Tot El Camp

Győzelem vagy győzelem

2017. március 19. - pulga

000_he3ph.jpg

A Valencia év végi helyezései a 2009/2010-es szezon óta: 3., 3., 3., 5., 8., 4., 12. A korábban szinte állandó BL-résztvevő csapat életében a 2014-es tulajdonosváltás hozta el a fordulatot. Az első év után még úgy tűnt, hogy ez a fordulat pozitív lesz (4. hely), de azóta nyakig ér a szar Valenciában. Két év alatt öt edző ült a kispadon (ha Phil Neville-t is beleszámoljuk, hat), elköltöttek nagyjából 200 millió eurót, most mégis a középmezőnyben sínylődnek.

Az egész akkor kezdődött, amikor Peter Lim lett a klub tulajdonosa 2014 októberében. Lim (és a világi cimborája, Jorge Mendes) Nuno Espiríto Santót hozta a csapathoz vezetőedzőnek, akivel az első évben visszajutottak a BL-be. A második szezon elején jöttek a gondok: az akkori sportigazgató, Rufete lemondott, Nuno pedig összetűzésbe került néhány játékosával, akiket ki is rakott a keretből. A dolgok annyira irányíthatatlanná váltak, hogy Nuno az eredménytelenségre hivatkozva lemondott.

A helyére jött Gary Neville, akinek se edzői tapasztalata, se spanyol nyelvtudása nem volt, viszont 10%-ot birtokolt abból a Salford Cityből, aminek 50%-át korábban Lim vette meg. Neville volt az abszolút mélypont, a klub történetének legrosszabb időszakát produkálta, ráadásul a kupában kapott tőlünk egy hetest. Neville ennek ellenére sem mondott le (később elküldték, amikor már tényleg kínos volt), sőt állandóan azzal jött az újságíróknak, hogy bízik a munkájában. Őt váltotta a korábbi erőnléti edző, Pako Ayestarán, aki még a Benítez-féle Valenciával nyert két bajnoki címet mint másodedző. Vele elkerülték a kiesést, de a mostani szezont annyira rosszul kezdte (négyből négy vereség), hogy neki is mennie kellett.

075_urbanandsport-notitle160417_npupe.jpg

Októberben nagy reményekkel elhozták Prandellit, aki 90 nap után kifuorizott. Azt ígérték neki, hogy a téli átigazolási szezonban megerősítheti a csapatot, de karácsony környékén kiderült, hogy hazugság volt az egész. A játékosok szartak az egészbe, csoportosan késtek az edzésekről, ráadásul a csapatkapitány, Dani Parejo is inkább részegen bulizott, ahelyett, hogy magába nézett volna.

Prandelli távozása óta Mr. Wolf, azaz Voro áll a frontvonalban, aki az évek során már többször beugrott tűzoltóként, de komolyabban még az impozáns eredményei ellenére sem számoltak vele (jelenleg a szezon végéig szól a szerződése). Voróval mondhatni megindultak felfelé, de még így is csak a 14. helyen állnak jelenleg. Néha mutatnak elég tetszetős dolgokat, nem is olyan rég például a Realt verték 2–1-re.

Egy éve hazai pályán kikaptunk tőlük 2–1-re (Ayestaránnal), ami akkor azt jelentette, hogy egy pontra olvadt az előnyünk a Reallal szemben (korábban 10 is volt közte), vagyis az összes hátralevő meccsünket meg kellett nyerni, hogy bajnokok legyünk.

Győzelem vagy győzelem

A mostani csapatunkon nem könnyű kiigazodni, de meglepő lenne, ha ma is botlanánk. Nyert a Real, úgyhogy eredménykényszerben vagyunk, a múltheti vereséget meg amúgy is illene feledtetni. Számolgatni és arról beszélni, hogy mit nyerünk idén, most még fölösleges, mert nekünk is és a Realnak is elég brutál áprilisa lesz, a lényegi kérdések valószínűleg ott dőlnek majd el. A másik, hogy nálunk is és a Realnál is vannak gondok bőven (játékban), tehát mindkét csapat fog még botlani – a kérdés csak az, hogy hol és mikor.

Neymar és Rafinha visszatértek, úgyhogy a szokásos 3-4-3-ra lehet számítani, a gyémánt csúcsán Messivel. A keretből Masip, Turan és Mathieu maradt ki, Vidal továbbra is sérült.

A várható kezdőcsapatok:

Barcelona (3-4-3): ter Stegen – Mascherano, Piqué, Umtiti – Busquets, Rakitic, Iniesta, Messi – Rafinha, Suárez, Neymar

Valencia (4-2-3-1): Diego Alves – Montoya, Garay, Mangala, Gayá – Parejo, Soler – Cancelo, Orellana, Munir – Zaza

TV: Sport1, 20:45

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása