Tot El Camp

Lesz meccs is

2013. január 19. - vigvik

Valami meggyűrte a természet szövetét, megsérült a tér-idő kontinuum, a mézesbödön taszítani kezdte Micimackót, Steffi Graf veszített, Schumacher feje kiegyenesedett, a politikusok nekiálltak igazat mondani, Valdés meg el akar igazolni a Barcából. Jól hallottátok! A Barcából! Valdés. Az a Valdés. Nóóóórmális?

Amikor George Clooneyt pattintja a bejárónője, akibe Mr. Ocean éppenséggel fülig szerelmes lett, akkor azt hogy reagálja le a család? Jobbat kérdezek: Ki az a barom, aki azzal a nővel szóba áll utána? Vajon milyen elvárásai vannak? Miféle perverzió kell ahhoz, hogy tudatosan a rosszabbat válasszuk? Hova tűnt Damon Hill?

Valami meggyűrte a természet szövetét, megsérült a tér-idő kontinuum, a mézesbödön taszítani kezdte Micimackót, Steffi Graf veszített, Schumacher feje kiegyenesedett, a politikusok nekiálltak igazat mondani, Valdés meg el akar igazolni a Barcából. Jól hallottátok! A Barcából! Valdés. Az a Valdés. Nóóóórmális?

Amikor George Clooneyt pattintja a bejárónője, akibe Mr. Ocean éppenséggel fülig szerelmes lett, akkor azt hogy reagálja le a család? Jobbat kérdezek: Ki az a barom, aki azzal a nővel szóba áll utána? Vajon milyen elvárásai vannak? Miféle perverzió kell ahhoz, hogy tudatosan a rosszabbat válasszuk? Hova tűnt Damon Hill?

 

Vaya con dios, vagyis menj isten hírével /by sittungbull90/

Valdés érdemeit elvitatni lehetetlen - ellenben méltatni egy ilyen írásban igencsak ildomos, márcsak a jólneveltség látszata miatt is, csak az a baj, hogy unalmas. A Barcelona eredményeit még a zöldséges néni is fejből sorolja a Szent Ferenc meg a Kisfaludy sarkán, pedig ő szemrebbenés nélkül adott el nekem három kiló céklát Karácsonyra. (Salátának. Három embernek. Erre majd egyszer visszatérünk.) A "mással a kapuban is megcsinálták volna" érvelés egyszerűen értelmetlen sajnos, így nem is nagyon vesztegetnék rá időt - ő volt ott akkor, és pont, s ezzel pipáljuk is ki gyorsan a méltatás rubrikát. Köszönöm. Következzen inkább az a rész, amikor gyorsan Alíz ál-analizál.

Szokták mondani, hogy Valdés a világon a legjobban passzoló kapus. Ilyenkor feldereng előttem a kép, ahogy 20 méterre viszonylag pontosan kiteszi a labdát, és elmerengek, bakker, ezért nem hiszem, hogy épelméjű ember kicsenget évi 5-6 millió eurót, ezt egy hét alatt perfektre gyakorolnám. Valdés nem játszik akkora nyomás alatt, mint mondjuk Xavi, hogy egy-egy pontosan továbbított labdának súlya legyen.

Mégis valószínűleg igaz a fenti kijelentés, de még csak véletlen sem azzal van kapcsolatban, hogy Valdés különösebben jól passzolna a szó szoros értelmében. Egy profi futballistától szerintem elvárható, hogy legalább laposan, nem túl erősen rúgva tudjon célozni. Két dologban látom a lényeget: egyrészt Valdés időnként mégis szokatlan nyomás alatt van, még ha ez nem is annyira látszik. Hiszen nyilván a pálya közepén nem csak a jól sikerült fineszes passzoknak van más súlya, mint a kapuban, hanem egy-egy esetleges labdavesztésnek is. Épp ezért persze portásként nyomás már akkor is van, ha a labdavesztés lehetősége akár csak egy minimális eséllyel is felvillan. Valdés ezt remekül kezeli, és jól érzi a határokat.

A másik, és talán ez a fontosabb, hogy neki pontosan ugyanúgy kell látnia, értenie a játék folytatását, mint mondjuk Xavinak vagy Busquetsnek, amikor szűk területre, vagy akár csínbe passzol. Ezt viszont baromi nehéz úgy megtanulni, hogy soha nem játszol mezőnyben. Persze a bazdkifiamalelátóra opció folyamatosan ott van mindenki előtt, de valójában ez egyedül a kapusnál "elfogadott" a Barca rendszerében. Rá van bízva a döntés, hogy elindítja a lapos passzos akciót, vagy felíveli valamelyik égimeszelő támadónkra a labdát. Ha Valdés a labda kihozatala mellett határoz, akkor a védők általában körmükszakadtáig ragaszkodnak ehhez, szóval ez a döntés, bizony komoly felelősség.

Aztán jöhet még a szokásos szöveg, hogy mennyire jó egy az egy ellen, ami vagy igaz, vagy nem. Mindegy is, olyan kapust úgyse találunk másikat, aki ennyire érti a Barca játékát - vége a dalnak, game over, finito incantatem. Vagy? Nem, mégse lesz ebből a posztból kis éji kora délutáni sirató, nem vagyunk mi olyanok.

Menjünk inkább a SWOTban a gyengeségekhez. Van mit sorolni, mi tagadás. A beadások gyatra felmérése már közhelyes. (A fourfourtwo.com nem olvas minket.) Amit viszont nem szoktunk emlegetni, de időnként azért megmutatkozik, az a védelem mozgásának nem tökéletes olvasása. Szerintem pont ez a tulajdonság az, amiben a világ legjobbjainak tartott hálóőrei a többiek fölé emelkednek. Aki szokott nézni kézilabdát, az tudja, hogy ott a kapus a védelem nélkül tehetetlen, ha a blokk nem takar ki valamennyit a találati felületből, akkor a portás ki van szolgáltatva a lövő játékos kénye-kedvének, legfeljebb a mázlifaktor segítheti egy-egy bravúrhoz. Megfordítva, ha a védelem jól mozog, akkor is a mögöttük álló mazochistának folyamatosan igazodnia kell hozzájuk, hogy ne egy egyébként is döglött részt fogjon le a kapu felületéből. Fociban ez lényegesen kevéssé hangsúlyos dolog, de mégis sokszor az múlik rajta, hogy megvan-e az a plusz öt centinyi ujjbegy, ami végül gól helyett szögletet eredményez. Meggyőződésem, hogy Valdés atletikus képességekben felülmúlja Buffont, és a reflexeivel sem marad el olasz kollegája mögött - mégis más kategória a két kapus.

Hogy konkrétan a Barcában ez a skill mennyire fontos, az ismét csak vita tárgyát képezheti, hiszen a kapott akciók túlnyomó többsége klasszikus kontra, ilyenkor leginkább káosz uralkodik a védelemben, nem azt kell figyelgetni, hogy most egy arasszal errébb vagy arrább álljak, hanem tüzet kell oltani, de kíméletlenül - és ebben Valdés nem rossz. Hogy mégse olyan nagy butaság erről beszélni, azt alátámasztja a tény, hogy a másik Barca, vagyis a spanyol válogatott mégis inkább egy más, Buffonhoz jobban hasonlító karakterű kapussal áll fel - és győz.

Összességében mi is mindenképp nyerhetünk ezzel az üggyel, azt gondolom. "Kapusszakmailag" szerezhetünk valakit, aki nem olvassa annyira az előrejátékot, elszór meccsenként mondjuk öt labdát, amit megjátszhattunk volna, cserébe jobban tudja a portásmesterség hagyományos, defenzív elemeit, és nem fogunk egy merő rettegésben ülni a szélről érkező rögzített szituációk kivédekezésekor sem. Túl ezen - s itt billen pozitívba a mérleg nyelve -, konfliktusmentesen végrehajthatjuk a keretfrissítést. Ez szerintem elengedhetetlen az egészséges öltőző miatt, időnként le kell cserélni egy-egy kulcsjátékost - még ha fáj is.

Mert azért el kell ismerni, kicsit mellbevágott, hogy V. Viktor távozik a csapatból, pláne hogy saját nevelés, pláne hogy kapus, ami mindig különleges poszt. Egyáltalán, hogy jut eszébe valakinek elmenni ebből a Barcából, ahol ráadásul stabil kezdő? Ezt nekünk, akik a Barca-mámorból a legapróbb cseppeket is felnyaljuk a padlóról, kétségtelenül nehéz elfogadni. Egy régi "netes ismerős" szerint, aki távozni szeretne a Barcelonából, az nem is érdemli meg, hogy viselhesse a mezünket. Aztán eszembe jutott még az a mondás is, hogy a világ legjobb sunáját is épp unja valaki. Na igen...

Még tán az is lehet, Valdés tud valamit, amit mi nem, és azért ávozik, mert úgy gondolja, hogy ez szolgálja klub érdekét? Vajon létezik olyan, hogy valaki az önös érdeket alárendeli az imádott csapat mindenkori felemelkedésének, és ezért -érezve, hogy ő már csak egy akadály ebben- továbbáll, feladva ezzel álmai végtelen kergetését? Vagy te ennyire jó, Valdés?

Akkor ennyit a kapusról, nézzük kik fognak még ma focizni, elvégre ez egy beharangozónak indult. Ladlac, az ellenfelek feltérképezéséért felelős videóelemzőnk jelentései szerint a Real Sociedad egy általában 4-2-3-1-ben felálló, roppant fiatal, lelkes együttes, akik masszívan tartják magukat a középmezőnyben. Az alapcsapat korelnöke a csupán 29 éves, chilei válogatott hálóőr, Claudio Bravo.

A védelemből és a defenzív középpályáról az egyaránt roppant fiatal, Inígo Martínezt és Illaramendit érdemes kiemelni, előbbit nyáron velünk is összeboronálták. A csapat legnagyob erőssége azonban a három támadó középpályás: Griezmann, Prieto és Vela. Az eredetileg jobbszélső, de mostanában középen alkotó Prieto nem régen a Bernabeuban hintett egy triplát, ami akkor is nagy szó, ha tudjuk, milyen állapotok uralkodnak arrafelé manapság. A házi gólfelelős pedig az Arsene Wenger kezei között is megfordult, mexikói Vela a maga 8 góljával. Ebből egyenesen következik az is, hogy csatárposzton nem dúskálnak a javakban, az ékként szereplő két emberük összesen csak négy találatot jegyez eddig.

A Camp Noutól távol mindenképp veszélyesek lehetnek ránk, különösen ha ott folytatjuk, ahol hét közben abbahagytuk. Az is nagy kérdés, hogy a fentebb hosszan taglalt Valdés-ügy mennyire befolyásolja a fejeket. Puyol tegnap már üzent egy furcsát a twitteren, ami semmiképp sem jó jel, s kétségtelen egyébként, hogy ha maga a döntés védhető is, az időzítés nem sikerült túl jól.

Spanyol bajnokság, 20. forduló, Real Sociedad - FC Barcelona
Kezdés: 18 óra, tv: Sport2

A várható kezdő: Valdés, Alvés, Puyol, Piqué, Alba, Busquets, Xavi, Fabregas, Pedro, Messi, Iniesta

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása