Tot El Camp

Se veled, de nélküled?

2014. január 20. - vigvik

Levante - Barcelona 1-1 (1-1)

Összeállt újra az ellenfelek és a Barca-fanok által egyaránt rettegett tavalyi támadótriónk, és szinte már előre érezni lehetett a végeláthatatlan tökölődést a kapu előtt. Én ráadásul csak felvételről, az eredmény tudatában néztem meg a meccset, így az egyébként is masszív előítéleteim az egeket nyaldosták. Szerencsére a valóság nem volt annyira kiábrándító, mint amennyire előzetesen vártam, sőt. Ladlac ugyan már előre megírta, hogy mi lesz, de azért mégiscsak érdemes volt megnézni ezt a mérkőzést.

Szigorúan a tényeket nézve az van, hogy Messi visszatérése óta toltunk négy meccset, ezeken rúgott Messi négyet, meg most Piqué fejelt egyet szögletből. A Messi a megtestesült gonosz konteó hívei dörzsölgethetik a tenyerüket... Szinte látom magam előtt johneagle somolygó arcát, ahogy az eresz alatt szívja a staubot, és bólingatva mormolja a fogai között, hogy én megmondtam... Egyébként tényleg megmondta, többször is, legutóbb itt nálunk a kanapén, másfél héttel ezelőtt.

Valahogy mégsem akarja ezt nekem bevenni a bögyöm. Több okból sem. Először is mert Messi igenis melózott, kergette a labdát, letámadott, futott, csapatemberként viselkedett. Nem mondom, hogy ő volt a legaktívabb, de a tavaszi "látványosan sétálgatós" önmagától fényévekre volt. (Remélhetőleg ez nem csak a sérülés utáni labdaéhség.) Azután ott volt a két másik támadónk játéka is: mind Alexis, mind Pedro relatíve sokszor fordult rá a védelemre, és próbálta egyéni akcióval (esetleg a felfutó védő segítségével) megbontani a falat. Ez persze - sajnos - meglehetősen ritkán sikerült nekik, de a tavalyi (és még korábbi) borítékolható visszapasszhoz képest előrelépésnek tűnik a vállakozókedvük.

Mint ahogy a csapaton úgy általában is észrvehető volt a változás: a betonbunker ellen (időben) lényegesen rövidebb akciókat vezettünk. Volt ugyan néhány periódus, amikor Xaviékat elkapta a gépszíj, és pár percre visszataláltunk a végeláthatatlan passzolgatás süppedős ösvényére, de legtöbbször azért időben jött a kockázatosabb támadópassz. A balsiker okát én elsősorban abban látom, hogy egyszerűen nem volt ezúttal szerencsénk, a pár centik mindig hiányoztak, a tömérdek előrejuttatott labda szinte sohasem pattant elénk, ha meg igen, akkor a lövésbe belevetődtek a semmiből materializálódott védők (pedig Puyol ott sem volt). Illetve nyilván nem szabad lebecsülni az ellenfél szerepét sem, különösen a védelem tengelyében futballozó játékosok gyakorlatilag hiba nélkül, végig koncentráltan operáltak, nem sok esélyt adva a támadásoknak.

Mindenesetre hogy létezik-e Messi-átok, az a következő két-három hétben végleg ki fog derülni. Ha a novemberben és decemberben egységesen jó formát futó támadóink most hirtelen sorban visszakacsintanak majd a szélesszájú kisbéka párás ánuszára, akkor komolyan el kell gondolkodjunk majd bizonyos dolgokon. Egyelőre azonban ez a mérkőzés nekem inkább egy időnként törvényszerűen bekövetkező kisiklásnak tűnik csupán.Valdés (7) - Nem csodálom, hogy bő tíz év alatt már kicsit beleunt a szerepébe, a kétmondatos értékelései is roppant egyhangúak... A gólról nem tehetett, egyébként pedig nem nagyon tesztelték. A Levante szándékait mi sem tükrözi jobban, mint hogy mindösszesen nyolcat kelljen passzoljon, és akkor is mindig ráért kinézni a célpontot, hiszen egyszer sem rontott.

Montoya (6) - Még ez ellen a lagymatagon támadgató csapat ellen is feltűnt néha, hogy bizony ott-ott marad mögötte a terület - ezt azonban nem feltétlenül a negatív oszlopba írnám most fel, mert végig az volt az érzésem, hogy csapatszinten nem vállalunk elég kockázatot. Másrészről viszont rengeteg rossz megoldás tarkította - az egyébként meglehetősen aktív - estéjét, különösen a támadóharmadban volt rendre gyámoltalan.

Piqué (8) - Védekezésben nem követett el hibát, a kapott találatnál szerintem bravúr lett volna, ha közbe tud avatkozni. A gólja nagyon szép volt, és most kifejezetten tetszett, hogy időnként előrelopakodott a futó akcióval, lett volna neki egyfajta üzenete a támadók felé, ha egy Piqué-duplával nyerünk...

Mascherano (7) - Tetszik, hogy most már sorozatban hozza az olyan meccseket, amin nem csinál szarvas hibát. Értelemszerűen nem volt óriási feladat elé állítva, de a végén azért bemutathatta, hogy tud szerelni szemből, lendületből érkező játékost.

Jordi Alba (7) - A játéka karakterében nem nagyon tért el Montoyáétól, a masszívan tömörülő Levante ellen főképp a szárnyakon volt esélyünk, és a két szélső védőnk ennek megfelelően igen támadó szellemben lépett fel. Mögötte azonban - egy látványos kivételtől eltekintve - nem tátongott ott a lyuk, és az előrejátékban is pontosabb volt társánál.

Busquets (5,5) - Dekoncentráltsága csak úgy sütött róla, legalább három labdát szórakozott el ártalmatlannak tűnő helyzetekben. Ezzel együtt az alapfeladatait ellátta, de valahogy engem már idegesített, hogy teperünk a győztes gólért, Busi pedig a felségterületén járőrőzik, távol maradva az eseményektől, zéró kockázatot vállalva. Xavi cseréje után végül csak megpróbálkozott három kiugratással, de mindegyik hosszú lett.

Xavi (6) - Ő becsülettel tette a dolgát, szemre még a dinamikájával sem volt gond, s bár a penge az ő játékából is teljességgel hiányzott, összességében elfogadható teljesítményt nyújtott. Viszont az a ziccere annyira kulcsfontosságú esemény volt, hogy nem lehet kifelejteni a pontszámából: tengernyi ideje volt egy higgadt döntésre, helyette beledöngölte a lecsorgó labdát az előtte fekvő védőbe. Ez egy olyan meccs volt, ahol ez nem fért bele.

Fabregas (7) - Martino azt mondta, azért merte lehozni Cescet, mert a pályán maradt Xavi és Busi, akik képesek gyilkos vertikális passzokra. Általánosságban nem vitatom az állítását, de azt gondolom, ezen az estén hiba volt Fabregast lekapni. A gólt az ő embere fejelte, de annyira pontosan jött be a szöglet, hogy elég nehéz lett volna időben felvennie a védekező pozíciót. Középen pedig Messi mellett ő volt az egyetlen, akiben folyamatosan benne volt a váratlan megoldás, vagy akár a gól is.

Alexis (6) - Tepert, ahogy megszokhattuk, különösen a második félidőben volt aktív, de egyrészt a megoldásai nem ültek, másrészt a kiutalt játszópajtása, Montoya sem volt a helyzet magaslatán, így meglehetősen kevés valódi veszélyt teremtett. A kiugrását természetesen elbotladozta, szerintem a Messi által termelt hő egy tized miliméterrel megváltoztatta a labda röppályáját, ezért volt a labdakezelési hiba... Ja, és a stoplikat sem kellene feltétlenül beolajozni minden meccs előtt.

Messi (7) - A Levante nem egyszer rendeződött vissza úgy, hogy hat (!) védője helyezkedett vonalban, így Messinek nem csak a fociban szokásos értelmezés szerint, hanem szó szerint sem volt helye elöl. Sokszor, aktívan lépett vissza labdáért, és dobálta is mindenki felé a konstruktív támadó passzokat Xavi helyett is, viszont így nem nagyon volt ember a kapu előtt, aki befejezze az akciókat. Ez egy olyan meccs volt, ahol a hamis kilences szerepkör gyengéi fokozottan előjöttek, és kezdetben halkan, majd egyre erőteljesebben nyögdécselt a szituáció egy rendes centerért, amit aztán - erősen tűzoltás jelleggel - az utolsó pár percben Piquével igyekeztünk orvosolni.Pedro (6,5) - Nagyon tetszett, ezért újra kiemelném, hogy a korábbi önmagával ellentétben sokszor szembe mert fordulni a fallal, és kereste az áttörési pontot a sablon visszapassz helyett. Mivel azonban a védelem rettentő sűrűn állt fel, így többnyire nem volt sok esélye. Így is övé volt az este legszebb megoldása, és összességében jóval veszélyesebbnek tűnt, mint Alexis odaát.

Roberto, Tello, Dongou (-) - Szerintem mindhárman tettek hozzá a játékhoz, hoztak újat, de egyrészt kicsit későn jöttek már, másrészt azon is lehetne vitázni, hogy kiket kellett volna lehívni.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása