Tot El Camp

2011. október 06. - johneagle001

Idén nyáron Luis Enrique elhagyta a Barça B csapatát, hogy a Románál bizonyíthasson edzőként. Sokan játékosként is kedveltük őt, ezután edzőként is jó szívvel fogunk emlékezni rá, és talán azt se túlzás kijelenteni, hogy ha a jövőben úgy alakulnak az események, visszavárjuk őt akár az első csapat edzőjeként is.  Sikeresen továbbvitte a Guardiola által lefektetett szakmai alapokat, Thiago és Fontás személyében játékosokat adott át az első csapatnak, munkájának csúcsaként tavaly az Atlétic a másodosztály harmadik helyét szerezte meg az irányítása alatt. Az utódjának nagyon magasra tett lécet kell megugrania, az elmúlt évek tapasztalatai alapján már a hivatalos bejelentés előtt egy dologban biztosak lehettünk: a kiválasztott személynek a Cruyff irányította Dream Team egykori középpályásának kell lennie. Fogyóban vannak a potenciális jelöltek, azonban Pep és Luis Enrique után is megtalálható volt egy szabadon szerződtethető ex-játékos: Eusébio Sacristán.

Idén nyáron Luis Enrique elhagyta a Barça B csapatát, hogy a Románál bizonyíthasson edzőként. Sokan játékosként is kedveltük őt, ezután edzőként is jó szívvel fogunk emlékezni rá, és talán azt se túlzás kijelenteni, hogy ha a jövőben úgy alakulnak az események, visszavárjuk őt akár az első csapat edzőjeként is.  Sikeresen továbbvitte a Guardiola által lefektetett szakmai alapokat, Thiago és Fontás személyében játékosokat adott át az első csapatnak, munkájának csúcsaként tavaly az Atlétic a másodosztály harmadik helyét szerezte meg az irányítása alatt. Az utódjának nagyon magasra tett lécet kell megugrania, az elmúlt évek tapasztalatai alapján már a hivatalos bejelentés előtt egy dologban biztosak lehettünk: a kiválasztott személynek a Cruyff irányította Dream Team egykori középpályásának kell lennie. Fogyóban vannak a potenciális jelöltek, azonban Pep és Luis Enrique után is megtalálható volt egy szabadon szerződtethető ex-játékos: Eusébio Sacristán.

„Nagyon boldog vagyok, hogy hazatérhettem” – mondta az első sajtótájékoztatón, amikor hivatalosan is bejelentették az 1+1 éves szerződtetését. „Tovább kell folytatnom az elődeim kiváló munkáját. Törekednünk kell a további jó eredmények elérésére, de a fő célunk fiatal játékosokat biztosítani az első csapat számára”. Eusébio ahhoz a klubhoz tért vissza, ahol összesen tizenkét szezont töltött el. Játékosként hét szezonon (1988-1995) keresztül volt tagja Johan Cruyff vezette Dream Teamnek, majd edzőként dolgozott Frank Rijkaard irányítása mellett öt éven át (2003-2008). 2008-ban elhagyta a klubot, a Celta Vigo edzője lett, ahol végül másfél szezonon keresztül dolgozott. Érkezése előtti évben a galíciai csapat majdnem kiesett a másodosztályból, Eusébio irányítása alatt a 12. helyen végeztek. Bár az eredmények nem voltak látványosak, a mutatott játék színvonala jó irányba fejlődött és jellegében kezdte magukon viselni a Barça meghatározó vonásait. „Megpróbáltam átadni azt a labdarúgásból, amit megtanultam, és amiben hiszek. Azonban nehéz ezt megvalósítani akkor, ha kevés játékos áll rendelkezésre, akik igazán jól ismerik ezt a stílust.” – mondta erről.

A Barça B irányításával rendelkezésére áll - nemhogy néhány, de - nagyon sok olyan játékos, akik ismerik a stílust, ezzel a kerettel bizonyára könnyebben megvalósíthatóvá válik a szép játékkal párosuló eredményesség. A klub célja továbbra is elsősorban a fiatal játékosok áramlása az első csapat felé, a második csapat szerepe egyértelmű. „A feladatokat Guardiola szabja meg számunkra, fontos, hogy folyamatosan kapcsolatban legyünk. Segítenünk kell az első csapatot játékosok kinevelésével, ezzel együtt az első csapat is megadja a segítséget számunkra, hogy a játékosok megfelelő ütemben fejlődhessenek. A fő cél ez, azonban a csapatnak saját célkitűzései és feladatai is vannak. Ebben a szezonban is fenn kell tartani a versenyszellemet, saját célunk továbbra is tartani az előző évek eredményességét. Ami jól működik, abban nem szükséges változtatni: bebizonyosodott, hogy a legjobb módszer a versenyszituáció kialakítása a fiatal játékosokban, továbbra is tartanunk kell a magas elvárásokat”.

Eusébio ennél is tovább megy: „Ígéretet tettem a klubvezetésnek arra, hogy az elődeim eredményességét fenntartom, mindent megteszek azért, hogy legjobb képességem szerint akár még nagyobb sikereket érhessen el a csapat. Ezek a fiatal játékosok megmutatták, hogy képesek elérni kiváló eredményeket, képesek nyomás alatt teljesíteni és képesek nyerni”. Az elvárások nagyon magasak. A Luis Enrique által hagyott örökség nem könnyű. „Nagyon jól látom, mit tett ő. Az öltözőben érezhető a győztes mentalitás, nem lazíthatunk, ezt fenn kell tartani, még inkább tovább erősíteni. Azt akarom, hogy a játékosok minden meccsen győztesként lépjenek a pályára, mert csak ebben az esetben jöhetnek le onnan győztesként”.

A spanyol másodosztály mezőnye nagyon erős, nagy múltú klubok, jó nevű játékosok a liga tagjai. Olyan tapasztalt játékosokkal találkozhatunk itt, mint Valeron, Manuel Pablo, és Guardado a Deportivoban, amely csapat egyértelmű célja az első osztályba jutás. A Hércules és az Almería szintén tavaly estek ki az első osztályból, ilyen riválisok mellett még inkább tűnik fantasztikusnak az Atlétic tavalyi harmadik helyezése. A Celta, a Valladolid szintén régi szereplői az első osztálynak, céljuk ezúttal is a feljutás lesz, és nagyon versenyképesnek tűnnek. Más történelmi klubok, mint a Las Palmas, a Murcia, a Numancia, a Recreativo szintén bárki számára kihívást jelenthetnek, sok meglepetést okozhatnak. Mindenképpen érdemes megemlíteni a katalán riválisokat is, a Gimnástic, a Girona, a Sabadell is a mezőny tagja, akik közül az utóbbi idén jutott fel a másodosztályba. Nem szabad kifelejteni a névsorból a másik B keretet, amely a másodosztály tagja, a Villarreal B egy nagyon erős rivális.

Az utóbbi négy év valódi sikertörténet volt a Barça B számára. Guardiola 2007-ben vette át a csapat irányítását, gyorsan megnyerték a negyed osztályt. A következő évben érkezett Luis Enrique, aki először egy ötödik helyet szerzett a harmad osztályban, a következő évben viszont már meg volt a feljutást érő második is. A legutóbbi év volt a legnagyobb meglepetés: tavaly a csapat újoncként a harmadik helyen végzett a másodosztályban. Eusébio személyzete csupán két helyen változott a tavalyihoz képest. Joan Barbará továbbra is másodedzőként tevékenykedik, érkezett további edző-asszisztensként Carlos Hugo, aki Eusébio másodedzője volt a Celta-nál is. Kapusedző csere is történt, az első csapattól leváltott Carles Busquets érkezett a csapathoz.

Érkeztek új játékosok is, szám szerint tizenketten. Az Atlétic 2011/2012-es kerete:

1 Oier Olazábal – 22 éves kapus, az első keret tagja, mezszáma: 36

2007-ben 18 évesen érkezett a Barcelonához a baszk-katalán utánpótlás vonalon, 2008-tól a B keret tagja. 2009 májusában egyszer bemutatkozhatott a nagy csapatban is, egy Mallorca elleni bajnokin, jelenleg az első csapat harmadik számú kapusa. Három év alatt 80 meccsen játszott a B csapatban, mindvégig kezdőként, az U 19-es válogatott tagjaként eddig egyszer lépett pályára. Magassága (191 cm) önmagában jó képességekkel ruházza fel, azonban legnagyobb erénye mégis az eltökéltsége, kiválóan terhelhető mentálisan. Az elmúlt években többször bizonyította, hogy félelmetes akadályt képes jelenteni az ellenfeleknek. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 800.000 €.

2 Martín Montoya – 20 éves, védő, az első keret tagja, mezszáma: 35

1999-ben 8 évesen került a Barça utánpótlás rendszerébe és a klub összes korosztályos csapatát végigjárva 2009-ben lépett fel a B kerethez. Az első csapatban már kétszer is lehetőséget kapott bemutatkozni idén tavasszal, öt percet kapott a februári Mallorca elleni meccsen, végigjátszotta az áprilisi Real Sociedad meccset. Két év alatt 57 meccsen játszott a B csapatban, mindvégig kezdőként. 2008 óta korosztályos válogatottak tagja, közte az idén nyáron VB-t nyert U21-nek is. Idén nyáron behívót kapott a nagyválogatottba is, a Chile elleni barátságos meccsen már a padon ült, pályára még nem léphetett. Jobb oldali hátvédként a gyorsasága legfeltűnőbb tulajdonsága, fizikálisan kiforrott játékos, remek labdavezető, jól cselez, híres a pontos keresztlabdáiról, további erőssége a lövő ereje. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 3.500.000 €.

3 Marc Bartra – 20 éves védő, az első keret tagja, mezszáma: 32

2001-ben 10 évesen érkezett a klubhoz, azóta végigjárta az utánpótlás vonalat, 2009 óta a B keret tagja, ahol két év alatt 60 meccsen lépett pályára. 2010-ben félórára csereként már beállhatott az első csapatban is az Atlético ellen, egy évvel később végigjátszhatta a Depor elleni meccset, májusban pedig gólt is lőtt a Málagának. Végigjárta a korosztályos válogatottakat is, idén lépett fel az U21-hez, így nem lehetett tagja a VB győztes csapatnak. Érett és teljes értékű középhátvéd, magas játékintelligenciával rendelkezik, kiválóan lát a pályán. A védelem vezéregyénisége, ezen túl a gyorsasága is erőssége. Szükség esetén a jobb oldalon is bevethető játékos. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 2.200.000 €

4 Ilie Sánchez – 21 éves középpályás

2007-ben 17 évesen érkezett a klubhoz úgy, hogy azt megelőzően öt éves korától már három évig az utánpótlás vonal játékosa volt. 2009-től a B csapat tagja, 46-szor lépett pályára és 2 gólt is szerzett. Nagyon rugalmas játékos, a középpálya bármely pontján megállja a helyét és bizonyított már jobb hátvédként is. Kiváló irányító játékos, aki magas intelligenciával rendelkezik, hihetetlenül hatékony a labdatartásban. Kiváló a labdaérintése, jól védekezik a középpályán, technikás, jól lát a pályán. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 350.000 €.

5 Marc Muniesa – 19 éves védő, az első keret tagja, mezszáma: 26

2002-ben 10 évesen került a klubhoz, végigjárta az utánpótlás vonalat, 2009 óta a B keret tagja. 2009 májusában pályára léphetett az első csapatban is, de valószínűleg kevéssé lesz számára emlékezetes az a meccs, mert alig fél óra játék után kiállították. Kárpótlásul Guardiola nevezte őt a négy nappal később esedékes Bajnokok Ligája döntőbe, így a csapat győzelmét a kispadon élhette meg. Az első csapatbeli bemutatkozás kudarcát jól kezelte, azóta is alapembere a B keretnek, ahol két év alatt 44 meccsen lépett pályára és 3 gólt is szerzett. 2009-ben harmadik helyezett lett az U17-es VB-n a csapat alapembereként, 2010 óta az U19-es válogatott tagja. Sokoldalú játékos, akár a védelem baloldalán, akár középen bevethető. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 2.200.000 €.

6 Carlos Carmona – 24 éves középpályás-támadó

2010-ben igazolt a klubhoz, a Mallorca neveltje, a Barcelonához a Recreativotól érkezett. Tavaly összesen 23-szor lépett pályára a B keretben, 3 szerzett gól a mérlege. 2002 és 2006 között tagja volt az U16-os, az U17-es és az U19-es válogatottnak, azonban az utóbbi években nem volt képes meggyőzni az edzőket, a karrierje lelassulni látszik. Alapvetően jobb oldali középpályás, de akár támadóként, akár a támadósor mögött képes jól játszani. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 1.300.000 €.

7 Cristian Tello – 20 éves támadó, az első keret tagja, mezszáma: 37

2002-ben 11 évesen került a klubhoz, ahol kezdetben folyamatosan fejlődött, viszont 2008-ban nem újította meg a klub a szerződését. Ezután az Espanyolhoz igazolt, ahol a 2009-2010 szezonban bemutatkozhatott a B csapatban, a spanyol harmadosztályban alig négy meccsen, mindössze 65 percet játszva. 2010-ben tért vissza a klubhoz, a B csapat tagjaként tavaly 23 meccsen játszott, 4 gólt szerzett. 2010-ben az U19-es válogatott tagja volt, idén lépett fel az U20-ba, ahol 5 meccsen lépett pályára és 1 gólt is szerzett már. Gyors játékos, aki képes akár középen, akár a szélen játszani. Kiválóan cselez, 1-1-ekben kivételesen jó, az ellenfelek nagyon nehezen képesek megállítani, amikor lendületet vesz. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 625.000 €.

8 Jonathan dos Santos – 21 éves középpályás, az első keret tagja, mezszáma: 28

2001-ben 11 évesen került a klubhoz, a szokásos utánpótlás vonalat végigjárva 2009 óta a B keret tagja. A 2008/2009-es szezon két szempontból is fontos volt számára, ekkor a Juveníl A csapatkapitánya volt, és a spanyol állampolgárságot is megszerezte. 2009 óta a B keretben 55-ször lépett pályára, 3 gólt is szerzett. 2009-ben már részt vehetett az első csapat amerikai túráján, azóta összesen 6 alkalommal kapott lehetőséget a nagyok között. Az első években csak utolsó perces csereként játszhatott, idén nyárom viszont alapembere volt a felkészülési meccseknek, az Audi Kupát végigjátszotta és első gólját is megszerezte a csapatban. Már az idei szezonban is szerepet kapott az első csapatban, az 5-0-ra végződő Villarreal meccsen lépett pályára a 70. percben. A mexikói nagy válogatottban eddig 9 alkalommal lépett pályára és meghívót kapott a nyári Copa Americára is, ahonnan azonban elküldték több társával együtt, miután prostituáltakkal töltötték egyik estéjüket egy ecuadori szállodában. Fizikai ereje egyik legnagyobb erénye, ez gyorsasággal és kiváló döntésképességgel párosulva igazán ígéretessé teszi a játékos jövőjét. Kiváló a labdaérintése, nagy nyomás alatt is képes jól teljesíteni, kulcsembere volt a tavalyi harmadik helyezett csapatnak. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 1.800.000 €.

9 „Rodri”go Ríos – 21 éves támadó

A csapat egyik újonnan igazolt tagja, idén nyáron érkezett. A Sevilla saját nevelésű játékosa, ahol a B csapatban 54 meccsen 28 gólt szerzett. A tavalyi szezonban az andalúz első csapatban is pályára léphetett 7 alkalommal, ebből kétszer kezdőként végig is játszotta a meccseket, 1 gólt is szerzett. A tavalyi évben az U21-es válogatottba is behívták, 2 meccsen 1 gólt szerzett. Nagyon ígéretes tehetségként tartják számon, fáradhatatlan a pályán, kiválóan érzi a kaput, nagyon magabiztos befejező játékos. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 1.300.000 €.

10 Sergi Roberto - 19 éves középpályás, az első keret tagja, mezszáma: 30

2006-ban 14 évesen került a klubhoz, az utánpótlás vonalat megjárva 2009 óta a B keret tagja. Az utóbbi két évben 58 alkalommal lépett pályára a csapatban alapvetően kezdőként, 2 gól a mérlege. 2008 óta tagja korosztályos utánpótlás válogatottaknak, így a 2009-es VB-n harmadik helyet szerzett U17-es csapatnak, idén hívták fel az U21-hez. Gyors, technikás hatalmas munkabírású, nagyon jó játékintelligenciájú játékos, aki kiválóan képes összekapcsolni a védelmet és a támadósort a középpályával. Fizikálisan is nagyon erős, a jövő egyik ígéretes tehetsége. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 2.200.000 €.

11 Jonathan Soriano – 26 éves támadó

2009-ben érkezett a csapathoz 24 évesen. Az Espanyol saját nevelésű játékosa, a B keretben 69 meccsen 32 gólt szerzett, emellett az első csapatban is pályára lépett 43 alkalommal, ahol 3 gólt szerzett. 2006-2009 között kölcsönben játszott az Almería, az Ejido és az Albacete csapatánál, nagy tapasztalatokkal rendelkezik mind a másod,- mind az első osztályban. Nem meglepő, hogy a Barça B-ben az elmúlt két évben 74 meccsen összesen 54 gólt szerzett, ebből a tavaly elért 32 találattal a másod osztály gólkirályaként végzett. 2001-ben nagy ígéretként hívták meg az U17-es válogatotthoz, és bár későbbi korosztályos nemzeti csapatokhoz is meghívták, 2005-ben a karrierje lefelé kezdett ívelni. Kivételesen gól érzékeny játékos, mindkét lábával kiválóan bánik a labdával, nagyon jól fejel, jó százalékban nyeri a fizikai párbajokat. Nagyszerű csapatjátékos, aki alkalmazkodik az elvárásokhoz, szükség esetén hátravont támadóként is megállja a helyét. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 2.200.000 €.

12 Oriol Rosell – 19 éves védő

2006-ban érkezett a klubhoz 14 éves korában, végigjárta a klub utánpótlás vonalát, idén nyáron érkezett a B kerethez. Korábban középső középpályást játszott, a Juveníl A-ban helyezte a védelembe edzője, ahol végül kulcsembere lett a tavaly triplázó csapatnak. Nagy munkabírású játékos, aki nagyon hatékony a levegőben, akár védekezésben, akár támadásban. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 100.000 €.

13 Jordi Masip – 22 éves kapus

2004-ben 15 évesen érkezett a klubhoz, az utánpótlás vonalat végigjárva 2008 óta a B keret tagja, az első évét a negyedik osztályban töltötte csereként a Villajuiga csapatánál. Második számú kapusként két év alatt összesen 15 alkalommal léphetett pályára csereként, 2006-ban második számú kapusa volt az U17-es válogatottnak is. Kiváló reflexű, nagyon gyors játékos, aki nagyon jól fut ki a beívelt labdákra, jó százalékban ismeri fel és előzi meg az ellenfelek szándékait. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 800.000 €.

14 Sergi Gómez – 19 éves védő, az első keret tagja, mezszáma: 33

2006-ban érkezett a klubhoz 14 évesen, 2010 óta a B csapat tagja, ahol 12 meccsen lépett pályára és 1 gólt is szerzett. Az előző szezonban még kettős szerepköre volt, ingázott a Barça B és a Juveníl A között az edzők egyeztetése alapján. Alapembere volt a 2009-ben VB harmadik helyezett U17-es válogatottnak, azóta már az U19 tagja. Már az első csapatban is bemutatkozott, végigjátszotta a 2010-es spanyol szuperkupa első meccsét a Sevilla ellen. Fizikálisan erős középső védő, aki nagyon jól képes megjátszani a labdákat, jól érti a védelem irányítását is. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 700.000 €.

15 Francisco „Kiko” Femenía – 20 éves szélső, az első keret tagja, mezszáma: 38

Idén nyáron érkezett a csapathoz, a klub a Hércules-től igazolta le 2 millió euro-ért. Ha képes lesz beváltani a hozzáfűzött reményeket, idővel az első keret tagja lehet. 2004 óta a Hércules utánpótlásának tagja, 2008 óta az első keret játékosa, 71 meccset játszott, ennek nagyjából felét az első osztályban. 2009 óta korosztályos válogatottak tagja, idén az U19-hez hívták be. Sokoldalú futballista, aki a jobb oldalon bármely pozícióban megállja a helyét, nagyon gyors játékos, aki képes szinte bárkit megverni a vonal mellett. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 2.200.000 €.

16 Armando Lozano – 27 éves védő

2009-ben érkezett a klubhoz, a Málaga neveltje. Az elmúlt években megfordult a Levante és a Cartagena csapatánál is, pályafutása során több, mint száz alkalommal játszott a másodosztályban, valamint 12 alkalommal az első osztályban is. Az elmúlt két évben 30-szor lépett pályára a Barça B csapatában, 1 gólt is szerzett. A csapat egyik legtapasztaltabb játékosa és elsőszámú csapatkapitánya. Meghatározó középhátvéd, aki fizikálisan nagyon erős, nagy teherbírású, kiváló a levegőben, a csapat vezéregyéniségeként kiváló segítője a fiatalabb játékosoknak. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 275.000 €.

17 Cristian Lobato – 22 éves szélső

Idén nyáron érkezett vissza a klubhoz, előzőleg nyolc éves korától a La Masia neveltje volt. Szerződése megszűnésével 2008-ban igazolt a Hospitalethez, ahol kulcsembere lett az első csapat harmadosztályba való feljutásának, összesen 84 meccsen játszva. Általában bal oldali szélsőt játszik, de tavaly bal hátvédként is szerepeltették. Idén Eusébio kérésére csatlakozott ismét a Barcelonához. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 100.000 €.

18 Gustavo Ledes – 19 éves középpályás

2006-ban 14 évesen került a klubhoz, az utánpótlás vonalat végigjárva, idén nyáron került be a B keretbe. Dos Santos mellett csak ő számít a csapat idegenlégiósának, honosított portugál brazil játékos. Eredetileg bal oldali középpályásként játszott, az utóbbi években gyakrabban szerepel középen. Kiváló játékmester, remek labdakezeléssel, aki a távoli lövésekben is jeleskedni képes. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 350.000 €.

20 Martí Riverola – 20 éves középpályás, az első keret tagja, mezszáma: 29

1999-ben érkezett a klubhoz 8 éves korában, 2009 óta a B keret tagja úgy, hogy közben tavaly egy fél évet a Vitesse csapatánál töltött kölcsönben. A B keretben korábban két év alatt mindössze ötször kapott lehetőséget pályára lépni, viszont a holland bajnokságban 15 alkalommal játszott és 2 gólt is szerzett. A klubnál eleinte csatárként játszott, idővel azonban visszalépett a középpályára, ahol elsősorban támadó feladatköröket lát el. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 525.000 €.

21 Carles Planas – 20 éves védő

2001-ben érkezett a klubhoz 10 éves korában, 2009 óta a B keret tagja. 24 meccsen lépett pályára az utóbbi három évben, ennek zömét elsősorban tavaly. 2007 óta különböző korosztályos válogatottak tagja, közte a nyáron VB-t nyerő U21-nek. Gyorsaság és kemény munka jellemzi, elsősorban bal hátvéd a posztja, de képes bejátszani az egész oldalt, ha szükséges. Hosszas sérülések hátráltatták a fejlődését, tavaly már bizonyította, hogy a kezdeti ígéreteket lassan beváltja, jelenleg a csapat egyik fontos játékosa. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 625.000 €.

22 Isaac Cuenca – 20 éves támadó, az első keret tagja, mezszáma: 39

2003-ban érkezett a klubhoz 12 évesen, 2005-2008 között a Reus csapatánál játszott, idén nyáron lett a B keret tagja. Az említett kitérőn túl végigjárta a klub utánpótlás vonalát, a tavalyi szezonban a Sabadell csapatánál játszott kölcsönben. Összesen 28 meccsen lépett pályára a harmadosztályban, 4 gólt szerzett, jelentős szerepe volt a csapat feljutásában a másodosztályba. Alapvetően szélső játékos, akinek legnagyobb erőssége a széleken való elfutás és a beadások. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 100.000 €.

23 Ivan Balliu – 19 éves védő

2005-ben érkezett a klubhoz, 13 évesen, idén nyáron hívták fel véglegesen a B keretbe. Sokoldalú védő, aki jobblábas, de képes bármelyik oldalon játszani, vagy akár középen is. Eredetileg védekező középpályásként indult a pályafutása, azonban annyira gyors és agresszív játékos, hogy a későbbi edzői inkább játszatták szélső posztokon. Ő volt a csapatkapitánya a tavaly triplázó Juveníl A-nak, Luis Enrique már tavaly meghívta őt a B keretbe a szezon végén. Érdemes lesz megjegyeznünk a nevét, kivételes tehetségnek tartják a szakemberek. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 100.000 €.

24 Javier Espinosa – 19 éves középpályás

2006-ban érkezett a klubhoz 14 évesen, 2009 óta a B keret tagja, de eddig ingázott a Juveníl A és a második csapat között. 2009 óta a spanyol U17-es csapat tagja, VB harmadik helyezett azzal a válogatottal. Nagyon ügyes középső középpályás, híres arról, hogy az ellenfelek között szlalomozva képes előrevinni a labdát akár a kapuig. Kulcsfigurája volt a tavaly triplázó Juveníl A-nak, a szakemberek szerint a játéka nem csak támadásban, de védekezésben is képes volt jelentős pluszt adni annak a csapatnak. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 450.000 €.

25 Rubén Miño – 22 éves kapus, az első keret tagja, mezszáma: 31

2007-ben érkezett a klubhoz, 15 évesen, a 2004-2006 közti időszakot kölcsönben a Cornellá csapatánál töltötte, 2008 óta a B keret tagja. Három év alatt 68 alkalommal lépett pályára kezdőként, az első csapatban is játszhatott, a 2010-es Sevilla elleni első Szuperkupa meccsen. 2009-ben az U21-es spanyol válogatottba is meghívót kapott, ahol két meccsen pályára lépett. Szinte minden területen nagyon domináns, a modern kapusok minden jó tulajdonsága összegződik benne. 1-1-ben kivételesen jól véd, ezen túl a 11-esek hárítása a specialitása. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 800.000 €.

27 Gerard Deulofeu – 17 éves támadó

2003-ban érkezett a klubhoz 9 éves korában, idén nyáron lépett fel a B kerethez. Mivel gyakorlatilag csodagyerekként lett beharangozva, semmi kétség a felől, hogy hamarosan kopogtat majd az első csapat ajtaján is. Áprilisban már leülhetett a kispadra, pályára azonban csak augusztusban léphetett a Gudalajara és a Club América elleni felkészülési meccseken. 2009-től végigjárta a korosztályos válogatottakat, ahol folyamatosan alapemberként számítottak rá, nyáron a világbajnok U19-es válogatott kulcsembere volt. Mint ahogy kulcsembere volt a tavaly triplázó Alevín A-nak is. Rendkívül gyors játékos, aki nagyon jól cselez, bátran tör be a 16-oson belülre, jó százalékban használja ki a gólhelyzeteit. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 875.000 €.

30 Rafael Alcántara – 18 éves középpályás, az első keret tagja, mezszáma: 34

2006-ban érkezett a klubhoz 13 éves korában, tavaly már 9 alkalommal szerepelt a B keretben, idén nyáron lett teljes jogú tagja. Szintén alapembere a tavalyi Alevín A-nak, ahol eredeti posztját elhagyva többször is középcsatárként játszott. 2009 óta spanyol korosztályos csapatok tagja, tavaly óta az U19-hez hívják be rendszeresen. Mind védekezésben, mind támadásban kimagasló játékos, fizikailag nagyon erős, bátyjához (Thiago) hasonlóan nagyon jól bánik a labdával, nagy ígéretnek tartják őt is. Jelenlegi értéke a transfermarkt szerint: 450.000 €.

35 Alejandro Grimaldo – 16 éves hátvéd

2008-ban 13 évesen érkezett a klubhoz a Valenciától. Villámkarriert fut be a Barcelonánál, tavaly kortársait megelőzve átlépett a szokásos utánpótlás vonalon, idén szeptember 4.-én 15 év 349 naposan (klubrekord!) pályára lépett csereként a B keretben is. Kivételesen ügyes ballábas fiú, aki nem nagy növésű, mégis nagyon kemény játékosként tartják számon.

Az idei szezonban a Barça B egyelőre nem tud igazán jól teljesíteni, részben a sorsolás is szerepet játszik ebben. Még augusztusban a bajnoki nyitányon a csapat hazai pályán kapott ki a Villarreal B csapatától (0-2), amit szeptemberben követett egy könnyű győzelem Cartagena ellen (4-0). Ezután az egyik legerősebb riválissal játszott a csapat egy szoros meccset a Deporral (2-3), ezt követte egy vereség a Hércules-től (1-2), majd egy döntetlen a Recreativo-val (2-2). Ennél viszont sokkal kellemetlenebb, hogy október elsején hazai pályán nem sikerült legyőzni egy újoncot: Barça B – Sabadell 0-1. Az október már talán kedvezőbbnek tekinthető a sorsolás szempontjából, kevésbé erős ellenfelek következnek. Sok munka vár még az új edzőre és csapatára, reméljük, hogy az előttük álló hónap lehetőséget ad csiszolni a játékot, beépíteni az új embereket és pár győzelemmel sikerül majd előrébb lépni a tabellán is. Eusebio nincs könnyű helyzetben, több meghatározó játékos távozott a csapattól, időre lesz szüksége, amíg az új érkezőkkel igazán ütős csapatot építhet. Azonban itt érdemes visszautalni az írás elején olvasható nyilatkozatra, melyben elhangzott az, hogy az Atlétic elsődleges szerepe fiatal játékosokat biztosítani a nagy csapat számára. Szerintem brutális az, ami a második vonalban zajlik, nincs okunk aggódni amiatt, hogy a csapat ne tudna megfelelni a közeljövőben a legfőbb elvárásnak.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása