Tot El Camp

Messi vissza Barcelonába: politikai, bonyolult, de nagyon is valóságos

a The Athletic írása nyomán

2023. április 16. - Szvob.


0412_messiupdate-scaled.jpg

Oda vagyunk Lionel Messi visszatéréséért, mindent meg fogunk tenni, hogy visszahozzuk őt Barcelonába. 

– nyilatkozta a csapathoz közel álló forrásunk.

Normális esetben egy ilyen kijelentés elegendő lenne ahhoz, hogy igazolja, tényleg zajlanak az események, és a valaha volt legnagyobb futballista csillagként tér vissza a városba, ahol zsenialitása oly’ sok éven át oly’ fényesen ragyogott.

De a Barcelonában semmi sem működik normálisan.

A transzferhírek természete, hogy sokszor egymásnak teljesen ellentmondó információk között kell lavírozni, hogy képet kapjunk arról, mi is történik valójában, mivel minden szereplő a saját szemszögéből tárja elénk az eseményeket.  Ami viszont a Barcát illeti, itt az egymásnak ellentmondó hírek és értelmezések ugyanabból a klubból érkeznek. Amikor a dolgok pénzügyi oldaláért felelős figurákkal beszélünk, a fenti idézettől homlokegyenest eltérő válaszokat kapunk.

Messi még mindig nagyon távol van attól, hogy közel legyen, bármi mást mondani valótlanság.

– mondta egy vezető beosztású alkalmazott a The Athleticnek. Mint minden idézett forrás ebben a történetben, állása védelmében, ő is név nélkül szólalt meg.  

Jelenleg a Barcelona problémája a fizetési limit. Messi egy reménye klubnak, de racionalitás nélkül.

Mindkét nyilatkozat ugyanattól a klubtól származik, ugyanazon a héten. Annak ellenére viszont, hogy sokan intenek óvatosságra, a többség úgy véli a Barcánál, igenis versenyben lehetnek Messi aláírásáért. Két fontos pont segít megmagyarázni, miért.

Először is, a Barcánál minden területen egyetértés van abban, hogy Messi visszatérése csak akkor lehetséges, ha sikerül betartani a La Liga pénzügyi szabályait, és amint később látni fogjuk, a klub kész újabb lépéseket tenni ennek érdekében.

Másodszor, Messi helyzete a Paris Saint-Germainnél jelenleg a Barca kezére játszik. A PSG-szurkolók kifütyülték őt a legutóbbi hazai meccseken, és mivel a szerződés megújításáról szóló tárgyalások elakadtak, egyetlen másik ajánlata van, hogy Szaúd-Arábiában játsszon Al Hilallal csapatában. Az Inter Miami is tárgyalt Messi leigazolásáról, amint arról a The Athletic is beszámolt, de a 35 éves játékosnak még három hónapra van attól, hogy szabadügynökként jelenjen meg a nyári átigazolási piacon.

gettyimages-1479190155-1-scaled.jpg

Messihez közel álló források szerint Szaúd-Arábiából évi 400 millió euró (351,5 millió font; 436,2 millió dollár) értékű ajánlatot kapott, de Leo Európában szeretne maradni és játszani.

Messinek viszont még nincs hivatalos ajánlata a Barcelonától, de már látszanak a készülődés jelei. 

Nézzük, hogyan tervezi a Barca Messi becserkészését!

A Barca hónapokkal ezelőtt kezdett közelebb kerülni Messihez. Februárban Joan Laporta klubelnök és Jorge Messi, a játékos édesapja és ügynöke személyesen találkoztak Barcelonában, a Princesa Sofia szállodában, kevesebb mint egy kilométerre a Camp Nou-tól.

Laporta szerint a találkozó csak annyiról szólt, hogy nyilvánosan tisztelegjenek a labdarúgó előtt ezen a nyáron, de mindkét fél úgy látja, hogy a találkozó az első lépés volt egy olyan kapcsolat újjáépítésében, amelyet Messi 2021 augusztusi távozásának körülményei rontottak el szinte végérvényesen. Messihez közel álló források szerint a játékos oldaláról ugyanis egy évvel ezelőtt még esélytelennek tűnt a visszatérés a Barcához, eközben a barcelonai vezető források ma már meg vannak győződve arról, hogy Messi szívesen venne egy ajánlatot a visszatérésre. 

A Barcelona-keret kialakításával megbízott szakemberek között erős a meggyőződés, hogy a csapatnak sürgősen erősítésre van szüksége a támadó harmadban, és Messi kell legyen az első számú célpontjuk. Amikor az Athletic beszámolt róla, hogy a Barcelona érdeklődik a Manchester City játékosa, Ilkay Gündogan iránt, az első csapat forrásai már akkor úgy vélték, hogy a Barca túlságosan Pedrire hagyatkozik kreatív támadásépítésben.

Akik tehát a pálya szélén állnak, azokban nincs kétség:

Nálunk Messi még mindig a világ első számú játékosa.

 – mondta egyikük a The Athleticnek.

Szükségünk van Messire. Hatalmas értéket adna a játékunkhoz.

A Barca határozottan akarja Messit

Xavinak világos elképzelései vannak arról, hogyan segítené korábbi csapattársa a keretet, és a menedzser rendszeresen beszél is Leoval. Van azonban egy probléma, ráadásul olyan, amely megmagyarázza a Barca gazdasági vezetésének óvatosabb hozzáállását. A klub több előljárója is kitart ugyanis amellett, hogy csak akkor lehet egyáltalán megfontolni bármilyen megállapodást, ha megoldódtak a klubnak a La Ligával kapcsolatos problémái, és sikerült eleget tenni a szövetség pénzügyi szabályainak.

Kulcsfontosságú fejlemény van ezen a téren is: a Barca rövidesen benyújtja új, életképes pénzügyi tervét a La Ligának, erősítették meg klubforrások a The Athleticnek.

Ez az úgynevezett életképességi terv (viability plan) egy új követelmény, amelyet a La Liga vár el minden olyan klubtól, amelynek fizetési limitje negatív egyenleget mutat, a Barca pedig csak akkor tud játékosokat regisztrálni nyáron, ha a szövetség jóváhagyja ezt a tervet.

A háttérben mindeközben forr a Barcelona és a La Liga között dúló, hosszan tartó konfliktus, ami a közelmúltban a Gavi megengedett-elutasított regisztrációjában, valamint a La Liga elnöke, Javier Tebas és Laporta közötti, Negeira-ügyben zajlott parázs szóváltásban volt tetten érhető.

Gavit törölték az első keretből, státusza a Barcánál mostanra bizonytalan, mert a nyáron ingyen távozhat, miközben nem regisztrálták még Ronald Araujo és Marcos Alonso szerződéshosszabbítását sem. Sőt, itt van egy másik ígéretes tehetség, a 19 éves Alejandro Balde ügye is, akinek Barca új, hosszú távú szerződést szeretne biztosítani, amit megint nem tehetnek meg, mert nem regisztrálhatják őt első csapatba a La Liga jóváhagyása nélkül.

A futó szerződések megújításán túl más potenciális kontraktusok is vannak a láthatáron: várhatóan ingyen érkezik majd Inigo Martinez, a 31 éves középhátvéd az Athletic Bilbaótól, Gündogan szintén a csapat célkeresztjében van, Laporta pedig megerősítette, hogy a klub jobbhátvédet is keres.

Tudják ezt a klub vezető figurái, és azt is, hogy a Messi megszerzése irányába tett lépések is Tebastól függnek végső soron.

Nem csak Messi esetleges szerződtetéséről van szó. Minden olyan művelet, amelyet a nyáron fontolóra szeretnénk venni, Tebas és a La Liga álláspontján múlik, azon, hogy mit gondolnak az életképességi tervünkkel és a fizetési limitünkkel kapcsolatban.

– összegezte egy Barca-forrás a The Athleticnek.

Annak ellenére, hogy a Memphis Depayt januárban eladták az Atletico Madridnak és Gerard Pique novemberben a visszavonulás mellett döntött, a La Liga legutóbbi limitszámításai szerint a Barcelona fizetésekre költhető kerete a tavaly nyári 656 millió euróról mostanra 648 millió euróra csökkent.

A következő pénzügyi keretet a La Liga a szezon végén teszi közzé, a Barca pedig már készül az új csökkentésre – a klubforrások becslése szerint 450 és 500 millió euró közötti összeget költhetnek majd bérekre. Ezért hangoztatja Tebas, hogy a Barcelonának mintegy 200 millió euróval kell csökkentenie bérkiadásait.

A klubnak tehát nyilvánvalóan sok pénzügyi teendője van és lesz a színfalak mögött.

gettyimages-1251458725-scaled.jpg

De térjünk vissza Messire.

Tényleg vissza akarna jönni? Jelenleg ugyanis ez a helyzet sem teljesen világos.

Két nyárral ez előtt Messi azért hagyta el a Barcát, mert a csapat több befolyásos alakja nem volt meggyőződve arról, hogy pénzügyileg életképes a már leegyeztetett szerződéshosszabbítás. A hírek szerint az egyik ilyen személy a februárban távozott igazgató Ferran Reverter volt, de még a novemberben visszavonult Gerard Pique is segített abban, hogy Laporta megértse, az argentin távozása nem lenne teljesen ördögtől való.

Továbbra is aggodalomra ad viszont okot a Messi környezetében, hogy

néhány ember, aki részt vett a korábbi tárgyalásokon, még mindig a klubnál dolgozik,

és az akkori tárgyalásokban részt vevő forrásaink úgy tudják, ez egy olyan pont, amely érdemben hátráltathatja a játékos visszahozatalát.

Két héttel ezelőtt azonban egy fontos jelzés érkezett a klub részéről, mikor a Barcelona alelnöke, Rafa Yuste megerősítette a kapcsolatot a klub és Messi környezete között.

Leo és a családja tudja, hogy ragaszkodunk hozzá. Tudja mit érzünk, tudja, mit érzek irántuk.

– mondta.

 Részt vettem azokon a korábbi tárgyalásokon, amelyek sajnos nem vezettek eredményre. A mai napig bánt, hogy Leo nem nálunk folytatta a karrierjét. Úgy gondolom, hogy a szép történeteknek jól is kell végződniük az életben.

Yuste szavait meglepetéssel fogadta Messi környezete, Yuste ugyanis Laporta legközelebbi bizalmasának tekinthető a klub igazgatótanácsában és amit mondott, abból úgy tűnik, hogy Laporta személyesen is felelősnek érzi magát Messi távozása miatt, továbbá a klub legmagasabb köreiben is él a vágy, hogy jóvá tegyék mindezt.

De itt is, mint a Barcánál mindig, a politika is szerepet játszik: Laporta és a klub számára Messi története kézenfekvő eszköz, hogy eltereljék a botrányokról szurkolók figyelmét.

A Barcelona tehát új irányba halad a Messivel való kapcsolatában, ő pedig nem olyan embernek tűnik, mint aki olyan helyen szeretne maradni, ahol nem érzi, hogy igazán akarják. Párizzsal szemben a Barcelona különleges helyet foglal el a szívében, és mind személyesen, mind pedig a pályán vonzó választás lehet számára a katalán főváros.  

Azonban ez egy hosszú meccs lesz mindenkinek, nem utolsósorban a Barca-szurkolóknak.

És még csak most kezdődik.

Forrás: 

https://theathletic.com/4401412/2023/04/12/barcelona-lionel-messi-return/ 

(c) Pol Ballús

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása