Tot El Camp

Odavágó? (PSG - FC Barcelona - Bajnokok Ligája)

2017. február 14. - Szvob.

 

A párizsi futball egy nagyon érdekes dolog. Minden rosszindulatot és bármit félretéve, ha a kirakatcsapatnak keresünk szimbóleumot, az maga a PSG.

Csak gondoljunk bele: Párizs és az ő agglomerációja 12 millió fős, gazdasági vonzáskörzetével együtt közel húszmillió embert számlál, fantasztikus turisztikai, kulturális értékekkel és hatalmas gazdasági erővel - Londonhoz hasonlóan, ami (ebben a léptékben) csak elenyészően nagyobb.

Na és Párizsnak hány említésre méltó futballklubja van? 1, azaz egy.

A Paris Saint-Germain FC.

Van még két kisebb csapat, egy másod és egy harmadosztályú klub. Ott a Vörös Csillag, ami negyven éve nem járt az első osztályban, cserébe a harmadosztályban igen,

illetve a Paris FC, ami az amatőr és a profi határán mozgott évtizedekig, most a harmadosztályban vitézkedik és legfontosabb ismérve, hogy folyamatos harcban van saját szélsőjobbos ultráival, hogy azok ne vegyék vérét a Vörös Csillag szélsőbalos ultráinak.

Vagy fordítva.

Marad tehát egy 12-20 milliós gazdasági centrumra egy darab nemzeti és nemzetközi szinten is jelentős csapat: a PSG. Összehasonlításképp Londonban ott az Arsenal, a Chelsea, a Crystal Palace, a Totenham és a West Ham (csak a Premier Leagueben), Madrid (felepárizs metropoliszként) fel tudja mutatni a két gigászt és a ligák közt oda-vissza ingázó Rayót és a Getafét, a feleakkora Rómának is ott az AS Roma és a Lazio, Budapestről meg már nem is beszélve, ugyebár.

A Parc de Princes átlagos nézőszáma 46.160, amivel jelenleg a látogatottsági rangsorban a tizenkilencedikek a kontinensen, olyan csapatokkal előttük, mint a Hamburg, a Hertha, a Newcastle, vagy épp a Feyenoord. 

Hogy mi ebből a tanulság? Most gondoljuk azt, hogy a futball nem is olyan fontos a franciáknak? Én nem tudom mik a helyes következtetések, de időhúzó érdekességnek nem volt rossz - remélem.

Harmadik páros csatája lesz ez a két csapatnak az egyenes kieséses szakaszban az elmúlt öt éven belül, de eddig kizárólag a Barca örülhetett. Ancelotti idejében egy 2-2-es döntetlen után 1-1-el esett ki idegenben lőtt kevesebb gól miatt a negyeddöntőben a PSG, míg a Blanc érában kettős vereséggel búcsúzott a párizsi klub. Sikert eddig mindössze a csoportkörben értek el (egy hajtós 3-2-t), utána viszont mi megnyertük a BL-t, azaz, ha ez lenne az ára, én ezt már most alá is írnám. Basszál a becsvágyra, mondta Marcellus Wallace és igaza is volt, de sajnos ez nem így megy, illetve szerencsére, mert rém unalmas lenne a labdarúgás, tökegyforma szezonokkal - idétlen időkig.

Ami a formát illeti a mezei PSG szurkoló nem feltétlen rohan a legközelebbi magasin d’alimentationba egy palack lőréért a csapat idei szezonja láttán, Unai Emery beilleszkedése korántsem volt zökkenőmentes, a gárda játéka ősszel nem volt az igazi, és a pletykák szerint az öltözőben sincs minden rendben. Meg kell hagyni azonban, hogy Cavani formajavulása tényleg szembetűnő. Jó hír továbbá (nekik), hogy 2017-ben még nem kapott ki a PSG.

A mi helyzetünket ismerjük, nem is mondanék róla túl sokat, talán csak annyit, hogy a ma esti egy nagyon komoly erőpróba lesz, és nemcsak a csapat, hanem (és talán leginkább) pontos Lajos számára. Emery komoly szakember, jó taktikus, nem először látja pályán a Barcát és volt is már vele gondunk, míg az idei szezonból kirajzolódó kép nem egy szuperstratéga hadurat mutat a Barca padján. Ha meg akarnám fogalmazni, Lucho inkább taktikus, mint stratéga és noha az is igaz, hogy a taktikázás a győzelemmel nemesül stratégiává (jaj de szépen mondtad, Laci), de a körzővel, vonalzóval és logarléccel szerkesztett Pep érában elkényelmesedett szemünk csipáit már illene végleg kimosni, hisz olyan (várhatóan) többé soha nem lesz a játék.

Azaz: van, ami van; egy javuló formát mutató csapat, ami talán azért ilyen, mert (legyen igazad, Pulga) Enrique tényleg jól időzíti a formát.

Mindkét csapatban lesznek hiányzók este, a PSG Thiago Silva nélkül áll ki, míg a Barca sérülés okán nem számíthat Arda Turan, Mascherano és a szerencsétlen Aleix Vidal játékára sem, van viszont Busquets és Don Andrés, míg párizsi oldalon minden bizonnyal a közepesen rutintalan Kimpembe fogja pótolni a brazil védőt.

Részünkről a legerősebb kezdőt várom és azt, hogy egy jó madridi első félidővel kezdjük a BL egyenes kieséses (számunkra inkább továbbjutásos) szakaszát. 

Vezeti: 

Szymon Marciniak

 

M4 SPORT - 20:00

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása