Tot El Camp

A műszakosok

2017. november 24. - Szvob.

Sokat töprengtem, hogy csináljam, mint csináljam az értékelőt, de aztán részint megfogadtam vigvik javaslatát, részint eszembe jutott egy töténet. Amikor gyermekkoromban (Színpetri/Jósvafő) a melósok ballagtak haza az utcán a rudabányai műszakos busztól, köztük és a kapuk mögött tartózkodó más falubeliek között minden egyes alkalommal ekképpen zajlott a párbeszéd:

dscn2804.jpg

műszakos buszok Rudabányán

- Letelt, Tibikém? Letelt?

- Le, mán', le.

 

A párbeszéd tökéletesen bemutatta mind a dolgozók célját, mind pedig az elvárt és elért eredményt.

Pont, mint a szerda esti BL meccs.

----

Ha nem esünk kétségbe attól a megdöbbentő rekordtól, hogy az idényben nem rúgtunk gólt idegenben a Bajnokok Ligájában (Own Goal most nem számít), akkor - figyelembe véve az idei többi eredményt -, arra a megállapításra juthatunk, hogy igen régen nem voltak a Barcelona alapjai ennyire egyben, ennyire rendben. Erre akár azt is mondhatnánk, hogy dehogynem, hiszen Guardiola. Csakhogy a kopasz zseni egy hozzávetőlegesen kétszer ilyen erős kerettel dolgozott.

Guardiolával szemben Ernő kapott egy csapatot, amiből távozott az egyik legfontosabb ember és esély nem volt arra, hogy az úgynevezett direkt futballt, akár nyomokban is folytatni lehessen. Mert míg Lali bá kezében volt Minden Idők Legjobb Csatártriója, akik úgyis megoldják, a Hangya számára maradt egy szárnyaszegett, mentálisan kissé megzuhant, sztárját vesztett, különösebben nem kiemelkedő minőségű keret, amivel kezdeni kellett valamit.

Más választása nem lévén, úgy lépett tehát újra az alapokhoz, hogy egy szóval nem hangoztatta, hogy márpedig most jön a szisztematikus vissza a gyökerekhez, a minden egyéb érdeket maga mögé utasító építkezés kizárólag az adottságokból. De ez történt: teljes visszakanyarodás, a direkt futball 100%-os feladása. Ismét látványosan kulcsjátékos lett Busquets és Iniesta (utóbbi a korlátos terhelhetőségével együtt is) és sokkal inkább a középpályán van újra a hangsúly.

E tekintetben nem volt nehéz dolga, hiszen a fent említett két kiváló férfi ezt tanulta, ezt tudja, ez a természetes közegük.

15113851099745.jpg

Közismert a modern futballban, hogy a leggyengébb láncszem elve fokozottan érvényes, ugyanis a leggyengébb pályán lévő játékos jobban meghatározza a teljesítményt, mint a legerősebb (kiváló példa erre a Galaktikus Real relatív kudarca), azonban ez nagyban ellensúlyozható jól szervezett, magabiztos csapatjátékkal és taktikai fegyelemmel.

Valverde pedig pontosan ezt csinálja és ezért vélhető az, hogy a csapat jobb úton halad, mint az elsőre talán látszik.

Jogos kritika nyilván, hogy a játék nem látványos, nem kreatív, nem különösebben gólgazdag, sőt (utóbbi három BL idegenben, 0:1, 0:0, 0:0), azonban elvitathatatlan eredmény, hogy túlnyomó többségben a pályán az történik, amit az edző akar és az az eredmény születik, ami a csapat érdekében áll.

A Barcalona ma ott tart a sorozatokban, ahol Ernő szerint (és tegyük a szívünkre a kezünket, ahol szerintünk is) tartania kell. Elől.

Eszerint Valverde lenne az új Cruyff? Még nem feltétlenül, de a potenciál benne van.

valverde-4.jpg

A keret viszont nem túl erős, ami ha hülyén is hangzik, így van. A szezon elején megbomlott támadóhármas által évek alatt a csapat fölé feszített gólkupola (vááá, mekkora képzavar), sokáig elfedte azt, hogy felső-középkategóriás játékosokkal vagyunk tele, korántsem a világ legjobbjai játszanak a csapatban. Pláne hülyén hangzik, ha ezt úgy állítjuk, hogy a keret része Messi, Iniesta, Suarez, Busquets. A relatív minőségi hiátus (a fenti leggyengébb láncszem és annak megerősítése példára visszautalva) leginkább a támadókreativitás hiányában vehető észre és ez az a pont, ahol a csapat egy-két szerencsés, sikeres igazolása után igazán látványos eredményt hozhat.

Mert az alapok már rendben vannak és ez már biztos.

 

Semedo 6.5

Letelt.

 

Piqué 6.5

Letelt.

 

Umtiti 6.5

Letelt.

 

Digne 6.5

Letelt.

 

Busquets 6.5

Letelt.

 

Iniesta 6.5

Letelt.

 

Rakitić 6.5

Letelt.

 

Paulinho 6.5

Letelt.

 

Deulofeu 6.5

Letelt.

 

Suárez 6.5

Letelt.

 

Messi 6.5

Szerencsére hamar letelt.

dybala-messi-juventus-barcelona-champions-league_6vmeo5dqhwgh1rabneql30yi2.jpg

- Nem kérek, köszi, megyünk haza...

- Mmmm, egy fröccsöt attól megihatol!

 

Alba 6.5

Neki is hamar letelt.

 

ter Stegen 7.5

6.5 járt volna neki is, de védett szépet, ezzel túlteljesítette a kötelezőt. Stréber, de letelt.

 

Valverde 9

Így kell tökéletesen megtervezni, ha az ember csak azt akarja, hogy leteljen.

domination.png 

Utóirat:

 

baszki, lényegében kiolaszkodtunk egy pontot a Juvénál. hát ez a nem mindegy.

                                             - vigvik

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása