Tot El Camp

Egy újabb Szuperkupa következik

2011. augusztus 26. - totelcampblog

Két Dr. House és ugyanennyi Mentalista óta (ismétlés nem ér) van nálunk Fabregas, de máris harmadik trófeáját tervezi begyűjteni. A recept rémesen egyszerű: jó helyre kell igazolni. A kevésbé nívós Gamper a Napoli ellen, és a komolyabb spanyol Szuperkupa madridék ellen már a vitrinben, este pedig két év után ismét rámegyünk az UEFA Szuperkupájára, úgyhogy a tévét ne tessék a Barátok köztön felejteni, a sört pedig be kell hűteni, hogy legyen védőital kéznél. Az ellenfél, az Európa-Ligát bezsebelő Porto lesz, akik új edzővel próbálják majd meg borzolni a kedélyeinket, reméljük, vajmi kevés sikerrel.

A Szuperkupa

1972-ben alapították, 1998-ig kettő, azóta pedig egy meccsen dől el a kupa sorsa. Három megnyert és négy elvesztett döntő áll eddig Barca háta mögött. 92-ben és 97-ben is még két meccsen diadalmaskodtunk, először a Werder, majd a Dortmund ellen. A legutolsó sikerünket 2009-ben könyvelhettük el, amikor a Donyecket nyomtuk le egy rém unalmas mérkőzés 115. percében Pedro góljával.

A Porto egyetlen győzelme még '87-ből való, amikor az Ajaxot verték kétszer 1:0-ra. Azóta két elvesztett döntőt tudnak csak felmutatni, 2003-ból és 2004-ből. A Milan és a Valencia verte őket minimális különbséggel.

Porto

Tavaly az EL-ben csípőből jutottak tovább a csoportból, majd két spanyol és két orosz csapat hajtott fejet előttük. A Sevilla kicsapása után a CSZKA és a Dinamo Moszkva sem okozott problémát nekik, majd az elődöntőben a Villarrealt is kitömték, hogy aztán a döntőben Falcao góljával – aki egyébként 17-ig jutott a sorozatban – a Braga álmait is szertefoszlassák.

Igen ám, de a siker fő kovácsai már más műhelyben tartják tűzbe a vasaikat, Falcao az Atletico Madrid, az edző, Villas-Boas pedig a Chelsea kedvéért hagyta ott a csapatot. A fővezéri sapkát Vitor Pereira kapta, aki a Porto utánpótlás csapatainál is dolgozott, de 2008 és 2010 között a Santa Clara edzője volt.

Bemutatkozásképpen behúzta a Vitoria Guimares ellen a portugál Szuperkupát és a bajnokságban is két győzelemmel indított. Falcao és Ruben Micael azóta elhagyta a gárdát, de érkeztek is komoly összegekért új játékosok.

Két brazil, Danilo és Alex Sandro a védelem jobb, illetve bal oldalát hivatott erősíteni, értük mintegy 20 millió fontot fizettek a portugálok a Santosnak és a Deportivo Maldonadonak. A Standard Liege-től Defour és Mangala érkezett (10 misi) a védelmet és a középpályát erősítendő, a csatársorba pedig Kleber az Atletico Mineirotól.
Alex Sandro megsérült az U20-as Vb-n, így rá nem számíthat Pereira, a többiek azonban bevethetők.

Barcelona

Nyugaton a helyzet változatlan. Milito, Bojan és Jeffren miatt fájhat főleg csak a szívünk. A két fiatal bizonyíthatja a Sportingnál és a Rómánál, hogy érdemes lesz őket visszavásárolni, Gabi pedig visszatért Argentínába. Fabregast már bemutattuk, Sanchez tervbe van véve, ők pedig bemutatkoztak már a pályán, a Real ellen. Piqué és Puyol a sérültek listáját erősítik, Alexis viszont szerdán már együtt edzett a többiekkel, így ő ma már felveszi a stoplist (meg valószínűleg a cseréknek járó megkülönböztetőt is).

Nyolcadszor szállunk harcba az európai Szuperkupáért, ez rekord, és jó lenne a negyedik győzelmünkkel megérkezni az ötszörös győztes Milan nyakára, hogy aztán jövőre beérjük őket.

A meccset a Digisport és a Pro4 közvetíti, de a Sat1-re és a Rai Uno-ra is odakapcsolhat, aki egy kis nyelvgyakorlásra vágyik.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása