Tot El Camp

72 éve veretlenül

2011. augusztus 29. - totelcampblog

Gyanúsan sima mérkőzésen vertük el 5-0-ra a Villarrealt, mely talán a harmadik számú spanyol csapat, bár ezt tegnap nem sikerült bizonyítania. Innentől kezdve a spanyol bajnokság egyre inkább úgy tűnik, mint a magyar kézilabda bajnokság: van két csapat, ők leosztják a trófeákat, a többiek meg statisztálnak.

Ráadásul olyan érzésem van, mintha nem lett volna a nyári két hónap leállás, a Copa, a rövidke nyaralás, minden úgy folytatódik, mint eddig, csak a csapat bővült három olyan játékossal, aki meccseket dönthet el: Alexis, Cesc és Thiago bizony nagyon illenek ebbe a csapatba.

Az első forduló múlt héten elmaradt, a pénteki Porto elleni kupagyűjtés miatt pedig a számunkra szokatlan hétfői időpontban került megrendezésre a mérkőzés, amely nem ígérkezett túl egyszerűnek, hisz a Villarreal az elmúlt szezonban az egyik legmasszívabb spanyol csapattá nőtte ki magát, s múlt évben csak a Real-Barca páros tudott oda-vissza 3 pontot szerezni ellenük.

Ráadásul sok gondja volt Pepnek, hiszen a védelem nagy része játékra alkalmatlan állapotban volt, Xavi még nem százas, Messi pedig lényegében mostanában tért vissza a nyaralásából...

Ezek után nézzük csak a felállást: Valdés, Cesc, Iniesta, Alexis, Messi, Thiago, Mascherano, Keita, Busquets, Pedro és (azért valahogy befért) Abidal.

Pep Guardiola feltalálta a védő nélküli játékot! Így belegondolva, a Barca-féle totálfutball jellegű össznépi játékban különösen nincs is szükség rájuk, csak elvesznek egy-egy helyet szeretett csatatörpéink elől, amiért mi, szurkolók nagyon neheztelünk Őpepségére (mert ugye valakit ki kell hagynia...),Pep emiatt nem alszik, hanem kitalálja, hogyan lehet minél kevesebb védőt felküldeni a pályára. A jelek szerint ez is működik, a Barcelona hengerel...

A mérkőzést látva azt kell, hogy mondjam, bár a spanyol bajnokság a Barca számára csak tegnap kezdődött, mégis megengedhetjük magunknak a kijelentést, hogy ránézésre már csak két tétmérkőzés van hátra belőle, a többi amolyan kötelezően választható barimeccs lesz.

Kicsit olyan munkája lehet Pepnek, mint nekem a Football Managerben 2-3 szezon után, amikor már csak az a kérdés a meccs előtt, hogy 5 vagy 6 góllal nyerek-e?

De hogy a mérkőzésről is írjak valamennyit, itt a tudósítás kivonatolva: Thiago gólja zseniális volt, átjátszotta a komplett védelmet, jött Messi és óriás labdát adott Fabregasnak, majd a fordulás után Thiago Sancheznek, így mindkét újonccal megrugatták az első gólt, ami sokak szerint a legnehezebb része a beilleszkedésnek. És hogy első Cé se örülhessen, Messi még vágott egy duplát (a szebbiket egy Fabregas - Thiago passzjáték végén), így csak egy góllal van lemaradva mögötte. Még vagy 3 gól benne volt a mérkőzésben (egyet adjunk a Villarrealnak is), s Thiagoék a statisztikusokat is kiszolgálták: a 18. percben 7-0 volt a kapuralövés, a 70. perc környékén 78% a labdabirtoklás, 72 éves veretlenségi széria a hazai nyitómérkőzésen, mi kell még?

Ráadásul a játékosokon látszik, hogy mennyire motiváltak, mennyire küzdenek az ötödik-hatodik gólért is, mintha évek óta kupákra éheznének. (magas a labda, de azért sem írom le!)

Mit tanultunk még a mérkőzésből? Hogy Xavi idén annyit pihenteti reumás lábait, amennyit akarja, lehet rotálni agyba-főbe, mert a fiatalok és a cserejátékosok is hozzák a Barca-szintet. Az őszi sorsolást elnézve a rengeteg meccs ellenére is igazából csak 2 olyan mérkőzés várható 2011-ben, ahol az abszolút legerősebb tizenegyet kell pályára küldeni (El Classico nem is lesz több, hála Istennek), azaz minden eddiginél kipihentebb Barca várhatja majd a tavaszt, ahol nem lesz más feladatunk, mint BL történelmet írni az első címvédéssel. Minden egyéb másodlagos.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása