kamerás rendszerekkel, nagy sebességgel rögzíteni a mozgásokat, ezeken keresztül terheléselemzéseket készíteni a testsúly elosztásról és a testrészeket érintő nyomásokról. A rendszerük egy saját szabadalmon alapuló ún. podo-számító gépes szoftver. A központ több mint három évtizede foglalkozik biometrikus adatok gyűjtésével, foglalkoztató módszerek és eszközök kidolgozásával. Az itt dolgozók – közte Rueda is – évente több tanulmányt jelentetnek meg a szaklapokban, szakmájuk széles körben elismert képviselői.

Képviselő

Carles Naval

Ő szintén egy ismerős alakja a csapatnak. Minden meccsen láthatjuk, ahogy papírokkal a kezében jön-megy az oldalvonal mellett, és pl. minden esetben közreműködik a cseréknél. A feladata tulajdonképpen az, hogy a meccseken előforduló minden bürokratikus hátteret biztosítson a csapat számára, akár a bírói jegyzőkönyveknek, akár a mérkőzést szervező bármely szövetség iratainak kell rendben lenniük.

1955-ben született Lleida-ban. 15 éves korában bekerült a korosztályos junior csapatba, azonban nem sikerült profi pályafutást kiépítenie. Viszont alig két évvel később, 1972-ben felajánlották neki a lehetőséget, hogy dolgozzon a gyerekek mellett segítőként. Feladata volt a csapatokat irányítani, hogy időben érkezzen mindenki az előírt helyszínekre, a játékosokat a cserékhez hívta, segített a meccs jegyzőkönyvek összeállításában, a felszerelések logisztikájában, összegezve abban, hogy a csapatnak csak a játékkal legyen szükséges foglalkoznia. 1980-ban végleges szerződést ajánlottak számára az első csapat mellett és az óta szolgálja a mindenkori edzőket és játékosokat. Abszolút profi és nyugodt személyiség, többek véleménye szerint is olyan, mintha a csapat apja lenne.

Fizikoterapeuták

Nagyjából tíz évvel ezelőtt is egyszerűen gyúróknak neveztük volna őket, azonban az orvostudomány fejlődésével a feladatkörük is kibővült, változott. Amellett, hogy játékosok izomzatának napi szintű regenerációját biztosítják, komoly feladatuk van a kisebb sérülések kezelésében, illetve a sérült játékosok rehabilitációjában is.

Roger Girones Tomás

Barcelona Sant Cugat del Vallés negyedében található a Gambernat Egyetem. Különlegessége az, hogy az orvostudományi képzés mellett specializáltan megtalálható itt egy nagyon jó hírű fizikoterápiai kar, ahonnan a Barça korosztályos csapatainak személyzete érkezik. Roger posztgraduális képzés formájában szerezte a diplomáját és az elmúlt években egyre magasabbra jutva végigjárta a klub minden szintjét. 2010 nyarán kapta meg a lehetőséget, hogy David Alvárez-t váltva az első keret játékosaival dolgozhasson együtt.

Jaume Munill Aróztegui

1970-ben született Terrassa-ban. Diplomás fizikoterapeuta, emellett pedig a barcelonai Autonóm Egyetem Sport és Rehabilitációs karának meghívott professzora. Pályafutása javarészét az Espanyol-nál töltötte, 2008-ban Pep felkérésére csatlakozott a Barca első keretéhez.

 Emili Ricart Aguirre

Roger Gironés-hez hasonlóan a Gimbernat Egyetemen szerzett diplomát, emellett a manresa-i Bages Alapítványi Egyetem professzora. Felelős bizottsági tagja a Katalán Területi Sport Perevenciós és Rehabilitációs Együttműködési Szervezetének.

Pályafutását a klubnál a ’90-es évek elején kezdte, Quiqe Costas a B keret vezetőjeként hívta az akkori szakmai stábba. A ’90-es évek végén került az első kerethez, amikor ő foglalkozott Pep térd ín sérülésével a ’97-98-as szezonban. Munkájával kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy ő vezette le Xavi rehabilitációját a 2005-ös operációja után, Eto’o 2006 őszi sérülése utáni kezelések is hozzá tartoztak, neki köszönhetjük, hogy Iniesta pályára léphetett a római BL döntőben, ezen kívül az erőállapot felépítése tekintetében neki köszönhetjük, hogy Abidal ilyen hamar visszatérhetett az idei májműtétje után. Az öltözőn belül szakmai értéke mellett nagyra tartják azért, mert a hosszas sérülésekkel küzdő játékosok a nehéz időszakokban egy kiváló pszichológiai érzékkel bíró munkatársat is kapnak a személyében.

Juan José „Juanjo” Brau

Ő szintén a klub egyik veteránja,  szintén diplomás fizikoterapeuta. Legnagyobb erőssége a játékosok izmainak nyújtási technikája, ami kiváló alap arra, hogy minimálisra csökkentse a sérülésveszélyt. Illetve amennyiben bekövetkezik, a helyesen kezelt izomcsoport minél rövidebb rehabilitációs időszak után legyen ismét teljes munkára fogható. Neki Henry pályára lépését köszönhetjük a római döntőben, illetve ő volt az a bizonyos „áldozat”, akit tavaly novemberben a Ceuta elleni kupameccsen Piqué a lelátón ülve szotyival megdobált és ebből egy nagyobb (mű)botrány kerekedett a spanyol sajtóban. Ennél persze sokkal fontosabb, hogy a csapaton belül ő foglalkozik kiemelten Messi-vel. 2009 és 2010 nyarán is ő utazott vele Argentínába, hogy a válogatott meccsek között felügyelje a felkészülését, ő az a szakember, akinek véleményét az „albiceleste” orvosi kara fenntartások nélkül elfogadja. Az idei nyaralását is munkával töltötte, Puyol rehabilitációját felügyelte.

Megfigyelők és taktikai elemzők

A megnevezésből is kiderül, hogy ők azok, akik a soros ellenfelek meccseire utazva szolgáltatnak információt Pep számára azzal, hogy feltérképezik az ellenfelek játékát. Természetesen feladatuk a megszerzett információk feldolgozása után a taktikai megbeszéléseken részt venni. Az ellenfelekről általában egy hétperces videó felvételt vágnak össze, kiemelve benne a legfontosabb elemeket, ezen kívül alapesetben az ellenfelek csapatából négy játékost választanak ki, akiket részletesen bemutatnak. Feladatuk továbbá Pep számára folyamatosan elemzéseket készíteni, javaslatokat tenni a Barça-val kapcsolatban is. Emellett közvetve részt vesznek az átigazolási folyamatokban is, feladatuk a kiszemelt jelölteket taktikai szempontból kielemezni és értékelni Pep felé.

Doménech Torrent

Pályafutását kisebb csapatoknál kezdte, dolgozott a Palamós, a Girona és a Palafrügell csapatánál. Ez utóbbinál ismerkedett meg Tito-val, aki beajánlotta őt Pep-nek, amikor 2007-ben szóba kerültek a lehetséges jelöltek. Közös munkájuk eredményesnek bizonyult, az óta is a csapat tagja.

 Carles Planchart

2002 óta Torrent elválaszthatatlan társa, aki asszisztensként dolgozva elsősorban a technikai hátteret biztosítja számukra.

 Jordi Roura Solá

1967-ben született Llagostera-ban. La Masia nevelés, 1984-89 között a Barca B, 1988-91 között az első keret tagja. Tito-hoz hasonlóan az ő profi pályafutása se tudott emlékezetes maradni, mindössze 10 alkalommal lépett pályára a nagy csapatban, összesen ötszáz percet játszva. 1991-92 között a Murcia játékosa lett, majd a következő szezonban vissza is vonult a Figueres csapatából. Ezután szakedzői diplomát szerzett, majd első megbízását a 2007-2008-as szezonban a Hospitalet-től kapta. A következő idényt már az első csapatnál kezdte, Pep kérte fel, hogy segítse Torrent és Planchart munkáját.

Kit menedzserek

=Szertárosok. Feladatuk éves szinten több ezer darab rövid,- hosszú ujjú felsőt, nadrágot, zoknit, cipőt, edzéshez használt öltözetek variációit, törölközőt és több ezer flakon „szappant” előkészíteni, ki,- és becsomagolni, mozgatni, kiosztani úgy, hogy a játékosok a háttérben zajló munkából „semmit ne vegyenek észre”, számukra egy tökéletesen olajozott gépezet legyen az öltöző. A csapat eszközeinek szállítása nagyon komoly logisztikai feladatokat követel meg, különösen külföldre, főképpen repülőn. Saját maguk által kialakított jelrendszerük van, amelyek alapján tévedhetetlenül azonosítani tudják az eszközöket, illetve könnyen és gyorsan ellenőrizhetővé válik a szállítandó csomag. Felelősségük főleg az idegenbeli meccsekre való készülődésnél óriási. Hatalmas bonyodalmakat okozna, ha "otthon felejtenék" bármelyik játékos egyedileg tervezett, méretre készített cipőjét, vagy akár a hivatalos számozással ellátott mezeket.

Josép Maria „Txema” Corbella

Az 1983-84 szezonban érkezett a klubhoz az akkor távozó Francesc „Papi” Anguera (a Barca legendás szertárosa, 1939-1983 között szolgálta a klubot) helyére. Corbella akkoriban éjjeli őrként dolgozott a Camp Nou-ban és mivel megbízható és alapos ember hírében állt, felajánlották számára a megüresedő hely betöltését. Hamar helyt állt új szerepkörében is, rangidősként jelenleg ő a szertáros csapat vezetője.

 José Antonio Ibarz

Ő hat hónappal Corbella után érkezett a csapathoz, 1984 telén. Édesapja kertészként dolgozott a Camp Nou-ban, ő ajánlotta be a fiát a klubhoz.

 Gabriel Galan

Az ő története olyan eseménysor, amelyet leginkább a futball hőskorszakából tudunk elképzelni. A kezdetektől fogva rajongott a csapatért azonban az utánpótlásba nem sikerült bekerülnie. Ennek ellenére iskola után minden napját a La Masia körül töltötte, nézte a gyerekeket és visszadobta nekik a labdát, ha az kirepült a kerítésen. Hamarosan megszokták a jelenlétét, összebarátkoztak vele, majd pár évvel később az első csapatba bejutó barátok nem feledkeztek meg róla: elintézték számára, hogy az első csapat edzéseit látogathassa. Tétlen nézelődés helyett hamar hasznossá tette magát és folyamatosan segítette Corbella és Ibarz munkáját az eszközök mozgatásában. Ők végül beajánlották a klubhoz és 2004 nyarán asszisztensként szerződéssel maguk mellé vették az első csapat öltözőjében.
(A képpel kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy 2005-ben készült, de sajnos ennél jobbat képtelen voltam találni.)

Kommunikáció

Ők biztosítják a kapcsolatot a csapat és a média között. Irányítják és bonyolítják a sajtótájékoztatókat, ezen kívül a csapattagokkal lefolytatott interjúkat is szervezik.

Manel Estiarte Duocastella

Az ő neve nekünk magyaroknak ismerős, a ’90-es évek egyik meghatározó vízilabdásaként sok magyar-spanyolon láthattuk őt, hallhattuk a nevét.

1961-ben született Manresa-ban. 578 alkalommal játszott a spanyol válogatottban, '96-ban olimpiai aranyérmet, '98-ban világbajnoki címet szerzett. Klub szinten 1975-79 között a Manresa színeiben játszott, az 1979-85 időszakban a Club Natació Barcelona-ban. Pályafutása legeredményesebb időszakát a Pescara-nál töltötte az 1986-1999 közötti időszakban. Ezután egy évet még levezetésként eltöltött a Barceloneta-nál, majd 2000-ben vonult vissza a profi pályafutástól. Később a NOB Sportolói Bizottságának tagja lett, ezt a tisztséget egészen 2006-ig viselte, 2008 óta a külkapcsolatok vezetője a Barça-nál. Barátsága Pep-pel még Olaszországban kezdődött, amikor a 2001-es doppingügyében Estiarte kiállt mellette és mindenben támogatta őt. Pep összekötő kapocsként is számít rá, hogy a játékosok és a személyzet felől érkező kérdésekben, probléma felvetésekben és azok megoldásában is közreműködjön.

José „Pepe” Costa

Az említett feladatkörön túl ő a megbízott személy, aki az újonnan érkező játékosoknak és azok családjainak a letelepedésükkel kapcsolatban mindenben segítséget nyújt. Emellett ő az, aki általában a klubot meglátogató hírességeket kíséri.

A La Masia neveltje, ő is olyan játékos, aki végül jelentős profi pályafutást nem tudott felmutatni. A Barca után egy rövid ideig játszott a Sabadell és a Murcia csapatánál, majd korán visszavonult. A Laporta elnökséggel együtt érkezett 2003-ban a klubhoz, ahol kezdetben a technikai titkárságon dolgozott, majd Pep első kerethez való érkezésekor, 2008-ban kapta meg jelenlegi feladatkörét. Közeli kapcsolatban van a jelenlegi elnökkel is, munkatársak voltak a Nike dél-amerikai központjában.

Források: futbol10tube.blogspot.com, elmundodeportivo.es, laronda.es, totalbarca.com, entrenamientodeportivo.org, wikipedia.org, marca.es, eljardindellibro.es, cosmorera.cat, uiron.es, efisioterapia.net, medicina-deportiva.net, aemef.org, foromtb.com, blaugranas.com, sport.es, congresfutbol-rcde.inefc.com, eug.es, fcbarcelona.cat, xtratime.org, rfef.es, barça – revista oficial FC Barcelona (a Barca hivatalos magazinja) 2005. júniusi és 2011. májusi száma

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása