Tot El Camp

Dilemma

Spanyol bajnokság, 23. forduló: FC Barcelona - Getafe CF

2018. február 11. - Bendak

barcelona-vs-getafe_20160312_121326.jpgSzó mi szó, kegyetlen tempóban nyomja a csapat mostanság a mérkőzéseket. Alig telik el 72 óra, és máris itt az a Getafé, amely José Bordalás mester érkezése óta gyakorlatilag teljesen megújult, és a feljutás után újra stabil középcsapattá kovácsolódott, ráadásul abból a kellemetlenebb fajtából.

Régebben egy alkalommal úgy jellemeztem a Getafé jellegtelen játékát, hogy olyanok, mint egy betonkeverő, amit bekapcsolva legurítanak egy hegyről, aztán lesz, ami lesz. Minimális fantázia, átláthatatlan koncepció, durvulás a libalegelő kvalitású pályájukon, és kb. ennyi. Egy nyeszlett könnycseppet sem hullatott utánuk senki, amikor kipottyantak a segundába. Aztán jött Bordalás mester, a Getafé pedig elkezdett focizni, méghozzá nem is akár hogy.
A szemüveges földrajz tanár benyomását keltő tréner munkássága után a legjobb szó, ami a fővárosi gárdára jelenleg rásüthető, az a kiegyensúlyozottság, igaz nem éppen a szó klasszikus értelmében. Huszonkét forduló alatt huszonegy alkalommal nyelték be a bogyót, amivel a kapott gólok listáján a rendkívül előkelő harmadik helyen állnak. A képet kissé árnyalja, hogy gólszerzésben nem sokkal járnak előrébb, ugyanis mindössze öttel magasabb a szám emez oldalon. Ez a kiegyensúlyozottság tovább tükröződik a Gy-D-V mutatókon, hisz itt egy 7-8-7-es sorral virítanak, ami a pontosan a tizenegyedik helyre elég.

Az a bizonyos első találkozó, amelyet egyetlen virágszálunk Palika rántott be nekünk a végjátékban akkor óriási mentális lökést adott a csapatnak. Merem állítani, ha akkor ott a brazil nem rohan át a madridi védelmen úgy, mint egy kanos bika, és szúrja el a hosszúba a pettyest, a csapat teljesen más utat jár be idén. Pál viszont beszúrta, mi pedig jelenleg hat pontos előnnyel várjuk a „visszavágóra” gyakorlatilag hiányzók nélkül érkező Guaita vezette bandát.

S ha már hiányzókról esett szó, el is érkeztünk az egyetlen ponthoz, ami miatt ez a mérkőzés kérdőjeleket ébreszthet bennünk. Samu ugyebár kisárgult, így nevezve sem lett a keretbe, ahogyan az a Vermaelen sem, aki bár nagyjából egy hete már részben a csapattal készült, végül mégis vissza lett parancsolva a tornaterembe. Maradt így Piqué, aki a kupameccs után teljesen egyértelmű, hogy alkalmatlan a játékra (pontosabban rendkívül kockázatos lenne a szerepeltetése), valamint a kolumbia kartell zsiráfembere, akiről fogalmunk sincs mit is tud valójában. A kérdés tehát jogos, mit fundál ki Ernőbá, hogy a csapat a mai meccsen is nyugodtan támaszkodhasson a szezon során pilléreként funkcionáló védelemre.

Az első és legegyértelműbb döntés Busi visszarendelése a hátsó sorba, amivel bár ki tudnánk küszöbölni a rutintalanságot, de sebességben komoly gondjaink akadnának. Ezt részben megoldaná Alba és Semedo játéka a széleken, akik közül az egyik folyamatosan *ina mellett fedezne. Előttük Raki vehetné át Sergio szerepét, aki a két frissebb brazillal próbálná stabilizálni a középpályát, azaz egy Iván-Fülöp-Pál szentháromság Aleix Vidallal (ideiglenesen) kiegészülve a jobb oldalon tolná a labdát Leó és Lalyos alá.

Ter Stegen

Semedo – *ina – Busquets – Alba

Vidal – Rakitic – Paulinho – Coutinho

Messi - Lalyos

A másik opció, ami stabilabb középpályát adna, az Digne szerepeltetése lenne Yerry balján. Ez a lehetőség azért tűnik életképesnek, mert a franciáról tudjuk, hogy egyszerű, mint a kalapács, s ha kell ugyanolyan kemény is, ráadásul sebességben sem olyan könnyedén verhető, mint pl. Busquets. További pozitívumot jelentene, hogy Sergio középpályán szerepeltetésével könnyebben tudnánk kontroll alatt tartani az ellenfelet, ill. sokkal összeszokottabban, olajozottabban működhetne a csapat is, ami kulcsfontosságú a rendkívül jól védekező Getafé ellen. Így tehát:

Ter Stegen

Semedo – *ina – Digne – Alba

Paulinho – Busquets – Rakitic –Coutinho

Messi - Lalyos

Ennek fényében azért tegyük hozzá, hogy Bordalás őrült lenne, ha nem próbálná meg rögtön az elején megölni a játékunkat, és zavart okozni az összedrótozott védelmünkben, azaz senki sem lepődik meg, ha a Getafé úgy rohan majd nekünk, mint öregfater a kocsmaajtónak. Vesztenivalójuk ugyanis nincs, ugyanakkor egy kis kockázattal és erős kezdéssel komoly sebeket ejthetnek rajtunk, s rabolhatnak ponto(ka)t.

Persze az is lehet, hogy a másik módszerrel teszi próbára az összesufnizott védelmünket, azaz az idén jól működő és sokszor kipróbált szolid védekezésük mellet két gyors embert állít a belsővédőink mellé, és próbál meg kinyírni minket egy-egy jól időzített kontrával.. Bárhogyan is alakul, érdekes mérkőzés lesz, annyi szent.  

Kezdés: 16:15

Várható kezdők:

Getafé:

Guaita – Damián Suarez, Djené, Juan Cala, Antunes – Arambarri, Fajr, Portillo, Amath – Gaku, Molina

Fc Barcelona:

Stegen – Semedo, *ina, Digne, Alba – Busquets, Rakitic, Paulinho, Coutinho – Messi, Luis Suarez

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása