Tot El Camp

BATE Boriszov - FC Barcelona

2011. szeptember 27. - johneagle001

Nem könnyű értelmes gondolatokat írásba rendezni egy olyan meccs előtt, ahol Európa egyik topcsapata játszik a BL sorsolás révén útjába akadó „kötelező feladattal”. Anyagiakban, (az abból is eredő) háttérben, eredményességben, mindenkori és jelenlegi játékerőben olyan leírhatatlan osztálykülönbség van a két klub között, amelyet még odds-okban is nagyon nehéz kifejezni. Ilyen meccsek előtt nincs különösebb jelentősége annak, hogy milyen összetételben lép pályára a Barça, annak sem, hogy Pep éppen milyen taktikával tervezi lejátszani a meccset. Az említett nyilvánvaló különbségeknek törvényszerűen ki kell jönniük, mese nincs: a három pontot hozni kell oszt’ annyi. Az írás leginkább abban kíván segíteni, hogy kicsit jobban megismerkedhessünk a következő ellenféllel.

A BATE Boriszovot 1973-ban alapították, és a neve előtti rövidítés azt jelzi, hogy a „helyi traktorgyár” csapatáról van szó. A BATE mozaikszó kicsomagolva ugyanis a „Borisov Works of Automobile and Tractor Electric Equipment”-ből ered, már persze akkor, ha az angol wiki-ből lesi ki valaki a tudományt, egyébként meg fogalmam nincs róla, hogy írják ezt eredetiben. Az említett forrásból azt is megtudhatjuk, hogy az ellenfél bizony fehér-oroszországbeli és nem meglepő módon Boriszov városában található a klub székhelye. Mivel a saját stadionjuk mindössze 5.400 férőhelyes, értelemszerűen nem felel meg az UEFA előírásainak, így a csapat rendszeresen a Dinamo Minszk stadionjában játssza az európai meccseit. És ezt egyébként nem is kevés alkalommal teszi az utóbbi években, de erről egy kicsit később. A BATE az utóbbi évek egyeduralkodó csapata hazájában, a megalapítása óta megnyert összesen hét bajnoki címből ötöt zsinórban az elmúlt években nyert meg. Így kapott jogot arra, hogy az idén is elindulhasson a BL-ben, ahol is először a Linfield Belfast (2-0, 1-1), majd az FK Ekranas (3-1, 0-0), végül a Szabics Imrével felálló Sturm Graz (1-1, 2-0) csapatán túljutva nyert jogot a BL csoportkörben szerepelni.

A BATE az 1999-2000-es szezon óta minden évben elért olyan eredményt hazája bajnokságában, hogy nemzetközi kupában indulhatott, ezekből persze nem mind lett emlékezetes alakítás. Viszont az utóbbi időszakban a csapat szurkolóinak nincs oka panaszra. 2009-10-ben és 2010-11-ben az Európa Liga csoportkörében focizgattak, a 2008-09-es szezonban pedig klubtörténelmük első BL csoportkörbe jutását is megünnepelhették. A csapatnak volt már alkalma többször is nemzetközileg (magasan) jegyzett csapatokkal találkozni. Az említett BL csoportkörben a Real Madridot (0-1, 0-2) és a Juventus-t (2-2!, 0-0!) kapták, az Európa Ligában pedig a Benfica (1-2, 0-2) és az Everton (1-2, 1-0!) volt csoporttársuk. Az igazi durranás részükről a tavalyi év, ahol az Alkmaart és a Dinamo Kijevet is túlélték a csoportban és a legjobb 32 között a PSG egy 0-0 és 2-2-es meccs után csak idegenben lőtt góllal tudta kiejteni őket. Azt hiszem a leírt eredménysorra nagyon büszkék lennénk, ha egy magyar klubcsapatról mondhatnánk el, innen nézve mindenképpen elismerést érdemel a BATE.

A lehetőségekhez képest vessünk némi pillantást az ellenfél játékos keretére. Ismerős névvel értelemszerűen nehezen találkozhatunk, azonban talán Mateja Kezsmant nem kell különösebben bemutatni. Rajta kívül kettő darab brazil játékos a keret tagja: Alex Porfirio és Renan Bressan. Mindketten fiatal játékosok, előző támadó, utóbbi egy gólerős középpályás, érdemes lesz figyelni rájuk. Egyetlen további idegenlégiós található még a csapatban, Marko Simics szerb védő, ezen túl a hazai válogatottakat emelném még ki. Név szerint a védelemből Igor Filipenko, Maxim Bardahov, Alexandar Jurevics, a középpályáról Filip Rudzsik, a támadók közül Vitalij Rogyonov azok, akik a nemzeti csapatban is szerepet kapnak.

A csapat jelenlegi edzője Viktor Goncsarenko, aki azzal az érdekes rekorddal büszkélkedhet, hogy minden idők legfiatalabb edzője, aki BL csoportmeccsen valaha is csapatot irányított. A már említett 2008. szeptember 17.-i Real Madrid – BATE Boriszov meccs idején mindössze 31 éves volt. Játékos karrierjét a klubnál töltötte, itt kétszeres hazai bajnok, három éve irányítja a csapatot, ahogy a nemzetközi eredményekből is láthattuk, egyre sikeresebben.

Legjobb igyekezetem szerint ennyi fontos információt sikerült összegyűjtenem a BATE csapatáról, remélem segítettem abban, hogy kicsit nagyobb rálátásunk lehessen az eddig ismeretlen ellenfélre. Esélylatolgatás címén azt gondolom, hogy jobban járunk, ha előre nem írjuk le őket, de elsősorban arra számítok, hogy a két csapat közti különbség a pályán és az eredményben is jelentkezni fog.

TV: Digisport Plus, 20:40

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása