Tot El Camp

Indirekt installáció

2018. augusztus 25. - vigvik

dlzcxfmwsaal3me.jpg

Hosszú idő után először gondolhatjuk úgy, hogy a nyár a lehetőségekhez képest optimálisan telt. Oké, egy picit (illetve sokan minden bizonnyal nagyon) szorítottunk a spanyoloknak, valamint Messinek és Mascheranónak a vébén, de annyi baj legyen, hogy ezek a kívánságok nem annyira teljesültek. Viszont a mercato és az előszezon kifejezetten biztatóra sikerült, és talán most először nyilatkozott olyat Messi, amire titkon egy ideje már igencsak vágytunk.

Valljuk meg, Messi a mikrofonok előtt többnyire felcsapja a közhelylexikont, és felolvas belőle. Ez nem kritika, fogalmazhattam volna úgy is: "vérprofin nyilatkozik". Én most először véltem felfedezni rést a pajzson: a tavalyi BL pofonról, illetve arról, hogy idén javítani akar. Mármint, hogy értitek: ő, személy szerint BL-t akar nyerni. Általában az a konzerv megy, hogy a BL nagyon nehéz, mert mindenki tyű de jó, de a Barca természetesen minden évben minden kupát be akar gyűjteni, szóval perszeháthogyne a BL-t is, bla-bla. Aztán szezon közben kb. ennek megfelelően azt láttuk, hogy nem nagyon volt pihentetés a nemzetközi porond előtt... Most viszont én úgy vettem ki a főnök szavaiból, hogy a BL ténylegesen valódi prioritás lett - persze könnyen lehet, hogy csak nagyon bele akarom látni ebbe a pár ártalmatlan sorba azt, amit.

Nem smafu a bajnokság, mer' nem az. De engedtessék meg, hogy némileg nyálcsorgatva figyeljem a Juve kommunikációját a témában, akik a kiscsillió bajnoki címük után tökösen bemondják a frankót: BL-t akarnak. Jelentem: én is. Sőt, azt is tudjuk egy ideje, hogy johneagle kolléga is.

A Valladolid négy év kanosszajárás után tért vissza az első vonalba, és nem volt éppen tükörsima az út, hiszen csupán ötödikként végeztek a segundában, innen sikerült a furcsa rájátszásos rendszernek hála valahogy mégis osztályt lépni. Nyilván nem lehet más céljuk, mint a biztos bennmaradás, és ahhoz sem kell nagy jóstehetség, hogy kijelentsük: bekkelni fognak, mint egy hős.

dlzanijuuaaw6j5.jpg

Na szóval, itt a pazar alkalom, hogy a szezont elkezdje Ernőbá' máshogy összerakni. A tavalyi az egyik legnehezebben értelmezhető szezonunk volt: gyengécske kerettel kiemelkedően sikeres, de közben egy kicsit keserédes; papíron lehengerlő, mégis sokszor rettenet unalmas. Most ebben a keretben több van, az új arcok izgalmas játékosok, taktikailag óriási lett a variációs potenciál. Kottából játszhatjuk a tavalyi 4-4-2-t, a berögzült 4-3-3-t, vagy próbálgathatjuk a 4-2-3-1-t. A középpályán gyakorlatilag nincs két hasonló profilú játékos, a védelem bal oldalára a B opció (vélhetően) egy középhátvéd lesz, és még lehetne sorolni.

De ha nem kísérletezünk, akkor hülyék maradunk, nem fognak kiderülni azok az apróságok, amiktől a jó, hipermegakurvajó lesz, de az se, kikkel lehet biztonságosan lesimázni egy középnehéz bajnokit. Úgyhogy várok valami pengét Ernőtől, valami meglepőt. Nem kell a tutista elsőbálozós szűzkislány, aki tankkal tapossa ki mindennek a belét. (Asszem ez életem eddigi legnagyobb képzavara.) Ne az legyen, hogy a múltkorihoz képest beteszi Semedo helyett Coutinhót, és bedaráljuk őket. Vegye elő a korbácsot meg a bőrtangát! Vágja le a pajeszát! Önmeghasonulás - ezt a szót kerestem, de asszem kár volt.

dly_mucu0aahqnw.jpg

Inkább mondok egy-két példát: betyár volna, ha elkezdené kitalálni, hogy fogunk Suárez nélkül aprítani. Nem feltétlen lesz rossz szezonja Lalyosunknak, de ő egy olyan alappillér, aki helyett jelenleg nincs alternatíva, és a trendek, az előjelek alapján benne azért érzem a betlit. Nagyon úgy fest, hogy Pacót is elengedjük mögüle. Teljesen más karakterek, de legalább volt egy valódi csatárcserénk, aki adott esetben beszállhatott. Az a fő bajom egyébként most, hogy bármi is a szerkezet, amiben játszunk, mindenképp épül a centerjátékra. És tulajdonképpen még összekötött lábakkal, durván bepipálva is Lalyos tudja ezt posztot a legjobban a keretből megoldani. Ha kiesik, vagy összekötött lábakkal, durván bepipálva és ráadásul kiszúrt szemekkel lép pályára, akkor bajban leszünk - legalábbis egy komoly ellenféllel szemben. Persze, Messi bármikor lehet "középcsatár", de akkor nem fog annyi energiája maradni az irányításra - érdemes lenne kipróbálni, hogy működne?

Vagy ha már Messi, mondok még durvábbat: megnéznék egy Malcom-Coutinho-Dembelé sort Lalyos mögött. Ne az legyen, mint a milliárdos hülyegyerekének a vállalkozásánál, hogy ha nem megy, majd apuci megoldja. Lássuk mire megy az a cirka 400 millió euró.

Gyerünk Ernő, nekem már mindegy hogyan, de kezdj már el igazán zsugázni!

Álmodott várható kezdő: ter Stégen, Semedo, Umtiti, Lenglet, Alba, Vidal, Rakitic, Dembélé, Coutinho, Malcom, Messi.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása