Tot El Camp

15 perc futball elég

2019. január 17. - Szvob.

maxresdefault_15.jpg

A Barca bruttó negyedóra játékkal megverte az Eibart, oszt jónapot. Nincs itt kérem semmi látnivaló.

Vagy mégis? 

Igen, két szempontból is.

Egyrészt, megkockáztatom: a csapat fékezett habzása tudatos edzői döntés volt, másrészt az az összesen 15 perc játék olyan volt, amiért az ember egyrészt futballt, másrészt Barcelonát néz. Felmerül persze a kérdés, hogy menne-e ez 90 percig is, de azt gondolom, hogy egyik oldalról 90 percig sosem kell, másik oldalról viszont, ha az idei BL szereplésünket nézzük, nem lehet okunk panaszra: éles a csapat, harap, fegyelmezett, küzd és kreatív. A bajnokságra ebből annyit hozunk át, amennyit muszáj, a kupára meg annyit amennyi marad, de ne tévedjünk, a csapat nem tett le egyikről sem. Vagyis összefoglalva: a Barca racionálisan gazdálkodik azzal, amilye jelenleg van, John pedig a mérkőzés előtt kiválóan leírta azt, amilye jelenleg nincsen.

 15474090540470.jpg

 

Ma este kupa, Levante visszavágó, de addig is nézzük a vasárnapot egyenként:

 

M.A. ter Stegen- 7

Két védést jegyezhetünk fel a német neve mellé, amúgy tette a dolgát, ami nem volt igen sok. Sok labdaérintés, sok passz, sok labdatartás, egy magunkra húzott ellenfél esetén ez is feladat.

 

Jordi Alba- 8

Kiváló munkát végzett egész este, leginkább abban, hogy az Eibar kreatív pontjának számító Orallenát féken és kontroll alatt tartotta, olyannyira, hogy az említett szélső akcióból egyszer sem került a Barca tizenhatosán belülre. Támadásban nem tépte szét az istrángot, de úgy tűnt, ez leginkább taktikai döntés volt, nem a saját szándéka, vagy lustasága.

 

Clement Lenglet- 7

Miután az Eibar Enchi képében egyetlen igazi támadóval rohamozott, így Lengletra nem hárult sok feladat, különösképp, hogy az attakok többnyire Piquére futottak ki. Ennek ellenére voltak a franciának szép tisztázásai (kilenc) és nyert légicsatái (hét) is. Nem kell ahhoz az EZO TV-től fizut húzni, hogy megmondhassuk: Umtiti felépüléséig stabil tag marad.

 

Gerard Pique- 8

Klubtulajdonos elvtárs irigylésre méltóan magabiztos produkciót nyújtott vasárnap. Ahogy Lengletnál írtam, az ő dolga volt Sergi Enchi semlegesítése, amihez a testi erejét is bevetette – jól. Várhatóan a csütörtöki meccsen is kezdeni fog, tekintve, hogy nem kéne otthon gólt kapni, ha tovább szertnénk jutni. Ha hasonló felfogásban játszik, nem is fogunk és tovább is jutunk.

 

Sergi Roberto- 8

Szerintem egyáltalán nem volt rossz ötlet Semedo helyett Robertót játszatni, már csak azért sem, mert így egy igazi katalán LaMasia küzdelmet csodálhattunk végig Sergi és Cucurella párostól, ami megmutatta mindkét játékos erősségét. Cucurella egész ígéretesen próbálkozott a szélen, gyors volt és agilis, Sergi viszont az inkább ésszel, mint erővel taktikát vetette be, leginkább, mert erre lett ő kitenyésztve. Kitűnően helyezkedett, nagyon jól zárt vissza, a gólpassza pedig igazi mestermunka volt. Villámgyors helyzetfelismerés » Lalyos » gól.

 

Sergio Busquets- 7

Hiába tűnt a játéka flegmának, vagy nemtörődömnek, valójában egy sokkal nehezebb feladatot oldott meg, mint ahogyan az elsőre látszott, mert egy agresszíven támadó és főként a középpályán dominálni akaró ellenfél támadásaiból kellett kigyilkolnia a kreativitást, úgy, hogy egyszer sem (!!!) szabálytalankodott. Ernő bá ezt egy félóra jutipihivel jutalmazta.

 image-2.jpeg

 

Ivan Rakitic- 6

Ernő fogadott fia és kabalafigurája egy közepesen fostos produkcióval rukkolt elő, mindössze negyvenhatszor passzolt (Busi harminccal többször) 88%-os pontossággal, és kicsit az volt az érzésem, hogy ha lehetne, ebből az egészből ő most inkább kimaradna. Gondolkodni nem igen volt hajlandó, sokszor volt megjátszhatatlan, tevékenysége az esetleges rombolásra szorítkozott. Ez azért érdekes, mert egész hetes pihenő után állt pályára, így épp lett volna ideje összekapni magát, de lehet, hogy tényleg fáradt és több kell neki. Csütörtökön viszont szinte biztosan kezdeni fog, úgyhogy az nem most lesz.

 

Arthur Melo- 7

Rakitic visszafogottsága okán a brazil kollégán volt a teher, hogy kreativitást adjon a középpályának, de ez sem sikerült tökéletesen. Ugyan kiválóan érezték egymást a honfitárssal és a passzpontossága is sokkal jobb volt, mint Iváné, (96%) a nagy gegek nekem még mindig hiányoznak. Védekezésben meglehetősen precíz volt, nyolc párharcot nyert meg és 20 perccel a vége előtt mehetett is pihenni. Nagy karrier vár még rá itt, bár ezt már vagy százszor leírtuk.

 image.jpeg

 

Philippe Coutinho- 8

Az ő teljesítményére voltam a leginkább kíváncsi a meccsen. A nyomorultra sikerült elmúlt hónapjai és Oszmán előretörése (höhö) egy időre megpecsételni látszott a helyét a padon, de szerencsére ez a meccs megmutatta mire jó ez a fiú. Két dologra biztosan: az Arthurral való ellenfélidegesítő labdázgatásra és olyan kényszerítőkre, amiben egyszer Messinek néztem. Tényleg: nézem a meccset, valakitől kapok egy sms-t, mire visszanézek a telefonoból, már kényszerítőznek Lalyossal és azt hittem Leonyid elvtárs tart továbbképzést a tizenhatos sarkánál, mikor megláttam, hogy ez bizony I. „Citrombaharapott” Fülöp herceg, teljes harci díszében.

7.5-öt akartam neki adni, de nálunk Borsodban úgy szokás, hogy egy bíztató felessel jutalmazzuk az igyekezetet. Így lett nyolc.

 

Luis Suarez- 10

Bendákkal már írjuk A Lalyos Visszatér III. forgatókönyvét, amiről annyit elárulhatok, hogy a főhős egyszer bekülsőz egyet. Mindegy honnan. Két gól, egy gólpassz, mit akarunk még? Jó persze, mégtöbb gólt és mégtöbb gólpasszt, de van egy jó hírem: ha így folytatja, a szezon végére meglesz a harminc. „Dagadt vagyok és öreg és akkor mi a fasz?” mondhatná egy ilyen teljesítmény után, ha hallgatna Ganxstát, de mivel valószínűleg nem hallgat, ezért csak a fogait villogtatja behúzott hassal, büszkén. Megérdemli.

 811374_720.jpg

Lionel Messi- 8

Pelé kedvenc futballistája, Minden idők legjobbja úgy döntött, hogy a vasárnap a pihenésé és meccs ide, meccs oda, ezt az attitűdöt a pályára is kiviszi. Félgőzzel, és a motiváció egy eléggé alacsony szintjén vágott neki a találkozónak, ahol csak bizonyos időközönként gondolta úgy, hogy változtat a kevés futás+kevés passz=jóvanazúgy képleten. Túlzok? A cseréket leszámítva a legkevesebb labdaérintést, a legkevesebb passzt, a legkevesebb kilométert Leo produkálta, a második legtöbb labdát is ő veszítette (ebben a Raki megverte), máskor teljesen lesimázandó helyzetek maradtak ki, viszont így is van a neve mellett egy gól és három olyan kulcsmomentum, amiért ha nem Leo lenne a pályán, már a következő Leót látnánk benne. Vagyis most, hogy láthatóan nem akart, így hozta egy világklasszis támadó átlagteljesítményét. És ilyenkor látszik, mennyire rohadtul el vagyunk mi vele kényeztetve. 400.

-

Nelson Semedo-

Semedo jött, de igazán nem volt dolga. Ma is jó eséllyel Roberto kezd.

 

Arturo Vidal- 7

Mire megjött már eldőlt a meccs, a Barca nem tett több effortot a találkozóba, az Eibarnak már nem volt miből, így a romboló csak úgy rombolgatott magának.

 

Ousmane Dembele- 7

#barkitlefutok, 

#ugyislefutokbarkit,

#tulszoktetemmagamdeelerem, 

#azsebajhanincsertelme, 

#megyekvisszafortniteozni

 image-3.jpeg

 

Ernesto Valverde- 7

Ernő nem végzett igazán komoly munkát a tulajdonképpen rutingyőzelem érdekében, de legalább láthatóan jól sáfárkodott az erővel, amire még szükség lesz. Coutinho pályára rakása kifejezetten jó ötlet volt, reméljük a pedagógia működni fog, az óvatos pihentetései pedig eddig (Raki kivételével) működni látszanak és (bárki bármit mond) egy sorozatról sem tett le, csak picivel hátrébb sorolta a kupát. És a bajnokságot is.  

 

---

A hátrébbsorolt kupában pedig az idegenbeni 1:2-es vereséget követően nem maradt más hátra: a Camp Nouban kell kiharcolni a továbbjutást, már amennyiben ez cél. Láthatóan azonban a csapat nem tett le a kupáról sem, csak kicsit lazábbra veszi.

 

50574261_2024238507654438_846293554438340608_n.jpg

 

A közzétett keretből jól látszik, hogy Ernő tutira megy, a kérdés az csak, hogy mennyire akarja hamar eldönteni a mai meccset. A Levante nem lebecsülendő csapat, ez a bajnokságban mutatott teljesítményéből (tizenkettedik pozíció) is látszik, valamint a kis/középcsapatok számára a kupa sokkal lényegesebb, mint a gigászoknak, úgyhogy semmiképp nem fogják könnyen adni a bőrüket.

A találkozó mindazonátal akár könnyen is eldönthető lehet: csak gondoljunk a vasárnapi 15 percre, a kulcsembereink kiemelkedő teljesítményére és mindjárt kirajzolódik a szemünk előtt néhány gyors gól, majd eredménytartás egy tartalékos csapattal.

Insallah – ahogy Oszmán mondaná.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása