Tot El Camp

Az árnyék fénye

2017. augusztus 22. - Szvob.

 

835927420.jpg 

Stabil győzelmet aratott a Barcelona vasárnap este a Betis ellen hazai pályán. Noha a 2:0 nem tűnik soknak, egyrészt lehetett volna több is, másrészt számos tanulsággal szolgált a jövőre nézve.

 

Szercsi <3 Roberto

A hátvéd-kenyéren való tengődés nem tett igazán jót Robertónak, leginkább a fejlődése szempontjából gondolom ezt. Nyilván a csávót olyan fából faragták és olyan iskolába is járt, ahol tanítják: azt csinálod, amit az edződ mond. Fára mászol, krumplit pucolsz, vírusirtót telepítesz, jobbhátvéd vagy, mindegy. Azt csinálod. És ő megcsinálta, alábukott, kibekkelte és talán most eljött az ő ideje. A tegnapi produkciója azt mutatta, ami miatt megakadt rajta a szemünk 11/12-ben és azt az eltökéltséget, amit akkor mutatott, amikor 2015-ben újra a csapatba került. Ha a helyére kerül és ott megmarad, komolyat hozhat a csapatnak.

835928616_0.jpg

Thomas Nelson a Gőzmozdony

Jó vételt csináltunk a portugállal, ezt bárki láthatja, sebesség, akarat, jelenlét, technika, minden megvan benne, hogy el, vagy feljebb küldje Vidalt, de legalábbis komoly versenyhelyzetet teremtsen, ami mindenképp jót tesz. Ha megszokja a kis területen való játékot és Messi gyors döntéseit, szólíthatjuk Daninak.

598acf9ed915b227ab000001.jpg

Fantázia az unalomban

A játék alapvetően és többségében nem volt rossz, de kicsit lassú, viszont lett egy gondolatom, ami Valverde egyik első nyilatkozatával teljesen érthetővé teszi számomra a látottakat. Ahogyan a harcművészetekben a később villámgyors mozdulatokat először lassan tökéletesítik, úgy nem merem kizárni, hogy a lassú, de szép labdajáratások később az elvárt, vagy épp váratlan sebességre gyorsulnak majd. Ahogyan régen. Mire alapozom ezt? Magas védekezés, nem rohanás, Messi a hamis kilencesben (ez persze lehet vészmegoldás is Lalyos gyengélkedése végett), agilis jobbszélső(k); Busi és Sergi a két kiváló középpályamunkásember és Rakitic szorgalma megteremti Messinek a lehetőséget, hogy hátországgal maga mögött irányítsa a széleket, vagy egy zsebkendőnyi területen bevigye a labdát a dzsindzsásba. Mert szereti.

És mikor ezeket látom, nem tudom nem észrevenni egy-egy pillanatra egy kopasz fej árnyékát megcsillanni a Camp Nou gyepén.

______ 

 

Marc Andre ter Stegen - 6

Annak ellenére, hogy a Betis igazán nem tette próbára a kapusunk képességeit és Stéga amit csinált azt jól csinálta, de a levonás azért jár, amit nem csinált. A megúszós passzok, a biztonsági játék nekem egy kicsit kevés volt attól a kapustól, aki személyesen el tud indítani egy kontrát, ahogyan annak bizonyságát is tette a második gól előtt.

Jordi Alba - 6

Van az a mondás, hogy ki a van a fasz rosszabbik végén. Na, most Jordi van. A balszélünk ugyanis a diszkóbrazil kifordulásával elgyengült egy kissé, Pákó odarendelésével pedig gyakorlatilag teljes illegalitásba is vonult, ami gyakorlatilag értékelhetetlenné, de legalábbis kimutathatatlanná teszi Alba munkájának jelentős részét. A felfutásai jók volt, a tempója is, akart is, de nem volt kivel. Mindennek ellenére a pálya enyhén balra dőlt, ami a labdakihozataloknak volt köszönhető, amiben leginkább Alba és Sergi vállalt nagy szerepet.

Javier Mascherano - 7

Volt egy hajós egyszer, aki leharapta a nyelvét az óceán közepén, aztán rádiós segítséggel visszavarrta egyedül, lévén senki nem volt a környékén, aki segítsen. Ilyen volt nekem a Kisfőnök utolsópillanatos szerelése is. Több volt benne a kudarc, mint a siker lehetősége, de nem volt más választás. És ami a legfontosabb: a mosoly. Erre a fajta önbizalomra van szükség, erre lehet építeni.

masche.jpg

Samuel Umtiti - 7

Megbízható és stabil produkciót nyújtott Samu. Nem brillírozott, nem mutatott be számtalan szebbnél szebb szerelést, de nem is nagyon volt kin bemutatnia. Kiváló páros voltak Maschéval, bár jelentősen nagyobb területet játszott be és ő is volt feljebb tolva támadásépítéskor.

Nelson Semedo - 7 + 1

Azon kevesek közé tartozom, akik kedvelik Alex Vidalt, de a tegnapi produkciója alapján Semedo ki fogja túrni, vagy ahogy fentebb írtam más posztra fogja helyezni (lásd a Dulifuli cserét), mert jobb, gyorsabb, agilisebb és talán hülyén hangzik ezt mondani, de baromi jó a mozgása. Érdemes figyelni, mennyire jó koordinációja van. Gyorsan indul, gyorsan áll meg, jól vált irányt – kitűnő igazolásnak tűnik.

Sergio Busquets - 7

Minél kevesebbet kell beszélünk Busquetsről, annál jobb a csapatnak – de hát ilyen a szürke eminenciások élete. Ha egyszerűen csak ott van, jön-megy láthatatlanul mint egy vietkong, észre sem veszed, megoldja az egy-kettőket és elindítja a folyamatot, akkor a legjobb nekünk. Tegnap ilyen volt, leszámítva a 25. perceben a kényszerítősort Messivel, mert az úgy volt gyönyörű, ahogy.

Ivan Rakitic - 6

Ez nem Iván meccse volt. És elsősorban nem azért, mert rosszul játszott volna, hanem mert nem hárult rá igazán fontos szerep, ami egyrészt Duli és Sergi játékának köszönhető, másrészt Businak, aki kevesebb segítségre szorult.

Sergi Roberto - 8

Az Öreget nehéz helyettesíteni, nem is megy mindenkinek, de vasárnap este Róbertnek sikerült. Elképesztően jól helyezkedett, jól irányított, jól passzolt, jókor érkezett és megérdemelte a gólját. Ha ez lesz a játéka, felőle nyugodtak lehetünk.

835927390.jpg

Gerard Deulofeu - 8

A lelkem mélyén valahogy ezt vártam tőle. Azt hiszem, hogy amit láttunk, ez az ő legjobb oldala. Az akaratossága nem az önzés irányába mutat, a keménységét jókor veszi elő, a sebességét akkor használja, amikor arra szükség van. Soha nem lesz a legjobb játékosunk, de lehet belőle egy nagyon fontos ember. Milánó jót tett neki.

Paco Alcacer - 5

Ha valaki komoly arccal azt állítja, hogy ő személyesen látta, hogy Pákó a mérkőzés nagy részében a fotósokkal cigizett a büfében, elhiszem. Nem ez lesz az ő posztja, de azt gondolom, hogy még gyengébb ellenfelek ellen jó lehet centernek. Többet már nem látok benne.

Lionel Messi - 8

Ilyen az amikor valakibe beleszorul a mesterhármas, amiből már egy is nagyon sokat jelentett volna neki, annak ellenére, hogy egészen kiváló produkciót nyújtott a régi/új szerepében. Jellemzően nála gyorsult fel a játék, ott történtek a tempóváltások, ami nem is meglepő. És ami a legfontosabb: fordulni látszik a kép. A csapat dolgozik Messi alá, nem mindenki munkáját végzi Messi.

+1 Aleix Vidal - 6

Ahogy már Semedónál írtam, azok közé tartozom, akik kedvelik Aleix Vidalt. Hogy miért, igazából nem tudom megmondani – csak szimpatikus. És nagyon szurkolok neki, hogy találja meg a helyét, de hogy nem a tegnapi performansza lesz lesz a minta, az biztos. Az ötlet talán nem is rossz, hogy Semedo előtt játsszon, de hogy ezt még szoknia kell és fejben fel kell gyorsulnia, az kétségtelen.

Ernő - 7

Talán egy jódarab wishful thinking is van benne, de ahogy fent leírtam, érteni vélem, mit szeretne a fotós. Szélesíti a pályát, széthúzza a játékteret, használni akarja a széleket, viszont láthatóan lassítja a tempót a kisjátékokkal, csapatra a koncentrál és kísérletezik. Erre számíthatunk tőle a következő hónapokban és biztonsági megoldásokra. Nem egészen úgy, hogy kipróbálja Messit kapuban, Stégát meg jobbhátvédben, de a csapatrészek együttműködtetéséhez keresni fogja a megoldást és folyamatosan fogja gyorsítani a játékot, a labdajáratást. Ahogyan Lalibánál egyértelmű volt a kezdetektől a direkt futball, számomra most annyira egyértelmű, hogy közelítünk az iskolához. Újra.

 

 

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása