Tot El Camp

Godot-ra várva

Copa del Rey: Celta Vigo - FC Barcelona (odavágós)

2018. január 04. - Bendak

fc-barcelona-1366x768-futbol-club-hd-5k-4058.jpg

Az új év (eleje) mindig a fogadkozások, a nagy változások időszaka... legalábbis arra a néhány napra/hétre, amíg a lendület kitart. Fogyi, új meló, új nő, új autó, új máj, „énmátöbbetnemiszok“, kondizás heti három két alkalommal, új világnézet, pozitív hozzáállás, kevesebb stressz... hogy aztán hónap végére ugyanúgy tömd magadba a kedvenc csipszed és bontsd rituálisan a kedvenc söröd a kanapédon heverve, ahogyan tetted azt az előző évben is. Az ember már csak ilyen, a szokások rabja; nehezen változik, nehezen változtat. Ahogyan a csapat is.

Az elmúlt évek kérdésesnek mondható (igazolás)politikája után a klubvezetés úgy tűnik Ernőbá lovaggá ütésével megtette az első, és legfontosabb lépést a „felemelkedés“ útján. A mester néhány hónap alatt rendet tett a fejekben. Visszaemelte a játékosok önbizalmát és ami a legfontosabb, kezdi visszaterelni a "Barcás focihoz" a kissé céltalanul, görcsösen akaró bandát. Az identitás tehát újra úgy tűnik megvan. Kissé poros, kissé szürke még, de jelentjük már látjuk a fényt az alagút végén. A következő, és a vezetőség legfontosabb feladata a keret versenyképességének, vagy nyugodtan nevezzük csak „minőségének“ a feltornázása... amihez persze idő kell.

Mi pedig vár(t)unk. Türelemmel(?).

demb.jpg

A csapat is, és Ernőbá is tisztában van vele, hogy a jelenlegi keret máris túlteljesít. Egybites Vidalokból, lesajnált Vermealenekből, kiröhögött Pákókból és Paulinhókból gyúrt össze a mester egy olyan csapatot, amely minden képzeletünket és elvárásunkat felülmúlta. Kihozta belőlük a legjobbat, így aztán vertünk egy Juventust, vertünk egy Realt, nyertük a BL csoportot, s ami a legmeghökkentőbb: veretlenül toljuk a bajnokságot... Igaz, a spanyol liga topcsapatain valóban érezhető egyfajta (remélhetőleg csak ideiglenes) visszaesés, de ez akkor is megsüvegelendő teljesítmény. Az pedig, hogy a vezetőség, a játékosok és a szurkolók is újra egy irányba húznak, csakis egyetlen embernek, a szezon legjobb igazolásának köszönhető: Ernőbának.

A java azonban még csak most kezdődik, s az első megnyerhető kupa épp ma este, a Celta Vigo testén keresztül vezet a királyi udvar irányába. Az utazó keret alapján megkockáztatom, inkább számíthatunk biztonsági játékra, mint látványos ütközetre, de ezzel – ismerve az elmúlt évek első meccseinek eredményeit – ki is tudnánk egyezni. Izgalomban persze azért nem lesz hiány, hisz mindig érdekes a szokásos ászok nélkül látni, mire képes a csapat, főleg ha egy-egy új, vagy tehetségesnek kikiáltott La Masiás arc is megjelenik a gyepen.

Várható kezdők:

FC Barcelona: Cillessen; Semedo, Mascherano, Vermaelen, Digne; Roberto, Busquets, Gomes, Denis; Vidal, Paulinho

Celta Vigo: Blanco; Mallo, Cabral, Gómez, Jonny; Radoja, Pablo, Jozabed; Mor, Guidetti, Hjulsager

Kezdés: 19:00

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása