Tot El Camp

NextGen Series - Az ifjú titánok is megmérettetnek

2012. szeptember 13. - ladlac

A NextGen Series második fordulója következik, a villámposztunk apropója pedig az, hogy az Eurosport megvette a közvetítési jogokat, így kényelmesen, tévéből is követhetjük a sorozatot. Ráadásul egyből a mi reménységeink kerülnek képernyőre, ugyanis a Tottenham Hotspur - FC Barcelona mérkőzéssel debutál a csatornán az U19-es Bajnokok Ligájának is nevezett torna. Ha esetleg valaki nagyon nem lenne képben, miről is van szó, a tovább után pár mondatban összefoglaljuk a lényeget.

A NextGen Series második fordulója következik, a villámposztunk apropója pedig az, hogy az Eurosport megvette a közvetítési jogokat, így kényelmesen, tévéből is követhetjük a sorozatot. Ráadásul egyből a mi reménységeink kerülnek képernyőre, ugyanis a Tottenham Hotspur - FC Barcelona mérkőzéssel debutál a csatornán az U19-es Bajnokok Ligájának is nevezett torna. Ha esetleg valaki nagyon nem lenne képben, miről is van szó, a tovább után pár mondatban összefoglaljuk a lényeget.

A tavaly alakult sorozat lényege tulajdonképpen az lenne, hogy európai elitklubok utánpótlásait versenyeztesse egymással, hogy a fiatalok már ebben a korban is megküzdhessenek más futballkultúrákkal. Idén tizenkét ország huszonnégy akadémiája kapott meghívást, a mezőnyt az alábbi csapatok alkotják: Ajax, Anderlecht, Arsenal, Athletic Bilbao, Borussia Dortmund, Chelsea, CSZKA Moszkva, Juventus, Olympiacos, PSG, Aston Villa, Barcelona, Celtic, Fenerbahce, Inter, Liverpool, Manchester City, Olympique Marseille, Molde, PSV, Rosenborg, Sporting, Tottenham, Wolfsburg. A szabályok értelmében a maximum korhatár 18 év, lehetőség van azonban három 19 évest is nevezni, akikből egyszerre kettő lehet a pályán. Ez számunra azt jelenti, hogy a Juvenil A korosztály veti bele magát a küzdelmekbe, ami csak egy lépcsőfokkal van a Barca B alatt. Vagyis akik itt maradandót tudnak alkotni, azok könnyen felkerülhetnek Eusébio csapatába, ott pedig már nagyon tűzközelben lesznek, hiszen ha a felnőtteknél hiányposzt van, akkor előbb a B csapatban néznek körül, mielőtt igazolnának valakit. Szóval már csak azért is érdemes lesz nézni a meccset, hátha kiszúrunk magunknak valakit, aki nincs annyira felkapva a szurkolók körében, talán pont ő lesz a jövő egyik csillaga.

És hogy kiknek lehet erre a legjobb esélyük? A csapat két legnagyobb sztárja az a Jean Marie Dongou és Alejandro Grimaldo volt, akik koruk alapján még nyugodtan elférnének a csapatban, azonban tehetségük miatt már a B keret tagjai. Így viszont kereshetjük az új Pedrokat és Busquetseket, akik a "semmiből" érhetnek a csúcsra, és különösebb előjel nélkül válhatnak a nagycsapat hasznos játékosává. Mondjuk Sergi Samper nem biztos, hogy sokáig ismeretlen marad, tekintve, hogy a tavalyi Cadete A legnagyobb sztárja volt, azé a Cadete A-jé, ami az utóbbi idők legerősebb generációja, amilyen sorozatban elindultak, ott nyertek is (többek közt Nike Premier Cup, Mediterrán Kupa, bajnokság). Játékstílus alapján a Guardiola, Xavi, Busquets vonalon mozog, tehát tőle várható leginkább, hogy markánsan megmutatkoznak már most a La Masía-iskola ismertetői - labdabiztosság, kimagasló passzolási készség, intelligens helyezkedés labda nélkül. A Cadete A-ból egyébként a Juvenil B-be került, de hamar rájöttek az edzők, hogy az a szint már kevés számára, így került egyből az U19-es korosztályhoz. Nem tippelünk merészet, ha azt mondjuk, jövőre már a B kerethez fog tartozni, tekintve, hogy ebben az évben már a nagyokkal is edzett együtt.

Pol Calvet spanyol utánpótlásválogatott védekezőközéppályás, akit a határozott szereléseiről fogunk megismerni. Fernando Quesadara is érdemes lesz figyelnünk, a leutóbbi Otten Kupa MVP-je lett, amin olyan NextGen-es csapatok is részvettek, mint az Ajax, a PSV vagy az Anderlecht. A macedón U21-es válogatott David Babunski talán a csapat legjobb, legtechnikásabb játékosa. A támadók között a villámgyors Adama Traore (még csak 16 éves!) és a gólérzékeny Sandro Ramirez jelenleg a legnagyobb ígéret.

A teljes keretet a hivatalos oldalon találjátok, az alábbi ábrán pedig megpróbáljuk felvázolni, kiket merre kell majd keresni a pályán.

Egy pár megjegyzésünk még lenne a dologhoz. Egyrészt nem igazán követjük ilyen részletesen az utánpótlást, így külföldi forrásokra kellett hagyatkoznunk, a játékosok posztjainál ezt vegyétek figyelembe. Az látszik, hogy a középpályán bőség van, a támadósor viszont elég vékony, így adja magát, hogy a sokoldalú játékosok nem az itt megjelelölt posztjukon tűnnek fel. Emlékezzünk csak Iniestára, aki Rijkaard alatt többször jött be Giuly helyére a jobbszélre, Motta és Edmilson sérülése miatt volt labdaszerző középpályás, volt balszélső, mégis tudja mindenki, mi az igazi posztja. Ugyanígy a támadók is váltogathatják a pozíciókat, leginkább a széleken, de akár a középső ember is cserélhet egy szélsővel. Az afrikai srácok pedig Eto'o alapítványának segítségével kerültek a klubhoz, talán csak a mali Adama Traore nem.

Továbbá arra is készüljünk fel, hogy a fiatalok játékában hatványozottan ott a hiba lehetősége, ami a játékrendszerünk velejárója is. Nem lesz akkora dominancia labdabirtoklásban, a labdajáratásba is több hiba csúszhat, illetve a hajmeresztő védői hibáktól sem kell túlzottan megijednünk ezen a szinten.

A csapat egy mérkőzés után a harmadik helyen áll, miután hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott az Anderlechttel, tahát itt lesz az idő idegenben javítani. A csoport negyedik tagja egyébként a Wolfsburg. Hat csoport van, az első kettő automatikusan jut tovább, a négy legjobb harmadikkal pedig kialakul az a tizenhat csapatos mezőny, amely egyenes kieséses küzdelmeket vív majd. Változás a BL-hez képest az, hogy itt lesz bronzmeccs is.

TV: 20.00, Eurosport

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása