Tot El Camp

A '91-es generáció

2011. november 12. - ladlac

A La Masia, a Barça futball akadémiája híres arról, hogy az utóbbi időben megállás nélkül küldi a minőségi fiatalokat az első csapathoz. Az idei keretben tizenegy olyan játékos található, aki az utánpótláscsapatokból került végül a felnőtt együtteshez. Az egyik közülük Leo Messi, aki jelenleg talán a világ legjobb játékosa. Ő a máig sokat emlegetett, híres ’87-es generáció tagja, Gerard Piquével és Cesc Fábregas-szal egyetemben. Az akkori edzőjük pedig Tito Vilanova volt, aki most már öt éve dolgozik Pep mellett a Barçánál. Az egy különleges generációja volt a La Masiának, a csapat több játékosa is a labdarúgás szűk elitjéhez tartozik manapság. Vajon lehetséges-e, hogy ismét legyen egy olyan generáció, amelynek több tagjából is klasszis játékos válik?

A La Masia, a Barça futball akadémiája híres arról, hogy az utóbbi időben megállás nélkül küldi a minőségi fiatalokat az első csapathoz. Az idei keretben tizenegy olyan játékos található, aki az utánpótláscsapatokból került végül a felnőtt együtteshez. Az egyik közülük Leo Messi, aki jelenleg talán a világ legjobb játékosa. Ő a máig sokat emlegetett, híres ’87-es generáció tagja, Gerard Piquével és Cesc Fábregas-szal egyetemben. Az akkori edzőjük pedig Tito Vilanova volt, aki most már öt éve dolgozik Pep mellett a Barçánál. Az egy különleges generációja volt a La Masiának, a csapat több játékosa is a labdarúgás szűk elitjéhez tartozik manapság. Vajon lehetséges-e, hogy ismét legyen egy olyan generáció, amelynek több tagjából is klasszis játékos válik?

Szerencsések vagyunk, mert szemtanúi lehetünk a ’91-es generáció felnövésének, akikben ott van a potenciál, hogy megismételjék a '87-esek sikerét. Az idén is a spanyol másodosztályban szereplő Barça B-ben jelenleg hat játékos is játszik ebből a korosztályból. Van, aki már az első csapat keretéhez tartozik. A lenti képet Marc Bartra osztotta meg néhány napja twitteren. A ’91-es generáció látható rajta, tizenkét évesen. Kilenc évvel később hatan még mindig a Barça játékosai (Thiago azért nincs a képen, mert 14 éves csatlakozott a csapathoz). Kik alkotják ezt a híres generációt, és mi van azokkal, akik távoztak?

Álló sor: Oriol Torres, Marc Bartra, Carles Planas, Marc Hernández, Gai Assulin, Álex Sánchez, Fran Sánchez. Guggoló sor: Antonio Vela, Isaac Cuenca, Martin Montoya, Cristian Tello, Marti Riverola, Carlos Martínez.

Akik még itt játszanak

Isaac Ceunca

A támadó tizenkét évesen az Espanyoltól került át a katalánok akadémiájára. 2006-ban a Reus csapatához távozott, ahonnan 2008-ban jött vissza . Ezután egy évet az FC Damm, majd egy évet a Sabadell csapatánál töltötte kölcsönben. Idén ismét visszatért a B csapathoz, de a teljesítményének, és az első csapatnál régen látott sérüléshullámnak köszönhetően Guardiola felhívta a felnőtt keretbe. 2011. október 19-én a Viktoria Plzen elleni hazai BL-meccsen debütált, október 25-én, a Granada ellen már kezdőként lépett pályára, négy nappal később, ismét kezdőként a Mallorca ellen pedig első gólját is megszerezte. (Nem lepődnék meg, ha átvenné Afellay helyét a csapatban. Egyrészt szerintem a holland is átgondolja a sérülés után, hogy többet ér egy stabil BL-résztvevő csapatnál játszania, mint az egyik nagy esélyesnél padoznia, már így is BL-győztesnek mondhatja magát. Másrészt Cuenca „hazai termés”, érti a játékot, így lépéselőnyben van Afellay-jal szemben - ladlac)

A hivatalos oldalról: „A Sabadellnél sikeresen eltöltött egy év után (fontos szerepe volt abban, hogy a csapat feljutott a másodosztályba) Isaac Cuenca Lopéz 2011 nyarán visszatért a Klubhoz. Az alapvetően szélsőként játszó játékos nagy erősségei az egy-egy elleni szituációk, illetve a beadások, beívelések, amit az előszezonban is bizonyított.”

Guardiola véleménye: „Egy srácban, aki kétszer elhagyta a klubot, majd kétszer visszatért, van valami különleges. […] Nagyon bátor és fegyelmezett. Örülök, hogy itt van, mert van egy fontos tulajdonsága, mentálisan nagyon erős.”

Martin Montoya

A jobbhátvéd nyolc évesen érkezett a Barçához, 2009-ben került fel a B csapathoz, ahol azóta is meghatározó tagja az együttesnek. 2011. február 26-án debütált az első csapatban  a Mallorca ellen. Nagy visszhangot keltett az egész világon, hogy idén augusztusban Del Bosque egy másodosztályban játszó játékost hívott be a nemzeti keretbe egy tét- és egy barátságos meccsre. Bár egyetlen percet sem játszott, de így is végigjárta a szamárlétrát; miután az összes utánpótláscsapatban játszott, a felnőtt keretbe is bekerült. Gyakran hívják egyébként a katalán Dani Alvesnek a lendületes játéka és a támadópotenciálja miatt.

A hivatalos oldalról: „Fizikálisan és technikailag is kiemelkedő játékos, amelyet kiválóan kamatoztat védekezéskor és támadáskor is. A cselezőképessége és a beadásai mellett a kemény távoli lövések is az erősségei közé tartoznak.”

Cristian Tello

A támadó tizenegy évesen érkezett a Can Rull csapatától a Barçához. A 2007-2008-as szezont az FC Dammnál töltötte kölcsönben, majd az Espanyolhoz távozott, ahol 2010-ben a B csapatban is bemutatkozhatott. Idén visszakerült a város gránátvörös-kék felébe, az előszezont a felnőtt kerettel töltötte, de hivatalos mérkőzésen még nem lépett pályára (ez is megtörtént a Hospitalet elleni kupameccen). Tellot az U19-es és U20-as korosztályban is beválogatták a spanyol nemzeti együttesbe.

A hivatalos oldalról: "Tello egy gyors és dinamikus játékos, aki mind a három támadóposzton képes játszani. Nagyon hatásos egy-az-egy elleni játékban, az ellenfeleknek komoly nehézséget jelentet őt megállítani, ha lendületben van. Gólszerzésben és passzokban is a csapat segítségére tud lenni."

Martí Riverola

A Barça az első klubja, 1997-ben, hat évesen került az akadémiára. 2009-ben már a B csapatban is bemutatkozott, majd itt játszott egészen 2011-ig, amikor is fél évre a holland Vitesse együtteséhez került. A kölcsönben töltött idő jól telt Riverola számára, aki 15 meccsen két gólt is szerzett. Az előszezonban már ő is játszott a felnőtt csapattal, de hivatalosan még nem mutatkozott be.

A hivatalos oldalról: "Riverola egy valódi Barça nevelés, hat éves kora óta végigjárta az összes korosztályos csapatot, amíg a Barça B-hez került. Csatárként kezdte pályafutását, majd visszább került a középpályára, de a gólszerzéshez még mindig jó érzéke van."

Carles Planas

A balhátvéd 2000-ben kezdett el focizni szülővárosában, Sant Celoniban. 2001-ben, tíz évesen került a Barçához, és azóta is itt játszik. 2009-ben érte el a B keret szintjét, mára pedig az egyik legfontosabb játékosa. A spanyol nemzeti csapat minden korosztályát végigjárta, jelenleg az U21-es keret tagja.

A hivatalos oldalról: "Kemény munkájának és sebességének köszönhetően az egész mérkőzésen képes oda-vissza futkározni a bal oldalon. Mivel nincs túl nagy konkurencia a posztján, létkérdés, hogy rendszeresen játsszon a másodosztályban, és akkor ő lehet a következő, akit majd a nagyok között is figyelemmel kísérhetünk. A sérülései ellenére is visszanyerte önbizalmát, és az egyik legfontosabb játékosa a csapatnak."

Marc Bartra

A középhátvéd az Espanyolnál kezdett el focizni 2001-ben, de egy év múlva már a Barça játékosa volt. 2009-ben már a B kerethez tartozott, 2010-ben pedig, egy hónappal a 19. születésnapja után a nagycsapatban is bemutatkozhatott az Atleticó Madrid ellen. 2011-ben már kezdő volt a Deportivo ellen, majd még ebben az évben az első gólját is megszerezte Dani Alves szögletéből a Málaga otthonában. A B csapat egyik legfontosabb alapembere, így nem meglepő, hogy Pep felhívta már Copa del Rey és BL mérkőzésekre is. Az U18 és az U21 között minden korosztályos spanyol válogatottat megjárt, és egy meccse már a katalán válogatottban is van.

A hivatalos oldalról: "Bartra egy középhátvéd, aki a játékintelligenciájának köszönhetően kiválóan olvassa a játékot és remekül helyezkedik. További erényei közé tartozik a sebessége, ami azt is lehetővé teszi, hogy a védelem jobb szélén játsszon. Emellett vezető személyiség, aki képes motiválni a társait."

Thiago Alcantara

A ’94-es brazil világbajnok Mazinho fiaként sokat költöztek Thiagoék apja klubváltásainak köszönhetően. 1991-ben Olaszországban született, majd 1995-ben hazatértek Brazíliába, ahol a Flamengonál kezdett el focizni. Egy év múlva Mazinho a Celta Vigohoz igazolt, Thiago pedig öt évesen a galíciai Ureca csapatánál ismerkedett tovább a labdával. Tíz éves koráig itt is játszott, amíg vissza nem tértek ismét Brazíliába. 2005-ig a Flamengonál játszott, majd ismét Spanyolországba költöztek, de ekkor már Thiago karrierje miatt, ugyanis leigazolta őt a Barça U14-es csapata. Három évvel később már a B kerethez tartozott, 2009. május 17-én, tizennyolc évesen pedig a Mallorca ellen a felnőtt csapatban is bemutatkozhatott. 2010. február 20-án szerezte az első gólját a Racing elleni 4-0-s mérkőzésen. A tavalyi szezont 17 meccsel és 3 góllal zárta, majd idén nyáron aláírta az új szerződését, amelynek értelmében a felnőtt keret teljes értékű játékosa lett. A szezon első meccsén máris villantott két gólpasszával és egy góljával a Villarreal ellen. Thiago szintén tagja volt valamennyi spanyol korosztályos válogatottnak, U17-es és U21-es szinten pedig Európa-bajnoknak mondhatja magát. Azóta Del Bosque a nagycsapatba is meghívta, idén augusztus 10-én az olaszok ellen egy barátságos meccsen, Liechtenstein ellen szeptember 6-án egy EB-selejtező mérkőzésen debütálhatott.

A hivatalos oldalról: "Thiago egy különleges játékosnak számít az öröklött képességei miatt, ami kiszámíthatatlanná és egyedivé teszi. A hajszálpontos passzok, a sebesség, és a szabadrúgások számítanak a legfőbb erősségének."

Akik azóta elhagyták a klubot

Gai Assulin

Az izraeli Hapoel Haifánál kezdődött a pályafutása 1997-ben. 2000-ben a Beitar Tubrukhoz került, ahol az akkori edzője azt javasolta Gai szüleinek, kipróbálhatnák a srácot a Barçánál. 2003-ban már a La Masia növendéke volt, ahol a hatalmas tehetsége miatt egy Messihez hasonló csodagyereknek tartották. Tizenhat évesen már a B kerethez tartozott, egy évvel később, 2008-ban pedig az izraeli nagycsapatban is bemutatkozott, úgy tűnt tehát, hogy befutja a neki jósolt karriert. Ezután sajnálatos módon megsérült, a 2008-2009-es szezont gyakorlatilag teljes egészében ki kellett hagynia. Visszatérése után az egész előszezont a felnőtt csapatnál töltötte. Hiába mutatkozott be egy Copa del Rey meccsen hivatalosan is, Assulin már nem ugyanaz a játékos volt, aki a sérülése előtt. Egyre kevésbé fejlődött, Luis Enrique alig számított rá az utánpótlásban, a lejáró szerződését sem hosszabbították meg. A többi együttes sem érdeklődött iránta túlságosan, szabadon igazolhatóként is hónapokon keresztül egyedül edzett. Később a Manchester Cityhez került próbajátékra, de a végleges leigazolást megnehezítette, hogy az angoloknak nevelési díjat kellett fizetnie a Barcelonának, illetve a játékos visszatérő sérülései az orvosi vizsgálatok során problémát jelentettek. Végül minden akadály elhárult, Gai december 13-án a Cityhez került, azóta is a tartalék csapatban játszik.

Álex Sanchez

A kapus tíz évesen került a Barçához, és évről évre lépkedett előre a ranglétrán. A 2010-2011-es szezonban már kiöregedett Juvenil A (U19) korosztályból, a B csapatba pedig nem fért be Mino, Oier és Masip miatt. Nem volt tehát más választása, el kellett hagynia a klubot, a Zaragoza B csapatához került egy visszavásárlási opcióval. Az idei szezonban az egykor szebb napokat is megélt, jelenleg a Segunda B-ben (harmadosztály) játszó Deportivo Alaveshez igazolt. Álex szintén tagja volt a 2008-ban U17-es EB-t nyerő spanyol csapatnak, jelenleg pedig az U20-as csapatnál játszik.

Oriol Torres

Szintén kapus, szintén tíz évesen került az akadémiára, de már 2006-ban távozott, mert nem volt helye a csapatban. Jelenleg a másodosztályban szereplő Sabadell játékosa.

Marc Hernández

A védő 2001 és 2007 között volt az utánpótlás tagja, azóta megjárt a Damm, Olesa, Europa, és a Zaragoza csapatát is. Jelenleg az alacsonyabb osztályban szereplő CD Teruel játékosa.

Carlos Martínez

A középpályás hét éves korában, az Escuela Ferran Martorell csapatától került a La Masiára. Tizenhat évesen távozott, azóta egy szezont a Dammnál, kettőt a Hospitaletnél újabb egyet pedig a Barceloneta együttesénél töltött, jelenleg a katalán Viladencans játékosa.

Antonio Vela

Vela csatárként játszott az utánpótlásban az itt eltöltött négy éve alatt. 2000-ben, kilenc évesen érkezett, tizenhárom évesen pedig már távozott is. Ezután az Espanyolhoz került, majd volt a Sant Andreu, az Europa, a Villarreal, a CD Badajoz játékosa is, ezalatt az idő alatt pedig középpályást neveltek belőle. Idén a Hospitalet csapatánál játszik, a mostani Copa del Rey meccsen játszott is egykori klubja ellen.

Szintén '91-es születésű La Masia-neveltek

Oriol Romeu

Az Espanyolnál kezdett el focizni, 2004-ben, tizenhárom évesen került csak a Barçához. Tizennyolc évesen került a B kerethez, a következő évben, 2010. augusztus 13-án pedig az első csapatban is debütált – kezdő volt a Sevilla elleni Szuperkupa mérkőzés odavágóján, végigjátszva a kilencven percet. Idén májusban a Deportivo ellen bajnoki meccsen is pálya léphetett. Augusztusban a Chelseahez igazolt visszavásárlási opcióval, szeptember 10-én a Sunderland ellen debütált új klubjában. Tizenhét évesen válogatták be először a spanyol utánpótláscsapatba, jelenleg az U21-es keret tagja.

Ruben Rochina

A csatár tizenhárom évesen a Valenciától került át Barcelonába. Bár 2008-ban, tizenhét évesen bemutatkozott a B csapatnál, 2010-ig jobbára ingázott a B és a Juvenil A keret között. Többször is játszott a nagycsapattal, de hivatalos mérkőzésen sosem mutatkozott be. 2011. január 31-én egy négy éves szerződést írt a Blackburn Rovers-szel, április 16-án az Everton ellen mutatkozott be. Az Sheffield Wednesday elleni Ligakupa meccsen szerezte az első gólját, szeptember 11-én pedig a  az első bajnoki gólját is meglőtte a Fulham ellen. U17, U18, és U19-es korosztályokban volt a spanyol utánpótlás játékosa.

 

Forrás: totalbarca.com, minimálisan kiegészítve

A középpályás 7 éves korában, az Escuela Ferran Martorell csapatától került a La Másiára. 16 évesen távozott, azóta egy szezont a Dammnál, kettőt a Hospitaletnél újabb egyet pedig a Barceloneta együttesénél töltött, jelenleg a katalán Viladencans játékosa.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása