Tot El Camp

Kimittud I.

2011. augusztus 20. - johneagle001

SWOT - analízis. Bizonyos szakmák képviselői számára ismerős fogalom, amely a stratégiaalkotás folyamatának egyik lépése. Angol mozaikszó, amely magyarra fordítva az erősségek – gyengeségek – fenyegetettségek - lehetőségek fogalomnégyest takarja. Mivel képtelen voltam ellenállni a kísértésnek, hogy elmondjam a véleményemet a csapat játékosairól, egy csonka SWOT - elemzést állítottam össze róluk. Íme az első rész:

 Erősségek

A csapat játékából adódóan kényszerült az évek során arra, hogy 1-1-ben a világ legjobbjai közé emelkedjen és ennek tökéletesen meg is felel. Számtalan alkalommal kell mentenie a csapatot úgy, hogy közben kiszolgáltatott helyzetben találkozik az ellenfelek támadóival, emellett játékának egyik eleme az lett, hogy nagyon magabiztosan képes lábbal hárítani. A jelenlegi Barcaban a kapus a meccsek legnagyobb részében gyakorlatilag söprögetőt játszik a védelem mögött és Valdés jó érzékkel ismeri fel, mikor kell a megfelelő ütemben kifutnia a társak kisegítésére. Passzjátékban kifogástalan teljesítményre képes, ezzel egyik fontos eleme lett annak, hogy a csapat ellen a feltolt letámadások kevéssé lehessenek hatékonyak. Mivel biztonsággal játékba vonható a védelem labdajáratásában, az ellenfelek rendszerint egy ember mínusszal képesek csak helyezkedni, ez pedig általában elég is menekülő útvonalat biztosítani a hátsó sor számára.

Gyengeségek

Az utóbbi években már jelentős fejlődést mutatott a pontrúgások magas beíveléseinek levédekezésében, azonban ebben az elemben még mindig láthatunk tőle olykor bizonytalanságokat.

Erősségek

Érzésem szerint Alves legnagyobb erénye az, hogy képes a teljes jobb oldalt bejátszani, legyen bármi a feladata. Játékának leglátványosabb eleme persze a támadásokban mutatkozik meg, de az utóbbi szezon tavaszi időszakának védekezőbb felfogású meccseit is képes volt alapvetően jó teljesítménnyel lehozni. Kiválóan megérti magát a támadókkal, jól érzi magát feltolt szerepben, illetve a „híre” arra is alkalmassá teszi, hogy képes legyen akár egy egész meccsen keresztül védekezésre kényszeríteni az ellenfelek szélső támadóit. Amikor sikerül ezt a taktikai elemet tökéletesen megvalósítani, részben kulcsfigurájává válik a csapat játékának azzal, hogy képes folyamatos támogatást adni a támadóknak és ezzel egy időben még az ellenfelek kontraszándékát is semlegesíti a saját oldalán.

Gyengeségek

Bár az utóbbi időben ritkábban fordult elő, hogy különböző színű lapokat gyűjtögessen, a személyiségében benne rejlik a lehetőség, hogy ha eleget piszkálják, „elszáll az agya”. Ezen kívül hajlamos pillanatnyi figyelmetlenségekre (=bután eladott labdákra), ezzel ártalmatlan helyzetben is komoly problémákat okozhat a társaknak. A játékában további veszélyt jelent amikor lekontrázzák az oldalát, de mivel ez a kockázat alapvetően benne van a csapat játékában, szerintem nem indokolt egyetlen emberen számon kérni.

Erősségek

Mivel a Barcanak érezhető hiányossága a fizikai erő, mindenképpen fontos a csapat számára az, amit a magassága és fejjátéka jelent. La Masia nevelés és ez tökéletesen át is jön a passzjátékában. Ugyanennek köszönhetően az utóbbi szezonban (és Puyol hiányában) a „védelem Xavi-jává vált” abban az értelemben, hogy a labdajáratásban mindig fegyelmezetten helyezkedik a biztosításra, állandó menekülési útvonalat adva a többiek számára. Kellemes meglepetésként a tavalyi évben a játéka több alkalommal is szögletgólokat hozott, akár fejjel, akár lábbal kellett kapuba juttatni a labdát. Mivel alapvetően labda biztos játékos, számíthatunk tőle arra is, hogy szorosra zárt területvédekezéssel szemben előreinduljon az ellenfél vonalai közé, alkalmanként ezzel megtámogatva a középpályát. Érzésem szerint a játéka az előző évben sok pontban leegyszerűsödött és ez jó hatással volt rá. Amikor a helyzet azt diktálta, gondolkodás nélkül választotta a legegyszerűbb megoldásokat a kapu felszabadítására, ezzel lezárva az ellenfelek támadásait, időt hagyva a többieknek a visszarendeződésre.

Gyengeségek

Piqué érezhető bajban van, amikor visszafutásból kell védekeznie. Nem mindig képes jó ütemben érkezni, jó ütemben közbelépni, akár egyetlen test,- vagy lövő csellel könnyen megforgatható. A Barca játékából adódóan ez pedig gyakran előfordul, így érzékeny pontja lehet a csapatnak. További probléma volt tavaly a játékában, hogy Puyol „elvesztése” után összezavarodott. A védelemből kiesett az irányító, ő pedig képtelen volt tökéletesen átvenni ezt a szerepkört, ezzel együtt több meccsen is bizonytalanná vált a játéka az 1-1-es szituációkban is.

Erősségek

Nem is lehet kérdés, hogy Puyol személye megfizethetetlen pluszokat jelent a társaknak a pályán és az öltözőben is. Legnagyobb erénye az iszonyatos munkabírás és a megingathatatlan eltökéltség. Gyakorlatilag tehet a pályán bármit, a szíve pótolja azt, amit a lábak már esetleg nem bírnak. Esetében nem kérdés a határozott védőmunka és főleg az 1-1-es szituációkban tekinthetjük még mindig a csapat egyik legjobbjának. Ezentúl abban, ahogy reménytelennek tűnő távolságokról érkezve képes kisegíteni a társakat.

Gyengeségek

Nem akarom kora okán „temetni őt”, de érdemes megemlíteni, hogy az utóbbi időben olykor hiányzott pár (tíz) centi ahhoz, hogy igazán elegánsan képes legyen megoldani egyik-másik szituációt. Ezek az ütemkésések egyelőre még nem jelentkeztek se a begyűjtött lapokban, se a bekapott gólokban, de nem kizárt, hogy hamarosan ezzel is számolnunk kell.

Erősségek

Ahogy Puyol esetében, róla is elmondhatjuk, hogy a munkabírása és az akaratereje a legnagyobb értéke. Érzésem szerint a tavalyi év igazolása lett és – szerencsére - alaposan rácáfolt a feltételezésekre, hogy a nyers játéka nem arat majd osztatlan sikert a spanyol bírói testület tagjai között. Hasznos játékot láthattunk tőle több alkalommal is, amikor fizikai küzdelemre alapozva volt szükséges az ellenfeleket megállítani. Tipikus példája a „kéttüdejű focistáknak”: mindenhol ott van, mindenhova odaér, az ellenfelek számára nagyon kellemetlen - egyben idegesítő - játékos. Mindezeken felül tavaly sikerült nem egy alkalommal megvillantania valamit a focitudásából is. Nyilván nem áll a Barca labdazsonglőrök szintjén, de nagyon hamar beleszokott a passzjátékba, meglehetősen alacsony hibaszázalékkal játssza meg a hosszú keresztlabdákat és még konkrétan fineszes támadópassznak nevezhető megoldásokat is láthattunk tőle.

Gyengeségek

A játékában számomra a leginkább zavaró momentum az, hogy sok alkalommal kényszerül becsúszó szerelésekre. Becsülöm azt, hogy csúszva-mászva küzd a csapatért, látom azt is, hogy nagyon nagy területet kell bejátszania, de azért a foci egyik alapigazsága az ő esetében is megállja a helyét: a fekvő védő, nem védő.

Erősségek

Aki tavaly figyelte a csapat meccseit, máris tudja, hogy csupa felsőfokú jelző következik, mert az „év felfedezettje” gyakorlatilag lenyűgözte az egész Barca tábort. Elképesztően stabilan állt a lábán, higgadt magabiztossággal semlegesítette az ellenfeleket, mesteri lazasággal hárított minden támadást, lenyűgöző eleganciával oldotta meg a legnehezebb helyzeteket is. Ráadásul még  az ellenfelek számára demoralizáló cseleket is bevetett nem egyszer a cél érdekében. Több alkalommal megmutatta azt is, hogy jól érzi a Barca játékát, amikor támadásokban kell részt vennie.

Gyengeségek

A fentebb leírtak mellett konkrét hibapont fel sem merülhet az ő esetében.

Erősségek

Róla tulajdonképpen elég lenne annyit mondani, hogy egy a tipikus La Masia középpályások közül. Univerzális játékos, aki pontosan tudja a feladatát a rendszerben, legyen a pálya bármely pontján, akár védekezésben, akár támadásban. Érti és érzi a csapatjátékot, igazodik az elvárásokhoz, alkalmazkodik a pillanatnyi helyzethez, a társak és az ellenfelek mozgásához. Az utóbbi évben ritkábban mutatta meg ezt a képességét, de tudjuk róla, hogy olykor megalázó cseleket is képes bemutatni. További pozitívuma a magassága, ami nem egyszer létkérdéssé válik a pontrúgásoknál.

Gyengeségek

Nem lehet megkerülni a kérdést, ami a pályán mutatott reakcióit illeti. Érzésem szerint Busquets abban az értelemben egy igazi „canterano a La Masia-ból”, hogy tökéletesen belesulykolták a „szent labdabirtoklás” fogalmát. Viszont abban az értelemben nem, hogy - ellentétben Iniestaval és Xavival - nem képes olyan biztonsággal labdát fedezni, mint amit a feladata igényelne. Egyelőre hiányzik belőle valami, ami igazán tökéletessé tehetné ebben a játékelemben, viszont tudja: utolsó középpályásként a legnagyobb általa elkövethető bűn az, ha egyéni hibával kiszolgáltatja a csapatot az ellenfélnek. Nekem nem az a gondom vele kapcsolatban, hogy emiatt(?) látványosan bemutatja a bírónak az őt ért sérelmeket, mert ez legyen az ellendrukkerek baja. A veszélyes ebben szerintem az, hogy ezzel együtt feltételezi: a bíró úgy fog értelmezni és megítélni minden szituációt, ami számára kedvező. És amikor ez nem következik be, tényleg fennáll a helyzet, hogy lekontrázzák róla a csapatot.

Erősségek

Vele kapcsolatban mindent tudunk: kifogástalan passzjáték, kivételes labdafedezés, higgadt megoldások, örökös megjátszhatóság, hasznos védekező játék.  És persze a legfontosabb: jelenleg talán nincs még egy ember a világ labdarúgásában, aki hozzá hasonló szinten (át)látja a játékot a pályán. Képes bejátszani gyakorlatilag az egész középpályát, képes arra, hogy időszakokra észrevehetetlenné váljon, majd onnan egy váratlan húzással támadásba dobja a csapatot. Képes arra, hogy egy egész meccsen domináljon, támadásban folyamatosan érzékelhető legyen, a megmozdulásai folyamatos figyelmet követeljenek az ellenfelektől. És mindezt a nélkül, hogy bármikor is veszélyben érezhetnénk a csapatot, amikor nála a labda.

Gyengeségek

Igazából nagyon nehéz hibapontot találni vele kapcsolatban, talán annyit lehet megemlíteni, hogy néha (a TV-n keresztül nézve!) zavaró a játékában a túlzott biztonságra törekvés. Meccsek közben az emberben alkalmanként felmerül a gondolat, hogy adott pillanatban ott lenne az idő nagyobb rizikót vállalni és bátrabban előredobni a csapatot. Részben ugyanezt a túlzott óvatoskodást vélem felfedezni abban is, hogy a csapat állandóan kontralehetőségeket szalaszt el, illetve azt érzem, hogy a kapu előtti játéklezárásokat kellene gyakrabban leegyszerűsíteni. Éppen úgy, ahogy a BL döntőben - számomra teljesen váratlanul - tette azt a csapat.

Nem mellesleg szerintem nem csak a MU védőit lepte meg a dolog (szinte egyszer nem léptek ki Barca játékosra), de maga Ferguson se számított rá.  Gyanítom, hogy felhívta volna a játékosai figyelmét arra, hogy időben reagáljanak a Barca támadóinak gyakori átlövési kísérleteire, ha az egyáltalán korábban megtapasztalható elem lett volna a csapat játékában. (Persze jó ideje "tudjuk", hogy Pep csak egy sémát ismer, a Barca játéka kiismerhető, mindenki előre tudja, hogy mire számíthat, stb., stb.)

Erősségek

Szintén egy olyan játékos, akiről már minden elhangzott. Xavihoz hasonlóan kivételes passzjáték, kivételes labdafedezés, kivételesen hasznos védőmunka jellemzi leginkább a játékát. Emellett kulcsembere a csapatnak, mert bátran vállalkozik egyéni előretörésekre és azokat nagy magabiztossággal megoldani képes. Nincs kétségem afelől, hogy nélküle a csapat nem érhette volna el az utóbbi évek sikereit.

Gyengeségek

Nehéz kérdés az ő esetében és talán azt lehet megemlíteni, hogy ígéretes helyzetben is hajlamos inkább továbbpasszolni a labdát, mint jó időben elereszteni egy-egy távoli lövést. Az utóbbi években több fontos meccset is eldöntött a góljaival, de olykor zavaró, hogy a csapat játékában amúgy is hibapontnak tekinthető átlövések hiányát ő is erősíti, és esetenként túlbonyolítja a játékot.

Erősségek

Egész egyszerűen megdöbbentő, hogy milyen lehetetlen helyzetekben és lehetetlen területeken játszva tud bejutni az ellenfelek kapuja elé. Kétség kívül vezéregyéniség, aki képes a legnehezebb helyzetben is egyéni megoldásokkal átlendíteni a csapatot a holtpontokon. Mivel az ellenfelektől állandó fokozott figyelmet követel, szinte emberelőnyben játszhat a csapat, ha ő is a pályán van. A támadó feladatain túl számtalan alkalommal láthattuk őt az ellenfelek térfelén a labdát üldözni, vagy a saját tizenhatosnál szerelni. Szerintem ez elég komoly szempont abban, hogy a góljai, gólpasszai és zseniális megmozdulásai mellett miért tartják őt a világ legjobbjának.

Gyengeségek

Az ő esetében is elég nehéz hibapontot találni, annyit érdemes megemlíteni, hogy az utóbbi időszakban mindig az egyszerű, laposan elgurított kapura tartó labdái voltak eredményesek és ritkán jöttek be a látványos megoldásai. Talán érdemes lenne arra koncentrálnia, hogy amikor a kapu elé kerül, ne akarjon mindenáron „nagy és okos” gólt lőni, a „kicsi és egyszerű” is ugyanúgy egyet ér.

Erősségek

Szintén egy saját nevelés, aki ezzel együtt tökéletesen érti a játékot. Képes kiváló összhangban dolgozni a társakkal (főleg Alves-szel), pontosan érzi, mikor kell előreindulni, mikor visszafordulni, mikor hátul maradni, mikor pedig embereket elmozgatni a többiek elől. Bár ezt elsősorban az előző szezon első szakaszában bizonyította, tudjuk róla, hogy ragadozó pontossággal képes a kapu elé kipattanókra érkezni. Szerintem egyik nagy erénye, hogy nem kell feltétlenül a végletekig kijátszott helyzetbe kerülnie, bátran elvállal egy-egy lövést és ezek jellemzően veszélyt is jelentenek. Az ő esetében is érdemes kiemelni azt, hogy a játékát kész bármikor a csapatérdeknek szentelni, akár úgy, hogy hátvéd posztra helyezkedik, akár úgy, hogy ötven méteres vissza sprint után szerel a saját kapu előtt. Ugyanezt a védekező játékot képes magas hatékonysággal megvalósítani az ellenfél térfelén is, meccsek sokaságát láthattuk, amikor az oldalán gyakorlatilag képtelen volt az ellenfél kontrát indítani.

Gyengeségek

A támadójátékát alapjaiban határozza meg, hogy a védőpárja milyen szinten kap szabadságot az előre játékban. Nehéz azt a szemére vetni, ha egész meccseket kénytelen „magára hagyva” végigszenvedni az ellenfél által lezárt területeken, de tény, hogy nem képes olyan szinten egyéni játékban villantani, mint ahogy azt Iniestatól és Messitől láthatjuk.

Erősségek

Az előző szezon második felét elnézve nehéz elhinni, hogy egy kíméletlen hatékonyságú befejező emberről beszélünk az esetében. Kiválóan képzett focista, aki jó barátságban van a labdával, akár futni kell vele, akár passzjátékban részt venni, akár testtel, akár lábbal kell kezelni. Tökéletesen ismeri a védők „lelkivilágát”, tisztában van a várható reakcióikkal, érzi azt, mikor és hogyan kell váratlan húzást bedobni ellenük. Fizikálisan és fejben is gyors játékos, akár labdával, akár a nélkül, kiváló mozgáskoordináció jellemzi. Az ő esetében is igaz, hogy szorgalmasan részt vesz a védekezésben,  kész arra, hogy meccseken keresztül bejátssza az oldalát akár sprintekben mozogva is. Mielőtt túlzottan negatívan minősítenénk a tavaszi hónapokban látott teljesítményét, érdemes figyelembe venni azt, hogy a téli és tavaszi időszak folyamán végrehajtott apróbb taktikai módosításoknak ő lett az egyik „áldozata”. Ebben az időszakban meccsek sokaságát kellett lejátszania úgy, hogy középen játszva kilátástalan fizikai küzdelemre kényszerült az ellenfelek védelmének túlerejével szemben. Míg a többiek számára jellemzően adott volt a sokmozgásos, kreatív játék lehetősége, neki ez a statikus és hálátlan feladatkör jutott.

Gyengeségek

Az esetében gyakorlatilag sorolni lehetne a hibapontokat, ha csak a 2011-es évben mutatott teljesítményét nézzük. Azonban ez nem a képességeiben rejlő hiányosságokra utalna, csupán arra, hogy - szerintem - valamikor a szezon közben elkészült az erejével. Nem tudom, hogy fizikai és/vagy mentális fáradtság az oka, de a legbosszantóbb elem a játékában a koncentráció hiánya volt a befejezéseknél.

Folyt. köv.


Források: képek: fcbarcelona.com, szöveg: saját agy

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása