Tot El Camp

A szezon elé

2018. augusztus 12. - johneagle001

80963973.jpg

Beleugrok a közepébe és kimondom: az FC Barcelona első csapata számára a 2018/19-es szezon elsődleges célkitűzése a Bajnokok Ligája megnyerése lesz. Az egyik ok pedig, ami miatt ezt gondolom, meglehetősen egyszerű: Lionel Messi életkorából kijön az, hogy reálisan tekintve még ez, illetve a következő a szezon az, amikor mindenképpen esélyesként indulunk neki a kihívásoknak. Már akár ez is elég lehetne, de van tovább is, a hajtás után.

Azért is gondolom, hogy ez lesz az elsődleges célunk, mert tele van a tökünk azzal, hogy a Realnak meg sorozatban sikerül. Ráadásul nem csak sikerül, de úgy sikerül, hogy abszolút a realitás talaján maradva, évek óta mi voltunk/vagyunk azok, akiknek a legjobb esélye volt/van, volt volna/lett volna megfogni őket valahol a sorozat akármelyik pontján. És ez nem a vágyak homályba burkolózó erdeje, inkább egy objektív és megalapozott feltételezés. Persze sokban más, ezért nem akarom egy az egyben összevetni a bajnokikat az egyenes kieséses rendszerrel, de akkor is igaz, hogy az utóbbi tíz évben egyszer jutott volna csak tovább a Real velünk szemben, ha a bajnokságban egymás ellen lejátszott meccseket, mint oda-vissza vágókat tekintem. Ez pedig akkor is megalapozottá teszi a mellettünk szóló véleményt, ha természetesen nem tudhatjuk, hogy mi történt volna, ha mindez BL logó alatt történik.

321556_barca-1024x688.jpg

2017. november. Valencia - FCB 1-1, Alba egyenlítő gólja azt jelenti, hogy marad a 4 pont előnyünk a 13. forduló után

Továbbá még azért is gondolom, hogy a BL lesz az elsődleges célkitűzésünk, mert hosszú idő után ez az átigazolási szezon (volt/lesz) az, amelynél nem elhamarkodott a jól sikerült jelző kiosztása. Mert igenis jól igazoltunk. Anyagi, minőségi szempontból is, valamint abból a szempontból is, hogy oda és olyan játékosok érkeztek, akikre szükségünk volt. Okultunk az előző szezon(ok) történéseiből, hiányosságaiból. És ebből máris jön az újabb indok: az előttünk álló szezonban nagyon jó eséllyel nem lesz szükségünk arra, hogy a meccsek cirka 95 %-án a gálacsapat parádézzon. Egyrészt azért, mert meglesz az ideális keret a rotációhoz, de azért is, mert minden józan ész amellett szól, hogy prioritásokat állítsunk fel a szezonra nézve.

6136fca0-4c4b-436a-a5cc-a72c48b1952f.jpeg

2017. december. A pillanat, amikor a Real kiszáll a bajnoki versenyfutásból

És ez a prioritás nem is lehet más, mint a BL, bajnokság, kupa sorrend. Én azt gondolom, hogy igenis itt az idő az első kettő mögé rendelni a spanyol kupát, és ha úgy alakul, inkább kiesni belőle, mint hogy tovább ragaszkodjunk az évtizedes hagyományhoz és nagyon durván leharcoljuk fizikálisan a csapatot a január-februári kettős terheléses időszakban. És most megint vissza fogok utalni a Realra, akik sorozatosan „idejében” esnek ki a kupából, cserében meg fizikálisan ideális pillanatban vannak jó állapotban: a tavaszi BL hajrára. Én pedig azt gondolom, hogy nekünk ugyanezt a felfogást lesz érdemes magunkévá tenni, mert ez önmagában nem zárja ki a sikeres kupaszereplést, viszont garantálja azt, hogy nem lehet fizikális okokat kutatni a/egy BL kiesés mögött.

real-sociedad-vs-barcelona-2-4-all-goals-highlights-14-01-2018-hd-2-youtube-thumbnail.jpg

2018. január. Megtörik az Anoeta átka, talán a szezon legjobb meccse ez 0-2-ről

A kérdés így viszont az, hogy kudarcnak számít-e, ha a 2018/19-es szezon végén mégsem mi leszünk a BL győztesei? És erre kapásból mondok is egy igent, egy nemmel együtt. Igen, kudarc lehet, ha "olyan" körülmények között nem sikerül, és nem lesz kudarc, ha meg olyan körülmények miatt nem sikerül, amik a bocsánatos bűnök közé sorolhatók. És minderre közelebbit mondani nem tudok, mert mindkét kimenetel esetében számtalan forgatókönyv létezhet, amik majd befolyásolnak minket, amikor véleményt kell alkotnunk. Az biztos, hogy az esélyesek közé számítunk és az is nagyon valószínű, hogy a klub is azt gondolja, itt az idő be is teljesíteni ezt az esélyt.

messi-free-kick.jpg

2018. március. FCB - Atlético 1-0, A pillanat, amikor gyakorlatilag eldől a bajnokság

Elkezdődik hát a szezonunk és elnézve a nyáron történteket, azt mondom, bizakodók lehetünk. Nem tudom, kiben volt annyi karakánság, hogy a marketing/anyagi érdekek ellenében sem vitte el a túrára a csapat húzóneveit, de minden elismerésem az illetőnek, mert bevállalta. Ahelyett, hogy a sztárjátékosok aligpihenés után utaztak volna sokat szakmailag nehezen igazolható feltételek között/közé, kivittük azokat, akiknek előnyükre vált a bemutatkozás a világ előtt. Ráadásul a csapat második sora úgy tudott készülni, hogy a stáb minden figyelmét feléjük tudta fordítani. Biztos vagyok abban, hogy a kiegészítő emberek úgy érkeznek a szezonkezdethez, ahogy az a legideálisabb számukra. És abban is biztos vagyok, hogy a csapat gerincének jót tett a plusz idő, amit pihenéssel tölthettek.

ligue-des-champions-la-roma-reussit-l-impossible-et-elimine-le-barca.png

2018. április 18. Roma - FCB 3-0, A szezon egyetlen, de annál nagyobb pofonja. Váratlanul és kilátástalanul kiesünk a BL-ből a negyeddöntőben

Illetve ami miatt még dicséret illet mindegykit az, amilyen elegánsan „eltűnt” Messi a világ szeme elől a vébé után. Gyanítom, hogy lelkiekben többen fel voltunk készülve az argentin közvélemény újabb hisztériájára és azt is sejtem, hogy többen azt tippelték, Messi akár le is mondja a válogatottságot, amint arra lehetősége lesz. Ezzel szemben tulajdonképpen teljesen eltűnt néhány hétre, és azt feltételezem, ez nagyon jó volt számára, hogy helyére tegye magában a válogatott körüli eseményeket. Tehát nagyon jó esélyünk van arra, hogy egy fizikálisan, fejben ideálisan időzített Messit láthassunk a szezonban. És mivel nagyon sok szempontból pályafutása eddigi legjobb éve volt egyénileg az előző, azt gondolom, hogy az előttünk álló lehet ennek a folytatása, esetleg újabb szintre emelése. És szemben azzal, hogy az előző szezon jelentős részében egyedül kellett vinnie a csapatot a hátán, idén már egy erősebb, jobban felkészült, összeszokottabb kerettel arra is esélyünk lehet, hogy jobban tartalékolhasson, koncentrálhasson a kritikus időszakokra.

949689574_jpg_0.jpg

2018. április 21. FCB - Sevilla 5-0, Egyetlen másodpercig nem kérdés, hogy ki fog győzni, kíméletlenül elgázoljuk a Sevillát a kupadöntőben

Spanyol szuperkupa meccsre készülünk, mert minden nehézség ellenére is olyan kiválóak voltunk tavaly, hogy mindent megnyertünk otthon. Valójában tehát nem is kellene lejátszani ezt, mert úgyis tudjuk, hogy a hazai mezőnyben mi vagyunk a legjobb csapat. Ugyanakkor azt gondolom, az előttünk álló szezon elsősorban arról fog szólni, hogy tudunk-e újra Európa, a világ legjobb csapata lenni?

Spanyol szuperkupa döntő

Sevilla FC- FC Barcelona

Tv: Digisport1, 22:00

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása