Tot El Camp

Kattant

2018. december 10. - vigvik

drjpaugxqainclk.jpg

Espanyol - Barcelona 0-4

Kezdjük az ellenfél elemzésével. Az Espanyol olyan volt, mint az Auchan saját márkás celluxa.

Szar.

Most azonban még én, Első Sokatszidott Ernő udvari főintrikusa is úgy láttam, hogy elsősorban mi kényszerítettük erre a gyatra produktumra a büdösbunkó szomszédokat. Néhány alapmantrát szoktunk hajtogatni itt, mint kezdő origamis a teszkós katalógust. Sorolom: kell valaki, aki fut Messi helyett. Egyre inkább kell valaki, aki Busquets helyett is fut. Ez a kettő lehetőleg ne ugyanaz legyen. Kellenek Messinek emberek, akik beindulnak, és lehet őket szöktetni. Minél több, annál jobb. Jó, ha a két szélső védőnk segge fedezve van. (Nem úgy, mint a kancáé.) A stabil védekezés jelenleg csak két négyes falban megy. Végül: Rakitic a jobb oldalon hulladék, középen viszont fasza.

Na most ezek nagy részét megoldotta Vidal csapatba kerülése. Átvette Rakitic szokásos szerepét, hajtott, mint a zöldbab (elvileg Messi helyett, de gyakorlatilag most Leo nem szorult rá, hogy fussanak helyette), továbbá - ellentétben Ivánnal - hatékony volt a jobb oldali védekezésben. Ezzel egyrészt Raki bekerülhetett védekezésben is középre, ahol sokkal jobban érzi magát, Busi is megkapta a maga melósát maga mellé, és természetesen adódott a két négyes lánc is. Ehhez kellett még persze Ernő egyetlen igazán tökös húzása is: Dembélé beállítása. Ő képes volt annyit futni, mint Neymar két éve, amivel összességében abszolút hatékonnyá váltunk, hiszen előre is kellő opciót kínált Suárez mellé.

dueuu_ixgaaspvg.jpg

Ez a csapat ebben az összeállításban szerintem nagyon masszív. Kicsit öregecske, de nagyon fajsúlyos a középpálya hármasa, Rakitic és Vidal olyan egyensúlyt talált el szinte rögtön, amilyet régen tapasztalhattunk már. Szerintem a jelenlegi futballunkhoz a középpályára sem Coutinho, sem Arthur, sem Roberto nem illik annyira, mint a mostani hármas. Kifejezetten hallani véltem a kattanást, ahogy végre a helyükre kerültek a dolgok Busquets környezetében. Jó lenne erre a teljesítményre hosszabb távon is építeni. (Na nem úgy, hogy a következő tíz meccsen ezek kezdenek...)

Ter Stégen - Nem értek egyet azokkal, akik padra tennék. Ha mezőnyben játszana, valószínűleg én is kikövetelném a csapatból, de a kapus az külön poszt. Cili tarcsinak óriási luxus, de ez önmagában nem indokolja, hogy néhány hibácska után padra száműzzük a hős németet. Most meg egyébként jó is volt.

Semedo - Elront könnyű passzokat néha, ami idegesítő. De közben igazából az is igaz, hogy összesen csak néhány könnyű passzt ront el. Így már inkább csak bosszantóak a rontások. Ami viszont szembeötlő, hogy földön verhetetlen. Dani Alvésnél a vége felé már rettegtem, ha rávezették lendületből, gyakorlatilag bárki kicselezte. Semedo mellett nagyon nehéz elmenni, és ez a támadó felfogásunk mellett egy nagyon fontos skill.

8wks7whg.jpg

Piqué - A középső védőknél van egyfajta tekintély, egyfajta jelenlét, vagy hívjuk csak szimplán a kiülő önbizalomnak, ami szerintem nagyban meghatározza teljesítményüket. Rio Ferdinand volt ebben a császár, tőle szerintem páran a tévé előtt is becsurgattunk, amikor bevágtak róla egy totált, de Puyol is sugározta ezt a valamit magából. Most kezdem érezni Piquén, hogy megint pedzegeti a lényeget: ránk férne, hogy újra rettegjék a nevét Európa támadói.

Lenglet - Kicsit ilyen mankókerék jellegű a csávó, most jól jön, így nem dőlünk fel, de hosszú távon tudni fogunk menni nélküle is. Én egyelőre nem érzem, hogy ő megütheti az állandó kezdő szintet.

Alba - Semedo aktív játékával kiegyensúlyozottabbak lettünk, ez összességében jó, de Jordinak kevesebb rivaldafény jut.

Busquets - Nagyjából a hírhedt Makelele-ügy óta szent meggyőződésem, hogy egy modern focicsapat legfontosabb játékos a szűrő. Ő van az epicentrumban, mint a pók a háló közepén, a védekezésben kulcsfigura, a támadásépítések hátsó agytrösztje. De most Businak valamiért nem áll jól a szerepe, nem tudom megmondani pontosan miért, csak azt érzem, hogy kb. 10 év után most először talán nem nélkülözhetetlen eleme a csapatnak.

Vidal - Ahogy tavaly Pál, idén ő hoz olyat, amire szemmel láthatóan nagy szükségünk van. És ahhoz képest, hogy mennyire túl van folyamatosan pörögve, egész jól kontroll alatt tartja magát - ettől azért előzetesen okkal tartottunk... Egyben van most nagyon fejben és fizikálisan is, látszik, hogy mindenképpen bizonyítani akar.

Rakitic - Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ő egy erős csapat karmestereként érkezett hozzánk, és lett szinte azonnal egy box-to-box vízhordó. Deco jut eszembe, aki szintén bevállalta, hogy csillogás helyett melózik. Mindenesetre ahogy Deco, úgy Raki is képes arra, hogy a rengeteg munka mellett a támadásokban is meghúzza a váratlant, így szerintem jó ötlet Iniesta helyén próbálgatni, még ha nem is akkora cselezőgép.

dufl4fmxgag15oc.jpg

Messi - Az első szabadja tökéletes volt. Mint amikor egy focis játékban valahogy csalsz, és kiszámolod a labda pontos ívét, aztán "berajzolod" a sarokba. Erre aztán lőtt egy még szürreálisabbat: rossz láb oldalról ilyet tekerni... Hihetetlen. Az is látszott, hogy van kedve játszani, ilyenkor tényleg minden megmozdulása sül gyakorlatilag. 

Suárez - Lalyos az Lalyos, kihagyta, amit illett volna bezsákolnia, aztán betoszott egy olyat nullszögből, aminek egyszerűen nem volt sansza bemenni. Sose zavarták a formális logika szabályai.

Dembélé - Hát a pályán nem látszott, hogy nem jár edzeni. Megfutja a teljes bal oldalt, közben lát a pályán, és még cselezni meg lőni is tud. Minden megvan benne, csak a feje ne lenne lágy...

Coutinho - Fel kell kötnie a gatyát, mert jelenleg nem nagyon látni a helyét a csapatban.

messi_4.jpg

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása