Tot El Camp

Mindent apádról..

Spanyol kupa elődöntő - 1. kör: FC Barcelona - Valencia CF

2018. február 01. - Bendak

img_ieneriz_20160106-172049_imagenes_md_colaboradores_valverde-kmuc-u432802731601sje-980x554_mundodeportivo-web.jpgMarcelino García Toral és Ernesto Valverde Tejedor rendkívül karakteres edzők, akiknek életútja már-már kísértetiesen hasonló mederben sodródik. Játékosként kétségkívül Valverde mutathatna fel többet többet a diadalmeneten, hisz előbbi játékoskarrierjének egy csúnya sérülés vetett véget röpke kilenc év profiskodás után, ingázva az első és második vonal között, míg Valverde megjárta többek közt a Cruyff-féle Barcát is, igaz karrierje – szintén egy fránya sérülés miatt - nem tudott igazán kiteljesedni. Sosem voltak zseniális, vagy klasszis spílerek, de már fiatalon is jól használták fejüket és olvasták a játékot. A stoplis szögre akasztása után, némi hiányérzettel a szívükben később mindketten az edzősködésben látták a lehetőséget a tátongó űr betöltésére.

A két koponya azon kívül, hogy fizikai vonásaikban is hasonlítanak, szakmailag is hasonló stílusban készítik fel csapataikat. Taktikailag stabil védekezés és erős széljáték a jellemző mindkettejükre, de az első és legfontosabb kiemelnivaló mégis a játékosokhoz való viszonyuk. Marcelino, akárcsak Ernesto Valverde, előbb felméri a keret és a játékosok képességeit, feltérképezi az ellenfelet, majd ahhoz alakítja a csapat taktikáját. A rövidpasszos támadófelfogású játék adott, ami mellett ha kell letámad, ha kell kontrázik, ha kell megtartja a labdát, de a bunkerfoci sem jelent gondot.

ernoba_4.jpg

A hasonlóságoknak még mindig nincs vége, hisz azon túl, hogy mindkettejük neve rendszeresen felmerült a Barca lehetséges edzői között, mindketten egy megtört csapatot vettek át az év elején. A Barcánál a helyzet ismert, a Valenciánál pedig még ennél is katasztrofálisabb időszakot élt meg a klub az elmúlt 1-2 évben. Marcelino, ahogyan Valverde is, megadta a menekülésre vágyó játékosoknak és a szurkolóknak is a legfontosabb dolgot, a hitet.

A Valencia kerete alakulóban, Marcelino még mindig csak ismerkedik csapattal és az új arcokkal, de a ettől függetlenül remekül helytállva tudja tartani a lépést a TOP hárommal. A tavalyi lebőgésből előnyt kovácsolva – nincs nemzetközi megmérettetés, ergo kisebb terhelés mellett – újra megfelelő alapokra hosszútávon építkezhetnek a Mestallában egy kiváló edzővel és anyagi háttérrel.

trio.png

nemtom mit gyakorolnak a srácok, de biztos jó lesz..

Az egyetlen elérhető míves edény a vendégeink számára a Spanyol Kupa , amelyhez – hiányzók ide, vagy oda – két kézzel fog ragaszkodni a denevérek embere (is). Két mérkőzésen kiütni az FC Barcelónát nagyon nehéz, ráadásul hiányzók névsorát elnézve - Guedes, Murillo, Kondogbia, Garay – valóban az lenne a legjobb, ha tisztességes előnnyel tudnánk abszolválni az első mérkőzést.

Ennek fényében sanszos, hogy Messi Valverde a lehető legkeményebb tökű kezdőt pakolja majd fel ma este, mivel hiányzók ide, vagy oda, ezt a Valenciát még mindig nagyon nehéz lesz meghekkelni. A legnagyobb esély egyértelműen Montoya oldalán ordít az arcunkba. Egyrészt mivel a búsarcú lovag nincs valami nagy formában mostanság, másrészt ha sikerülne rászabadítani egy Alba-Iniesta párost Suarezzel megtámogatva, igencsak jó eséllyel pályázhatunk egy bal oldali nyílt sebre a denevér jobb szárnyán..

Amire azonban figyelni kell, és nagy valószínűséggel Marcelino is apellálni fog, az a két mobilis támadó – Mina/Vietto és Rodrigo – pozíciós játéka. Hogy a Barca ne tudjon lehengerlő nyomást gyakorolni a csapatára, a csatárokat kitolja a két szélre, így Albának és Sergi Robertónak vagy folyamatosan a háta mogé kell pislognia, vagy a két középső védőnknek kell majd kilépnie/biztosítania. Umtiti még csak-csak rendben lenne, de ha belegondolunk egy Piqué-Mina versenyfutásba... Persze ez is megoldható egy Aleix Vidal-féle dupla váltóval, de mindenki jobban jár, ha Iván egyik szemét a jobb fertájunkon tartja majd... Arra is nagy tételben mernénk fogadni, hogy Parejo, vagy egy agilisabb vérszívó denevér rendszeresen meg fog jelenni Busi bokáján, hogy némi anarchiát csempésszen a rendszerbe, ezért is lesz borzasztó fontos szerepe Rakiticnek, ugyanis ha azt akarjuk, hogy a passzjátékunk megfelelő tempóban pörögjön, a horvátnak egyszerre kell tehermentesítenie Busit, és a jobb oldalt is...

Kezdés: 21:30

Barcelona: Cillessen; Roberto, Piqué, Umtiti, Alba; Vidal, Rakitic, Busquets, Iniesta; Messi, Suárez

Valencia: Neto; Montoya, Vezo, Garay, Lato; Soler, Parejo, Kondogbia, Gayà; Mina, Rodrigo

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása