Tot El Camp

Kötelező győzelem!(?)

2011. szeptember 10. - johneagle001

Spanyol bajnokság 3. forduló: Real Sociedad – FC Barcelona

Ezen a hétvégén végre ismét gőzerővel beindul az európai klubfutball és nagyjából egy hónapon keresztül pörög is majd kitartóan. Visszatérünk a jól megszokott heti két tétmeccses terheléshez, az október eleji következő válogatott szünetig pedig játszunk a Milannal, a Valenciával és az Atlético Madriddal is. Szeptemberben ezeken túl lesz egy BL meccs a Bate Boriszovval, valamint egy bajnoki az Osasunaval. És természetesen a mai Real Sociedad elleni meccsel nyitjuk a sort.

Spanyol bajnokság 3. forduló: Real Sociedad – FC Barcelona

Ezen a hétvégén végre ismét gőzerővel beindul az európai klubfutball és nagyjából egy hónapon keresztül pörög is majd kitartóan. Visszatérünk a jól megszokott heti két tétmeccses terheléshez, az október eleji következő válogatott szünetig pedig játszunk a Milannal, a Valenciával és az Atlético Madriddal is. Szeptemberben ezeken túl lesz egy BL meccs a Bate Boriszovval, valamint egy bajnoki az Osasunaval. És természetesen a mai Real Sociedad elleni meccsel nyitjuk a sort.

Először lássuk, mi minden történt a klub háza táján az elmúlt napokban. A sajtó nem hagyott minket unatkozni, sikerült hírt kreálni abból, hogy Rosell mindenképpen szeretné a klubhoz csábítani Brazília legújabb szupertehetségét (=Neymar), de Pepnek nincs szüksége rá. Élből azt gondolom, hogy a jelen helyzetben nincs realitása annak, hogy valóban ideérkezzen, főleg nem majd januárban. De annak se látom esélyét, hogy az óvatos költségvetés híveként megismert Rosell egyszeriben „perezi ámokfutásba” kezdene, és indokolatlan átigazolásokra költene el több tízmilliós nagyságrendű euró-kötegeket.

Szóba került még Abidal szerződés hosszabbításának ügye is, ahol először "megtudhattuk azt", hogy komoly ellentét van a játékos és a klub között. Majd kiderült az igazság is, miszerint a játékos menedzsmentje először szeretné alaposan megvizsgálni az ajánlatot, ezután megteszik a módosítási javaslataikat, végül pedig egyszer csak majd megegyeznek. Remélem, senki nem lepődik meg azon, hogy a világon bármely üzleti tárgyalás nagyjából ezen sarokpontok mentén halad, tehát maradjunk annyiban, hogy Abidal legnagyobb eséllyel a Barçában fejezi be a pályafutását.

További a csapatot érintő történés volt még az, hogy tegnapelőtt a Katalán Parlament a lehetséges legmagasabb kitüntetést (=Arany Medál) adta át Pepnek az eseményt megillető ceremónia keretében. Ha esetleg valaki nem tudná, a Barça „szerintük” Katalónia jelképe és világszerte ismert képviselője, ezért úgy gondolták, hogy a minden idők legeredményesebb edzőjévé lépett Guardiolanak kijár egy ilyen elismerés.

Szintén az utóbbi hetek érdekessége volt Del Nido bejelentése, miszerint felszólítja a TV közvetítési jogok kárvallottait (= a Barçán és a Madridon kívül az összes többi klubot), hogy tegyenek közös lépéseket az arányosabb pénzelosztás érdekében. Én első hallásra pozitívan értékelem az alapötletet, azt persze nem, hogy egyfajta sztrájk keretében ifi keretekkel lépjenek pályára az ellenfelek a „két nagy” ellen. Máris látszik, hogy a Malagába (na meg persze a City-be) ömlő pénz jó hatással van a spanyol átigazolási szezonra, természetesen nem az ellenfelek gyengülésére gondolok, inkább arra, hogy bevételekhez jutnak. Szerintem hosszútávon jobban járunk azzal, ha arányosabbá válik a jogdíj pénzek elosztása, ezzel együtt feltételezhetően izgalmasabbá válik a bajnokság. Leginkább azért lehetek „nagylelkű és engedékeny” ezzel kapcsolatban, mert 2014-ig a helyzet változatlan marad, ha pedig a kárvallott csapatok időközben sikerrel járnak, a Barçának lesz ideje reagálni és helyrehozni a költségvetést a kieső pénzek más forrásból való pótlásával.

De amúgy meg fociztak is a fiúk, erről is érdemes pár szót ejteni. Gondolom, kevesen hánykolódtak álmatlan éjszakákon át azon gyötrődve, vajon Spanyolország kijut-e majd az EB-re. Ha esetleg valaki mégis, akkor megnyugodhat, ezennel biztos, hogy a címvédő jelen lesz az eseményen. Mivel a Barça játékosainak túlnyomó többsége ezt a keretet erősíti, feltételezhetően jó a hangulat az öltözőben, ráadásul Villa, Iniesta, Xavi és Cesc igen tevékeny részesei voltak a válogatott sikereknek. Gólokat lőttek, gólpasszokat adogattak egymásnak, meg minden ilyesmi volt. A spanyolok éppen a chilei válogatottat győzték le az egyik meccsen, de gondolom, Alexis Sánchez egy barátságos meccs miatt nem fog azonnal haragudni a többiekre, ezzel együtt nem fog merő dacból rosszul játszani ezután. A francia válogatott kevésbé acélos teljesítményt produkál és még a kijutásuk se egyértelmű, de Abidal saját elmondása szerint nem érzi magát 100 %-os erőállapotban, így kicsi az esély, hogy látványosan összezuhanna azért, mert sok a gond Frankhonban. A dél-amerikai játékosaink ezenközben némi barátkozós meccsekkel múlatták az időt. Szerencsére túlzottan sok ezer kilométereket nem utaztak, ráadásul Sabella (az új argentin szöv. kap.) talán rájött valami okosságra, így Messi is olyan teljesítményt nyújtott, ami több, mint jónak minősíthető.

Közhellyé degradálódott a megállapítás, miszerint a Barça számára átok a válogatott meccsek okozta szünet, így kapásból azt mondhatnánk, hogy ezúttal is nehéz meccs vár ránk. Én most leginkább azért nem érzem ennek veszélyét, mert ezúttal nincsenek az utolsó (előtti) napon hazaérkező játékosaink, szerda óta együtt készül a keret. Ettől függetlenül könnyű meccsre ne számítsunk, főleg úgy, hogy éppen a Sociedad volt az a csapat, amelyik hazai pályán váratlanul(?) legyőzte tavasszal a Barçát. Nem tudom, ki mennyire emlékszik rá, a lényeg az volt, hogy az akkor már hónapok óta tartó kínlódás közepében a megszerzett vezetésre ráült és ezzel együtt alaposan bealudt a csapat. A vége az lett, hogy az egy darab Thiago gólra az utolsó húsz percben kettővel válaszoltak, így későbbre tolódott a bajnokavatás pillanata. Ehhez persze máris hozzá kell tenni azt, hogy az őszi idényben meggyőző 5-0-lal küldtük haza a(z akkor 2007 után) bajnoki újoncot, és azt is érdemes megemlíteni, hogy a Barça április végére már nagyon sok szempontból nézve vacak volt. Akkor úgy volt, hogy Xavi és Messi kezdőjátéka meglepetésnek (= kényszerből erőltetett megoldásnak) számított, és például még Alves is csak kényszerből állt be Montoya sérülése miatt.

Most a keret Piquét leszámítva teljes, így Pep kedvére válogathat a játékosok és a szisztéma között. Kicsi az esélye annak, hogy a Villarreal elleni háromvédős rendszert láthatnánk, gyanítom, hogy alapjaiban visszatérünk a megszokott játékfelfogáshoz. Apropó háromvédős szisztéma! Ezzel kapcsolatban én azt gondolom, hogy még akkor se változott jelentősen a csapat, ha a Villarreal ellen meglepő összetételben lépett pályára. A Barça játékára jellemző az, hogy a szélső védők előretolt helyezkedése és a leghátsó középpályásnak a védővonalba való visszalépése miatt egyfajta flexibilis 3-4-3-nak (olykor 3-5-2-nek) tekinthető valamibe rendeződik a gárda. Így szerintem leginkább azért volt feltűnő a háromvédős elképzelés, mert magában a kezdőben nem az egyébként védőnek tekintett Alves játszott, hanem amikor szükséges volt, konkrétan egy középpályás (jellemzően Thiago) húzódott ki a helyére.

Nyilván nem tudom megmondani, tudatos volt-e, vagy a kényszerhelyzet hozta, viszont azzal, hogy ilyen sok labdatartásra képes játékos volt részünkről a pályán, egy csapásra megoldódott a szezon eleje legnagyobb problémája: a labda kihozatala a védővonalból. Rövid időszakokra próbálkozott ugyan a Villarreal is a feltolt letámadással, viszont hamar tehetetlenné váltak amiatt, hogy a csapat minden tagja aktív volt, nagyon sok és folyamatos mozgás jellemezte a társaságot. Ezen a ponton érdemes máris kiemelni azt, hogy az új emberek (Cesc, Thiago) érezhetően életet leheltek a középpályába, ez jelen állás szerint igen biztató arra nézve, hogy a későbbiekben se válik statikussá, - olykor - tanácstalanná a csapat. Szerintem nem vállalok nagy rizikót azzal, ha ma (is) a megszokott játékképre számítok, nem látszik reális esélye annak, hogy a Sociedad benyomna minket a kapunk elé.

A tavalyi Sociedad győzelem és a szintén tavaly év eleji meglepő Hercules vereség ellenére is mindenképpen a csapat mellett szól, hogy most már hagyományosan brutális őszi időszakokat produkálunk. A csapat tagjai jelenleg jó (többen konkrétan kirobbanó) formában vannak, az új emberek máris remekül beilleszkedtek, legfőképpen pedig jelentős számú gólerős játékosunk van. Nem érzem azt, hogy egyik pillanatról a másikra leblokkolhatnának a játékosok, és amíg a középpálya a legutóbbi meccsen látott szinten aktív marad, jó eséllyel képesek vagyunk akár több gólt meglőni bárkinek.

A Real Sociedad tavaly újoncként a 15. helyen végzett, mégse felejtsük, hogy baszk csapatról van szó, akik otthon hagyományosan szívósak és erősek. Nagy örömömre távozott tőlük Tamudo, aki ugyan már messze van a fénykorától, mégis annyiszor tört borsot a Barça orra alá az Espanyolban, hogy ösztönösen rossz ómennek tartom őt ellenfélként. Az átigazolási piacon nyilvánvaló okok miatt (= pénz nélkül nehéz) nem tudott aktív lenni az ellenfél. Két jelentős érkezőjük lett, mindkettő kölcsönjátékos: az Intertől Mariga jött hozzájuk, az Arsenaltól Vela érkezett. Az előző prototípusa a „mostanában divatos izmozós” afrikai védekező középpályásoknak, az utóbbira pedig akkor is érdemes figyelni, ha közel nem tudta befutni azt a karriert, amit többen is „megéltek”, ha anno sokat ültek a gép előtt az FM 2008-as kiadásával bíbelődve.

Megjósolni értelemszerűen nem tudom a végeredményt, de nagyobb meglepetést okozna a döntetlen (pláne a hazai siker), mint egy nagy arányú Barça győzelem. Sokat elmond a fogadóirodák által a Sociedad győzelmére ajánlott 16-os szorzó (döntetlenre 7 körül taksálják), és a most már rendszeresen a Barça mellé biggyesztett alig egyes feletti – ebben az esetben 1,16-os - is.

A Barça egyik játékosa számára fontos pillanatot jelenthet a pályára lépés, Valdés a Villarreal elleni meccsen beállította Zubizarreta rekordját a 410. tétmeccsen való szereplésével. Ma este lehetősége lesz plusz egyet a statisztikába dobni, ezzel pedig a Barça legtöbb mérkőzésen pályára lépő kapusa lesz.

Várható kezdő:

Barcelona: Valdés – Alves, Mascherano/Puyol?, Abidal, Adriano – Busquets, Xavi/Fabregas?, Iniesta – Messi, Pedro, Villa/Sánchez?

Real Sociedad: passz

TV: Sport2 18:00

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása