Tot El Camp

Eszem-iszom, dínom-dánom

2011. november 15. - johneagle001

Netes adatgyűjtés közben gyakran előfordul velem, hogy miközben éppen beírogatom a keresőszavak kombinációit,  a kereső túlzott előzékenységében feldobál olyan oldalakat, amiket én egyáltalán nem is akartam megtalálni. Néha nagyon tud zavarni a gyors kereső funkció, azonban egy ilyen véletlen folytán jutottam el az alábbi anyag forrásához.

A hajtás után kiderül, mit reggelizett a csapat a 2006-os BL-döntő napján, és az is, mi volt a meccsek előtti utolsó étkezésük menüsora a 2011-es BL-döntő, a 2009-es klub-VB döntő és az 5-0-ra végződő el clásico napján.

Netes adatgyűjtés közben gyakran előfordul velem, hogy miközben éppen beírogatom a keresőszavak kombinációit,  a kereső túlzott előzékenységében feldobál olyan oldalakat, amiket én egyáltalán nem is akartam megtalálni. Néha nagyon tud zavarni a gyors kereső funkció, azonban egy ilyen véletlen folytán jutottam el az alábbi anyag forrásához.

A hajtás után kiderül, mit reggelizett a csapat a 2006-os BL-döntő napján, és az is, mi volt a meccsek előtti utolsó étkezésük menüsora a 2011-es BL-döntő, a 2009-es klub-VB döntő és az 5-0-ra végződő el clásico napján.

Jó ideje folyamatban vagyok egy olyan poszt elkészítésében, amely arról szól (majd talán egyszer), hogy egy focimeccsen túl milyen lehetőségeket kínál a klub és létesítményei, ha szórakozni vágyunk. Kedvcsinálónak egyelőre annyit, hogy kellőképpen tömött pénztárcával akár az egész Camp Nou-t kibérelhetjük, ha ott kívánjuk a magunk szerény (kilencvennyolc)ezerfős lagziját megtartani. És még az se akadály, ha ezen alkalomra öt Michelin csillagos szakáccsal akarjuk elkészíttetni a pacalpörköltet.

Ez utóbbi opció azért könnyen elérhető, mert Carme Ruscalleda, a Camp Nou konyhájának főszakácsa a világ egyetlen öt Michelin csillagos szakácsnője. (Mindenkinek megvan, hogy mi az a Michelin csillag? Aki akar, nézzen utána, akit nem érdekel, fogadja el tőlem: nagy ügy már az is, ha valakinek „csak” egy van belőle.) Azt azért gyorsan hozzáteszem, hogy nem ő az, aki ezrével gyártja le a hot-dogokat (=virsliujjacskák pikáns mustáros szószban sült tészta ágyon) a meccsekre készülve, jellemzően inkább a VIP páholy vendégei élhetik át az általa megálmodott ételköltemények nyújtotta gasztronómiai orgazmusokat.

A Barcelona másik kapcsolata egy nemzetközileg (el)ismert szakáccsal az, hogy Ferran Adriá a La Masia étkezési tanácsadója. Az említett úriember arról nevezetes, hogy a barcelonai „El Bulli” főszakácsa és társtulajdonosa, amely étterem „természetesen” három Michelin csillagos, és 2009-ben megválasztották a világ(!) legjobb éttermének.

És hogy miért is lett éppen ő a La Masia étkezési tanácsadója? A válasz pofonegyszerű: egyrészt marketing oldalon kölcsönösen jól jár mindkét fél ezzel a kapcsolattal, másrészt pedig Ferran Adriá az ortomolekuláris gasztronómia egyik vezető személyisége. Gondolom, már mindenki elfelejtette, amikor egy korábbi posztban Alves-szel kapcsolatban leírtam, hogy saját étkezési tanácsadót foglalkoztat, aki az ortomolekuláris gasztronómia jegyében szabja meg az étrendjét. Röviden ismételjük át: a lényeg, hogy ez az irányzat a szervezetbe vitt tápanyagok arányát sejtszintre bontva határozza meg, így teszi lehetővé a legideálisabb tápanyag felhasználási és lebontási folyamatokat. Ennek a szempontnak pedig lehet némi jelentősége, amikor a professzionális sportról beszélünk.

A téma kapcsán még egy embert illik megemlítenünk, akit a klubon belül csak a "másik Leo" néven emlegetnek. Ő az FC Barcelona első keretének főszakácsa: Leonardo Ortega. Amikor a csapat otthon tartózkodik, akkor ő és személyzete - Ricard Pruna orvossal egyeztetve - tervezi meg és készíti el a játékosok napi menüjét. Az idegenbeli meccsek sajátossága, hogy közvetlenül nem vesz részt a csapatot elszállásoló  szálloda konyhájának munkájában, de ilyenkor is folyamatosan felügyeli a folyamatokat és tartja a kapcsolatot a csapattagokkal, hogy az esetleges visszajelzéseikre reagálhasson.

A rövid kitérő után pedig jöjjön a lényeg, előtte pedig egy javaslat: olvasás közben NE egy babgulyás-töltött káposzta-somlói galuska kombó legyen a viszonyítási alap, mert az fals értékítéletet fog eredményezni.

2006. május 17. Barcelona – Arsenal 2-1, a helyszín: Párizs

Valószínűleg senki testén nem fognak átgyűrűzni a döbbenet hullámai, de a fiúk ezen az emlékezetes reggelen vajas-lekváros kenyérrel indították a napot. Nálam ez akkor se káprázatos ételköltemény, ha egy puccos étteremben „karamellizált gyümölcsálom pirított gabonaőrlemény ágyon” címen fut és 2.000 HUF alatt lehetetlen hozzájutni egy adaghoz. Nevezett ételt gyümölcsös túró követte, a folyadék utánpótlást pedig gránátalma lé (juice, dzsúz, mindegy) biztosította. Különösebb szakácsművészeti ismeretek nem szükségesek ezek elkészítéséhez, de hogy egységes legyen a poszt, íme a leírások:

Vajas-lekváros kenyér

Hozzávalók:
1 szelet kenyér
1 darabka vaj
1 evőkanál dzsem, ízlés szerint barackból, eperből, málnából, szilvából, stb.

Elkészítés módja: Vegyünk egy szelet kenyeret és kenjük meg vajjal, végül tegyünk rá egy nagy kanál dzsemet. A folyamatábra ezzel véget is ér, azonnal fogyasztható.

Gyümölcsös túró

Hozzávalók:
Túró
Ízlés szerinti idényjellegű gyümölcs

Elkészítés módja: A túróba tegyünk bele gyümölcs szeleteket és együk meg.

 

 

 

Gránátalma lé (juice, dzsúz, mindegy)

Elkészítés módja: Vágjunk félbe egy gránátalmát és facsarjuk ki a levét egy pohárba. Ízlés szerint adagolhatunk hozzá cukrot is, hidegen fogyasszuk.


 

 

 

2009. december 19. Barcelona – Estudiantes 2-1, a helyszín: Abu Dhabi

Itt találkozhatunk egy érdekességgel, ami a csapat idegenbeli étkezéseit jellemzi: a főszakács az ételek összeállításánál lehetőség szerint igazodik a helyi gasztronómiához. Ennek oka pedig igen egyszerű: így jut mindig helyben beszerezhető friss alapanyagokhoz. Arab ország lévén a menüsor kuszkusz salátával indított, ezt nyárson sütött bárányhús követte, az ital pedig natúr ivójoghurt volt. Az előző reggelivel szemben itt már akad olyan étel, melynek elkészítése komoly kihívás elé állítja azt, akinél a konyhaművészet csúcsa lefőzni egy kanna teát. (Mint például nálam.)

Kuszkusz saláta

Hozzávalók 4 személyre:
4-6 darab érett paradicsom
4 szelet szardella
1 fej saláta
350 g kuszkusz
2 darab főtt tojás
1 szál zöldhagyma
Balzsamecet


Elkészítés módja: Forrázzuk le a kuszkuszt forró vízben, majd tegyük félre és hagyjuk kihűlni. Tisztítsuk meg a salátát és a hagymát, majd vágjuk szeletekre a paradicsomot. Hámozzuk meg a tojásokat és vágjuk nyolc egyenlő részre őket, ezután vágjuk fel a hagymát is hosszú szeletekre. Tegyük tányérra a salátát, a hagymát és a tojást, majd öntsük rá a kuszkuszt, ezután a paradicsomot és a szardellacsíkokat is tegyük rá. Végül öntsük le az egészet sózott balzsamecettel.

Nyárson sütött pácolt bárányhús

Hozzávalók 4 személyre:
600 g kicsontozott felkockázott báránycomb
A páchoz:
Só, bors, olaj
Pirospaprika
Kömény
Koriander
Fokhagyma
Citromlé
Babérlevél

Elkészítés módja: A húst pácoljuk be a felsorolt alapanyagokkal és hagyjuk benne legalább egy napon keresztül. Fűzzük nyársra a húskockákat, és sütés közben forgassuk, valamint olajjal locsoljuk.

Joghurt

Erről nemigen lehet mit írni, bár ahogy a mellékelt illusztráció mutatja, ezt a műfajt is lehet ízlésesen előadni.

 

 

 

 

 

 

 

2010. november 29. Barcelona – Real Madrid 5-0, a helyszín: Barcelona

Egy újabb emlékezetes nap, melynek történéseiből most már az elköltött ebéd is közismertté válik. Őrületes behatások persze itt se érnek senkit, a menü ugyanis tyúklevesből, sült csirkéből és mézes túróból állt. Ez utóbbi egyébként „mel i mató” néven fut Katalánországban és helyi jellegzetesség.

Tyúkleves tésztával

Hozzávalók:
1 liter tyúkleves
120 g levestészta
Marhacsont
Kockára vágott sárgarépa


Elkészítés módja: Az eredeti leírás apró hiányossága, hogy azt feltételezi, a tyúklevesünk már elkészült és innen indít. A magyar konyhához képest annyi kanyart visz a történetbe, hogy marhacsontot tesz a levesbe, amikor kifőzi a levestésztát és a kockára szeletelt sárgarépát. Amikor az étel elkészült ízlés szerint sózzuk.

Grillezett csirkemell párolt zöldséggel

Hozzávalók 4 személyre:
4 darab csirkemell
1 cukkini
4 kis paradicsom
2 articsóka
16 szál zöld spárga
olaj

bors

Elkészítés módja: Mossuk meg és vágjuk szeletekre a cukkinit, vágjuk negyedekre az articsókát és a paradicsomot, majd vágjuk ketté hosszában a spárgaszálakat. Kevés olajon és alacsony lángon enyhén pirítsuk meg a zöldségeket. Szintén kevés olajon süssük ki a csirkemelleket, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Mézes túró

Hozzávalók:
600 g túró
4 evőkanál méz

Elkészítés módja: A túró tetejére tegyük rá a mézet, mely helyettesíthető cukorral, illetve ízlés szerint diót is adhatunk hozzá.


 

 

2011. május 28. Barcelona – Manchester United 3-1, a helyszín: London

Az alábbi menüsor első olvasásakor személy szerint egy kicsit felakadt a szemem. Nyilván konkrét oka volt annak, hogy a csapat ennyire könnyű ebédet kapott, de azért nyers zöldségek ilyen tömegét elég nehéz jelentős táplálék bevitelnek tekinteni. Ezen a bizonyos napon ugyanis a kínálat háromféle saláta volt és pont. Az első rácsodálkozás után annyit érdemes megjegyezni, hogy a mellékelt képek alapján nem lehetetlen húzós kajákat is összedobni ezekből az alapanyagokból.

Zöldség csíkok

Hozzávalók:
Friss szezonális zöldségek
Sárgarépa
Endívia
Zeller
Uborka
Zöld hagyma

Elkészítés módja: Vágjuk le a zeller felesleges részeit, távolítsuk el az endívia leveleit, hámozzuk meg és vágjuk csíkokra az uborkát és zellert. Hámozzuk meg és vágjuk csíkokra a zöldhagymát. A zöldségeket mossuk meg hideg vízben, szárítás után tálaljuk hidegen.

Katalán saláta

1 nagy paradicsom
4 salátalevél
1 sárgarépa
1 zöld hagyma
4 szelet pirospaprika
4 szál spárga  
1 főtt tojás
4 szardella
1 konzerv szardínia
Olívaolaj, só, bors
Ecet

Elkészítés módja: Vágjunk félbe egy nagy paradicsomot, majd állítsuk össze a salátát úgy, hogy a paradicsom belsejébe helyezzük el a salátalevelet, pár csík sárgarépát és spárgát, a kockázott paprikát, zöldhagymát, a főtt tojás, néhány szardella szeletet és a konzerv szardíniát. Ezután leöntjük olívaolajjal, ízlés szerint ecettel, sóval és borssal ízesítjük.

Paradicsomos szardínia saláta

Hozzávalók:
2 paradicsom
1 vöröshagyma
2 doboz szardínia

Olaj
Bors

Elkészítés módja: Mossuk meg és vágjuk fel a paradicsomot, szeleteljük vékonyra a hagymát. Tegyük tányérra, adjunk hozzá ízlés szerint olajt, sót és borsot, végül öntsük rá két doboz szardínia konzervvel az olajjal együtt.

Forrás: www.somelquefem.cat, www.fcbarcelona.cat, www,wikipedia.org

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása