Tot El Camp

Bye-bye London és köszi mindent!

2018. október 05. - Szvob.

 

1538603701241.jpg

- A Purgatorium...    A Purgatórium az egy ilyen köztes izé... nem voltál nagyon szar, de hű de nagy ász se voltál - mint a Tottenham.

- Hiszel az ilyesmikben, Ken?

- A Tottenhamben?

- A végítéletben. 

 

 

In Bruges - Erőszakik /részlet/

 

Ugyan a végítélet nem jött el szerda este a BL csoportkörében, de a pokoltól a mennyig bármelyik eredmény sikerülhetett mindkét csapatnak. Hogy kinek melyik össze, az nyilván az alapján ítéltetik meg, hogy melyik oldalon állt az ember. Mint mindenben – körülbelül.

A teljesen felesleges bölcselkedésen túl a lényeg természetesen, hogy egészen szemet gyönyörködtető játékkal, Barcelonára jellemző agilitással és pontossággal, csapatjátékkal és egyéni villanásokkal megvan az a győzelem, ami sokkal inkább mutatja a csapat képességeit, mint az elmúlt három bajnoki forduló.

Hogy miért történt mindez? Miért most?

Több oka is lehet. Egyrészt lehetséges, hogy simán a motiváció vitte a játékosokat a többletteljesítmény irányába. Lehetséges az is, hogy a Ernő bá 4:4:2-je ennyivel jobban működik és ennyivel jobban fekszik a csapatnak. Lehetséges az is, hogy a mester konkrétan erre készítette a csapatot folyamatosan és a bajnokira egyszerűen nem volt elegendő fókusz. (v.ö.: a bajnokság második helyre, kupa harmadik helyre sorolódása.) És az is lehetséges, hogy mindezen hatások együttesen okozták, vagy eredményezték azt a teljesítményt, amit a csapattól láttunk és ami az elvárásainknak azért erősen megfelelt.

Nyilván, nem kérdés, lesznek olyanok, akik már a kognitív disszonancia elkerülése okán is soha nem fogják belátni azt, hogy a Valverde esetleg nem rossz edző, ahogyan azt sem látták be sokan, hogy a Bartomeu vezetés sem teljesen tökkelütött, sőt, csak esetleg más logika szerint gondolkodnak mint néhányunk, vagy mindannyiunk, és ez nem feltétlen baj. Ernő talán másként gondolkodik, mint mi és másként, mint a ahogy azt tőle várnánk, de ezt a meccset ugyanúgy ő is megnyerte, ahogyan a pályán labdázó játékosok.

A megtépázott Tottenham terve minden bizonnyal az volt, hogy azokban a képességekben verik meg a Barcát, amikben jobbak, azaz fizikai oldalon: erőben, gyorsaságban, végsebességben. A vendéglátó gárda meg is próbált erősen bekezdeni a meccsen, ami nagyon nem sikerült, mivel a pehelysúlyú brazilunk hamar visszarakatta a söröket a Wembley büféinek hűtőibe. (Ehhez a jelenetsorhoz gombolnám, hogy a Tottenham kapusának tegnap esti teljesítménye tökéletesen alátámasztja azt, amit korábban írtam, miszerint, hogy nincs értelme a futball világbajnokságnak ebben a formájában. Ez a csávó ugyanis a világbajnok kapus. Ő a világbajnok. Persze érthető, hogy a magas letámadás miatt azt a taktikai utasítást kaphatta, hogy álljon kijjebb és jöjjön ki magasra, ha kell, de ezt ezen a szinten tudta csak megvalósítani. Amit köszöntünk is szépen. Hát nem így képzelünk egy világbajnokot.)

Miután a Totenham viszont arra nem számított, hogy a magas letámadásra, magas és agilis letámadás lesz a válasz, a sokpasszos támadásépítés és a két húzásból a kapuig módszereket váltogatva, így a  taktikájuk részben csődöt mondott. Az utolsó 20 percre tartogatott brutális nyomást is jól állta a csapat, ami részben megint Ernő bá érdeme, hiszen erre pontosan fel voltak készítve és arra is, hogy erre hogyan reagáljanak. A Barca ugyanis nem zárkózott be: még keményebben letámadott fent amikor csak lehetett, és ennek is lett az eredménye a Barca negyedik gólja, amihez két dolog kellett: ott kellett lenni és el kellett akarni venni a labdát már ott. A többi meg ismerjük: Zsolti – Leonyid – gól.

Vagyis ki kell mondanunk:  a Barca elvégezte a munkát és úgy végezte el, ahogy az a Barcától elvárható.

 

920x920.jpg 

 

Marc André ter Stegen - 7 

Nem lehet számon kérni rajta egyik gólt sem, de kapott, ez viszont tény. Semedo viszont jön neki egy hordó sörrel, mert ha nem fogja meg a trükkösen saját kapura pörgetett labdáját, ő búcsúzhat ettől a klubtól. 

 

Nelson Semedo - 6

Így legalább még maradt esélye, de folyamatosan nem hozza azt, amit várnánk tőle. Brutális hibája legalább nem volt, a de a jobbszélünk kipusztulásában igen jelentős a szerepet játszik ő is. 

 

Gerard Pique – 8

Geri előszedte a jobbik formáját és úgy játszott, ahogyan neki mindig is kellene, nem pedig úgy ahogy a legutóbbi találkozókon. Ez a Világhíres Geri, nem pedig a Beleszarok Geri volt és ezt jobban szeretjük. Legalábbis mi. Kane például biztos nem szereti ezt a Gerit.

 

Clement Lenglet – 7

Elképesztő teljesítménnyel rukkolt elő a francia hátvéd. Azt most tényleg hagyjuk, hogy megpattant rajta egy lövés, amit beszoptunk, mert ilyen előfordul. De amit a pályán csinált az közel tökéletes. Ilyen egy védő. 71-ből 67 sikeres passz, 5 párbajból 5 nyert, 3 blokk, 2-ből 2 tisztázás. Voltak persze, hibák, pontatlanságok, egy kihagyott fejes, de istenemre kibékülnék egy ilyen szinvonalú védői átlagteljesítménnyel.

A kommentátornak pedig üzenem: Langlé és nem Lenglet, te szerencsétlen fasz. Bár akinek egy élő közvetítésben még a deviszont is belefér annak ez is hullamindegy.

 

Jordi Alba – 9

Zsolti a motor, brutálisat játszott. Három gólpassz. Érted? Ő a balhátvéd. Hihetetlen az a kémia, ami a Messi és közte van. Rohadjak meg, ezek úgy is tudnának passzolgatni egymásnak, hogy köztük van egy panelháztömb és a lépcsőházakon kell átrugdosni a túloldalra a labdát. Bekötött szemmel. Esőben. Holtan.

 

Arthur – 7

Arthur szintén kitűnő teljesítményt mutatott, és ugyan voltak hibái, de engem személy szerint teljesen lenyűgözött. Labdatartás, pontos passzok, kreativitás, és megbízhatóság, megbízhatóság, megbízhatóság. Ez várható el a Barca következő nagy kaliberű középpályásától. Nem tudom mi a magyar szó arra hogy press resistence, (nyomás tűrés? nyomásnak való ellenállás?) de mindegy is, mert ennek a csávónak ez van, angolul is, spanyolul is, magyarul is.

Ahogyan megtartja a labdát, mikor az angol középpályások úgy veszik körbe, mint Millwall szurkolók az eltéved WestHam drukkert, ez a gyerek akkor is tesz még egy kört és úgy sétál el, mintha csak épp elmenne gyufát kérni Busitól, hogy tüzet adjon a kötekedőknek.

Jó lesz ez az Arthur Hernandez.

 1045108822_jpg_0.jpg

 

Sergio Busquets – 8

Ernő minden bizonnyal járt magyar edzőképzőbe is, hiszen hol máshol tanulhatta a Busi fülébe meccs előtt odasúgott „Ne hagyd élni!” utasítást? Na? Hol? Hát nálunk. Mert, hogy ezt mondta neki meccs előtt, az olyan biztos, mint, hogy Deutsch Tamás sohasem drogozott. Busi meg bevállalta a faultokat, ha kellett (pedig hijj’, de utálom a taktikai szabálytalanságokat...), de leginkább megelőzte azokat a helyzeteket, ahol erre lett volna szükség. Top teljesítmény.

 

Ivan Rakitic – 7

Rakitics akkora homályban kezdte a meccset, hogy félő volt, ha így marad, még Mészáros Lőrinc nyaralóját sem találja meg jövőre az Adrián. A kibebaszottnagy gólja láthatóan jót tett neki és a teljesítménye kifejezetten feljavult, az agilitással megjött a látás is és egészen kis pofás lett az este. Persze távol még a legjobbjától, de az irány helyes.

lovstsurc6.jpg 

Lionel Messi – 10

Ahogy Bendak a meccs után megjegyezte: Messi egy inverz Lalyos. Egyszerűen nem szabad neki ennyi helyzetet hagyni mert csúnyán megbüntet. Meg két kapufa. Mindezt persze úgy, hogy Messi tegnap este egyébiránt középpályást játszott és ezt nem csak úgy mondom, hanem tessék megnézni a hőtérképet:

donm8jivaaaihnj.jpg

Ez egy középpályás mozgása és egy világlegjobb támadó teljesítménye. All in one. Arról nem beszélve, hogy rég láttam már Messit elfáradni meccsen, ezen pedig úgy fújtatott, mint én mikor oda akarok érni zárás előtt a dohányboltba.

Négy lövés, két kapufa, két gól, 85%-os passzpontosság, négy kulcspassz, egy keresztlabda, hatból öt sikeres hosszú átadás. Jó reggelt kívánok.

 

Philippe Coutinho – 7

Igen, ő a felelős azért, hogy a büfések visszaengedték a redőnyt és nem csak ez volt az egyetlen érdeme. Jót ment labdával és labda nélkül is, de nem nyújtott kimagaslót. Mindazonátal semmi baj van, ez is elég volt és lesz még fontosabb feladata is.  

 image.jpg

Luis Suarez – 7

Lalyos a labda nélküli futball Picassója – ezt kijelenthetjük minden kockázat nélkül. Megkockáztatom, jobban szereti, mint a labdával való játékot, ugyanis érdemes megfigyelni, hogy mikor egy ilyen labda nélküli elmozgással, labdaátlépéssel elküldi az ellent a csirkefarhátért és abból gól lesz, olyan gyermeki öröm sugárzik a szeméből, amit még a gólok után sem látni. 

 000_19r0es-e1538630810433.jpg

Ernő: 8

Letudhatnánk annyival, hogy 4:4:2, oszt viszlát, de ennél összetettebb a helyzet, ugyanis ez úgy volt 4:4:2., hogy leginkább csak védekezéskor látszottak a négyes vonalak (Coutinho visszazárásával), de valójában inkább így nézett ki

Coutinho                           Lalyos

Messi

 

  Arthur          Busi            Raki

  

Alba       Langlé           Piqué      Semedo

És még ez sem igaz, mert a valóságban a csapat tulajdonképp balszélen játszott és volt egy fantom-jobbszélünk, egy potemkin-jobboldal, amiről elhitettük, hogy létezik. Tök jól jön, mikor átforgatja a pályát a csapat és átrendeződik a védelem, mert csak mi tudjuk, hogy teljesen feleslegesen, mert onnan nem jön támadás, ha leülnek sörözni a védők a tizenhatos vonalára, akkor se. Csakhogy ők ebben soha nem lehetnek biztosak. Ezért átrendeződnek, aminek az eredménye egy 8 méter széles 50 méter hosszú sáv Albának, aki kapja, majd visszateszi Messinek és a jó eséllyel gól.

Sablonnak tűnik, de van ebben finesz és ezért ennyire nehéz levédekezni. A pálya átforgatásával minden esetben megnyílik a hely Albának, mert a védők a labdás oldalon létszámtöbbletre törekszenek. Albának halálpontos labdák kell kapni, különben homály. A támadóhullámmal érkező védők az ötösre várják Albától a labdát, mert ott vannak ekkorra a támadók is. Csakhogy Messi nem akkor érkezik, hanem egy picit később és nem is oda jön a labda, hanem a 11-es pont magasságába, ahol jön Leonyid és büntet.

Ernő kiválóan érzett arra rá, hogy ez egy rém nehezen levédekezhető formula (mondjuk saját bőrén is tapasztalta, mennyire) és csak nekünk, nézőknek tűnik olyan tökegyszerűnek, ugyanis ha ez lenne, mindenki csinálná, csakhogy ezt nem tudja mindenki.

 

És ez a lényeg. 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása