Tot El Camp

Tizenkilencre lapot

2018. szeptember 16. - johneagle001

1033634964_jpg_0.jpg

Valószínűleg nem tévedek nagyot, ha azt gondolom, a Barça szurkolóit most leginkább egy dolog foglalkoztatja, mégpedig a rotáció és Valverde szerepe abban. Szintén valószínűleg nem fogunk összeveszni azon, hogy az előző szezon legnagyobb problémájának – a Rómában történtek miatt - a rotáció hiányát tartjuk, így az se meglepő, hogy a gondolatmenetünk, a kritikánk(?) Valverde felé elsősorban ebben koncentrálódik. Márpedig változtatási szándéknak a szezonban eddig nyoma nem volt a csapatban, aztán Valverde tegnap váratlanul meglépte. Viszont a lehető legrosszabb pillanatban. Vagy mégsem?

Az egyik legjellemzőbb vélemény a Real Sociedad elleni meccs előtt az volt, hogy ha már Valverde nem vállalta be a kezdő variálását a/egy könnyű ellenféllel szemben (ld. a Huesca 8-2-es földbegyalulása), akkor most már ugyan el ne kezdje, mert ne pont az Anoetában bízzuk egy „kezdő-pados vegyes” csapatra a bajnoki három pont sorsát! És akik ezt mondták/gondolták, kivétel nélkül igazuk volt. Illetve igazuk lett volna, ha nem élne az örök érvényű szabály: a győztesnek nem szükséges magyaráznia semmit. Beszélni mégis érdemes róla, mert én azt sejtem, hogy tudatosan csináltuk tegnap este azt, amit csináltunk.

suarez_goal_barcelona_real_sociedad.jpg

Az első árulkodó szempont, hogy amióta Valverde az edzőnk, folyamatosan érezhető a szándéka, hogy az elsősorban játékra épülő Barcelonát kiegészítse fizikális elemekkel a pályán. Csak feltételezni tudom, de azt gondolom, tegnap azért is maradt ki – Busquets és Coutinho személyében – az elején két kulcsjátékosunk, mert ők a válogatottaknál töltöttek két hetet, és távolról sem arról híresek, hogy testi erőfölényükkel érvényesülnének a pályán. Ezt azért is sejtem, mert egy hónapja az Alavés elleni bajnokin Coutinho ugyanígy a második félidőre érkezett (ugyanígy Semedo helyett) és akkor utólag el is hangzott, hogy a brazil még nem állt készen fizikálisan egy teljes meccsre.

Volt ugyanakkor helyettük a kezdőben Rafinha, aki szerintem csak látszólag tűnt kevésnek, mert határozott oka volt annak, hogy kezdett. Nem az volt a dolga, hogy káprázatos támadásvezetésekkel támogassa a támadósort, hanem az a nagyon hálátlan feladat jutott neki, hogy végigverekedje, brusztolja a meccs első szakaszát, hogy azután majd a fáradt(abb) ellenféllel szemben érvényesülhessen Coutinho kreativitása, a Busquets adta biztonság a labdatartásban, végül a Vidal adta ütközések a középpályán. De ugyanez a feladat jutott Sergi Robertónak is, aki láthatóan sokkal rosszabbul tudott megfelelni ennek az elvárásnak, egy percen belül három olyan megmozdulása volt, aminek nemléte esetén elkerülhettük volna a bekapott gólt. És mivel nem először éreztük őt testidegennek a középpályán, vegyük úgy, hogy jobb oldali védőként számíthatunk rá elsősorban, azt is akkor, amikor Messi jelenléte érezhető lesz a pályán.

r431380_1296x729_16-9_jpg_site_espnfc.jpg

Régebben hallhattunk olyan véleményeket, hogy Messi akkor érzi jól magát, ha állandóan játszhat, és a tegnap látottak alapján joggal gondolhatjuk, hogy ez tényleg így van. Mert enyhén szólva is erőteljesen visszafogott volt a játéka. Az első félidőben gyakorlatilag észrevehetetlen volt, a másodikban pedig – fogalmazzunk így – abban volt a csapat segítségére, hogy minél több játékost lekössön az ellenfél soraiból. De semmi baj ezzel, amíg vannak mások, akik eldöntsék a meccseket. Gondolok itt például Luis Suárezre, aki úgy tűnik, a jobbik énjét viszi fel a pályára idén, és gondolok Dembélére, aki pillanatok alatt a szurkolók kedvence lett alig pár héttel a szezonkezdet után.

Személy szerint Lalyossal nagyon elégedett voltam a gólján túl is, főleg azért, mert nagyon sok munkát tett az első félidőbe, ahol gyakorlatilag egyáltalán nem kapott támogatást a középpályáról. Dembélével pedig azért voltam különösen elégedett, mert köztudottan nehézséget okoz neki a védekezés, mégis a tegnapi volt az első alkalom, hogy egy egész félidőben határozottan érzékelhető volt az aktivitása a letámadásokban. Ráadásul úgy, hogy benne volt egyáltalán szándék támadások vezetésre az első félidőben.

Aztán a másodikban már Coutinho lett az, aki életet hozott a pályára, bár hozzá kell tenni, hogy addigra a szerkezetváltás egyértelmű volt a csapatban, ezzel együtt az is, hogy a második félidőt a meccs eldöntésének szándékával kezdtük meg. Tizenkilencre húztunk lapot, ha úgy tetszik, mert különösen Rakitic helyezkedésén látszott az első félidő védekező szándéka,

1.JPG

hogy aztán a második félidőben egyértelmű legyen a váltás Busquets érkezése után.

2.JPG

Tizenkilencre húztunk lapot, mert az 55-65. percben már olyan szinten kitámadtunk, hogy kizárólag ter Stegennek lett köszönhető a végső győzelmünk. Ha ő nincs, most arról írnék, hogy tudatosak voltunk, de túlvállaltuk magunkat, most pedig arról írok, hogy tudatosak voltunk, de nem csak rajtunk múlt a végeredmény. A végeredmény viszont azt jelenti, hogy már csak kizárólag mi vagyunk száz százalékosak a bajnokságban. Mindezt pedig úgy, hogy a szezon egyik hagyományosan legnehezebb meccsét már letudtuk.

dnjflnmxoaantr6-1.jpg

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása