Tot El Camp

Csiribú

2018. január 30. - vigvik

dux-sjiwaaaxn49.jpg

Barca-Alavés 2-1

Csiri bá' ezt most pöppet elkotyvasztotta, és a méregdrágán beszerzett összetevőt, a brazíliai vörösgyökerű lángolófüvet rosszul és rosszkor adagolta főzetéhez. Ráadásul mintha azt képzelte volna, hogy a minőségi alapanyagokból csak ütőset lehet főzni, és nem kell ügyelni a részletekre, sőt egy-két dolgot ki is lehet spórolni. Kiderült, hogy nem, és a végén kapkodva, a tavalyi Realtól örökölt lángvágóval és sarokcsiszolóval kellett ezt a reteszt lezúzni.

Valverde 4-4-2-je igazából nem illik a Barca-stílushoz, ezt továbbra is tartom. De az tény, hogy nagyon illik a keret adottságaihoz, és egy csomó olyan problémára azonnali megoldást nyújtott, amikkel tavaly látványosan küzdöttünk. Néhány ilyen faktor: a kevés vérbeli (minőségi) támadó, a sok (nem szélső) közzéppályás, a tavaly gyenge lábakon álló védelem, valamint maga Messi és Lalyos, akik mindketten középen akarnak támadót játszani. Illetve ide sorolom még pluszban azt is, hogy Iniesta nem középen, a fizikálisan sokat követelő helyek valamelyikén védekezik, hanem a hiperhörcsög Alba előtt.

Coutinho betuszkolása azonban megbontotta a csapat kialakított egyensúlyát: egyfelöl egy védekező ember helyett került be, s produkált kvázi érdtétkelhetetlen defenzív teljesítményt. Továbbá kicsit a tavalyi felállásra hajazva elég féloldalassá váltunk azzal, hogy a nemdiszkó-brazil egyszerre taposta Messi és Paulinho sarkát, a csapat pedig - a szélsővédők impontenciáján felül - ezzel is további szélességet vesztett. (A túloldalon ez sokkal kevésbé volt megfigyelhető, egyrészt mert az inkább balra tendáló Rakitic egyértelműen hátrébb futbalozott, mint Pál a jobbon, másrészt mert Iniesta előtt nem lépkedett annyit vissza Lalyos.)

2bjnmxck.jpeg

Még véletlenül sem akarnám persze a mutatott játékot Coutinho nyakába varrni, sőt még Ernőre se küldtem légicsapást: ez egy ilyen kisérletezős cucc volt, ami egyszerűen nem nagyon jött be - néha még velem is előfordul ilyesmi. Ha valamiért elő lehet Valverdét kapni, az a koncentráció hiánya, ami szinte a teljes csapaton megfigyelhető volt - az arra hajlamosakon különösen. De nyilván van annak egy üzenete a csapat felé, amikor az edző kisérletezget, egyszerre pihentet három alapembert, ezt a negatív mentális faktort nehéz ilyenkor kivédeni. Úgy tűnik egyszerűen ez most egy "esetleg beáldozható" kategóriájú mérkőzés volt.

S amennyire idegtépő volt átélni, némi távlatból annyira jónak is tűnhet a szűk győzelem. A viszonylag erős rotáció még úgy is pozitív hozadékú lehet, hogy két nem tervezett cserére végülis szükség lett. Mindemellett sok tapasztalatot is gyűjtöttünk, s az egész kutyulék végül - némi szerencsének is köszönhetően - nem került egyetlen pontba sem. A legnagyobb kérdés az maradt számomra, miként fogunk 4, vagy neadjisten 5 támadó szellemű játékost beilleszteni a jelenlegi rendszerbe. Nyilvánvaló, hogy az eddigi részsikerek egyik legfőbb kulcsa a nagyon patentül összerakott védekezés volt, számomra azért ez minimum kétséges a meccs fényében, hogy érdemes lesz-e ezt beáldozni, ha alkalomadtán minden sztárt a kezdőben szeretnénk majd egyszer látni.

zogrbnga.jpeg

Ter Stegen (7) - Egy picit alábbhagyott a Stéga-mágia, a gólról persze nem tehetett, ha történetesen nem gombázza el a bal lábát Guidetti, akkor sem valószínű, hogy lett volna sansza, hát még így. Illetve úgy általában a védés része a dolognak az nagyon rendben volt, de akadt két-három olyan (rontott) passza, amik nem sugározták azt a már-már undorító német magabiztosságot, amit ősszel megszoktunk tőle, hanem kifejezetten hajmeresztőre sikerültek.

Semedo (6) - Nincs meg a folyamatosság a játékában, emiatt olyan, mint egy jó adottságú 19 éves srác, akinek csak alkalmanként jut szex, emiatt aztán mikor végre akció van, csak kapkod és minden igyekezete ellenére inkább csalódást okoz. Főleg azt érzem nála, hogy nem teljesen érti, mit kellene tennie, de ez idővel javítható. Mondjuk mostanra már tarthatna ennél valamivel előrébb, annyira azért nem játszik keveset.

Piqué (6) - Zéró szerelés és zéró labdaszerzés - mi jár érte? Új szerződés! Én is kérek, nekem is pont annyi sikerült... Ez nem volt derék, fejben valahol a Bahamákon járt.

duyerafx4aasr5x.jpg

Umtiti (6) - Ő is borzasztóan szétszórt volt, hogy a kapott gól előtt épp merre kóricált, az például rögtön egy jó kérdés. De a passzai sem ültek, meg úgy az egész megszokott "már a szagomtól kifinganak" jelenlétét hiányoltam. A kezezése szó szerinti szabályértelmezést követve egyértelműen vétlen volt, másrészt az ilyet azért meg szokták adni. Egyszer így is könnyet csalt a szemembe, ifjú koromban a fifában rendszeresen így vezettem ki az oldalvonalon a labdát, amikor épp bénáztam...

Digne (6) - Aktívan kezdett, negyed órán keresztül azt hittem, hogy meglepően jól fogja pótolni Albát, de aztán jöttek a gondok. Sajnos a "Mama helyén marad" típusú instrukciók a társaktól elég jól jellemezték mekkora összhangban volt a csapattal.

Rakitic (8) - Ő volt az egyetlen autentikus dublőrünk ezen az estén, nem egy szimplán átlagos, hanem egy kifejezetten jó Busquetset mutatott be. Rengeteg labdát gyűjtött össze, jól osztotta le őket, mindenhol ott volt. Abszolút nem éreztem, hogy a szokatlanul széthulló védekezésünknek Raki lett volna az oka - sokkal inkább a mafla védőink.

Coutinho (6,5) - Ahogy már írtam fentebb, olyan messis érzésem volt, ahogy folyton besodródott középre. Nem szeret a jobb szélen, ezt ennyiből is magabiztosan ki lehet jelenteni. De azért tök más az ember szájíze valahogy, mint mondjuk egy gyenge Vidal meccs után... Másképp nyúl a labdához, vagy nem tudom. Még az is lehet, hogy csak az ára teszi, bár Dembélénél csak az szúrt szemet, hogy kiba. gyors, szóval...

Paulinho Alcántara (6) - Coutinho kicsit kiszedte alóla a sámlit azzal, hogy folyton középen répázott, így Pálnak csak néhány feledhető lövés jutott, keveset, s jobbára a kaputól nagyon távol volt játékban. Ilyen tömör védekezés ellen az ő stílusa kevéssé érvényesül, bár abszolút nem hülye a kis játékokhoz, de az egyébként pöpec beindulásait már kevéssé érezte.

d6vz-h-1.jpeg

Iniesta (8) - Az ő cselei ültek a legjobban, többször is sikerült váratlant húznia, amikből aztán megindulások, lehetőségek és természetesen gólpassz született. Nagyon kellett a jó játéka és a példamutatása, a meccs utáni nyilatkozatokból kitűnt, a játékosok is érezték, hogy sikerült ezt a meccset félvállról venniük, ilyenkor a kapitánynak külön dolga is akad. Don Andrés nem a Puyol-típusú leüvöltöm a fejed stílus képviselője, ő szimplán a csapat élére áll a játékával.

Messi (8) - Nem tipikus Messi-meccs volt, általában kevesebbet vállal, de azokkal is simán eldönti. Most szerintem sokat próbálkozott, de magához képest elég gyenge hatásfokkal játszott, hogy mást ne mondjak, az első félidőben úgy pattogtak el tőle a labdák, mint kutyáról a bolhák.(Höhö, értitek? Bolhák!) Aztán most így is eldöntötte... Ki érti ezt?

Suárez (7,5) - A fontos gól megvolt, az első félidőben még a mezőnyben is mutatta magát, utána már inkább előjött a tirpák alteregója, és kevesebbet foglalkozott a játékkal. Sajnos.

process.jpeg

Roberto, Alba (7,5) - A meccsnek egy további tanulsága az volt, hogy ebben az Ernőbá'-féle 4-4-2-ben mennyire iszonyatosan fontosak a szélső védők. Mivel jobbára nem klasszikus szélsőkkel operálunk, hanem univerzális támadó középpályások vannak a két oldalon, ezért a támadások szélességét csakis a felfutó szélső védőink tudják garantálni. (Kivéve persze, amikor taktikai megfontolásokból mégis van klasszikus szélsőnk...) Nekem határozott véleményem, hogy a labdatartó 4-3-3 legfontosabb kulcsjátékosa a védekező középpályás, aki ott játszik, az van posztjából adódóan a legnagyobb ráhatással a csapat teljesítményére. Ez a mostani 4-4-2 egy nagyon kiegyensúlyozott felállás, nincs benne ilyen kitüntetett poszt (talán ezért is stabilabb vele a védekezés), de ha muszáj lenne valamit mondanom, akkor a szélső bekkeket mondanám. Láttuk, hogy miért.

Paco (-) - Nem az a figura lesz ő, aki beszáll a padról, és eldönti a meccseket, pláne, ha nincs játkban. Olyan, mint az "új" kocsink, a Komótos, kell neki idő, míg lendületbe jön. Mindenesetre a jó őszi teljesítménye után én nagyon bízom benne, hogy képes lesz felpörögni és kicsit tehermentesíteni Suárezt meg Messit a bajnokságban. Ez szerintem sokkal fontosabb probléma lehet, mint amilyennek elsőre tűnik - feltéve persze, hogy igazán merészet álmodunk...

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása