Tot El Camp

BL: Olympique Lyonnais - FC Barcelona

2019. február 19. - Bendak

5c6ad93ff41d6_o_size_969x565_q_71_h_82eafe.jpg

Nehéz elhinni, de a Lyon utoljára hét teljes szezonnal ezelőtt járt a BL legjobb 16 csapata között. Az a brigád, amelyet az előtte való évek során sokan csak a Real Madrid kryptonitjaként emlegettek, maga volt az ellenfelek rémálma,… már ha olyan napot fogtak ki. Csakúgy, mint a jelenlegi Lyon.

Gondolom mondanom sem kell, hogy a francia ligát kevésébé követőknek a BL idei első csoportkörében tűnt fel újra a térképen a „Les Gones”, amikor idegenben vágták pofán Pep Cityjét. Ez a mérkőzés kiváló alaphangot szolgáltatott aztán a szezon hátralévő részére, s hiába az ezt követő öt döntetlen, egész Európa újra erről az elképesztően tehetséges és fiatal csapatról beszélt.

Ha röviden kellene jellemezni őket, akkor az atletikusságukat, és a gyorsaságukat emelném ki. Bruno Genesio mester, akinek a külleme maga a megtestesült megtévesztés egy rendkívül rafinált, ugyanakkor pragmatikus edző, aki tökéletesen tisztában van csapata gyengeségeivel, és erősségeivel  egyaránt. (Triviális gondolat, de mennyire elgondolkodtató, igaz special 5?) Mivel csapatának legkényesebb pontja a védekezés (vagyi inkább orrnehéz?), igyekszik az egyik legnagyobb erősségükkel elkerülni/minimalizálni az esetleges kockázatok számát: agressziv letámadással.

genesio.jpg

Ha nem tudnád ki a bácsi, azt gondolnád most verték át egy ezressel a Bosnyák téren..

A Lyon kulcsa egyértelműen a középpálya mágikus hármasa, a Ndombele – Aouar – Fekir szerelmi háromszög, akik gyakorlatilag mindent tudnak a golyóval. Gyors labdajáratás, egy az egy elleni szituációk kialakítása, fizikai párharcok felvállalása, kulcspasszok és távol lövések.. amit csak akarsz. Ha tovább szaglászunk a Rhone partján, akkor újabb ismerős arcokra bukkanhatunk a MU-t is megjárt Rafael és Depay személyében. Míg előbbi lassacskán kikopott a kezdőből, utóbbi egyre inkább kezd magára találni mind klubjában, mind  a válogatottban. Memphis Depay, mindamellett, hogy kiválóan bánik a labdával és rendkívül mobilis, folyamatos be és kimozgásaival (értsd: középről szélekre – főleg bal – sdródásával) képes bármilyen védelmet kibillenteni az egyensúlyából. Nem is csoda, hogy hat gólja mellé tizenhárom gólpassz párosul. Az meg már csak a bónusz, hogy másik két éktársával egyetemben (Traoré és Dembélé) húsz méter környékéről bármikor képesek szétcikkcakkozni az ellenfél hálóját...

Ha hinni tudunk a híreknek, akkor a „Poolnak egyszer már majdnem eladott, de aztán mégsem” Nabil Fekiren kívül – aki talán az egyik legfontosabb puzzle darabka az Olympique kirakósában – nem lesz több hiányzója a vendéglátónknak, mivel az építkezésben alapfontosságú Ndombelé, valamint a kezdő belső védő páros Denayer - Marcelo is készen állnak a ma esti meccsre.

1819_uk_l1_lyon_marseille_aouar_fekir_cornet_ndombele.jpg

Aouart és Ndombelét megéri majd szemmel tartani

De mielőtt még valaki attól tartana, legyőzhetetlen armadaként mutatom be Bruno Genesio csapatát, íme, hol lenne keresnivalónk.. a rutin mellett:

Fentebb már említettem, hogy a csapat leggyengébb része a védelem.. a többi csapatrészhez képest mondjuk mindenképp. A P$G elleni győztes mérkőzés első harminc percében például olyan bábeli zűrzavar volt a játékosok fejében, ami után kész csoda, hogy a Párizs nem tudott nagyobb arányú vezetést kiharcolni. Amennyiben tehát a csapat rá tudja erőltetni az akaratát a Messi látványától remélhetőleg megszeppenő franciákra, és főként – elnézve az utóbbi hetek bénázásait – képes lesz gólokká is alakítani azt, talán belehajszolhatjuk a Lyon-t egy rohanósabb, számukra kockázatosabb játékba... Innentől pedig ki kell jönnie a két csapat közti különbségnek.

52486656_10157522083449305_7939643171489710080_o.jpg

- Te Lalyos, igaz, hogy BL meccsen idegenben több mint három éve nem lőttél gólt? 

- ... nézd, az ott tényleg Umtiti?

Ideát túl sok elemzésre nincs szükség. Amennyiben a csapat képes lesz azt a szintet hozni, amit idén a BL csoportkörében is láthattunk, joggal lehetünk bizakodóak. A kezdőt illetően az egyetlen igazi kérdőjel a középpályán van, ugyanis Arthur kiesésével nagyon hiányzik egy, a presszinget jól tűrő és labdát PONTOSAN megjátszó mobilis középpályás, aki képes levenni a terhet Busquets válláról is. Ennek okán valahol mélyen bízom benne, hogy Valverde nem Vidallal, hanem egy ezen a téren valamivel megbízhatóbb játékossal, Alenával, neadjisten Coutinhóval egészíti majd ki a Busquets – Rakitic tengelyt...

Lyon: Lopes; Marcal, Marcelo, Denayer; Mendy, Aouar, Ndombele, Tete; Depay, Dembele, Traoré

Barcelona: Ter Stegen; Semedo, Pique, Lenglet, Alba; Busquets, Vidal, Rakitic; Dembele, L Suarez, Messi

Kezdés: 21:00

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása