Tot El Camp

Hamburger SV - FC Barcelona: A Vilanova-korszak kezdete

2012. július 24. - ladlac

Türelmetlenül számoltuk a napokat, de végre itt a várva várt nap. Bár csak barátságos mérkőzésen, de újra pályán a kedvencek, a HSV elleni mérkőzéssel kezdetét veszi a 2012/2013-as szezon. Sok okosságot nyilván nem fogunk mondani egy ilyen meccs előtt, de összefoglaljuk az utóbbi hetek eseményeit, illetve megmondjuk, miért is éri meg holnap délután beizzítani a streameket.

Türelmetlenül számoltuk a napokat, de végre itt a várva várt nap. Bár csak barátságos mérkőzésen, de újra pályán a kedvencek, a HSV elleni mérkőzéssel kezdetét veszi a 2012/2013-as szezon. Sok okosságot nyilván nem fogunk mondani egy ilyen meccs előtt, de összefoglaljuk az utóbbi hetek eseményeit, illetve megmondjuk, miért is éri meg holnap délután beizzítani a streameket.

A keret egy része fiatalokkal kiegészülve múlt hét hétfő óta készül Tito Vilanovával az új szezonra. Puyol tegnap kezdte meg az edzéseket, de ő még ezen a héten biztosan nem lép pályára egyik mérkőzésen sem. A friss rekorder spanyolok pedig a szabadságuk utolsó hetét töltik, ők majd 30-án csatlakoznak a többiekhez. A Kapitányon kívül Villa és Fontás sem kapott az orvosoktól játékengedélyt, így ők fel sem szálltak a Hamburgba tartó gépre, Thiago és Cuenca pedig még messze van az edzések elkezdésétől is. Montoya, Alba és Tello pedig Londonban van, amiről érdemes megjegyezni, hogy bár hivatalosan csak pénteken kezdődik az Olimpia, a focisták hamarabb kezdenek, a spanyolok mindjárt csütörtök délután. Friss hír, hogy Messi a hétfő esti edzésen vádlisérülést szenvedett, amely valószínűleg nem komoly, de elővigyázatosságból ő is marad Villáékkal Barcelonában. Ez már csak azért sem szerencsés, mert az ő személye lett volna az egyik indokunk, ami miatt érdemes megnézni a meccset. A HSV elleni keret így végül 21 fős lesz, Pinto, Alves, Bartra, Muniesa, Dos Santos, Alexis, Mascherano, Afellay, Adriano, Oier, Ilie, Sergi Roberto, Deulofeu, Rafinha, Juan Ángel Román, Sergi Gómez, Lobato, Patric, Planas, Balliu és Espinosa játékára számíthat ma Vilanova.

Piqué még Kínában pihen, a többiek már javában készülnek az új szezonra

A Hamburgról érdemes tudni, hogy egy német középcsapatról (56.000-es stadion, kb. 70.000 regisztrált szurkoló) van szó, amely a 125. születésnapját ünnepli ezzel a mérkőzéssel. Néha elcsípnek egy nemzetközi kupát érő helyet, legutóbb a 2009-2010-es szezonban játszottak az EL-ben, amikor a Gera-féle Fulham kicsapta őket az elődöntőben. BL-ben meg utoljára a 2006-2007-es szezonban voltak, akkor a negyedik helyen végeztek a csoportjukban. Bár ők az egyedüli német csapat, akik sosem estek ki az első osztályból, mostanában nem élnek jó időket, legutóbb például csak 15. lettek (úgy, hogy a Bundesligában csak 18 csapat van), nyáron pedig olyan játékosok távoztak, mint Jose Paulo Guerrero és Mladen Petric, vagy a csapatkapitány David Jarolim. Érkezett viszont a Leverkusenben kispadra szoruló René Adler, vagy az egy évig a Zalaegerszegben játszó Artjoms Rudnevs (akiről illik megjegyezni, hogy a magyarok után a lengyeleknél is megállta a helyét, Európa Liga meccsen még a Juvét is megszórta). A HSV már megkezdte a felkészülést, a napokban például megnyerte Dél-Koreában a Béke Kupát. Ez mondjuk kérdésessé teszi a frissességüket is, ugyanis két napja repültek vissza Dél-Koreából Németországba.

Végül pár indok, amiért érdemes ma a tévé elé ülni: igen, láthatjuk a tévében is a meccset, tegnap megerősítette a SportTV, hogy élőben közvetítenek (ahogy majd a PSG ellen is). Másrészt közel két hónapja nem láttunk Barca-meccset, gondolom már többeknél is jelentkeztek az elvonási tünetek. Aztán itt van a tény, hogy Tito ma debütál vezetőedzőként, máris felmerül a kérdés, hogy látunk-e esetleg új taktikai elemeket, főleg Messi nélkül. A fiatalokban ráadásul éghet a bizonyítási vágy, ők ilyenkor mutathatják meg magukat a nagyközönségnek, és emlékezhetünk a BATE elleni BL-összecsapás mennyire jó volt, pedig kb. a B csapat állt fel. Afellaynak pedig itt a remek lehetőség, a komplett középpálya, és pár támadó is hiányzik, tehát bőven van helye, most megmutathatja, mit tud. Dos Santos Busquets helyén/szerepében kezd? Mennyire lesz vele folyamatos a csapat játéka, hogyan tudja majd segíteni a labdakihozatalt? Remélem sikerült felkelteni az érdeklődést, és tényleg egy jó mérkőzést fogunk látni, Barca győzelemmel – már csak azért is, mert a legutóbbi találkozás alkalmával (igaz, 1977-ben) a HSV nyert 6-0-ra.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása