Tot El Camp

Első felvonás

2019. január 20. - johneagle001

1791101.jpg

Szokták mondani – és joggal – hogy a szezon érdemben az utolsó szakaszban – április-május – dől el. Ott már egyértelművé válik a bajnoki versenyfutás vége, amennyiben megéri egy csapat, döntő szakaszában lép a BL, valamint jellemzően a kupadöntők is ott kapnak valahol időpontot. Az utóbbi évek tapasztalata alapján mi egy kicsit más helyzetben vagyunk. Ugyanis a szezonjainknak mindig van egy másik kritikus szakasza is. Ami most kezdődik el.

Bejutottunk a legjobb nyolc közé a kupában, ez pedig két dolgot jelent számunkra. Az egyik, hogy most már nem fogjuk elengedni, vagyis beletesszük a lehetséges maximumot. A másik pedig, hogy mostantól telibe kapja a csapat a kettős terhelést. Visszatekinthetnék régebbre is, mert a minta ugyanaz, de elég csak a tavalyi évet iderángatni, hogy mit jelenthet ez.

maxresdefault_16.jpg

Tavaly ilyenkor döntetlennel kezdünk januárban a kupában a Celta ellen, hogy aztán legázoljuk őket hazai pályán öttel. Aztán jön az Espanyol, ahol idegenben ki is kapunk, majd nagyon szorosan sikerül továbbjutunk a hazai kétgólos győzelemnek köszönhetően. Már februárban aztán jön a Valencia, akik ellen kettős győzelemmel jutunk el végül a májusi kupadöntőbe.

Eközben viszont a bajnokságban megtörik az Anoeta-átok (Real Sociedad 2-4), kiütjük a Betist (0-5), legyőzzük az Alavést (2-1), hogy aztán februárra – egyre szenvedősebb játékkal - beessen két döntetlen (Espanyol, Getafe), ami akkor éppen semmit jelent, tekintve, hogy ugyanúgy kilenc pont marad az előnyünk március elejére, mint volt január elején. Majd aztán március első bajnokiján legyőzzük az Atléticót, amiről utólag visszatekintve tudjuk, hogy a trófea szempontjából kulcsfontosságú – lényegében döntő – pillanat volt.

maxresdefault125.jpg

A helyzet nagyon hasonló jelenleg is, lényegi különbség egy van: távolról sem kezdtük olyan jól a szezont, mint tavaly, így pedig az előnyünk is kevesebb a táblázaton. Persze nem akarok-fogok vészmadárkodni, de nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy felkészülhetünk egy tompább, szenvedősebb csapatra az előttünk álló egy-másfél hónapban. Ez nem jelenti azt, hogy nem fogunk győzni, azt se, hogy elveszítjük a helyünket a bajnokságban, azt viszont igen, hogy nem indokolt elvárás a könnyed gálameccsek sokasága. Sem a kupában, sem a bajnokságban. Megnövekszik az esélye annak velünk szemben, hogy bármelyik csapat elkaphat egy jó pillanatot, és vagy „csak” nagyon megnehezíti a dolgunkat, vagy akár pontokat vesz el tőlünk.

Persze ne úgy legyen, de végignézve az utóbbi évek sormintáját, már most megkezdjük az év végi nagy menetelést. Első felvonás:

Spanyol bajnokság, 20. forduló

FC Barcelona – CD Leganés

20:45

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása