Tot El Camp

Kapitány a hídon!

2011. augusztus 14. - johneagle001

Aki járatos a Star Trek sorozatok világában, tudja, hogy a jófiúk (na meg a jólányok) mindig akkor vannak a legnagyobb baj közepében, amikor valaki megszólal: „kapitány! (parancsnok!, mindegy) elfogy az energia!” (Az energiának mindig el kell fogynia, különben nem akar leválni a védőpajzs, bátor hőseink pedig nem kerülnek közvetlen életveszélybe, amiből aztán meg kell menekülniük.) Azt is tudhatjuk, hogy a kapitány válasza ilyenkor a beosztott felé jellemzően így hangzik: „kapcsolja rá a tartalékot!” Szituációtól (meg az írótól) függően akár azonnal, akár pár másodperc múlva menetrendszerűen érkezik az újabb helyzetjelentés, miszerint: „a tartalék is elfogyott!” (Ezen a ponton álljunk meg egy pillanatra, mert felmerül pár kérdés. A kapitány miért nem tudja a harmincadik alkalom után, hogy a tartalék vagy már kifogyott, vagy úgyis rögtön ki fog fogyni, így meg kapásból kihagyhatná a folyamatábrából ezt a pontot? Milyen szánalmas egy tartalék az, ami három másodperc alatt elfogy? Eleve miért nem visznek magukkal elég energiát? És egyébként is: milyen ócska hierarchia az, ahol a beosztott állandóan csak a kifogásait sorolja a felettesének?)

Na szóval. A parancsnok (kapitány, mindegy) ezután felszólítja - vagy ezt a beosztottat, vagy alkalmanként egy másikat -, hogy oldja meg a problémát. Ez a bizonyos mellékszereplő pár másodperces gondolkodás (vagy éppen egy másik mellékszereplővel folytatott rövid brainstorming) után bejelenti, hogy átirányít energiát mindegyhonnan és ezzel a probléma íziben meg is megoldódik. (Szintén felmerül pár kérdés, de inkább hagyjuk.) A vége az, hogy a rosszfiúk (vagy éppen rosszlányok) - különböző nevű energianyaláboknak bősz egymáshoz csapkodása után - legyőzetnek, majd hőseink a naplementében tovalovagolva végtelenségben tovaűrhajózva máris újabb lehetőségeket keresnek, hogy beleköthessenek egy újabb idegen fajba, és a következő epizódban az elejéről kezdhessék az egész cécót.

A filmekben ugyan nem láthatjuk azt, amikor az űrhajó leselejtezésre kerül, de – mivel a filmes technika fejlődésével párhuzamosan a gépek megszépülnek és modernizálódnak – biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb mindegyik a roncstelepen végzi. Azt is tudjuk, hogy az űrben eltöltött idővel arányosan a legénység egyre nagyobb tapasztalatra és tudásra tesz szert. Így pedig a gonosz szándékú idegen fajoknak egyre inkább legyőzhetetlennek kell tűnniük, hogy újra és újra megkönnyebbülhessünk kedvenceink diadala okán.

Én azt gondolom, hogy a Barça esetében a jelenlegi legnagyobb kérdés az, mikor válnak a játékosok (meg)elégedetté ebben az elképesztő kupahalmozásban? Ez a csapat még mindig nagyon-nagyon egyben van; a koncepció, a struktúra és az alkalmazott játékstílus szinte a tökéletességig csiszolt; minőségében pedig a játékoskeret is a legkiválóbbak közé tartozik. Ebben a csapatban benne van az, hogy további eredményes szezonokat prezentáljon, de évről-évre egyre inkább ott a kérdés: vajon a játékosokban marad-e elegendő küzdőszellem? (Nem a nyilatkozatokban, nem a közvélemény felé elmondott szavakban, hanem ott legbelül és igazán!) Ezzel együtt mikor áll be az állapot, amikor a csapat egyik tagja bejelenti Pep kapitány felé, hogy az energia ezennel el van fogyva?

Valójában gyanítom, hogy ez a „bejelentés” már nem egyszer megtörtént. Azt mindenesetre tudjuk, hogy a kapitány több alkalommal sikeresen bevetette már a „kapcsolja rá a tartalékot” mágikus mondatot újabb és újabb motivációs eszközökön keresztül. Gyaníthatjuk azt is, hogy a játékosok nem egyszer non-verbális jelzések formájában tudomására hozták: immár a tartalék is elfogyott. Az eredményességet látva pedig azt is feltételezhetjük, hogy a csapat tagjainak sikerült nem egy alkalommal a semmiből is újabb (mentális) energia-forrásokat mozgósítani.

Szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy a csapat előbb-utóbb a „roncstelepre kerül majd”. Akár azért, mert végképp elfogy az energia, akár azért, mert végül tényleg olyan erőssé válik egy „idegen faj”, amit már a legkiválóbb legénység se tud majd legyőzni. Pep eddig minden évben képes volt egyre magasabbra emelni a szintet, éhesen és élesen tartani a játékosokat, ami végül újabb és újabb megnyert címeket eredményezett. Számomra a legnagyobb kérdés az: képes lehet-e egy újabb évben is megoldani ezt az egyre nehezebbé váló feladatot?

Nem tudom megmondani, a következő lesz-e a szezon, amikor megfordulnak az erőviszonyok a Barça és a Real között. Azt se tudom megmondani, hogy a ma kezdődő szezon első párharcából végül melyik csapat kerül ki győztesen. És azt se tudom megmondani, hogy melyik csapat szurkolói lesznek azok, akik jövő májusban elégedettebben dőlhetnek hátra a szezonzáró értékeléseket olvasva.

De azt biztosan tudom, hogy a csapatunk olyan sikereket ért el az utóbbi időszakban, amelyekről néhány évvel ezelőtt nem is álmodhattunk. Azt is tudom: a Rijkaard-korszak eufóriája utáni "ébredésben" elképzelhetetlennek tűnt, hogy ilyen rövid idő elteltével még annál is fantasztikusabb csapatot láthassunk hétről-hétre a pályán. Ezzel együtt azt is tudom, hogy nagyon-nagyon büszkének kell lennünk ezekre a játékosokra, és örülnünk kell annak, hogy ilyen kivételes időket élhetünk meg. Valamint azt is tudom, hogy történjen bármi ezen a hétvégén és később a szezon folyamán, marad okunk a legnagyobb elismerés hangján szólni a csapatról. Éppen úgy, ahogy jó szívvel emlékezünk minden egyes lecserélt űrhajóra, még akkor is, ha végül a roncstelepre került.

Én ezúton szeretném nagy tisztelettel és őszinte elismeréssel megköszönni az FC Barcelona minden játékosának, a mellettük dolgozó szakmai stábnak és a klub minden dolgozójának, hogy ilyen sok örömöt élhettem meg a csapat szurkolójaként az utóbbi években! Ezzel együtt kívánom minden szurkolótársamnak, hogy az előttünk álló szezonban is legalább ennyi örömben legyen részünk!

VISCA EL BARÇA!

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása