Tot El Camp

Beharang helyett

2019. május 12. - johneagle001

barcelona-players-leave-_16a97846282_large.jpg

Tulajdonképpen akár érdekes is lehetne az előttünk álló bajnoki, mert a Getafe éppen arra készül, hogy megbontsa a jól megszokott felállást Spanyolországban, mégpedig azzal, hogy jövőre negyedik csapatként ne a Sevilla, vagy a Valencia legyen ott a BL-ben. A szintén jól megszokott első három mellett. És persze tudjuk, hogy ennek ellenére a meccs mégsem érdekes számunkra. Ezért aztán nem is ez a poszt apropója, hanem egy érdekes felvetés.

Amely felvetés pontosan az Ajax-T’ham első félidejében született meg, amikor még mindannyian ébren voltunk, és amikor még nem is volt semmi érdekes a meccsben. Ugyanis vigvik felvetette a levlistán, hogy ha már úgyis a jövőn, és azon belül az edző jövőjén agyalunk, miért nem gondolkodunk egy taktikus/motivátor PÁROSBAN? És tényleg! Eleve miért van az, hogy nem gondolkodunk PÁROSBAN? Miközben jól tudjuk, hogy bár természetesen az edző áll a középpontban és a közvélemény őt tartja számon, mint döntéshozót, nagyon nem mindegy, hogy ki az, aki a második számú ember a stáb élén.

Nem fogok százalékot tippelni, de biztos vagyok abban, hogy a szurkolók többsége tisztában azzal, Cruyff és Rexach EGYÜTT építették fel a Dream Teamet. Abban is biztos vagyok, hogy mindenki tudja, Pep másodedzője Tito volt és abban is, hogy nem csak a későbbi események miatt maradt meg az emlékezetünkben, hanem már a közös munkásságuk idején tudta mindenki a nevét. De szerintem az se okozna nehézséget a többségnek, hogy megmondja, ki volt Rijkaard második embere, de az se, hogy ki volt Luis Enriquéé.

Nem kvízkérdés ez, elárulom, hogy ten Cate, illetve Unzué a helyes válasz. Viszont abban is elég erősen biztos vagyok, hogy ha a többségnek feltenném a kérdést, ki a másodedző Valverde mellett, a legtöbben csak hümmögnének, választ adni pedig képtelenek lennének, anélkül, hogy utánanéznének. Bevallom, én is így voltam ezzel, utána kellett néznem. Nektek nem kell, elárulom, hogy Jon Aspiazunak hívják őt, sőt még képet is mellékelek hozzá. Beismerem a figyelmetlenségemet, de eskü fel nem tűnt számomra az elmúlt két évben, hogy ő is ott van a padon! Eddig megvagyunk, de miért is lehet érdekes ez? (Azon túl, hogy azt mutatja, kevéssé karakteres a csapat közvetlen vezetése.)

marcosl40644480-barcelona-2017-deportes-ernesto-valverde-co180105175544-1515171521375.jpg

Ahogy fentebb már leszögeztük, az edző stábbal dolgozik és a stábja sokszor észrevétlenül, de nagyon is jelentősen meghatározza a munkáját. Nyilván az első ember lesz, aki a rivaldafényben van, jól-rosszul, de ő kezeli a közvéleményt, ő fogja akár a sajtón keresztül motiválni, vagy épp helyére tenni a játékosokat, ő lesz az, aki nem annyira az elméleti szakmai munkáért felel, sokkal inkább a csapat arculatáért, az öltöző egységéért, nagyjából összegezve a játékosok munkakörülményeiért. Megszabja ő a taktikai munkát is, de azért ahogy haladunk előre egy szezonban, egyre kevésbé lesz ez feladata, sokkal inkább kell menedzsernek lennie, kevésbé a taktikai nüanszokért felelős elemzőnek. Mert az napról-napra, hétről-hétre jellemzően inkább a másodedző, és a mögötte álló szakemberek dolga. És akkor hol lehet itt egy – talán – meg nem fogalmazott probléma?

Ott, hogy Valverde nem ezeket a feladatokat végzi, hanem megmaradt az elméleti, napi szintű bogarászásnál. Miközben megszűnik a szerepe motivátorként és miközben erre ott lenne mögötte a stáb. És a második ember. És miközben nincs a csapat mellett egy motivátor!

Jól tudjuk, hogy Pep hiába volt önmagában is egy a játékosokkal, tudta, hogy a motiváció fenntartása a legnehezebb egy csapatban, ezért kitalált egy pozíciót, hogy maga – vagy még inkább a csapat - mellett tudhassa Estiartét. Azt is jól tudjuk, mekkora szerepe volt ennek a kitalált pozíciónak a későbbi és sorozatos sikerekben. (Felbecsülhetetlen.) De még azt is tudjuk, hogy ez év elejétől Abidal is megkapta ugyanezt a titulust. Vagyis nagyjából, mert közben alig van a csapat közelében, tekintve, hogy az elsődleges munkája az átigazolásokkal kapcsolatos, az pedig rengeteg távolléttel jár együtt. Vagyis hiába érezte helyesen a vezetőség, hogy valami hiányzik, megint ott tartunk, hogy van jó sok elméleti szakemberünk, aki igyekszik kielemezni az ellenfeleket, centire kiszámolni a taktikát, miközben senki, vagy alig valaki foglalkozik a játékosokkal, mint emberekkel.

Lehet, hogy sok egyéb mellett ezért is tartunk ott, ahol?

Spanyol bajnokság, 37. forduló

FC Barcelona – Getafe CF

18:30

U.i.: Bendak kinn van a meccsen, aszongya, valahol a kispadok mögött fog ülni, majd jól vegyük észre, mert lehet, hogy benne lesz a tévébe’! Ha a második félidő közepéig nem jelzünk neki, hogy „láttunk! ottvótá’!”, beígért egy naked runt a pályán! ;)

b_jump.jpg

"Most akkor mégis láttatok???? Basszameg! Szólhattatok volna hamarabb!!!!"

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása