Tot El Camp

Téten is tuti Tata

2013. augusztus 19. - vigvik

tütüje. Jó régen volt már, de elég tisztán emlékszem tesitanárunk eleve halálraítélt próbálkozására, hogy majd mi flop technikával magasat ugrunk. Tapasztaltabb fejjel már tudom, hogy utána valószínűleg egész délután a térdét csapkodta a röhögéstől, nem pedig az új Sotomayorokat látta bennünk. Mindenesetre akkor hangzott el a szájából az örökbecsű mondat, hogy mindenki a fizikumához megfelelően választott magasságon tudja jól bemutatni az elsajátított technikát. (Már akkor sem hittem benne azért őszintén, hogy én bármit is elsajátítottam, mert lényegében át is tudtam lépni, amit floppal "átrepültem".) Csak azt akartam kisütni ebből, hogy a tegnapi léc olyan alacsonyan volt, hogy nehezebb lett volna átbújni alatta, mint átugrani, így az új technika bemutatása is csak félig-meddig sikerülhetett: Barcelona-Levante 7-0 (6-0).

tütüje. Jó régen volt már, de elég tisztán emlékszem tesitanárunk eleve halálraítélt próbálkozására, hogy majd mi flop technikával magasat ugrunk. Tapasztaltabb fejjel már tudom, hogy utána valószínűleg egész délután a térdét csapkodta a röhögéstől, nem pedig az új Sotomayorokat látta bennünk. Mindenesetre akkor hangzott el a szájából az örökbecsű mondat, hogy mindenki a fizikumához megfelelően választott magasságon tudja jól bemutatni az elsajátított technikát. (Már akkor sem hittem benne azért őszintén, hogy én bármit is elsajátítottam, mert lényegében át is tudtam lépni, amit floppal "átrepültem".) Csak azt akartam kisütni ebből, hogy a tegnapi léc olyan alacsonyan volt, hogy nehezebb lett volna átbújni alatta, mint átugrani, így az új technika bemutatása is csak félig-meddig sikerülhetett: Barcelona-Levante 7-0 (6-0).

Néhány dolgot azért érdemes kiemelni, amikkel talán mégsem fogunk nagyon mellé egy ilyen mérkőzés után jósolgatva sem. Először is a presszing abban a 25-30 percben, amíg érdekes volt, igen jól működött (sokszor utána is). Ez persze nem meglepő, gyakorlatilag ugyanezek a fiúk fojtottak meg minden szembe jövőt 2-3 éve a letámadásukkal. Új elem volt talán, hogy sokkal bátrabban (és okosabban) követtünk el taktikai szabálytalanságokat, amikkel idejekorán megakadályoztuk a nagy ritkán kibontakozni látszó ellencsapásokat.

A presszing kulcsa esetünkben nem abban rejlik, hogy képes lesz-e a csapat összehangoltan mozogni (hiszen evidens módon igen), hanem hogy kondícióval mennyire fogják a srácok bírni a közelgő vébé miatt extra sűrű szezont. Messi lekapása ebből a szempontból talán a meccs legnagyobb pozitívuma volt - végre egy tökös edző, aki felvállalja... Tegnap láthattuk, rengeteget számít, ha ő is védekezik, nem pedig a többiek hajtanak helyette is, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy ne játsszon mindig és kötelező jelleggel. Imádtam, ahogy a tizenegyes előtti közelin ömlött róla a víz (még ha ez részben nyilván a nagy melegnek is volt köszönhető) - tavaly sokszor sikerült neki szárazon megóvni a haját...

Messi frissen tartásának a kulcsfigurája pedig Cesc lehet. Most azt láthattuk, hogy kettejük párosa középen, ha formában vannak, és be merjük (tudjuk) vállalni az extra offenzív játékot, akkor garantáltan a végletekig szétcincálja az ellenfél védelmét. Fabregas azt is többször igazolta, hogy egymagában is remekül tudja helyettesíteni Messit, s ha Neymar valóban képes lesz szállítani a gólokat, akkor Leo végre tényleg szusszanáshoz juthat időnként. Összességében azt gondolom egyébként, hogy a Martínóról eddig kiderült dolgok alapján Cesc lehet ennek a szezonnak az egyik legnagyobb nyertese. Nem csak a fent taglaltak miatt, de úgy tűnik, hogy a Tata-féle támadójátékhoz ő a prototípus: rengeteg vertikális mozgás és passz, agresszív védekezés, gólok - ez pontosan Fabregas.

Ami pedig még szembeötlő volt, az a csapat lelkesedése, intenzitása. A jó bajnoki nyitány persze fontos, az új edző miatt meg most különösen az volt, de akkor is jó, szívetmelengető azt látni, mennyire akarnak a legnagyobb sztárok is. Többen is lenyilatkozták, hogy ez főképp Martíno érdeme. Összességében az új edzőnk tehát remekül mutatkozott be, s ez még nyilván nem is a csúcs. Gondolva a tanulj tinó, ökör lesz belőled mondásra, kijelenthetjük, hogy Tata már tinó.

Valdés (-) - Casillas Ancelottinál sem védett. Nyitott a pálya, hogy jövő nyáron Valdésé legyen a seleccion egyese.

Alvés (7,5) - A Messivel párban előadott csiki-csukikat már több mint 5 éve csodálhatjuk, de lehetetlenség betelni velük. Egyébként összeszedettnek tűnt, látszólag fizikálisan is rendben van, okkal reménykedhetünk benne, hogy hosszú távon is képes lesz megőrizni remek tavaszi formáját.

Piqué (7,5) - Nem mondhatni, hogy őrülten nehéz feladat elé voltak állítva hátul, pláne, hogy egy-két bekapott gól az égvilágon senkit nem érdekelt volna (na jó, talán Valdést igen). A második félidőben kisfiús hévvel szaladgált előre gólra vadászva, végeredményben csak a saját sutaságának köszönheti, hogy nem jött össze, igen nagy helyzetben találta hátsón az elé berepülő védőt. Egyetlen szabálytalanságáért nem kapott azonnal sárgát - esetében ez is feljegyzendő.

Mascherano (8) - Presszió bekapcs - az éles Macséta visszatér? Mindenesetre a tavalyi hamuszürke idénye után ezt most igen jól kezdte. Nagyjából biztosra vehető, hogy már megint nem igazolunk védőt, így aztán szükség is lesz rá, hogy összekapja idénre magát, ha villantani akarunk valami komolyabbat.

Adriano (7) - Hozott egy jó szintet, az extrát ezúttal inkább a többiek tették hozzá, még a trademark lövései is kicsit vérszegényre sikerültek ezúttal. Mondjuk a 'már megint mit tettem?' arca, mikor kiharcolta a tizit, priceless volt. Visszakanyarodva egy kicsit az általános összegzéshez: az ő szerepe is kulcsfontosságú lesz a keretben. Martínóról köztudott, hogy fizikálisan sokat követelő játékfelfogást preferál. Adrianóról meg azt tudjuk, szükség esetén akár meccseket eldöntő figura vagy jolly joker beugró is lehet, de idén talán még fontosabb lenne tőle, hogy kiegyensúlyozottan és megbízhatóan játsszon, megoldva ezzel a szélső védők rotációját.

Busquets (7) - Nem éreztem különösebben élesnek, egy kicsit mintha lelógta volna a meccset, miután igen hamar kiderült, hogy nem lehet gond. Kulcsjátékos lesz idén, szóval nem baj, hogy lazított.

Xavi (8) - Nála már tényleg úgy tűnik, hogy a "rutinos játékosok mindig formában vannak, ha fizikálisan jól érzik magukat" aranyigazság minden egyebet felülír. Talán Martíno nem tekint rá akkora legendaként, mint mondjuk tette azt Pep vagy Tito, és kicsit okosabban (értsd kevesebbet, a fontos meccseken) fogja használni. Jó lenne, ha ezeket az egyérintőből kifele adott gólpassz értékű átadásait mondjuk inkább a BL-ben szórná idén. A gólját szerintem nem így akarta, de úgy rémlik, lőtt egy ehhez nagyon hasonlót még talán Guardiola idejében - valaki egy törpis dominóért előkeresi nekem?

Fabregas (9) - Már hosszabban írtam róla, ide csak annyit, hogy - értelemszerűen - nagyon tetszett a játéka. A mérkőzés legnagyobb meglepetése volt, hogy nem lőtt gólt - viszont adott 6 (!) kulcspasszot.

Alexis (8) - Végrehajtotta azt a bravúrt, hogy hozott egy egészen remek meccset, mégis ő lett a leggyengébb támadónk. A gól szerintem neki végtelenül fontos volt, tavaly ugye februárban tört meg a jég - most két és fél perc alatt... Az egyéb játékelemekben pedig végig aktív volt, a párharcait megnyerte, sokat melózott. Talán a lesekre figyelhetne kicsit jobban.

Messi (8,5) - Durva, de ha hajt, akkor ilyen egy valamivel átlagon felüli, de nem kiemelkedően jó teljesítmény tőle. Talán a hat méterről fejbe csattintott sorfalat érdemes feljegyezni, vicces volt, ahogy utána mutogatta: 'Látod te majom? Ez van, ha túl közel állítod őket.'

Pedro (8,5) - A tavalyi szezont is egész jól kezdte, és akkor elhamarkodottan kijelentettem, hogy visszatért, úgyhogy leghamarabb novemberben fogom agyondicsérni, de adjuk meg, ami jár: a teljes repertoárból leckét adott - precíziós helyzetkihasználás, okos gólpassz, fineszes sarkalás, távoli bomba, elmozgások védekezés.

Neymar (-) - Minden hivatalos sajtóhír arról szól, hogy nincs fizikálisan rendben. Mindenesetre volt egy hosszú keresztlabda felé, amit úgy vett át, hogy azzal a bizonyos first touch-csal egyszerre kezelte le a bogyót, cselezte ki a védőt és szöktette tökéletesen saját magát. Szóval a Kazinczy SE-nek javaslom, hogy magyarítsuk a first touchot egyszerűen úgy, hogy nejmár.

Iniesta, Tello (-) - Még egy pirospont Tatának - a transz-atlantit repülő játékos nem kezd. Akkor sem, ha éppenséggel Don Andrés Iniestának hívják az illetőt.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása